Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αριστοτέλης Καρατζάς

Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθ. Επαγγ/τιών Ν. Δράμας

Στόχος του Συνεδρίου η προάσπιση του επαγγέλματος του Φοροτέχνη-Λογιστή Ελεύθερου Επαγγελματία

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Δράμας Αριστοτέλη Καρατζά.
Με αφορμή το Β' Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΦΕΕ που θα διεξαχθεί στην πόλη μας από τις 5-7 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του τριήμερου συνεδρίου αλλά και στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φοροτεχνικοί Ελεύθεροι Επαγγελματίες.
Όπως υπογράμμισε το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη σαφών Νομοθετικών Πλαισίων και Κώδικα Δεοντολογίας άσκησης του επαγγέλματος.
"Δεν έχουμε την δυνατότητα ελέγχου και εξοστρακισμού όσων ασκούν το επάγγελμα του λογιστή χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις...", τόνισε χαρακτηριστικά.

-κ. Καρατζά, τι είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ);
-Είναι ένα Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο όπου συμμετέχουν Φοροτεχνικοί-Λογιστές Ελεύθεροι Επαγγελματίες. Δημιουργήθηκε το 1994, είναι μέλος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και μετέχει σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο στην CFE (Ευρωπαϊκή Ένωση Φοροτεχνικών).
Στόχοι της ΠΟΦΕΕ είναι η προάσπιση του επαγγέλματος του Φοροτέχνη-Λογιστή Ελεύθερου Επαγγελματία, η διοργάνωση σεμιναρίων και η συμμετοχή σε Επιτροπές Υπουργείων Οικονομικών κλπ. Αξίζει να αναφέρω ότι από πέρυσι μετέχει στην Επιτροπή κατά της Φοροδιαφυγής του Υπουργείου Οικονομικών.

-Φέτος διοργανώνεται στην πόλη της Δράμας το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας σας. Ποιοι οι σκοποί και οι στόχοι αυτού του συνεδρίου;
-Στις 5, 6, 7 Δεκεμβρίου διοργανώνεται στην πόλη μας το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Είχε προηγηθεί πριν δύο χρόνια το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Πτολεμαΐδα. Σημειωτέον ότι η διοίκηση της ΠΟΦΕΕ είναι η μοναδική επαγγελματική οργάνωση λογιστών που η διοίκησή τς είναι επί το πλείστον από την Β. Ελλάδα.
Θέμα του 2ου Συνεδρίου είναι "Ο λογιστής-φοροτεχνικός και η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα". Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει κώδικα δεοντολογίας και ορθά εφαρμοζόμενο νομοθετικό πλαίσιο -εναρμονισμένο με τα κοινοτικά δεδομένα- ως προς τους κανόνες λειτουργίας του επαγγέλματος του Φοροτέχνη-Λογιστή.
Οι όποιες προσπάθειες έγιναν κατά το παρελθόν από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ουσιαστικά είναι κενό γράμμα νόμου λόγω της αδυναμίας του να προασπίσει τα συμφέροντα της επαγγελματικής αυτής κατηγορίας.
Κάτω από αυτό το πρίσμα έγινε ενεργό μέλος το καλοκαίρι η ΠΟΦΕΕ στο CFE που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτουργεί από το 1959, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθότι απ' όσο γνωρίζουμε η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει κοινοτικές οδηγίες.

Η οδηγία 36/2005 της οποίας η τελική ημερομηνία εφαρμογής της από πλευράς Ελλάδας είναι η 1/1/2010, αφορά κανόνες δεοντολογίας επαγγελματικών ομάδων και μέχρι σήμερα που μιλάμε από πλευράς Ελλάδας δεν έχει εφαρμοστεί κανένα νομοπαρασκευαστικό σχέδιο που να εναρμονίζει την κοινοτική νομοθεσία στο Εθνικό Δίκαιο.
Ενόψει του γεγονότος ότι αυτήν την περίοδο σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχουν γίνει αντίστοιχα συνέδρια προκειμένου τα κράτη-μέλη να εκθέσουν τις απόψεις τους ως προς το επάγγελμά μας για να οριστικοποιηθεί μια κοινή γραμμή σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το Συνέδριο στην Δράμα, δραττόμενοι της πρόθεσης οικονομικής ενίσχυσης από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα του ανωτέρου συνεδρίου.

-Ποιοι θα συμμετέχουν στις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου;
-Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Κ. Λαζαρίδη συνάντηση των ξένων προσκεκλημένων (αντιπροσώπων αντίστοιχων οργανώσεων της Ολλανδίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κύπρου και Ρωσίας) καθώς και οι καθηγητές κ. Νικόλαος Ηρειώτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημήτρης Γκίνογλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Φυσικά θα συμμετέχουν και τα προεδρεία των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων Λογιστών της Ελλάδας μελών της ΠΟΦΕΕ.
Θα ανταλλαγούν απόψεις ως προς τα πλαίσια λειτουργίας του επαγγέλματός μας στις προαναφερόμενες αντιπροσωπευτικές χώρες των ομιλητών και οι προτάσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων ως προς την διαμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας (Νομοθετικό Πλαίσιο Λειτουργίας του επαγγέλματός μας) στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας της συνεδρίας της 1η ημέρας θα κωδικοποιηθούν αυτές οι απόψεις οι οποίες θα παρουσιαστούν την 2η ημέρα του Συνεδρίου στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας με σύντομες αναφορές των ξένων προσκεκλημένων και ανταλλαγή απόψεων απ' όλους τους παρευρισκόμενους συναδέλφους που θα ήθελαν να τοποθετηθούν.
Το απόγευμα του Σαββάτου 6/12/08 στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Γιώργο Ιωσηφάκη, ορκωτό λογιστή, ελεγκτή, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ρουμανίας της Α/Α (Διεθνής Ένωση Λογιστών) με θέμα "Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις". Θα ακολουθήσει ομιλία της κα. Λίνας Γκούτση, Αναπλ. Γενικής Διευθύντριας του Τμήματος Μικρομεσαίων της Eurobank με θέμα "Η επιχείρηση σε καταστάσεις οικονομικής κρίσης".

Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Άθω Γεωργίου με θέμα την αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης των λογιστών φοροτεχνικών και τις υφιστάμενες δυνατότητες για απόκτηση επαγγελματικών τίτλων σπουδών με διεθνή αναγνώριση.
Αμέσως μετά θα επακολουθήσει ανοικτή συνεδρίαση των προέδρων των λογιστικών ενώσεων προκειμένου να αποκρυσταλλώσουν τις τελικές απόψεις-θέσεις τους σχετικά με τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματός τους και οι οποίες θα κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο για να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που μας απασχολούν ώστε να συμπεριληφθούν στο τελικό σχέδιο νόμου που θα εναρμονίζει την κοινοτική νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο.

-Ως πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Δράμας ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;
-Η έλλειψη σαφούς νομοθετικού πλαισίου και κώδικα δεοντολογίας άσκησης του επαγγέλματός μας δημιουργεί επαγγελματικά προβλήματα λειτουργίας μας ως προς την νομική κατοχύρωση του επαγγέλματός μας.
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε απαιτήσεις χωρίς να έχουμε και υποχρεώσεις. Δεν έχουμε την δυνατότητα ελέγχου και εξοστρακισμού όσων ασκούν το επάγγελμα του λογιστή χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Μόνο όταν είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις συνέπειες θα έχουμε και την δυνατότητα να απαιτούμε επιπλέον οφέλη για τον κλάδο μας.
Όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο ως προς την ανάλογη οικονομική ικανοποίηση της εργασίας μας, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των πελατών μας.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Να ευχαριστήσω τους χορηγούς του Συνεδρίου, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το Κτήμα Κ. Λαζαρίδη, τον Δήμο Δράμας, την Νομαρχία Δράμας, την ΤΕΔΚ Ν. Δράμας, την Epsilonnet (χορηγός επικοινωνίας), την ΑΙΓΙΔΑ ΑΕ (εταιρία συμβουλευτικών υπηρεσιών) κα.
Χωρίς την στήριξή τους θα ήταν δύσκολη η πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Εύχομαι αυτήν την φορά να βρούμε ευήκοα ώτα στο αρμόδιο Υπουργείο και να ασχοληθούν περισσότερο και πιο αποδοτικά με τα επαγγελματικά μας προβλήματα προσδίδοντας στο ρόλο του λογιστή στην Ελλάδα την απαιτούμενη σημασία όπως στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ