Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Τάσος Χατζηλαζάρου

Δήμαρχος Δοξάτου

6 σχόλια

 

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον δήμαρχο Δοξάτου Τάσο Χατζηλαζάρου. Τάσσεται υπέρ του Καλλικράτη, αν και εκφράζει την άποψη ότι ήταν μια βιαστική κίνηση ενώ δηλώνει ότι οι μειωμένες επιχορηγήσεις δημιουργούν σοβαρό αδιέξοδο. Αναφέρθηκε στα πολλά και σημαντικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ξεκαθαρίζει ότι η καθυστέρηση στο να ξεκινήσουν έργα τα οποία είναι δημοπρατημένα οφείλεται κύρια στην γραφειοκρατία.Τέλος εκφράζει την διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι συγχωνεύσεις σχολείων όπου η εισήγηση του Δήμου Δοξάτου θα είναι σύμφωνη με την γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

-Κε Χατζηλαζάρου, καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα, ως δημάρχου στον νέο καλλικρατικό  δήμο Δοξάτου...

Σας ευχαριστώ για τις ευχές. Είναι μια νέα πραγματικότητα, γίνεται μια νέα αρχή στον δήμο μας. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

-Είστε αισιόδοξος για την πορεία του νέου θεσμού;

Αν και η αρχή είναι περισσότερο δύσκολη από όσο περιμέναμε, πιστεύω ότι με πολύ συλλογική δουλειά θα μπορέσουμε να κάνουμε τον δήμο μας βιώσιμο.

-Πώς κρίνετε τον νέο θεσμό;

Από την αρχή ήμουν σύμφωνος με τον νέο θεσμό. Πίστευα και πιστεύω ότι ισχυροί δήμοι μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες και σίγουρα θα μπορούν να λύνουν μεγάλα προβλήματα μέσα από ευρωπαικά προγράμματα. Δεν θα μπορούσα όμως να παραλείψω ότι η διαπίστωση στους 2 πρώτους μήνες δείχνει ότι ήταν μια βιαστική κίνηση και ότι στον νόμο δεν προβλέφθηκαν, χιλιάδες θα μπορούσα να πω περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη πάνω από 100 εγκυκλίους για θέματα που δεν τα περιέλαβε ο νόμος.

- Εκφράζετε την αγωνία σας για την μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων από την κεντρική εξουσία. Μπορούν να αντέξουν οι νέοι δήμοι με την μείωση των πόρων;

Το σίγουρο είναι ότι το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2010, όπου ενώ υπήρχε πρόβλεψη για συγκεκριμένη επιχορήγηση, τελικά οι δήμοι δέχθηκαν μειώσεις της τάξης του 4Ο% και πλέον, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να δημιουργηθεί ένα σημαντικό οικονομικό άνοιγμα. Με δεδομένο ότι το 2011 θα είναι το ίδιο μειωμένες οι επιχορηγήσεις, δημιουργείται σοβαρό αδιέξοδο. Θα πρέπει δηλ. να τακτοποιηθούν οι οφειλές και συγχρόνως να καλυφθούν και οι τρέχουσες ανάγκες. Εμείς στον δήμο μας σε λίγο, δηλ. έως 31 Μαρτίου, θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης, θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και θα βγούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο με απόλυτη ειλικρίνεια για το πού βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή.

-Μπορούν να αντέξουν οι νέοι δήμοι μακροπρόθεσμα, με την μείωση των πόρων;

Έχω την αίσθηση ότι η οικονομική στενότητα θα μας κάνει υποχρεωτικά νοικοκύρηδες. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι στο δημόσιο υπήρχε υπερβολική κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Σίγουρα όμως η πολύ σημαντική μείωση με την μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων και τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στους πολίτες η οικονομική κρίση, πιστεύω ότι αν δεν αλλάξει κάτι θα οδηγήσει τους δήμους σε αδιέξοδο.

-Υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική ή θα ζήσουμε 3 1/2 χρόνια μιας απλής διαχείρισης;

Το κομμάτι που οι δήμοι μπορούν να συμμετέχουν περισσότερο στην ανάπτυξη είναι η εκτέλεση μεγάλων έργων μέσα από το ΕΣΠΑ. Είναι μια πρόσκαιρη ανάπτυξη, η οποία θα λειτουργήσει ως παυσίπονο στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Αν δεν αλλάξει νοοτροπία η κεντρική διοίκηση και στην συνέχεια ο λαός μας δεν υπάρχει προοπτική. Περισσότερο πιστεύω - απογοητευμένος γενικώς από τις κυβερνήσεις- ότι θα πρέπει ο λαός μας να κάνει ότι μπορεί για να αλλάξει την πορεία. Ας μην περιμένουμε όλοι, είτε την κεντρική εξουσία είτε τους υπόλοιπους πολίτες, για αυτήν την αλλαγή. Ας κάνουμε ότι μπορεί ο καθένας από μάς για μάς.

-Κύριε Δήμαρχε τι γίνεται με το ΕΣΠΑ;

Πέρασαν 3 κοινοτικά πλαίσια όπου οι περισσότεροι δήμοι “αγρόν ηγόραζαν” και πολλά από αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν, ανεξέλεγκτα θα μπορούσα να πω, ορισμένοι που περισσότερο τους ενδιέφερε το προσωπικό όφελος παρά το κοινό συμφέρον. Φτάσαμε στο ΕΣΠΑ όπου σημαντικό ποσό πήρε η Κεντρική κυβέρνηση για να λύσει μεγάλα προβλήματα όπως λιμάνια, Εγνατία κλπ., με αποτέλεσμα το ποσό που απομένει για να αξιοποιήσουν οι δήμοι είναι εξαιρετικά μειωμένο. Παρ’ όλα αυτά οι δήμοι που έχουν ετοιμότητα θα μπορέσουν να λύσουν σοβαρά προβλήματα υποδομών. Έχω την άποψη ότι δεν μας τιμά σαν χώρα ότι στο 4ο κοινοτικό πλαίσιο, εμείς ακόμη αλλάζουμε σωλήνες αμιάντου και κάνουμε βιολογικούς, την στιγμή που οι εταίροι μας στην Ευρώπη ασχολούνται με το να καταργήσουν τους βιολογικούς τους και να αξιοποιήσουν τα χρήματα για πολύ υψηλότερου επιπέδου παροχές.

-Συγκεκριμένα, στον νέο δήμο ποια έργα έχετε επιλέξει να εντάξετε;

Είμαστε ως δήμος ο πρώτος φορέας σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ήδη έχουμε ενταγμένα έργα της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. Αφορούν το πρωτεύον δίκτυο ύδρευσης της Δημ. Κοιν. Δοξάτου-Δ.Κ. Αγ.Αθανασίου, την ολοκληρωμένη αντικατάσταση του δικτύου της Τοπ.Κοιν. Κεφαλαρίου, την συντήρηση σχολικών μονάδων της Δημοτικής ενότητας Δοξάτου, καθώς επίσης και ένα μεγάλο έργο διασυνοριακό μέσω του προγράμματος ΙΝΤΕRREG. Ήδη όμως υπάρχουν ώριμες μελέτες που αφορούν το δευτερεύον δίκτυο των 2 ανωτέρω δημ. κοινοτήτων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν την δημοτ. κοιν. Δοξάτου- τοπ. κοιν. Κεφαλαρίου, μελέτη για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στον δήμο μας και σε γρήγορους ρυθμούς υλοποιούνται μελέτες που αφορούν την δημοτική Ενότητα Καλαμπακίου με πρώτη την συντήρηση του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου  που βρίσκεται σε απογοητευτική κατάσταση, μελέτη που θα κατατεθεί το προσεχές δεκαπενθήμερο. Υπάρχουν και  πολλές άλλες  μελέτες που δεν μπορούμε σε μια συνέντευξη να αναλύσουμε. Ήδη δημοπρατείται η μελέτη του βιολογικού μας, έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ. Θα πρέπει να αναφέρω επίσης ότι η καθυστέρηση στο να ξεκινήσουν τα έργα τα οποία είναι ήδη δημοπρατημένα οφείλεται κύρια στην γραφειοκρατία.

-Τι έγινε με τις μετατάξεις προσωπικού αλλά και με τις συνενώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων κασι των Νομικών Προσώπων;

Όσον  αφορά τις συνενώσεις έχουν ληφθεί στις 28/2 αποφάσεις και έχουν σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο. Στον δήμο μας θα υπάρχει 1 Νομικό πρόσωπο και 1 Δημοτική επιχείρηση. Δυστυχώς στον δήμο μας δεν έχει γίνει καμία μετάταξη, με αποτέλεσμα να είναι πρόβλημα η λειτουργία των αρμοδιοτήτων που προβλέπεται να μεταφερθούν.

-Οι συνενώσεις σχολείων προχωρούν. Ποια είναι η άποψή σας και ποια σχολεία του δήμου σας καταργούνται;

Θα μου επιτρέψετε να μην εκφράσω την προσωπική μου άποψη. Ήδη έχουμε στα χέρια μας όλες τις αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων, οι σχολικές μονάδες των οποίων μπήκαν στο τραπέζι των συγχωνεύσεων. Η απόφαση που θα εισηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Φοβάμαι όμως ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις όπου είχαμε την φημισμένη διαβούλευση, ότι κάποιοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Το μόνο που κάνουν ζητώντας την γνώμη μας για τις συγχωνεύσεις, είναι να μοιράσουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Πώς είναι δυνατόν να γνωμοδοτήσω εγώ και οι συνάδελφοί μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, για ένα τόσο σοβαρό θέμα , χωρίς να έχουμε ούτε την επιτροπή παιδείας ούτε τις απαραίτητες γνώσεις. Λίγο σοβαρότητα στο πιο σοβαρό κατά την γνώμη μου θέμα της κοινωνίας δεν βλάπτει.

-Πότε θα ολοκληρωθεί το νέο δημαρχείο στο Καλαμπάκι;

Άλλο ένα σοβαρό θέμα για τον δήμο μας είναι η μη ολοκλήρωση του νέου δημαρχείου. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να στηρίξει οικονομικά την επιλογή της έδρας, που τόσες διχόνοιες έσπειρε στον δήμο μας.

Ζητήσαμε λοιπόν 300000 ευρώ ποσό πολύ σημαντικό για την οικονομική κατάσταση του δήμου μας, ασήμαντο όμως για το υπουργείο Εσωτερικών. Η απάντηση ήταν θολή. Σε λίγο θα ζητηθεί από την Περιφέρεια να το εντάξει στο Περιφερειακό της πρόγραμμα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να λειτουργεί η Τεχνική Υπηρεσία σε άλλη δημοτική κοινότητα, με ότι σημαίνει αυτό.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

 

Ζητούμε από τους δημότες μας την στήριξη της προσπάθειάς μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να προσπεράσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα την δύσκολη αυτή κατάσταση. Είναι σίγουρο ότι κάνουμε ότι μπορούμε, με τα περιορισμένα δυστυχώς εφόδια που έχουμε, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να λύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας.

 Σχόλια (6)

Ανώνυμος - Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στις 23:04
ΠΑΥΛΟ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΠΑΤΑΛΗ

ΜΠΆΜΠΗΣ - Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στις 21:30
Έχω την αίσθηση ότι η οικονομική στενότητα θα μας κάνει υποχρεωτικά νοικοκύρηδες. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι στο δημόσιο υπήρχε υπερβολική κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. μπραβο στο δημαρχο για; αυτην την αποψη δειχνει γεναιοτητα και αναδεικνυει το τι γινονταν στουσ δημους χοροι πανηγυρια τιμολογια φαγοποτι αυτα τελειωσαν δεν θα πληρωνουμε εμεις τα παρτι της εξουσιας ας τους κοψουν και αλλα λεφτα

ΑΝΩΝΥΜΟΣ - Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στις 21:20
ME ALLES ΠΡOOΠTIKES ΞEKINHSE Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ=ΛΙΤΟΤΗΤΑ-ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

γιωργος π - Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στις 06:08
καλη επιτυχια δημαρχε στα δυσκολα καθηκοντα σου στον νεο καλλικρατικο δημο

ανωνυμος - Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 14:03
αυτα τα δημαρχεια γιατι κοστιζουν τοσα πολλα χρηματα αρραγε;

παύλος - Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 10:14
Το σίγουρο είναι ότι το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2010, όπου ενώ υπήρχε πρόβλεψη για συγκεκριμένη επιχορήγηση, τελικά οι δήμοι δέχθηκαν μειώσεις της τάξης του 4Ο% και πλέον, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να δημιουργηθεί ένα σημαντικό οικονομικό άνοιγμα. έτσι λέει ο δήμαρχος αν ο καραμανλής σας μείωνε τα έσοδα και τους πόρους θα τον είχατε τσιμεντάρει στο αιγαίο με τον γιωργάκη τίποτε

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ