Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


 

Ένταση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δράμας, όταν ο γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μήτρου, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του δήμου γύρισε σχεδόν 70 χρόνια πίσω και αναφέρθηκε στην περίοδο που την διοίκηση της Δράμας είχε ο ΕΛΑΣ. Διάβαζε από ένα ιστορικό βιβλίο όπου γίνονταν αναφορά σε Βούλγαρους Μακεδόνες....Χαμός στην αίθουσα, ένταση. Ο Κώστας Ευμοιρίδης αποχώρησε και ο Πρόεδρος του ζήτησε να συντομεύει. Ο κ Μήτρου συνέχισε, χαρακτηρίζοντας μπ......ο το δημοτικό συμβούλιο.

Του ζητήθηκε να ανακαλέσει αλλά δεν το έκανε. Φυσικά και θα έπρεπε να ανακαλέσει. Όμως και η λειτουργία του κ Μπέσσα ωε προέδρου του σώματος δεν είναι η καλύτερη. Είναι φανερή η απειρία του σε συνεδριάσεις όπου σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης έχουν πείρα και είναι πολλοί καλοί γνώστες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην Δράμα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι τίποτα σε όσα διαδραματίζονται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου στο Κ. Νευροκόπι.

Καλό είναι να πέσουν οι τόνοι και οι συζητήσεις να είναι πιο ρεαλιστικές και ουσιαστικές. Καλή η ανάλυση ιστορικών γεγονότων όμως δεν πρέπει να απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο.

Η περίοδος εκείνη καλό είναι να αναδεικνύεται και να γίνεται συζήτηση. Όμως σε άλλους χώρους όπως σε εκδηλώσεις κομμάτων, σε ημερίδες ή σε παρουσιάσεις βιβλίων. Πολλά σκοτεινά γεγονότα του εμφυλίου καλό είναι να δουν το φως της δημοσιότητας. Αλλά Γιώργο Μήτρου για τον προϋπολογισμό ήταν η συζήτηση.Και αυτό για τους Βούλγαρους Μακεδόνες, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το ωραίο είναι ότι βιβλίο του ιστορικού που διάβαζε ο γραμματέας του ΚΚΕ, εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας. Ο πρώην Νομάρχης το γνώριζε άραγε;

 

Ποιος προϋπολογισμός και πράσινα άλογα μου λέει ο φίλος μου ο Γιάννης.Οι δήμοι σε όλη την χώρα έχουν οικονομικά προβλήματα . Πολλοί δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς ενώ μειώθηκαν και οι επιχορηγήσεις από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Εγώ διαφωνώ. Μα αυτό είναι κάτι προσωρινό. Έτσι έλεγε ο κ Ραγκούσης πέρυσι. Ότι μόνο για ένα διάστημα οι δήμοι θα έχουν περικοπές στις επιχορηγήσεις.Τελικά από όσο φαίνεται η κατάσταση αυτή παγιώθηκε. Άλλωστε στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Και τώρα τι θα κάνουν οι Καλλικρατικοί δήμοι; Θα αντέξουν με μειωμένους πόρους και αυξημένες αρμοδιότητες; Θα γίνουν έργα, θα λυθούν προβλήματα, θα μπορούν οι δήμοι να ασκούν κοινωνική πολιτική;

Αναρωτιέμαι μήπως το Κράτος θέλει να αναγκάσει τους δημάρχους να εφαρμόσουν φορομπηχτική πολιτική. Λεφτά δεν υπάρχουν και πρέπει να βρεθούν. Άρα κάτι πρέπει να γίνει. Η πιο εύκολη λύση είναι τα χαράτσια στους δημότες. Φόροι, αύξηση των τελών και νέα πάγια με μόνο σκοπό να μην καταρρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση..

Το είδαμε και αυτό. Η Βιομηχανική  περιοχή Δράμας χαρακτηρίσθηκε ΝΑΤURA δηλ ζώνη ειδικής προστασίας. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει η Βιομηχανική περιοχή με ζώνες προστασίας της φύσης δεν το καταλαβαίνω. Ίσως σε κάποιον άλλο πλανήτη αυτό μπορούσε να εξηγηθεί.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, όταν έγινε γνωστό το θέμα έδωσε την απαραίτητη διευκρίνηση. Έγινε λάθος λένε στην χαρτογράφηση από έναν υπάλληλο. Πετάχτηκε η μπάλα στην εξέδρα και όλα καλά όλα ωραία.

Αν το καταλάβατε, το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν φταίει ποτέ. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Οι υπάλληλοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι μελετητές, οι κλητήρες και ποιος ξέρει ....αύριο μπορεί να επιρριφθούν ευθύνες και στον καφετζή του Υπουργείου.

Κατά τα άλλα κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι καινούριο... Διαβάσαμε στο ΕΘΝΟΣ για Καλλικράτη στον Στρατό. Ότι θα κλείσουν στρατόπεδα και μονάδες μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι. Επίσης μεγάλη συζήτηση και για τα προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης. Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε πρωτοσέλιδό της αναφέρονταν σε γραφειοκρατικά προβλήματα για την εφαρμογή των προγραμμάτων αφού το μνημόνιο έχει παγώσει τις προσλήψεις.

Τελικά και εδώ υπήρξε άμεση αντίδραση από το Υπουργείο Εργασίας. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε από το υπουργείο και αμέσως εμφανίσθηκαν οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Βγήκαν στα κανάλια για να μας εξηγήσουν ότι η επιλογή θα γίνει αξιοκρατικά και χωρίς κομματικές παρεμβάσεις. Εκπρόσωποι φορέων θέλουν να μας πείσουν ότι η αξιοκρατία ζει και βασιλεύει στον τόπο μας.

Κάντε τις προσλήψεις με όποιον τρόπο θέλετε. Όμως το πρόγραμμα δεν πρέπει να καθυστερήσει. Μπορεί για μένα να είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά εκεί που έφτασε η Δράμα, είναι μια κάποια λύση. Είναι “ασπιρίνη” που δεν δίνει καμία προοπτική. Όμως αφού το έταξαν ας το ξεκινήσουν. Χρειάζεται οι φορείς να παρακολουθούν το θέμα για να μην δούμε και εδώ απρόβλεπτες εξελίξεις.

Να κλείσουμε με κάτι ευχάριστο...Σε ανοδική πορεία η Δόξα Δράμας. Αυτή την φορά νίκησε εκτός έδρας την Ηλιούπολη με 2-0. Πέτυχε έτσι την 3η συνεχόμενη νίκη και βάζει πλώρη για την διεκδίκηση της 6ης θέσης που οδηγεί σε μπαράζ ανόδου. Καλή συνέχεια και όλα θα πάνε καλά. Για τον ΚΑΟΔ τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν την θριαμβευτική πορεία. Νέα νίκη με το Παγκράτι, η 20η σε 21 αγώνες και η πορεία ανόδου στην Α1 συνεχίζεται. Καλή συνέχεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ