Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Μηλώσης

Εκπαιδευτικός-Εκπρόσωπος του κόμματος “Οικολόγοι-Πράσινοι” στην Δράμα

Στους Οικολόγους-Πράσινους δεν παίζει κανένας τον ρόλο του προέδρου... Το συντονιστικό ρόλο έχει η 6μελής Εκτελεστική Γραμματεία

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον εκπρόσωπο του κόμματος "Οικολόγοι-Πράσινοι" στην Δράμα κ. Χρήστο Μηλώση.
Αναφέρθηκε στην οργανωτική δομή του κόμματος, στο ιστορικό ίδρυσης του και στα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις.
Όπως ανέφερε τα ποσοστά αυτά δεν τον εξέπληξαν. Θεωρεί ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας και του πλανήτη θα δικαιολογούσαν και μεγαλύτερα ποσοστά.
Όσο για τις Ευρωεκλογές δηλώνει αισιόδοξος χωρίς να φοβάται την πιθανή πόλωση.

-κ. Μηλώση, είστε εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων στον Ν. Δράμας. Δώστε μας περισσότερα στοιχεία για το κόμμα σας γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία για τους Οικολόγους-Πράσινους.
-Θα προσέθετα ότι μας συγχέουν κιόλας με περιπτώσεις όπως του Βεργή ή ακόμη και με οικολογικές οργανώσεις.
Πολλά από τα στελέχη μας συμμετείχαν στο κόμμα Οικολόγοι-Εναλλακτικοί που είχε εκλέξει και βουλευτές το 1989-90. Το 2003 έγινε το Ιδρυτικό Συνέδριο και ακολούθησε η παρουσία στις Ευρωεκλογές του 2004 και η σχετικά πετυχημένη παρουσία μας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

-Ποια η οργανωτική σας δομή; Έχετε πρόεδρο ή συλλογική διοίκηση;
-Κάθε χρόνο γίνεται συνέδριο με συμμετοχή όλων των εγγεγραμμένων μελών που εκλέγει 30μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει μια φορά τον μήνα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο εκλέγει την 6μελή Εκτελεστική Γραμματεία χωρίς κάποιος να παίζει τον ρόλο του προέδρου. Αυτό δημιουργεί επικοινωνιακά προβλήματα με την έννοια ότι οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να βλέπουν κάποιον αρχηγό στα κόμματα, αλλά δεν ταιριάζει με την "πράσινη κουλτούρα" μας.

-Κάνετε πράξη δηλαδή ότι δεν είστε αρχηγικό κόμμα... Έχετε ιδεολογική συγγένεια με τους Οικολόγους-Πράσινους της Γερμανίας και άλλων χωρών;
-Υπάρχει και ιδεολογική συγγένεια και πλήρη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Οικολόγους. Αυτό σημαίνει ότι συνεδριάζουμε μαζί τους και έχει τύχει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων Πράσινων να διαφωνήσουν πχ με τις θέσεις των Γερμανών ομοϊδεατών μας στο θέμα των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας.

-κ. Μηλώση, περιμένατε τα ποσοστά που σας δίνουν οι διάφορες δημοσκοπήσεις; Οι Οικολόγοι-Πράσινοι θεωρούνται η ευχάριστη έκπληξη αυτών των δημοσκοπήσεων...
-Προσωπικά εκ φύσεως είμαι αισιόδοξος και μπορώ να πω ότι το περίμενα. Η κρίση του δικομματισμού και γενικότερα του πολιτικού μας συστήματος σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας και του πλανήτη θα δικαιολογούσαν και μεγαλύτερα ποσοστά.

-Η τελευταία δημοσκόπηση της "Ελευθεροτυπίας" σας δίνει 4,5% και ξεπερνάτε το ΛΑΟΣ...
-Δεν θα ήθελα να επιμείνουμε σε μια κουβέντα δημοσκοπήσεων, απλώς είναι γνωστό ότι οι ψηφοφόροι μας προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα.

-Δηλαδή δεν είστε Αριστερό κόμμα;
-Με τίποτα. Θεωρούμε τελείως ξεπερασμένο πια τον διαχωρισμό αυτό που νομίζω πολλές φορές είναι εκ του πονηρού για να πολώνει την Ελληνική Κοινωνία και να έχουν τα υπάρχοντα κόμματα οφέλη.

-Ποια τα κυριότερα οικολογικά ζητήματα που βάζετε στην ατζέντα της διεκδίκησης;
-Θα φανεί περίεργο αλλά για την λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων οι Οικολόγοι-Πράσινοι διερευνούν προβλήματα και ψάχνουν λύσεις για βαθύτερες δομές της πολιτικής ζωής όπως η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα θέματα παιδείας, η νομοθεσία και η τήρηση των νομών κα... Από τα οποία εξαρτάται η βελτίωση ή όχι του περιβάλλοντός μας.
Να θέσω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητός... Ας δούμε λίγο την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Έχει αποσιωπηθεί η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος όπου δάση, λίμνες κλπ χαρακτηρίζονται και αποχαρακτηρίζονται με τελικό αποτέλεσμα μεζονένες και εμπορικά κέντρα. Επίσης πολλοί βρίσκουν αφορμή να εκφράσουν αντιεκκλησιαστικό μένος ενώ το σωστότερο θα ήταν να εκφράσουν το αντικομματικό τους μένος.
Ή όπως είπε και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης). Τι έκανε ο Εφραίμ; Είδε φως και μπήκε.

-Συμφωνείτε με την άποψη ότι "όλα είναι θέμα παιδείας";
-Το Υπουργείο Παιδείας το έχει κάνει και σλόγκαν. Αλλά πιστεύω ότι παιδεία ασκούν σχεδόν όλοι οι φορείς, πχ ποιοι πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες; Φυσικά οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του...
Όταν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής δέχονται να δουν προϊόντα υποκλοπής, ενώ λίγο καιρό πριν έχουν ψηφίσει νόμο που χαρακτηρίζει την υποκλοπή κακούργημα, τι διαπράττουν; Αν μη τι άλλο ένα παιδαγωγικό λάθος.
Σαν δεύτερο παράδειγμα μπορώ να αναφέρω τις περιπτώσεις που βλέπουμε παρκαρισμένα αυτοκίνητα της τροχαίας πάνω στις ράμπες των αναπήρων, πράγμα βέβαια που συμβαίνει σπάνια.
Με τα δύο αυτά παραδείγματα θέλω να δείξω ότι όλα είναι θέμα παιδείας με την ευρεία έννοια.

-Ζούμε σε έναν νομό που τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι αρκετά. Τελευταία διάφορα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ρύπανση του Νέστου. Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες ως κόμμα, για περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν την περιοχή μας;
-Φέτος στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Πρασίνων των Βαλκανίων. Συμμετείχαν όλες οι χώρες και τέθηκαν μια σειρά προβλημάτων για τα οποία αναζητούμε λύσεις. Τα προβλήματα της Βαλκανικής μας δυστυχώς, είναι και περιβαλλοντικά και μειονοτικά και γενικά προβλήματα ποιότητας της δημοκρατίας.
Στις επαφές μας συμπεριλαμβάνονταν και το θέμα των κοινών ποταμών όπως ο Έβρος, ο Αξιός και ο Νέστος. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε απόδοση για αυτά τα θέματα αλλά το κενό το αναπληρώνουν επάξια οι οικολογικές κινήσεις της περιοχής αλλά και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των υπαρχόντων κομμάτων.
Με λύπη πληροφορήθηκα την καθυστέρηση της ΕΕ στην απάντηση που έδωσε στην Οικολογική Κίνηση Δράμας για το θέμα των νερών του Νέστου. Ελπίζουμε η εκλογή Ευρωβουλευτών των Οικολόγων-Πράσινων το 2009 να συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση τέτοιων προβλημάτων.

-Βάζετε στόχο δηλαδή την εκλογή Ευρωβουλευτών στις Ευρωεκλογές του 2009; Δεν σας φοβίζει η πόλωση;
-Από την στιγμή που ο Ελληνικός λαός θα αντιληφθεί το πόσο σοβαρά βλέπουμε την κομματική μας λειτουργία, τέτοιος φόβος δεν υπάρχει. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι η λίστα των υποψηφίων του κόμματός μας θα ανακοινωθεί στις 6 Δεκεμβρίου και θα προέλθει από καθολική ψηφοφορία όλων των μελών μας.
Η δε θητεία των πιθανών Ευρωβουλευτών μας βάσει του καταστατικού του κόμματός μας θα είναι με εναλλαγή. Αυτό δείχνει και την διαφορά της κομματικής μας κουλτούρας.

-Αποκλείετε κάθε ενδεχόμενο συνεργασιών; Προεκλογικών η μετεκλογικών;
-Έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα η προεκλογική συνεργασία είναι αδύνατη ενώ η μετεκλογική δεν μπορεί να αποκλειστεί διότι ότι μπορούμε να καταφέρουμε με την συνεργασία θα το παλέψουμε.
Δεν μπορώ να ξεχάσω την συνεργασία που είχε η Οικολογική Κίνηση Δράμας με όλους τους φορείς της πόλης, μέσα σε αυτούς ήταν και οι κυνηγοί προκειμένου να ματαιώσουμε τα σχέδια της ΔΕΗ για την εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικών Εργοστασίων. Αυτή ήταν σαφής μια επιτυχία της Δραμινής Κοινωνίας που πέρα από τις επιμέρους διαφορές είχε έναν κοινό σκοπό.
Τώρα, σας Οικολόγοι-Πράσινοι έχουμε προτεραιότητα την συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με άλλα κόμματα για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ