Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

Δημοτικός Σύμβουλος ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ

7 σχόλια

 

 

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Νέα Εποχή Νέα Δράμα Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας αλλά και στην αλλαγή στάσης του Θωμά Μαργαρίτη που όπως δηλώνει δεν την περίμενε. Δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την ενότητα της παράταξης. Χαρακτηρίζει ανακόλουθη και αναξιόπιστη την δημοτική αρχή και προτείνει να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή αγώνα που θα δρα συντονισμένα και συστηματικά σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της Δράμας.


-Η ήττα τελικά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές έφερε γκρίνια και αναταραχή στην παράταξη Νέα Εποχή Νέα Δράμα. Τώρα, που πέρασε και αρκετός καιρός, ποια είναι κατά την άποψή σας τα κυριότερα αίτια της ήττας;

Είναι φυσικό μετά από μια ήττα να υπάρχει γκρίνια και αναταραχή. Και ειδικά όταν δεν γίνεται σωστή διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης τα φαινόμενα αυτά αυξάνονται και μεγεθύνονται. Όσον αφορά τώρα στα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτήν την επώδυνη ήττα κι επειδή σχετικοί και άσχετοι έχουν πει πολλά και έχει χυθεί πολύ μελάνι, εγώ απλά θα πω ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη που χάσαμε την έχει ο κακός μας εαυτός!


-Στην πρόσφατη συγκέντρωση των υποψηφίων είχαμε την ανακοίνωση του πρώην δημάρχου Θωμά Μαργαρίτη, ότι τελικά επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος και το 2014. Πώς κρίνετε αυτή την εξέλιξη;

Ο Θωμάς Μαργαρίτης μας είχε δηλώσει στην εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας της παράταξής μας στις 23 Ιανουαρίου ότι έκλεισε ο αυτοδιοικητικός του κύκλος και ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος. Πρόσφατα στις 3 Απριλίου, στη συνάντηση των υποψηφίων του ψηφοδελτίου των τελευταίων εκλογών, μας ανακοίνωσε ότι το μετάνιωσε και ότι θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του Ιουνίου το 2014. Όπως και τον Γενάρη έτσι και τώρα νοιώσαμε έκπληξη και για τη μία και για την άλλη απόφασή του.


-Αναφέρεστε πολύ συχνά στην ενότητα ….μπορεί να διαφυλαχθεί και με ποιους τρόπους;

Πάντα λέγαμε ότι η ενότητα μας είναι η δύναμή μας! Αυτό όμως πρέπει να το αποδεικνύουμε διαχρονικά στην πράξη. Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για το μέλλον της παράταξης. Αν λέμε ότι πράγματι μας ενδιαφέρει η ενότητα πρέπει να κάνουμε προσωπικές υπερβάσεις και να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Ο δρόμος της ενότητας περνάει μέσα από την ειλικρίνεια, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αληθινή προοπτική για το μέλλον. Προσωπικά θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να μείνει ενωμένος ο ευρύτερος χώρος της παράταξής μας.

-Εσείς θα είστε υποψήφιος για την θέση του επικεφαλής της παράταξης στις διαδικασίες της Νέας Εποχής- Νέας Δράμας;

Νομίζω αυτό που προέχει είναι η ενότητα της παράταξης και όχι εάν θα είμαι εγώ ή κάποιος άλλος επικεφαλής. Εκτός αυτού νομίζω ότι οι συνδημότες μας έχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν καθημερινά και είναι αποπροσανατολισμός να συζητάμε τέτοια πράγματα. Το θετικό είναι ότι η παράταξή μας πήρε μια γενναία απόφαση να εκλέξει τον επόμενο αρχηγό μέσα από διαφανείς δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες. Αυτό το άνοιγμα στην κοινωνία είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Νομίζω ότι τώρα πια ο όρος "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και για να μη θεωρηθεί ότι δεν απαντώ στην ερώτησή σας θέλω να σας πω ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζονται συλλογικά. Δεν είναι θέμα τι θέλει κανείς αλλά τι θέλει ο κόσμος. Θα ακούσουμε τους συναδέλφους, θα αφουγκραστούμε τη βάση και θα πράξουμε ανάλογα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.


-Πάμε και στα δρώμενα του δημοτικού συμβουλίου…Γιατί έχουμε τόσο μεγάλη ένταση στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;

Οι μνήμες από την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου του 2010 είναι νωπές. Η δημοτική αρχή ως αντιπολίτευση είχε μια σκληρή στάση απέναντι μας που πολλές φορές υπερέβαινε τα εσκαμμένα. Μας κατηγορούσε για πράγματα και καταστάσεις με άδικο πολλές φορές τρόπο και τώρα απροκάλυπτα κάνει ακριβώς τα ίδια. Που είναι η αλήθεια; Στη δική μας θητεία ή τώρα; Θέσπισε έμμισθες θέσεις των Αντιπροέδρων των Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων πράγμα που δε συνέβαινε στη δική μας διοίκηση. Δημιούργησε προσδοκίες προεκλογικά που ήξερε εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Όλα αυτά δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και γι αυτό πολλές φορές δημιουργείται ένταση. Πάντως, υπάρχουν και περιπτώσεις που τα θέματα περνούν ομόφωνα. Στα καλά είμαστε και θα είμαστε μαζί.


-Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής;

Το ασφαλές συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η νέα δημοτική αρχή είναι ανακόλουθη και αναξιόπιστη. Ποιος δε θυμάται τις προεκλογικές υποσχέσεις για μείωση του νερού, για διπλασιασμό των επιχορηγήσεων των τοπικών διαμερισμάτων, για δημιουργία πολυόροφου parking στην κεντρική πλατεία της Δράμας, για το κλείσιμο της χωματερής της Σίψας, για τη δημιουργία της Κηπούπολης και για τόσα άλλα... Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε αλλά και ούτε μπήκε στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για το 2011. Αντίθετα, είχαμε την παταγώδη αποτυχία στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του Δημάρχου κ. Χαρακίδη, τη θέσπιση έξι (6) έμμισθων θέσεων ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Δημάρχου, τη θέσπιση δύο (2) έμμισθων θέσεων Γενικού και Ειδικού Γραμματέα του Δήμου και τη θέσπιση έξι (6) έμμισθων θέσεων Αντιδημάρχων που επιβαρύνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του Δήμου μας. Είχαμε επίσης την επιβολή νέων δημοτικών φόρων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μπήκε φόρος για την τέλεση πολιτικού γάμου ακόμη και για την έκθεση χριστουγεννιάτικων δέντρων στα ανθοπωλεία. Και σίγουρα δεν υπάρχει διαβούλευση όπως έλεγαν προεκλογικά, ειδικά για μεγάλα θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων όπου καταργήθηκαν το δεκαήμερο καθαριότητας που είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και πολλά δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Δυστυχώς η κατά γενική ομολογία καθαρή μας πόλη αρχίζει να χάνει αυτό το προνόμοιο. Και να φανταστεί κανείς ότι τον ευαίσθητο αυτό τομέα έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο κ. Χαρακίδης. Ούτε επίσης έγινε κάποιος διάλογος για την καταστροφή των σπιτιών της Ονειρούπολης αλλά και το ξήλωμα των προστατευτικών καγκέλων περιμετρικά της πλατείας.


-Επηρεάζει η μεγάλη οικονομική κρίση την λειτουργία του δήμου;

Σίγουρα η οικονομική κρίση επηρεάζει τη λειτουργία των ΟΤΑ. Γι' αυτό και ήταν ζητούμενο η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ευτυχώς ο Δήμος Δράμας χάρη στη χρηστή οικονομική διαχείριση και τη σωστή διοίκηση της δικής μας δημοτικής αρχής κατάφερε να έχει στο ταμείο του υπόλοιπο 7.600.000 ευρώ και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν άλλοι δήμοι ακόμη και με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Πάντως η σημερινή δημοτική αρχή γνώριζε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση όταν έταζε προεκλογικά με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο και εξαπατούσε το δραμινό λαό.

-Είστε αισιόδοξος για την λειτουργία του νέου θεσμού του Καλλικράτη.

Πολλά πράγματα στην εφαρμογή του Καλλικράτη ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Ακόμη περιμένουμε απαντήσεις για τις συνενώσεις των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Νομίζω ότι και το ίδιο το Υπουργείο δεν ήταν έτοιμο να εφαρμόσει αυτόν τον πρωτοποριακό και καινοτόμο νόμο. Περισσότερο εμπιστοσύνη έχω στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας, στους υπαλλήλους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που πάνω από ωράρια εργάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του.


-Την ίδια ώρα έχουμε μπαράζ αποφάσεων που πλήττουν τον Νομό μας. Υπηρεσίες φεύγουν, στρατόπεδα κλείνουν, στις καλένδες το ΤΕΙ Βιοτεχνολογίας. Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση των τοπικών φορέων;

Η υποβάθμιση του νομού μας είναι διαχρονική και συνεχής και δυστυχώς οι όποιες μεμονωμένες φωνές δεν έχουν πάντα την ανάλογη ανταπόκριση στο αθηνοκεντρικό κράτος. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή αγώνα από θεμικούς παράγοντες αλλά και απλούς πολίτες που θα δρα συντονισμένα και συστηματικά σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της αγαπημένης μας Δράμας. Είναι καλό να εκλείψουν φαινόμενα του τύπου "κατόπιν ενεργειών μου" και να εμφανιστούν σύγχρονες πρακτικές που θα λένε "κατόπιν ενεργειών μας". Επιτέλους ας περάσουμε στο "εμείς" αν θέλουμε να δούμε τη Δράμα σε καλύτερη θέση.


- Ύφεση, ανεργία, υπανάπτυξη. Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;

Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό ίσως και διεθνές. Για να αντιμετωπιστεί και να μην καταλήξουμε να είμαστε μια πόλη γερόντων, πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας από την κεντρική διοίκηση. Κυρίως μέσα από τον πρωτογενή τομέα μπορούμε να δούμε φως στο βάθος του τούνελ. Ως γεωργικός και κτηνοτροφικός νομός θα ήταν χρήσιμο να στραφούμε συστηματικά σε παραδοσιακές και σε εναλλακτικές καλλιέργειες αλλά και σε ολοκληρωμένη διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων. Για παράδειγμα, ξέρω ότι υπάρχει τον τελευταίο καιρό μεγάλο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά φυτά όπως η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος.


-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

 

Με αφορμή τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θέλω να ευχηθώ σε όλες και σε όλους όσους θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη υγεία, οικογενειακή και επαγγελματική προκοπή και γαλήνη και κάθε καλό και ποθητό. Θέλω τέλος, να απευθύνω ένα κάλεσμα προς όλους τους συνδημότες μου που θέλουν να είναι ουσιαστικά ενεργοί πολίτες, να έρθουν στα γραφεία της παράταξής μας στην οδό Σκρά 1 (γωνία με Βεργίνας) και να εγγραφούν ως μέλη στο σωματείο "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ" συμμετέχοντας στο νέο ξεκίνημα που κάνουμε. Ας είμαστε όλοι πρωταγωνιστές στην αληθινά νέα εποχή που ανατέλλει για τη Δράμα της καρδιάς μας, για μια Δράμα πρωταγωνίστρια.

 Σχόλια (7)

Σ.Π - Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 στις 15:26
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΜΕΙΡΑΣΕ Ο ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ;ΑΥΤΟ ΑΝ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΟ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΩΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟς ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΚΑΟΔ Ν Τ Ρ Ο Π Η

Α.Ζ - Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 στις 15:23
να κανετε αντιπολιτευση γρηγορη γιατι οι κατα λαθος νικητες εχουν διαλυσει τα παντα

ΠΑΡΗΣ - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 08:35
Ο ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ Κ ΚΑΠΟΙΟΙ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ" ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 02:38
Οταν σχετικοι και ασχετοι εκλεγουν δημαρχους,νομαρχες, βουλευτες, συμβουλους τοτε δεν είναι ασχετοι????? Εχει τοσο πολυ μεγαλη σημασια τι θα κανει ο πρωην δήμαρχος??? Μας ενδιαφερουν τοσο πολυ τα πρόσωπα, η το έργο που μπορει να προσφερει ο καθε πολιτης στον τόπο του??? Και το μοναδικό κριτήριο δεν μπορει να είναι άλλο απο την επαγγελματική καταξίωση!!!!! Θελουμε αρεστούς ή άριστους? Στην δράμα λείπει η γνώση και η εξειδίκευση! Εκτος των άλλων υπάρχει διαχρονικα μια ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΑ ψηφοθηρία απο ΌΛΟΥΣ!!!!! Ο δήμος δεν είναι λάφυρο κανενός για να τον "παρουμε" η να τον "κερδισουμε"... Δείτε ποιοι εχουν ασκήσει διοίκηση μεχρι σήμερα κάνοντας την δραμα χωματερή, ο γυμναστης, ο φυσικός, ο χαρτοπαιχτης και σε λίγο θα ερθει η σειρα του ψάλτη... Καλό Πάσχα

ΠΑΝΟΣ Γ. - Δευτέρα 18 Απριλίου 2011 στις 12:02
Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗς ΗΤΤΑς ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΗΤΑΝ Ο ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΖΙΜΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

βλάσης - Σάββατο 16 Απριλίου 2011 στις 14:14
εξαιρετικές απόψεις και ξεκάθαρες συγχαρητήρια γρηγόρη

bluepower - Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 στις 08:31
...μόνο με νέα πρόσωπα μπορεί να πάει η Δράμα μπροστά. Ο Γρηγόρης ήταν πάντα ενωτικός, αλλά ήρθε η ώρα να βγει μπροστά με τη δική του πρόταση. Κι αν χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με μηχανισμούς κα νοοτροπίες που οδήγησαν στην ήττα. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τον Δήμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ