Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιώργος Καλαϊτσίδης

Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΔ - Δημοτικός Σύμβουλος «Πόλη και Ζωή»

 

 

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΔ και δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Καλαιτσίδη.

Αναφέρθηκε στην λειτουργία της ΔΕΥΑΔ που προχώρησε στην μείωση των λειτουργικών εξόδων, ώστε να εξοικονομηθούν περισσότερα από 300.000 ευρώ στην τετραετία.

Χαρακτηρίζει τιτάνιο έργο την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα.Τονίζει ότι η δημοτική αρχή ξεκινά ένα πολλαπλό έργο υποδομών, που επηρεάζει αποφασιστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου.Τέλος υπογραμμίζει ότι θα δοθεί έμφαση ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

-Πολυσχολιάστηκαν οι δηλώσεις σας κ Καλαιτσίδη ότι η ΔΕΥΑΔ θα προβεί σε κόψιμο του νερού αν δεν εξοφληθούν ή δεν «ρυθμιστούν» τα χρέη των οφειλετών. Μα το νερό δεν είναι κοινωνικό αγαθό;

Αλλάξαμε τα δεδομένα στη ΔΕΥΑΔ.Ήδη έχουμε προχωρήσει στην μείωση των λειτουργικών εξόδων και έτσι θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 300.000 ευρώ στην 4ετία. Αυτό το καταφέραμε με την κατάργηση τόσο της θέσης του Γεν Διευθυντή όσο και με την κατάργηση των θέσεων των Συμβούλων στη ΔΕΥΑΔ. Επίσης το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης που με την ολοκλήρωση του θα έχουν επενδυθεί περισσότερα από 25 εκ ευρώ θα εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος.Όλα αυτά έχουν ως γνώμονα να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας ώστε να μπορέσουμε, το κοινωνικό αγαθό, να το προσφέρουμε στους συνδημότες μας άφθονο, φθηνό και κυρίως ποιοτικά ελεγμένο.Η ΔΕΥΑΔ συγχρόνως είναι μια επιχείρηση που πρέπει να έχει έσοδα για να μπορεί να προσφέρει αυτό το κοινωνικό αγαθό. Γι αυτό άλλωστε και όλοι μας πρέπει να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας αφού τα έσοδα αυτά είναι αντισταθμιστικά και σημαίνει πως όλα τα έσοδα επιστρέφονται στους συνδημότες μας με την παροχή υπηρεσιών.Η ΔΕΥΑΔ αναλογιζόμενη την δύσκολη οικονομικά συγκυρία προχωράει σε ρύθμιση των οφειλών για να μπορέσουν ποιο εύκολα οι Δραμινοί οφειλέτες, να πληρώσουν σταδιακά τα χρωστούμενα.

-Η νέα δημοτική αρχή εξήγγειλε πρόσφατα την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δώστε μας περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την παρέμβαση. Πώς θα καλυφθεί η ίδια συμμετοχή που είναι απαραίτητη;

Ένα τιτάνιο έργο προϋπολογισμού 7,85 εκ. ευρώ που είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΔ από την ίδρυσή της με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από την Δημοτική αρχή μέσω Ευρωπαικών προγραμμάτων. Στόχος του έργου αυτού είναι η μείωση των διαρροών, η μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου, η αποφυγή του κοινωνικού κόστους από τις διακοπές για συντήρηση, η μείωση των ανθρωποωρών εργασίας, η δραστική μείωση των βλαβών, η μείωση του περιβαλλοντικού κόστους και η μείωση κατανάλωσης ρεύματος. Το ποσό της ίδιας συμμετοχής στην τριετία είναι 860.000 ευρώ και η απόσβεση αυτού του κόστους εκτιμάται ότι θα γίνει σε λιγότερο από 2 έτη (λόγω των παραπάνω μειώσεων κόστους) χωρίς μάλιστα καμία δανειακή επιβάρυνση.

-Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει ο Δήμος Δράμας ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων;

Τα προβλήματα που κληρονομήσαμε είναι αμέτρητα γι αυτό άλλωστε και «έχουμε σηκώσει τα μανίκια» και εργαζόμαστε νυχθημερόν για να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να ξαναβάλουμε τάξη και γιατί όχι να βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης και τα τοπικά διαμερίσματα. Η νέα Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΔ ξεκινώντας ένα πολλαπλό έργο υποδομών, που επηρεάζει αποφασιστικά την ποιότητα της ζωης των κατοίκων του Δήμου Δράμας. Ορισμένα από τα έργα που προγραμματίζουμε σαν ΔΕΥΑΔ στα τοπικά διαμερίσματα είναι: η ολοκλήρωση των μελετών για τις συνδέσεις των τοπικών κοινοτήτων Νικοτσάρας, Κ. Αγρού, Αμπελακίων, Κουδουνίων καθώς και του Προαστίου - Ν. Σεβάστειας με τον Βιολογικό Καθαρισμό και η εγκατάσταση μίνι Βιολογικών Καθαρισμών στον Μυλοπόταμο και την Χωριστή. Παράλληλα ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα έργα ύδρευσης Ξηροποτάμου - Χωριστής. Όλα αυτά χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δραμινός πολίτης αφού τα έργα θα ενταχθούν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

-Είστε συνεπείς στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις; Οι αντιπολιτεύσεις σας κατηγορούν για τις έμμισθες Αντιπροεδρίες , τις πολλές θέσεις ειδικών συμβούλων και του Ειδικού και Γενικού Γραμματέα…

Οι Δραμινοί θα έχουν την χαρά να δουν να υλοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος μας. Δείγματα των προθέσεων μας ήδη έχουν δει οι συμπολίτες μας μέσα από την κατάθεση του τεχνικού μας προγράμματος στο οποίο συνοπτικά προτείνονται: παρεμβάσεις, στην Αγία Βαρβάρα και το πάρκο των Κυπρίων Αγωνιστών. Επέρχεται η αποσυμφόρηση της οδού Ευξείνου Πόντου (με περιφερειακό δρόμο από την Λαυρεντιανή Μονή), αξιοποιούνται πηγές εναλλακτικών μορφών ενέργειας, σχεδιάζεται η ελεγχόμενη στάθμευση, δημιουργούνται ποδηλατοδρόμοι, γίνεται ανάπλαση του Δημοτικού κήπου. Όσον αφορά την παραφιλολογία για μεγαλύτερο αριθμό ειδικών συμβούλων και έμμισθης θέσης αντιπροέδρου έχω να σας αναφέρω ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 3 ειδικοί σύμβουλοι ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε 6 ειδικούς συμβούλους και ο αντιπρόεδρος αμείβεται μετά από σύμφωνη γνώμη και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αφού εργάζεται όλη τη μέρα και καταργήθηκαν οι θέσεις του Γεν. Διευθυντή και του Ειδ. Συμβούλου.

-Είστε ικανοποιημένος από την αντιπαράθεση και την έως τώρα λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;

Είναι η δημοκρατικότερη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου όλων των τελευταίων χρόνων. Με έναν πρόεδρο που από την πρώτη στιγμή κέρδισε τον σεβασμό όλων των Δημοτικών Συμβούλων. Οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς Συμβούλους τοποθετούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, δυστυχώς όμως βλέπουμε και ορισμένοι να τοποθετούνται είτε για να προβάλουν τις κομματικές τους θέσεις είτε για να εξυπηρετήσουν άλλου είδους φιλοδοξίες κάτι που προκαλεί δυσαρέσκεια στους περισσότερους από εμάς.

-Επηρεάζει η μεγάλη οικονομική κρίση την λειτουργία του δήμου;

Αν λέγαμε ότι δεν την επηρεάζει θα λέγαμε ψέματα γι αυτό άλλωστε έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να εξασφαλίσουμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που για πολλά χρόνια ήταν ανεκμετάλλευτα από το Δήμο της Δράμας. Ας θυμίσουμε στους Δραμινούς πολίτες ότι το σύνολο των έργων που κατασκευαζόταν ήταν από λεφτά δικά μας, καθώς κατά τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή δε είχε εισρεύσει Ευρωπαϊκό χρήμα.

-Είστε αισιόδοξος για την λειτουργίας του νέου θεσμού του Καλλικράτη;

Ο Καλλικράτης θεσπίστηκε για να δώσει λύσεις και μάλιστα στην πιο δύσκολη εποχή. Τίποτε φυσικά δεν είναι εύκολο όταν ασχολείσαι μεπροβλήματα του Δήμου. Πρώτος όμως μέσα σε ελάχιστους Δήμους ο Δήμος Δράμας είναι από τους Δήμους που είναι συνεπείς σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του χάρη στην τεχνογνωσία και την εντατική προετοιμασία του. Είμαστε αισιόδοξοι και γιατί πρώτα απ’ όλα έχουμε στο τιμόνι του Δήμου τον Κυριάκο Χαρακίδη έναν άνθρωπο που απέδειξε τόσο από τον επιχειρηματικό στίβο όσο και από τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου ότι όταν αγωνίζεσαι και διεκδικείς όλα μπορείς να τα καταφέρεις.

-Υπηρεσίες καταργούνται, στρατόπεδα κλείνουν, στις καλένδες το ΤΕΙ βιοτεχνολογίας. Η έκδοση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας αρκεί για να εκφραστεί η αντίθεση σε όσα δρομολογούνται;

Είναι γεγονός ότι ο Νομός Δράμας αποκομμένος μέχρι σήμερα από την Εγνατία οδό, υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο τόσο από την διακοπή του δρομολογίου του ΟΣΕ όσο και από την απομάκρυνση στρατοπέδων, υπηρεσιών κλπ. Από την πλευρά μας θα δώσουμε κάθε μάχη που θα χρειαστεί ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή την αδικία.

-Ύφεση, ανεργία, υπανάπτυξη. Υπάρχει διέξοδος;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά η Δράμα τα βίωνε για πάρα πολλά χρόνια χωρίς κανένας να αντιδρά. Σήμερα όπως είπα και σε προηγούμενη ερώτηση είμαστε αισιόδοξοι δίνοντας λύσεις σε αυτά τα προβλήματα μέσα από κατασκευή μεγάλων έργων που και πνοή θα δώσουν στον τόπο μας αλλά και θα τον βάλουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Κλείνοντας θα ήθελα να μεταφέρω στους Δραμινούς ως Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ ότι στόχος μας είναι σε όποιες παρεμβάσεις μας να μην επιβαρύνουμε τον δημότη και να του δίνουμε γρήγορες λύσεις στα προβλήματα ύδρευσης, παράλληλα λειτουργούμε χωρίς διακρίσεις αντιμετωπίζοντας ισότιμα όλους τους Δραμινούς και τα τοπικά Διαμερίσματα.Στόχος μου, σαν αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, είναι η βελτίωση των υποδομών τόσο στην Ύδρευση όσο και στην Αποχέτευση έτσι ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα ΑΡΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ μειώνοντας τις απαιτήσεις σε συντήρηση και εξασφαλίζοντας έτσι υψηλά επίπεδα ποσότητας και ποιότητας νερού.

 


 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ