Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


 

Φιλόδοξο ως προς το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων αλλά ασαφές στο πεδίο του περιορισμού των δαπανών και της αύξησης των εσόδων είναι το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο των μέτρων, ύψους 26 δισ. έως το 2015, που παρουσίασε η κυβέρνηση. Το Σχέδιο αποδυναμώνουν περαιτέρω το «θολό» μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αποφεύγοντας να περιγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και να αποσαφηνίσει όλες τις πτυχές του κυβερνητικού σχεδιασμού για μείωση το ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, οι διαφοροποιήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και οι αντιδράσεις που κατεγράφησαν στη συνέχεια στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί, υπάρχει προχειρότητα και καθυστερήσεις στο έργο διαφόρων υπουργείων, η στρατηγική να πέσει το βάρος στην είσπραξη εσόδων έχει αποτύχει, υπάρχει έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει αναπτυξιακό πλάνο που θα βγάλει την χώρα από την ύφεση, τα πλούσια κοινωνικά στρώματα εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, η γραφειοκρατία εμποδίζει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Τα στεγανά είναι τόσα πολλά και επηρεάζουν αρνητικά τις όποιες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Καλές οι σκέψεις και οι στόχοι αλλά απαιτείται κύρια αλλαγή νοοτροπίας. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα..

Κάτι πρέπει να γίνει στον τομέα της ανάπτυξης...η ύφεση μεγαλώνει και οι συνέπειες είναι δραματικές στον παραγωγικό ιστό. Η ανεργία αυξάνει και έφτασε στο 15,1%. Πολλοί βλέπουν να ξεπερνά το 20% στο τέλος του χρόνου. Απαιτούνται άμεσα μέτρα. Επίσης πρέπει να “τρέξει” και το πρόγραμμα της Κοινωνικής απασχόλησης, που είχε εξαγγείλει στην Δράμα η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Η απασχόληση1500 ανέργων, έστω και για 5 μήνες, δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι κάτι. Ανακουφίζει έστω προσωρινά ένα μέρος των συμπολιτών μας που δεν έχουν εργασία.

Πάμε στα δικά μας. Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια από το ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου που διοργάνωσε το εργαστήρι του για το 2011, με θέμα τον Σχεδιασμό του δημοτικού κήπου. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εργασίες του τμήματος για την οποία συνεργάστηκαν δεκάδες αρχιτέκτονες και μηχανικοί οι οποίοι προσέφεραν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Θα πρέπει να συγχαρούμε τον Προϊστάμενο του τμήματος Νίκο Σπιτάλα, όπως και όλους τους καθηγητές και φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Ελπίζουμε αυτή η μελέτη, να αξιοποιηθεί από την σημερινή δημοτική αρχή.

Πραγματοποιήθηκε και η γιορτή των εθελοντών της Ονειρούπολης. Ο δήμαρχος κ Χαρακίδης υποσχέθηκε μια καλύτερη εκδήλωση φέτος. Πάντως η τελευταία Ονειρούπολη απογοήτευσε πολλούς επισκέπτες της. Αυτό το ατέλειωτο παζάρι με πιροσκί, ξηρούς καρπούς, χυλόπιτες, πίτσες, λουκάνικα και τσίπουρα, πρέπει να μειωθεί.

Είναι μια γιορτή για τα μικρά παιδιά, δεν πρέπει να καταλήξει φαγάδικο. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν οι υπεύθυνοι διοργανωτές.

Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει εκδήλωση πανελλήνιας εμβέλειας. Θα είναι κρίμα να απαξιωθεί και να αλλάξει η φυσιογνωμία της μεγάλης χριστουγεννιάτικης δράσης.

Είναι πλέον οριστικό το κλείσιμο του Στρατολογικού Γραφείου Δράμας. Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Άμυνας σε ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ κ Τζίμα, δημιουργούνται νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες εντός του 2011 και συγχωνεύονται όλα τα Στρατολογικά Γραφεία της Περιφέρειας, σε 1 Στρατ. Υπηρεσία με έδρα την Ξάνθη.

Μέχρι τώρα λέγαμε ότι είμαστε παράρτημα της Καβάλας. Αγωνιζόμασταν για την αυτοτέλεια και αναβάθμιση κάποιων υπηρεσιών.

Πλέον στην Δράμα γίνεται αγώνας δρόμου για να διασωθούν ορισμένες υπηρεσίες, που λόγω περικοπών και μνημονίου, κλείνουν ή συνενώνονται. Στο “τσουνάμι” αλλαγών η Δράμα πλήττεται και μέχρι τώρα δεν έχουμε δει καμία οργανωμένη αντίδραση.

Το θεωρούν άραγε φυσιολογικό να καταργούνται υπηρεσίες; Να καταργούνται σχολεία; Να κλείνουν στρατιωτικές μονάδες; Να υποβαθμίζεται η δημόσια διοίκηση;

Αν το θεωρούν φυσιολογικό καλά κάνουν και δεν αντιδρούν. Αν όμως το βλέπουν αρνητικά, ας αντιδράσουν, έστω “για την τιμή των όπλων”.

Βγήκαν τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί στην διασταύρωση των οδών Βεργίνας και Παπανδρέου. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του δήμου, η αιτία αυτής της απόφασης είναι ότι οι περαστικοί διέσχιζαν την άσφαλτο μέχρι την δίοδο των κιγκλιδωμάτων(αφού στην απέναντι πλευρά δεν υπήρχαν κάγκελα), εκθέτοντας την ζωή τους σε κίνδυνο!!

Άραγε ενημερώθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου; Ή η δημοτική αρχή ανέλαβε την πρωτοβουλία χωρίς να ενημερώσει κανένα;

Καλό είναι τέτοια θέματα να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο. Να ενημερώνονται οι αιρετοί αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου. Αποφάσεις ξηλώνω και μπαλώνω χωρίς να ενημερώνω κανένα, βλάπτουν την σωστή λειτουργία.

Για να δούμε τι θα απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Το γνώριζαν οι υπηρεσίες ή το έμαθαν από τα κανάλια;

Μια πολύ ουσιαστική πρωτοβουλία της Χαράς Κεφαλίδου. Με ερώτησή της προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, ζητά να προχωρήσει στον διαχωρισμό των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ σε 2 μέρη (ιατροφαρμακευτικό, συνταξιοδοτικό), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Είναι γεγονός ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στερούνται αυτή την στιγμή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των εισφορών τους. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα πρέπει να το δουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.

Διευρυμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δράμας κ Χαρακίδη, για το φλέγον ζήτημα της συνεχιζόμενης αύξησης της εμφάνισης δραστηριοτήτων παραεμπορίου και επαιτείας. Είναι πολύ ουσιαστική αυτή η πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο.

Πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις από κοινού γιατί το παραεμπόριο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η κρίση που μαστίζει το στεγασμένο εμπόριο είναι τεράστια. Έμποροι και επιχειρηματίες τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Καλό είναι οι έλεγχοι να ενταθούν, όπως και για την επαιτεία .

Η ανεργία και η υπογεννητικότητα είναι 2 από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Οι γεννήσεις μειώνονται και η Ελλάδα χαρακτηρίζεται χώρα γερόντων.

Και το κράτος ποια κίνητρα δίνει σε μια πολύτεκνη οικογένεια; Δίνει ένα μικροποσό, το γνωστό ως πολυτεκνικό επίδομα.

Το σκέφτηκαν οι “φωστήρες”, το ξανασκέφτηκαν και πήραν την απόφαση. Αποφάσισαν αυτό το ποσό να το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα. Οι υπόλοιποι δεν θα το παίρνουν.

Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα και να παραμένουμε ατάραχοι;

Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του σημερινού κράτους;

Έτσι θα στηρίξει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για τις οποίες ήταν εκτενής η αναφορά του Πρωθυπουργού κατά την προεκλογική περίοδο του 2009;

Πολύ σωστή η ενέργεια του Συλλόγου Πολυτέκνων που καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την πολύτεκνη οικογένεια έμπρακτα, καταδικάζοντας την κυβερνητική πολιτική που περικόπτει τα επιδόματα.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ