Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


 

Ότι θα έφτανε η ζωή μας σε αυτό το σημείο, να μιλάμε με οικονομικούς όρους όλη μέρα δεν το περίμενα. Το πρώτο διάστημα ήταν τα Σπρεντ και τα επιτόκια δανεισμού. Οι αγορές ήταν μόνιμο θέμα συζήτησης, ώσπου προέκυψε το μνημόνιο, η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από εκεί και πέρα άρχισε η αγωνία των δόσεων. Θα την πάρουμε την επόμενη, ή κινδυνεύει;

Θα υπάρξει πρόβλημα; Τι λένε οι τραπεζίτες;

Μόνιμο θέμα συζήτησης τελευταία και η αναδιάρθρωση. Η κυβέρνηση την διαψεύδει, ο Σημίτης την θέλει, ενώ στο παιχνίδι “μπαίνουν” και οι ξένοι, που άλλα λένε την μια μέρα και άλλα την άλλη.

Προηγήθηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κάτι που θεωρήθηκε τεράστια επιτυχία. Αν και ανέδειξε την αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει τα δάνειά της. Δεν οδηγείται κανένας οικονομικά ισχυρός σε παράταση, αν δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Απ’ όλα αυτά οι μόνοι που δεν κερδίζουμε είμαστε εμείς.

Στο εργαστήριο όπου πειραματίζονται με την Ελληνική Οικονομία ξένοι θεσμικοί, κράτη, τραπεζικοί οργανισμοί, κερδοσκόποι και μαθητευόμεναι μάγοι, ένα είναι βέβαιο.

Ότι σίγουρα χαμένη τελικά θα βγει η πατρίδα μας και όλοι εμείς, αφού η Ελλάδα στην μετά του ΔΝΤ εποχή, θα είναι μια άλλη χώρα.

Με λιγότερο κοινωνικό κράτος, με περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, με μεγάλη ανεργία και φυσικά με μόνο στοίχημα την ανάκαμψη και την αποτροπή της κατάρρευσης.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα τα καταφέρουμε. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η προσπάθεια δεν αποδίδει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η δημιουργία νέων κομμάτων. ΔΗ.ΣΥ (Ντόρα), ΔΗΜ.ΑΡ (Κουβέλης), και πρόσφατα το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (Δημαράς).

Προηγήθηκε η ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι ένα κίνημα πολιτών.

Κάτι κινείται στην πολιτική ζωή του τόπου.

Φυσικά οι πολίτες παρακολουθούν τα πράγματα από απόσταση. Το πολιτικό σύστημα τους έχει απογοητεύσει. Θεωρούν και όχι άδικα, το πολιτικό προσωπικό υπεύθυνο, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Με τα ρουσφέτια και την αναξιοκρατία σήμα κατατεθέν της λογικής που χρόνια κυριαρχούσε. Με κορυφαίο ρουσφέτι την θεσούλα στο δημόσιο, που το γεμίσαμε με δεκάδες χιλιάδες υπεράριθμους υπαλλήλους, οι περισσότεροι των οποίων δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, να χρεοκοπήσει το Κράτος από τις υπέρογκες δαπάνες. Η Ελλάδα κατάντησε χώρα δημοσίων υπαλλήλων, δεν παράγει τίποτε, έχουν καταρρεύσει στρατηγικοί κλάδοι (γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία κλπ).

Έτσι φτάσαμε εδώ. Δεν ήταν καμία συνωμοσία των ξένων. Όταν δεν παράγεις τίποτε και έχεις ένα πολυέξοδο, αντιπαραγωγικό και αρρωστημένο κράτος, ένα είναι βέβαιο. Ότι θα καταρρεύσεις.

Και ποιοι δημιούργησαν αυτό το χάλι; Μα αυτοί που τώρα καταγγέλλουν το μεγάλο και αντιπαραγωγικό κράτος και προσπαθούν να το μειώσουν.

Οι ίδιοι πολιτικοί που τα έκαναν μαντάρα τώρα προσπαθούν να βάλουν σειρά. Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους.

Θα δούμε καμία αντίδραση στον Ν. Δράμας; Ή το πήραμε απόφαση ότι η πορεία των πραγμάτων είναι δεδομένη;

Υπηρεσίες φεύγουν, στρατόπεδα κλείνουν, ΤΕΙ δεν ανοίγουν, σχολεία καταργούνται και εδώ κανένας δεν ασχολείται.

Φοβούνται άρραγε; Ή δεν θέλουν να σπάσουν “τα αυγά” με διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες;

Ένα είναι δεδομένο. Ότι απαιτείται δυναμική και τεράστια προσπάθεια. Όχι για να κερδίσουμε κάτι, αλλά απλά για να διασώσουμε ότι απέμεινε.

Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη παρακμή και υποβάθμιση.

Αυτός που δεν αλλάζει είναι ο Ρίτης. 20 χρόνια βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ διώκει την Δράμα...

Πιστεύει δηλ. ότι οι κυβερνώντες διακατέχονται από εχθρικά συναισθήματα για τον Νομό μας και έχουν βάλει ως στόχο να μας ξεκάνουν. Μόνο που πρέπει να κάνει και αυτοκριτική.

Η ΝΔ τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις; Μήπως και οι γαλάζιοι έταξαν και τα πιο πολλά έμειναν στις καλένδες.

Ο κόσμος δεν έχει πάθει αμνησία. Γνωρίζει από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και από τα “θα” που έμειναν λόγια.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ