Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


2 σχόλια

 

Αρνητικό ρεκόρ απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων σημειώνει η Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, καθώς από το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013 έχει απορροφήσει έως σήμερα μόλις το 2,52% των χρηματικών δεσμεύσεων !!!

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καταγράφει στον τομέα της παιδείας την χειρότερη επίδοση απορρόφησης κονδυλίων και ακολουθούν οι τομείς για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με ρυθμούς χελώνας κινείται το ΕΣΠΑ σε μια περίοδο που θα έπρεπε να έχουμε οργασμό έργων και η Ελλάδα να είναι ένα ατέλειωτο εργοτάξιο. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τις τεχνικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους για να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Την ίδια ώρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την έως τώρα Φορολογική στρατηγική της και να σκεφτεί την εφαρμογή ενός flat tax, ο οποίος θα επιβαρύνει λιγότερο την επιχείρηση και θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά, καθώς το ελληνικό εμπόριο πιστεύει ότι η εφαρμογή ενός σταθερού συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 20% μπορεί να αποτελέσει αποδοτικότερη σύνδεση της φορολογικής πολιτικής με την «φορολογική συνέπεια» στην αγορά.

Λένε δηλ. οι έμποροι ότι οι αναδρομικοί φόροι, οι έκτακτες εισφορές και οι συνεχείς επιβαρύνσεις φέρνουν επιδημία λουκέτων, με όλες τις συνέπειες. Η παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων, εκτός από στρατιές ανέργων εργοδοτών και εργαζομένων, προκαλεί τεράστιες απώλειες εσόδων για το δημόσιο, αφού του στερεί τουλάχιστον 10 πηγές φορολογικών εσόδων. Από τις αρχές του 2009 έως τις αρχές του 2011 υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί, λόγω της μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων, περίπου 8 δις. Ευρώ δημοσίων εσόδων!!!

Με φορομπηχτική πολιτική δεν υπάρχει καμία προοπτική. Οδηγούνται σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και φυσικά ούτε λόγος για νέες επενδύσεις.

Θέλετε μερικά ακόμη στοιχεία; Μία στις τρεις επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές τους υποχρεώσεις!!! Ενδεικτικό είναι ότι 68000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είχαν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με ποινικές διώξεις, ενώ από τις 18000 που ειδοποιήθηκαν μόνο οι 1200 συμμορφώθηκαν.

Αυτά τα στοιχεία σοκάρουν…Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, εδώ και τώρα. Διαφορετικά θα βουλιάξουμε και θα πνιγούμε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Έστω και ετεροχρονισμένα τοποθετήθηκε το σύστημα ελέγχου στις διαβάσεις του ΟΣΕ. Το σύστημα καταγράφει με κάμερες την διέλευση των οχημάτων και ενημερώνει για τυχόν βλάβες στις μπάρες προστασίας.

Έγιναν πολλά ατυχήματα στο παρελθόν, κυρίως σε αφύλακτες διαβάσεις. Ευχόμαστε το νέο σύστημα να βελτιώσει την κατάσταση. Στα τηλεοπτικά κανάλια προβλήθηκε το ρεπορτάζ και είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τα τρένα ΙΝΤΕΡΣΙΤΥ (σε πλάνα αρχείου φυσικά) που κάποτε περνούσαν από τον νομό μας. Είναι μεγάλο πλήγμα για τον Νομό μας η υποβάθμιση του ΟΣΕ και η μείωση των δρομολογίων. Το πολιτικό προσωπικό του τόπου, πρέπει να αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης που απομονώνει τον νομό μας από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επανέρχεται η ΟΛΜΕ Δράμας στο θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων. Καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τον εικονικό διάλογο που έστησε σε βάρος Εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών αλλά και των τοπικών δημοτικών αρχών.

Να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική των συγχωνεύσεων είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Πολλά σχολεία λειτουργούν με ελάχιστο αριθμό μαθητών και φυσικά αυτό δεν βοηθά ούτε τους μαθητές, ούτε την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εποχές που οι χιλιομετρικές αποστάσεις ήταν εμπόδιο, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Άρα οι συνενώσεις σχολείων είναι μονόδρομος. Δεν μπορεί το 2011 να λειτουργούν Γυμνάσια με 20 ή με 30 μαθητές. Και πολλά έξοδα γίνονται και φυσικά δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τάξεις με 2 ή 3 μαθητές. Πρέπει να μπει μαχαίρι σε όλα αυτά. Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος καταλαβαίνει το συμφέρον του. Το καλό σχολείο δεν έχει ως προαπαιτούμενο να είναι και δίπλα στο σπίτι μας. Δεν συμφωνείτε;

Πάμε και στην παράταξη «Νέα Εποχή - Νέα Δράμα». Τα στελέχη της παράταξης κυριολεκτικά κινδυνεύουν να πνιγούν σε μια κουταλιά νερό. Αποφάσισαν την διαδικασία εκλογής επικεφαλής και τώρα διαφωνούν και πάλι επί της διαδικασίας. Ο κόσμος παρακολουθεί με απορία τα όσα διαδραματίζονται και όλοι αναρωτιούνται έως πότε θα συνεχισθεί το αδιέξοδο. Ο Μαργαρίτης Τζίμας υπέγραψε και αυτός δήλωση εγγραφής του στην ΝΕ-ΝΔ. Σε δηλώσεις του κάλεσε όλους τους δραμινούς να εγγραφούν και αυτοί. Πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τους πολιτευτές της ΝΔ…

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει προβληματισμός και κυριαρχεί η εσωστρέφεια και η καχυποψία. Τα μηνύματα για ενότητα ακούγονται πολύ ευχάριστα…Μόνο που δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν. Οι δημοτικές εκλογές άφησαν πληγές. Ο εμφύλιος με την παράταξη «Η ώρα της Δράμας» είναι πολύ πρόσφατος. Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται μάλλον εθελοτυφλούν ή δεν έχουν ιδέα από πολιτική.

Η ήττα στις δημοτικές εκλογές δεν ξεπερνιέται εύκολα. Δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα τα στελέχη της μιας ή της άλλης πλευράς. Και φυσικά το γυαλί ράγισε…και είναι δύσκολο να ξανακολήσει.

 Σχόλια (2)

'"Ενας ταπεινός ασήμαντος και ανάξιος λόγου Δραμινός - Σάββατο 14 Μαΐου 2011 στις 12:02
Άσχετ,αλλά η δράμα σιγά σιγά ανακάμπτει.Εννοώ τηνάνοδο του ΚΑΟΔ στην Α1.Εύχομαι να ακολουθήσει και η μεγάλη μας αγάπη η Δόξα.Και αυτές οι επιτυχίες να συμπαρασύρουν και την υπόλοιπη Δράμα προς τα εμπρός.Πολύ απολαμβάνω το κλάμα των Κρητικών για την ήττα τους από τον ΚΑΟΔ

Κωνσταντίνος Ν. - Πέμπτη 12 Μαΐου 2011 στις 09:54
Γιατί δεν είμαστε σε θέση να αιτήσουμε επιχορηγήσεις από την ΕΕ; Καλά τα λέτε, Αυτοί την στιγμή το πρόγραμμα της ΕΕ για τους νέους σε ενέργεια μοιράζει 886 εκατομμύρια Ευρώ σε 33 χώρες και οι Βρυξέλλες θα τα διαθέτουν ως το 2013 για να οραματιστούν οι πολίτες της ΕΕ με αλληλεγγύη για τη δημοκρατική και ενεργή συμμετοχή και τη συνεργασία των Ευρωπαίων πολιτών. Πώς θα πάρετε χρήματα και τι πρέπει να κάνετε, μπορείτε να τα διαβάσετε στην ιστοσελίδα: www.jugend-in-aktion.de, www.hcsc.eu. Για την απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα και για τον πολιτιστικό διάλογο και μόρφωση έρευνα και προγράμματα είναι: ΕΕ: Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig, Kultur und Medienprogramme, Marie-Curie- μέτρα που όλα μαζί σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτής της στρατηγικής της ΕΕ. όρα τι πρέπει να κάνετε; Νάστε καλά Κωνσταντίνος Ν.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ