Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Είναι κάποια γεγονότα που σε προβληματίζουν. Που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά... Να δούμε ορισμένα παραδείγματα:
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, συνολικού ύψους 28 δις ευρώ. Αντιπολίτευση και συνδικάτα αντιδρούν, η κυβέρνηση θέτει όρους στις τράπεζες οι οποίες αντιδρούν και δεν δέχονται την κρατική στήριξη...
Την ίδια ώρα πέφτει στο τραπέζι η μείωση των επιτοκίων. Οι τράπεζες την ίδια ώρα προτείνουν αύξηση των επιτοκίων και στέλνουν στους δανειολήπτες έγγραφο όπου σε μορφή τελεσίγραφου τους γνωστοποιούν την αύξηση και ζητούν να συμφωνήσουν.
Ο κόσμος απορημένος παρακολουθεί την "κόντρα" κυβέρνησης-τραπεζιτών και το κερασάκι στην τούρτα είναι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ που σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία ζητάει να γίνουν αστρονομικές αυξήσεις στα τιμολόγια.
Κάθεσαι και αναρωτιέσαι ποια η λογική αυτών των αντιφάσεων. Μα είναι δυνατόν στελέχη και τεχνοκράτες που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση, να δημιουργούν τόσα προβλήματα; Και για ποιον λόγο η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν τους στέλνει στο σπίτι τους;

Πριν λίγο διάστημα αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργήθηκε με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εστάλησαν στους συνιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας έντυπα για να πληρώσουν το ενιαίο τέλος ακινήτων...
Η κυβέρνηση ετεροχρονισμένα το πήρε πίσω και μαζί και τα εκκαθαριστικά που καλούσε τους συνιδιοκτήτες να πληρώσουν τον φόρο.
Με τέτοιες αντιφάσεις φτάσαμε στις δημοσκοπήσεις που είναι αρνητικές για την κυβέρνηση. Απαιτείται η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Με φιλολαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα.
Ταμείο καταπολέμησης της φτώχειας, επίδομα θέρμανσης, πάταξη της κερδοσκοπίας αλλά και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών είναι μερικά από αυτά.
Και φυσικά να σταματήσει η αλαζονεία των τραπεζών. Που αισθάνονται την χώρα μας ως αποικία. Και παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν.

Τι γίνεται με τις μεταρρυθμίσεις;
Σε μια εποχή δύσκολη για τον κάθε πολίτη αλλά και για την κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις αναβάλλονται.
Ήδη ο Καποδίστριας 2 και οι συνενώσεις, τίθενται στις καλένδες. Όλοι συμφωνούν ότι έπρεπε να γίνουν διορθώσεις στον Καποδίστρια 1. Όμως εδώ που φτάσαμε ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να προχωρήσει τις συνενώσεις.
Θα δημιουργούνται νέα μέτωπα, νέες κόντρες, νέες αντιπαραθέσεις και φυσικά το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο. Και για αυτούς τους λόγους έθεσαν τον Καποδίστρια 2 σε ψυγείο.

Ειδήσεις που διάβασα στις εφημερίδες και με εντυπωσίασαν: Ουρές ανέργων στην Νέα Υόρκη. Έβλεπα την φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της "Καθημερινής" να θυμίζει τις ουρές στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, όταν κατά καιρούς και τακτικά, διάφορα αγαθά σπάνιζαν.
Προσέτι, αν εξαιρέσει κανείς τα ρούχα και το χρώμα απ' τη φωτογραφία, μπαίνει άνετα στην μηχανή του χρόνου, που γυρίζει πίσω στο 1929 στην Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία της κυρίας Μέρκελ και του του μεγάλου Συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες το 77% των πολιτών είναι υπέρ της επανακρατικοποίησης των σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων, των αεροπορικών εταιριών, των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών, των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αν πριν μερικά χρόνια διαβάζαμε αυτές τις ειδήσεις θα νομίζαμε ότι είναι Πρωταπριλιά. Ούτε ένας Γερμανός θα ήθελε κρατικοποιήσεις. Όμως σήμερα που η ύφεση, η ανεργία και η στασιμότητα πιέζει την Γερμανία, βλέπουμε τους πολίτες να αλλάζουν στάση και να ζητούν έλεγχο του κράτους σε τομείς της οικονομίας που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Καλός ο καπιταλισμός και η ελεύθερη οικονομία αλλά πάντα πίστευα ότι χρειάζονται και κανόνες. Όταν τους αφήνεις ανεξέλεγκτους τότε χάνεται η μπάλα.
Και την τελευταία 15ετία η Παγκοσμιοποίηση χωρίς μέτρο και φραγμούς οδήγησε τα πράγματα εδώ. Με τα golden boys, τους κερδοσκόπους και τους πάσης μορφής αεριτζήδες να έχουν αντικαταστήσει την πραγματική οικονομία.
Ναι στην ελεύθερη αγορά αλλά με κανόνες. Με στόχο την πραγματική ανάπτυξη. Πιστεύω ότι με αυτήν την άποψη συμφωνούν όλοι.

Δεν μας τιμά ως οργανωμένη κοινωνία να οδηγούμαστε σε συσσίτια για φτωχούς, νεόπτωχους, άστεγους και ανέργους. Ο κόσμος που όλοι ονειρευτήκαμε σίγουρα θα θέλαμε να είναι καλύτερος. Και μπορεί να γίνει καλύτερος. Αρκεί να δει περισσότερο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Έγινα πολύ ρομαντικός θα μου πείτε... Όχι, πραγματιστής είμαι. Πιστεύω ότι αυτή η κρίση έκανε σοφότερο το πολιτικό σύστημα.
Που πρέπει να ξεφύγει από τον μικρόκοσμο όπου ζούσε και να δει την κοινωνία. Φτάνει η πολιτική επικοινωνία. Ευκαιρία να δουν οι κρατούντες τα προβλήματα των πολιτών και να τα αντιμετωπίσουν.

Στα δικά μας τώρα, όπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός μας έστειλε αδιάβαστους. Δημοπράτησε την άρδευση του κάμπου της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου, και όταν το μάθαμε μείναμε κυριολεκτικά "κάγκελο".
Μα είναι δυαντόν ένα έργο που τόσο πολύ συζητήθηκε στην Δράμα (άρδευση από τα νερά του Νέστου) τελικά να γίνεται στον γειτονικό νομό;
Ο κ. Κοντός βρήκε και πηγή χρηματοδότησης και φυσικά το έργο αυτό όταν ολοκληρωθεί θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης όλου του κάμπου της Ξάνθης.

Και εμείς εδώ καθόμαστε και παρακολουθούμε τα γεγονότα. Ο κ. Κοντός οδηγεί τεράστια κονδύλια στην πατρίδα του και απλά στην Δράμα υπόσχεται.
Οι υπουργοί είναι καλό να λειτουργούν ως υπεύθυνοι σε έναν τομέα για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για την εκλογική τους περιφέρεια. Γιατί τέτοιες αποφάσεις εξοργίζουν. Και προκαλούν. Και φυσικά ενισχύουν την ενδοπεριφερειακή ανισότητα.

Ένας πολύ καλός φίλος, ο Θόδωρος Δαμιανός, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη μας. Βουλευτής του Ν. Δράμας επί 17 ολόκληρα χρόνια, Υφυπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 1992-1993, ήρθε στην Δράμα και παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Δήμαρχο και Νομάρχη Σωκράτη Δημητριάδη.
Πολιτικός με γνώσεις και παιδεία, ο Θόδωρος Δαμιανός δήλωσε παρών στις εξελίξεις.
Είχα την δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί του. Κυριολεκτικά χαίρομαι κάθε φορά που τον βλέπω από κοντά και συζητώ μαζί του.
Ο Θόδωρος Δαμιανός πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στην Δράμα. Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε στην Άλφα τηλεόραση δήλωσε ότι θα κάνει ότι του ζητήσει το κόμμα.
Άλλωστε είναι γνωστοί οι αγώνες του για την ΝΔ, η συνέπειά του και η πίστη στην παράταξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ