Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιώργος Τσίμπας

Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας

Η Δημοτική μας αρχή δίνει λύσεις σε μικρές και μεγάλες ανάγκες, βάζει στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργος Τσίμπα.
Ρωτήθηκε για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα εκτελεστέα έργα. Όπως είπε, το πρόγραμμα εκ έργων περιλαμβάνει πλήθος έργων για τον Καποδιστριακό Δήμο, είναι ρεαλιστικό και θέτει τις βάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου.
Ήταν επικριτικός για την Δημοτική Αντιπολίτευση που δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά εκφράζει αρνητικό λόγο και δεν συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Θωμάς Μαργαρίτης με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009 δίνουν λύσεις σε μικρές και μεγάλες ανάγκες του διευρυμένου δήμου με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη.

-κ. Τσίμπα, πώς είδατε την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων;
-Η συνεδρίαση για τα εκτελεστέα είναι από τις σημαντικότερες της κάθε χρονιάς. Το τεχνικό πρόγραμμα θέτει τις βάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου, περιγράφει τα έργα και τις μελέτες που θα υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην διάθεση των υπηρεσιών του Δήμου.
Η Δημοτική μας παράταξη εκπληρώνοντας την υποχρέωσή της που απορρέει από το άρθρο 208 του Κώδικα, όπου ρητά αναφέρεται ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να αποφασίσουμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009, πρότεινε στο Σώμα προς ψήφιση ένα Τεχνικό Πρόγραμμα ρεαλιστικό που αποτυπώνει τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας, πραγματικό διότι αξιοποιεί το σύνολο του προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και που ανταποκρίνεται στο όραμα της Δημοτικής μας αρχής που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας και η ικανοποίηση της απαίτησής τους ο Δήμος να αναπτύσσει δράσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτούς.

-κ. Τσίμπα, τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων για το 2009;
-Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος έργων και μελετών μικρών και μεγάλων που αφορούν τον Καποδιστριακό μας Δήμο (Πολεοδομικό Συγκρότημα Δράμας και 12 Τοπικά Διαμερίσματα). Στοχεύει στην λύση καθημερινών και μακροχρόνιων προβλημάτων.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
*Την ολοκλήρωση του νέου Δημαρχείου μας που όπως ανέφερα παλαιότερα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της πόλης μας
*Αναπλάσεις κεντρικών και περιφερειακών δρόμων
*Υποδομές σε περιοχές που εντάχθηκαν στο Σχέδιο Πόλης
*Ολοκλήρωση της ανάπλασης του Χειμάρρου Καλλιφύτου
*Ανάπλαση του χώρου Κατάντη της Γέφυρας Ζώνκε
*Ανακατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου Ν. Κρώμνης
*Κατασκευή δύο προπονητηρίων
*Βελτίωση της οδού από Εθνικό Στάδιο προς Νοσοκομείο
*Προμήθεια εξοπλισμού με το Νέο Δημαρχείο και πολλά άλλα που για την οικονομία του χώρου θα παραλείψω, εξάλλου αναφέρονται στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα πνοής όχι για τις επόμενες εκλογές αλλά για τις επόμενες γενιές. Φυσικά μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για τα Τοπικά Διαμερίσματα, για τα οποία προτείνονται σειρά σημαντικών έργων. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κοντά στα προηγούμενα, θα ανακατασκευαστεί το Δημοτικό Στάδιο (πρώην Εθνικό) που δημοπρατήθηκε από την ΓΓΑ και το νέο Κολυμβητήριο με 50άρα πισίνα που εντάχθηκε στο ΣΔΙΤ (Συγχρηματοδότηση Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα).
Δόθηκαν σκληροί αγώνες από τον Δήμαρχο μας για την κατασκευή των δύο προαναφερθέντων έργων και το κυριότερο δεν θα επιβαρύνουν τον Δημοτικό μας προϋπολογισμό. Η επιτυχία αυτή της Δημοτικής μας αρχής αντί να επιβραβευθεί από την αντιπολίτευση, απαξιώθηκε.

-Κατά τα λεγόμενά σας γίνεται έργο και δρομολογούνται λύσεις. Η αντιπολίτευση όμως το αμφισβητεί... Πώς το σχολιάζετε;
-Η αντιπολίτευση έχει τον θεσμικό της ρόλο. Στις δημοκρατίες ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης, πρέπει να εστιάζεται κύρια στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων που σε συγκερασμό με τις δικές μας προτάσεις, θα οδηγούν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων στα τοπικά κοινωνικά προβλήματα.
Αντίθετα η Δημοτική μας Αντιπολίτευση έχω την αίσθηση από την αρχή της θητείας της, ότι εκφράζει έναν αρνητικό λόγο που όμως δεν συμβάλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων. Με την στάση της απαξιώνεται και η ίδια αλλά και ο ρόλος της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αντί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον Κώδικα και να καταθέσει έγκαιρα τις δικές της, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στην Δημοτική μας αρχή να τους κρίνουμε, ο μεν κ. Χαρακίδης στο τέλος της μακρόσυρτης εισήγησης του είπε αυτολέξει "Για χάρην οικονομίας χρόνου δεν θα αναφερθώ στις προτάσεις μας, αλλά θα τις καταθέσω στο τέλος στο Προεδρείο..." Και εγώ τον απαντώ "Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν έγκαιρα και να απευθύνονται προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, έτσι ώστε μέσα από την διαβούλευση και την σύνθεση, να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα επ' ωφελεία του Δραμινού λαού που υπηρετούμε..."
Ο δε κύριος Τερζής ανέφερε εν ριπή οφθαλμού στο τέλος της εισήγησης του "Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται ο ουσιαστικός ρόλος της αντιπολίτευσης γιατί απλά κατατέθηκε στο σώμα για να αποφασίσει ένα και μοναδικό Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής μας αρχής.
Είχαν κατά την άποψή μου υποχρέωση να το ψηφίσουν και όχι να το καταψηφίσουν.

-Μήπως είστε υπερβολικός;
-Δεν είμαι καθόλου... Όποιος παρακολουθεί Δημοτικά Συμβούλια, βλέπει και κρίνει. Τακτική της Αντιπολίτευσης είναι η καταστροφολογία, οι υπερβολές, οι ανακρίβειες και πάντοτε θεωρούν όλα τα δικά τους "άσπρα" και όλα τα δικά μας "μαύρα".

-Εσείς κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης διαμαρτυρηθήκατε και είχατε φραστική αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης... Δεν έχουμε δικαίωμα να διαφωνούν;
-Έχω δημοκρατικές ευαισθησίες και υπερασπίζομαι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου η εισήγηση σε κάθε θέμα δεν μπορεί χρονικά να ξεπερνά τα δέκα (10) λεπτά της ώρας. Το δικαίωμα αυτό του μονόλογου το αποδέχομαι...
Η εισήγηση Χαρακίδη ξεπερνώντας κάθε όριο ανοχής του Προεδρείου, ήταν διάρκειας πάνω από 1 ώρα. Μας κούρασε με τον αρνητικό του λόγο και τις ανακρίβειές του. Τις διευκρινήσεις που ζήτησε κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου από την Δ/ντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών, μπορούσε να τις πάρει πριν την Συνεδρίαση και όχι να κουράζει το Σώμα για τα αυτονόητα.
Δεν μπορεί από τα 60 μικρά και μεγάλα έργα της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων, τα 55 να είναι νέα έργα και ο κ. Χαρακίδης να τα υποβαθμίζει σε 6.
Ως τεχνοκράτης με γνωστικό αντικείμενο τα Δημόσια Έργα, απαιτώ από την αντιπολίτευση να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις απόψεις μου. Η ειρωνεία, η απαξίωση και οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπό μου δεν με πτοούν. Αντίθετα, με οπλίζουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

-Σας βλέπω στα Δημοτικά Συμβούλια προετοιμασμένο με θέσεις και άποψη. Σε προσωπικό επίπεδο μαι ερώτηση... Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
-Στην χώρα μας γεννήθηκε η Δημοκρατία και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Προσταγή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι η υποχρέωση και το καθήκον του κάθε συνειδητά ενεργού πολίτη να ασχολείται με τα κοινά. Όποιος λοιπόν έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς και της συμμετοχής στα κοινά, προσπαθεί να βοηθήσει μέσω του γνωστικού του αντικειμένου. Και ένας τρόπος να το πετύχει αυτό, είναι μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ.
Είμαι μηχανικός με εμπειρία στον τομέα μου. Με ενδιαφέρει ο τόπος μου. Πιστεύω στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί υπάρχει άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία, τα προβλήματά της και τις ανάγκες της και έτσι μπορώ να γίνω πιο αποτελεσματικός στην προσφορά μου.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη. Μας κάνει καλύτερους αρκεί να συνοδεύεται από προτάσεις. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο.
Η Δημοτική μας αρχή με το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε δίνει λύσεις σε μικρές και μεγάλες ανάγκες, δεν κάνει εκπτώσεις, βάζει στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Η Δημοτική μας παράταξη "Νέα Εποχή-Νέα Δράμα" στην νέα της πορεία με τον Θωμά Μαργαρίτη, έναν ορεξάτο, χαρισματικό, εργατικό και ικανό άνθρωπο αποδεικνύει ότι αποτελεί την μοναδική ουσιαστική αυτοδιοικητική πρόταση στα τοπικά πολιτικά δρώμενα και την μόνη εγγύηση για την επίλυση των τοπικών μας προβλημάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ