Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σμαρώ Διαμαντή

Διοικήτρια Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας

1 σχόλιο

 

 

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε την διοικήτρια του Θεραπευτηρίου Χρονίων παθήσεων Δράμας Σμαρώ Διαμαντή. Αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που επιλύθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νέας διοίκησης και στα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Όπως υπογράμμισε η μεγάλη οικονομική κρίση έδωσε την δυνατότητα να γίνει εξυγίανση των δαπανών με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με επίκεντρο τον άνθρωπο. Επίσης τονίζει ότι το Θεραπευτήριο σκοπεύει να υποβάλλει πρόταση στο πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης για δράσεις τόσο στο τμήμα ηλικιωμένων όσο και στο τμήμα φυσικής αποκατάστασης και επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ. Τέλος ευχαριστεί την πλειοψηφία των εργαζομένων, τους φορείς, τις εθελόντριες και την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών για την πολύτιμη βοήθειά τους στην υποβολή προτάσεων στα διάφορα προγράμματα.

-Ποια τα κυριότερα προβλήματα που παραλάβατε και επιλύθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας σας ως Διοικήτρια του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας;

α) Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον διορισμό μας ως νέα Διοίκηση ήταν, η λειτουργία των δύο δομών αποασυλοποίησης με προσωπικό των οποίων οι συμβάσεις ενώ είχαν λήξει τον Νοέμβριο του 2009, με απόφαση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου, συνέχιζαν να απασχολούνται ως τον Μάιο του 2010, χωρίς σύμβαση, χωρίς αμοιβή.

Επειδή ως νέα Διοίκηση είμαστε αντίθετοι με το συγκεκριμένο καθεστώς απασχόλησης το οποίο το μόνο που δημιουργεί είναι εξαρτώμενους εργαζόμενους, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της Μονάδος μας και την αρωγή αυτών, καταφέραμε και λειτουργούμε τις αναφερόμενες δομές με μόνιμο προσωπικό, δίνοντας την δυνατότητα στα ΑμεΑ να συνεχίσουν να διαβιούν εντός του κοινωνικού ιστού της πόλης μας.

β) Η μη λειτουργία του κτιρίου του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ στο Προάστιο Δράμας. Ένα καινούργιο κτίριο, το οποίο εγκαινιάστηκε και παρέμενε κλειστό.

Πιστεύοντας στο σεβασμό των χρημάτων του Ελληνικού λαού, καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να το λειτουργήσουμε (Νοέμβριο 2010), μεταφέροντας τις δράσεις του εν λόγω Τμήματος στο κτίριο αυτό, ενώ ταυτόχρονα προβαίνουμε σε παρεμβάσεις που βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ. Ήδη έχουμε εξοπλίσει το φυσικοθεραπευτήριο, τοποθετήσαμε φούρνο στο εργαστήριο της κεραμικής, ενώ προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε επιπλέον χώρους για την δημιουργική απασχόληση ΑμεΑ με βαριά νοητική στέρηση, μέσω της αλλαγής χρήσης του γραφείου της Διοικήτριας, κ.λ.π.

γ) Λόγω των πολλών αιτημάτων για εισαγωγή στην Μονάδα μας συμπολιτών μας, με οξυμμένα οικονομικά προβλήματα, προβλήματα υγείας, χωρίς οικογενειακό ή συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον, ανακαινίσαμε δωμάτια τα οποία ενώ παρουσίαζαν υγρασία, εντούτοις διέμεναν περιπατητικοί ηλικιωμένοι. Με τις εισαγωγές που έχουν γίνει, ήδη μειώνεται ο αριθμός αιτούντων προς εισαγωγή.

-Ποιά ζητήματα παραμένουν εκκρεμή;

α) Έχουμε υποβάλλει ως Διοίκηση πρόταση στην πράξη «Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ή και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) σε δημόσια κτίρια» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διότι το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας, δεν διαθέτει καν τα αυτονόητα για την σημερινή εποχή που αναφέρονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, π.χ ηλιακά συστήματα για χρήση ζεστού νερού. Η λειτουργία της Μονάδος μας στηρίζεται αποκλειστικά στην χρήση πετρελαίου, με μεγάλη οικονομικά δαπάνη. Η πρόταση αυτή την στιγμή, εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Β)Στην λογική ότι η προτάσεις που προβάλλονται από την διοίκηση πρέπει να έχουν μελλοντική προοπτική και να μπορούν να υποστηρίζονται από ιδία μέσα, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στα πλαίσια των έργων της περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ, έχουμε υποβάλει πρόταση για την κατασκευή τριών οικοτροφείων υποστηριζόμενης διαβίωσης εντός του περιβάλλοντα χώρου, όπου λειτουργεί το Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ. Και αυτή η πρόταση την δεδομένη στιγμή, εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

γ)Έχει εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο η απασχόληση πέντε ατόμων επικουρικού προσωπικού, ειδικότητας Κοινωνικής Εργασίας και Θεραπευτών-Παιδαγωγών και εντός των ημερών περιμένουμε να αναλάβουν τα καθήκοντα τους.

-Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό;

Υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Σε γενικά πλαίσια είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο.

-Η μεγάλη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την λειτουργία των Προνοιακών Μονάδων;

Η μεγάλη οικονομική κρίση έδωσε την δυνατότητα να προβούμε στην εξυγίανση των δαπανών. Με γνώμονα την εξυγίανση των δαπανών, εξοικονομούμε οικονομικούς πόρους και τους επενδύουμε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

-Ακούμε για συνενώσεις Νοσοκομείων για Καλλικράτη στην Υγεία. Πόσο επηρεάζει την λειτουργία του Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας;

Την παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Προνοιακών Μονάδων. Έχει συσταθεί στο Υπουργείο σχετική με το θέμα επιτροπή. Επειδή δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα η πρόταση του Υπουργείου, αδυνατούμε ως Διοίκηση να απαντήσουμε υπεύθυνα στο παρόν ερώτημα. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να τεθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας.

-Έχετε καλή συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας;

Υπάρχει καλή συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ της Μονάδας μας. Άλλωστε ο στόχος είναι κοινός. Προσφερόμενες υπηρεσίες για ένα καλύτερο μέλλον για τα ΑμεΑ.

-Ποιά διαδικασία τηρείται για να εισαχθεί ένας συμπολίτης μας στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας;

Η διαδικασία έχει ως εξής:

α) Συμπλήρωση συγκεκριμένων δικαιολογητικών

β) Έλεγχος από την Κοινωνική Λειτουργό της Μονάδας μας

γ) Υποβολή στην αρμόδια επιτροπή της Μονάδας μας και γνωμοδότηση αυτής

δ) Υποβολή της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μονάδος μας.

-Δώστε μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αποασυλοποίησης;

Στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης λειτουργούμε δύο ενοικιαζόμενες υποστηριζόμενες κατοικίες, όπου διαμένουν εννέα ΑμεΑ τα οποία ζούσαν σε κλειστή περίθαλψη στο οικοτροφείο της Μονάδας και των οποίων το οικογενειακό και συγγενικό τους περιβάλλον αδυνατεί να αναλάβει την υποστήριξη τους. Με τις δομές αποασυλοποίησης δίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης των ατόμων αυτών στον τοπικό κοινωνικό ιστό, με τελικό προορισμό την άρση του κοινωνικού τους αποκλεισμού. Τα Αμεα με την βοήθεια εθελοντών συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες της πόλης μας, όπως εκκλησιασμός, έξοδοι, κ.λ.π.

-Πως λειτουργεί το νέο κτίριο;

Με το πέρασμα του χρόνου και γνωρίζοντας τον χώρο τόσο οι εργαζόμενοι όσοι και συμμετέχοντα Αμεα, αναβαθμίζονται οι δραστηριότητες του Τμήματος. Ήδη πέρα από την λειτουργία των εργαστηρίων των οποίων εμπλουτίζονται τα προϊόντα που παράγονται με καινούργια είδη, εντάσσονται δραστηριότητες με ποδήλατο στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας, έξοδοι και οργάνωση εκδρομών με συγκεκριμένη στόχευση, ενώ διοργανώθηκε και μια διάλεξη από εξειδικευμένους επιστήμονες για του γονείς των ΑμεΑ.

- Πως λειτουργεί επίσης το Τμήμα ηλικιωμένων; Ποιες οι δραστηριότητες του;

Με τις ανακαινίσεις που έχουμε προβεί σε ορισμένους χώρους διαβίωσης των ηλικιωμένων -περιθαλπομένων, στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και ηλικιωμένων - περιθαλπομένων, στην εξασφάλιση οικογενειακού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Με την παρουσία εθελοντριών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το ΚΑΠΗ του Δήμου Δράμας, την διοργάνωση εκδρομών σε τόπους καταγωγής των ηλικιωμένων, διοργάνωση εξόδων σε ταβέρνες και καφέ της πόλης μας, πιστεύουμε ότι βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων - περιθαλπομένων, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων προνοιακών μονάδων.

-Η ανεργία καλπάζει και η Υπουργός Εργασίας κα Κατσέλη εξήγγειλε την πιλοτική εφαρμογή της Κοινωνικής Απασχόλησης, στην Περιφέρεια μας. Ως Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας σκοπεύετε να υποβάλετε πρόταση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα;

Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας σκοπεύει να υποβάλει πρόταση στο εν λόγω πρόγραμμα και για τον λόγο αυτό συντάσσει πρόταση για δράσεις τόσο για το Τμήμα των ηλικιωμένων όσο και για Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω: Tην πλειοψηφία των εργαζομένων που συμπορεύτηκε στην νέα αντίληψη διοίκησης της Μονάδος. Τις εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του ΚΑΠΗ του Δήμου Δράμας, τις μεμονωμένες συμπολίτισσες εθελόντριες για την πολύτιμη αρωγή τους στην τέλεση των δραστηριοτήτων των Τμημάτων της Μονάδος μας. Επίσης τους φορείς του Νομού και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Δράμας για την πολύτιμη βοήθεια της στην υποβολή των προτάσεων στα διάφορα προγράμματα.

 

 Σχόλια (1)

ΝΑΚΟΣ - Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 στις 00:28
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Ή ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΡΟΛΑ;;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ