Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αντώνης Σκουλίδης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

2 σχόλια

 

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνη Σκουλίδη. Υπογραμμίζει ότι η οικονομία της Δράμας είναι πολλά χρόνια σε πρόβλημα και αυτό οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων 20-40%. Δεν πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις και συνταγές στην αντιμετώπιση της κρίσης ενώ αναφέρει ως μεγαλύτερα προβλήματα την μείωση της αγοραστικής δύναμης, την αύξηση του ΦΠΑ και την μείωση της φορολογίας. Θεωρεί ότι οι Τράπεζες πρέπει να γίνουν σύμμαχοι των επιχειρήσεων ενώ για την ζημία που προκαλούν τα πολυκαταστήματα αντιπροτείνει την στήριξη της Τοπικής Οικονομίας που θα φέρει τεράστιο μακροπρόθεσμο όφελος. Τέλος αναφέρθηκε και στις δράσεις του εμπορικού συλλόγου. Όπως υπογράμμισε «Οι δράσεις που προγραμματίζονται είναι αρκετές και ποικίλες, όλες όμως θα αποσκοπούν αποκλειστικά στη στήριξη των δραμινών καταστημάτων, γι’ αυτό εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΕΠΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑ»

Κε Σκουλίδη, πόσο επηρέασε την τοπική αγορά της Δράμας η οικονομική κρίση;

Η οικονομία της Δράμας είναι πολλά χρόνια σε πρόβλημα, γεγονός που δημιούργησε τέτοια πίεση στις εμπορικές επιχειρήσεις, περιορίζοντας τις αντοχές τους. Έτσι σήμερα με την οικονομική κρίση, οι έμποροι της πόλης μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Οι πωλήσεις είναι μειωμένες από 20% έως 40% και τα λειτουργικά έξοδα αυξημένα. Ελάχιστοι είναι πλέον οι συνάδελφοι που εμφανίζουν κερδοφορία. Εξάλλου η εικόνα της αγοράς με τα πολλά άδεια καταστήματα αναδεικνύει τα παραπάνω.

Υπάρχουν συνταγές εξόδου από την κρίση; Τι προτείνει ο εμπορικός κόσμος;

Προσωπικά δεν πιστεύω σε συνταγές και μαγικές λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης. Χρειάζεται προσπάθεια με δίκαιο όμως προσανατολισμό. Χρειάζεται ενημέρωση και στήριξη των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν. Καθημερινά συναντώ συμπολίτες μας που θέλουν να κάνουν κάτι, μια επένδυση, αλλά δεν ξέρουν τι θα είναι καλύτερο. Η κυβέρνηση με τα αντίστοιχα υπουργεία πρέπει να δώσει τις κατευθύνσεις, να ενθαρρύνει τους επενδυτές και να μην τους αφήσει στην τύχη τους. Αν δεν δημιουργηθεί ανάπτυξη το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Βέβαια η αγορά δεν θα αντέξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων. Δε μπορεί ο Έλληνας να ζει με ανασφάλεια, φοβία και απαισιοδοξία. Πρέπει να γεννηθεί η ελπίδα.

Ποια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεται;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των εμπορικών επιχειρήσεων είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Από εκεί και πέρα, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% καθώς και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τα ενοίκια που εξακολουθούν να είναι ακριβά, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον εμπορικό κόσμο.

Είστε ικανοποιημένος από την συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στον εμπορικό κόσμο;

Και οι τράπεζες μάλλον πρέπει να ενταχθούν στα προβλήματα του εμπορικού κόσμου. Περιόρισαν πολύ τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα αύξησαν τις πιέσεις προς αυτές. Εξάλλου όλοι οι πολίτες που έχουν στεγαστικό δάνειο από κάποια τράπεζα και έχουν έστω και μια δόση σε καθυστέρηση, νιώθουν την ίδια πίεση. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν σύμμαχοι των επιχειρήσεων, πρέπει να είναι τα αναπτυξιακά εργαλεία του εμπορικού κόσμου, πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης πολλά παράπονα εκφράζονται και από τις πολύ υψηλές εισφορές στον ΟΑΕΕ….πολλοί συνάδελφοί σας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του μεγέθους του προβλήματος των ασφαλιστικών εισφορών είναι ότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έχει οφειλές προς το ταμείο. Πράγματι οι εισφορές είναι υψηλές, αν δε συνυπολογίσουμε και τις παροχές του ταμείου στους ασφαλισμένους, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο ΟΑΕΕ είναι ένα πανάκριβο ταμείο. Δεν αρκούν μόνο οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά πρέπει να μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσουν οι συνάδελφοι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τελευταία ένα νέο μεγάλο πολυκατάστημα άνοιξε στην πόλη μας. Πολλοί συνάδελφοί σας πανικοβλήθηκαν. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης στα πολυκαταστήματα ή είναι άνισος ο αγώνας;

Αυτό που άνοιξε στη Δράμα δεν είναι πολυκατάστημα αλλά τρία μεγάλα καταστήματα μιας πολυεθνικής. Είναι γεγονός ότι δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο της πόλης. Το μόνο πλεονέκτημα που έχουν είναι: α) η ρευστότητα και β) η δυνατότητα μείωσης των μισθών των εργαζομένων, εκμεταλλευόμενοι τον νέο νόμο για τις συμβάσεις εργασίας, αφού απασχολούν πανελλαδικά πάνω από πενήντα άτομα. Τελευταία δημιουργήθηκε και στη Δράμα ένα κίνημα πολιτών, το ΕΠΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑ. Σκοπός του είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, επιχειρήσεων, καταστημάτων και επαγγελματιών καθώς και τη διαμόρφωση συνείδησης στο δραμινό καταναλωτή. Η στήριξη της τοπικής οικονομίας έχει τεράστιο μακροπρόθεσμο όφελος για τους κατοίκους της πόλης αντί για ένα μικρό βραχυπρόθεσμο όφελος του καθενός μας από την επιλογή των μη δραμινών προϊόντων και καταστημάτων. Η οικονομία του τόπου είναι στα χέρια των Δραμινών. Αυτοί επιλέγουν και προτιμούν τα χρήματά τους να φύγουν στο εξωτερικό ή να μείνουν στη Δράμα.

Πρόσφατα αναλάβατε μια πρωτοβουλία ως διοίκηση του εμπορικού συλλόγου με 10 ήμερο προσφορών από τα δραμινά καταστήματα. Ανταποκρίθηκαν οι δραμινοί καταναλωτές;

Για δεύτερη φορά ο Εμπορικός σύλλογος Δράμας οργανώνει ομαδικό δεκαήμερο προσφορών των Δραμινών καταστημάτων. Πέρσι τον Ιούνιο ήταν η πρώτη φορά και φέτος επαναλαμβάνεται σχεδόν την ίδια περίοδο. Είναι αλήθεια ότι πέρσι το δεκαήμερο είχε μεγαλύτερη επιτυχία απ ’ότι φέτος, γεγονός που δείχνει την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Δραμινοί. Παρόλα αυτά οι εκπτώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου είναι πολύ ελκυστικές και συμφέρουσες για ντον καταναλωτή.

Θα αναλάβετε ανάλογες πρωτοβουλίες και στο μέλλον;

Οι δράσεις που προγραμματίζονται είναι αρκετές και ποικίλες, όλες όμως θα αποσκοπούν αποκλειστικά στη στήριξη των δραμινών καταστημάτων, γι’ αυτό εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΕΠΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑ. Ήδη πολλά καταστήματα έχουν τοποθετήσει στις βιτρίνες τους το αυτοκόλλητο με την καρδιά, δηλώνοντας ότι είναι δραμινοί, ότι εδώ μένουν και εδώ θα μείνουν. Σε λίγο καιρό πιστεύω το ΕΠΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑ θα είναι το σύνθημα του κάθε δραμινού.

Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Σήμερα ο τόπος μας έχει ανάγκη όλους, όλοι μαζί μπορούμε να ανακόψουμε την πτωτική πορεία του νομού μας.

 


 


Σχόλια (2)

ΚΥΡΙΆΚΟς - Σάββατο 11 Ιουνίου 2011 στις 14:17
επιμενετε δραμινα;; το αλλο με τον τοτο το ξερετε;;

ανωνυμοσ - Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 στις 08:17
ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ;;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ