Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μαργαρίτης Τζίμας

Βουλευτής Δράμας ΝΔ

 

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Βουλευτή της ΝΔ Μαργαρίτη Τζίμα. Αναφέρει ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των Ελλήνων ενώ υπογραμμίζει ότι το Ζάπειο2 στηρίζει την ανάπτυξη με λιγότερους φόρους και δίνει προοπτική και ελπίδα στην ελληνική κοινωνία. Τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά χωρίς καμία απόλυση εργαζομένων. Χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την αντίδραση της πολιτών που καθημερινά πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα. Τέλος δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παράταξη Νέα Εποχή - Νέα Δράμα και τονίζει χαρακτηριστικά “Αδιέξοδα στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν. Υπάρχει τώρα μια συμμετοχική διαδικασία την οποία όλοι πρέπει να στηρίξουμε. Είμαι υπερήφανος που ηγήθηκα αυτής της παράταξης”

-Τελικά δεν έφερε αποτέλεσμα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα. Υπάρχει διέξοδος;

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδήγησε στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των Ελλήνων. Βλέπουν τη ζωή τους γεμάτη προβλήματα. Ενώ περίμενα να γίνει πράξη το προεκλογικό σύνθημα του κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, αυξάνονται οι φόροι και απολύονται χιλιάδες. Δεν μπορούσε να συμφωνήσει η ΝΔ και ο πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς σε αυτήν την πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει συνενόχους. Η ΝΔ συνένοχος στην οικονομική εξαθλίωση των πολιτών δεν γίνεται. Όμως εμείς έχουμε διατυπώσει μια διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα. Μια πρόταση γνωστή ως ΖΑΠΕΙΟ 2. Στηρίζεται στην ανάπτυξη. Λιγότεροι φόροι. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των υπαλλήλων. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων. Πρόκειται για μια πρόταση που ξέρουμε πόσο κοστίζει. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Ένα κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση να διατυπώνει σε μη προεκλογική περίοδο, μια πρόταση διακυβέρνησης. Και αυτό το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς.

-Ζητείται συναίνεση...ο κίνδυνος επιστροφής στην δραχμή είναι ορατός. Οι Έλληνες βιώνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα για αυτά που έρχονται. Η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων δεν αποτελεί μονόδρομο;

Οι πολίτες είναι όχι μόνο φοβισμένοι, όχι μόνο αγανακτισμένοι αλλά και απελπισμένοι από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κανένας δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της. Ψήφισε το μνημόνιο αυτή και οι συνοδοιπόροι της. Εμείς οι βουλευτές της ΝΔ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Πιστεύει κανένας ότι η συναίνεση είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι αλλαγή πολιτικής. Μια πολιτική που δεν θα εξαθλιώνει του Έλληνες αλλά θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Πιστεύει κανείς ότι με τη συναίνεση θα πέσει αυτομάτως το έλλειμμα και το χρέος; Το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε σε μια περιπέτεια χωρίς τελειωμό. Λουκέτα, ανεργία, φόροι, ΦΤΩΧΕΙΑ. Αυτό δεν το αντέχει άλλο ο πολίτης. Εμείς πιστεύουμε πως η ΝΔ εκφράζει την ελπίδα και την προοπτικής της Ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε τους πολίτες και όχι τις πολιτικές που τον αφανίζουν. Σενάρια επιστροφής στη δραχμή είναι καταστροφικά. Η Ευρώπη όμως χρειάζεται να δείξει αλληλεγγύη. Αυτό είναι θεωρητικά τουλάχιστον το πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης.

-Η χώρα δεν παράγει τίποτε, η ανεργία εκτινάσσεται και το χρέος αυξάνει θεαματικά. Δεν είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές;

Οι αλλαγές είναι απαραίτητες. Όμως ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση να τις κάνει; Εδώ δε συμφωνούν οι υπουργοί μεταξύ τους και αναζητούν τη συναίνεση αλλού; Ας τα βρουν πρώτα. Η κυβέρνηση έχασε την επαφή της με την κοινωνία. Μας γεμίζουν κάθε μέρα με ψέματα. Κυβερνούν 19 μήνες. Και αυτό που ζούμε τώρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να κάνουν αλλαγές στη ΔΕΗ και αντιδρούν οι δικοί τους συνδικαλιστές. Ξεπουλάνε τον ΟΤΕ σε τιμή ευκαιρίας όταν προεκλογικά ο κ.Παπανδρέου φωτογραφιζόταν μπροστά από πανώ που έγραφε «ο ΟΤΕ δεν πωλείται». Τι να πούμε. Μια πολιτική γεμάτη ψέματα. Και για να καλύψουν την ανικανότητά τους λένε πως για όλα φταίει η ΝΔ.

-Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει ως λύση το Ζάπειο2. Λεφτά υπάρχουν; Είναι κοστολογημένα όσα προτείνετε;

Ο πυρήνας της πρότασής μας είναι η φορολογική επανάσταση. Μείωση των φόρων με στόχο την ανάπτυξη. Αυτή δημιουργεί έσοδα για τους πολίτες και το κράτος. Την πρότασή μας την έχουμε κοστολογημένη. Δεν είναι ένας κατάλογος επιθυμιών. Είναι μια πρόταση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.

-Οι Βρυξέλλες και η Τρόικα θέτουν ως προαπαιτούμενο για την συνέχιση δανεισμού της χώρας τις αποκρατικοποιήσεις και την μείωση του δημόσιου τομέα. Η ΝΔ διαφωνεί; Τι προτείνει;

Δεν εμποδίζει η ΝΔ, να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ αυτά που αποφασίστηκαν στη βουλή. Πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις. Όχι όμως σε τιμή ευκαιρίας και βεβιασμένα. Εμείς δεν είχαμε σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ όταν κάναμε την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής η του λιμανιού στον Πειραιά. Στο δημόσιο τομέα δεν συμφωνούμε με καμιά απόλυση αντίθετα εκεί που χρειάζεται προτείνουμε την εργασιακή εφεδρεία. Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν πρέπει να απολυθεί.

-Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται σε όλη την Ελλάδα και εκφράζουν με ειρηνικό τρόπο την αντίδρασή τους σε όσα βιώνουν. Συμφωνείτε με αυτή την μορφή διαμαρτυρίας;

Οι πολίτες διαμαρτύρονται εναντίον της πολιτικής που σήμερα εφαρμόζεται. Αντιδρούν στη άσχημη προοπτική της χώρας. Όταν όμως μιλάει ο λαός οι πολιτικοί σιωπούν και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Δεν καπελώνονται από κόμματα. Τους ενώνουν τα προβλήματα τους που είναι προβλήματα όλων μας. Θέλουν ζωντάνεμα της ελπίδας και της προοπτικής για την πατρίδα μας.

-Πάμε και στα τοπικά θέματα. Πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση τοπικών παραγόντων με την Υπουργό κ Διαμαντοπούλου, σχετικά με το ΤΕΙ Οινολογίας. Σας κάλεσαν στην σύσκεψη;

Δε με κάλεσαν. Ποιόν η ποια ενοχλούσε η παρουσία μου; Γιατί η επιτροπή αυτή στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν ζήτησε την ένταξη από την υπουργό παιδείας και του ΤΕΙ βιοτεχνολογίας; Γιατί δεν έκαναν το ίδιο για την κατάργηση του κέντρου εκπαιδεύσεως Παρανεστίου; Βάλθηκε το ΠΑΣΟΚ να καταργήσει ό,τι έκανε η ΝΔ στο νομό Δράμας. Να θυμίσω πως επί ΝΔ σε μεγάλα ζητήματα του νομού μας και οι τρεις βουλευτές τότε κάναμε παρεμβάσεις στους υπουργούς. Τώρα θεωρούν τσιφλίκι τους τη Δράμα και νομίζουν ότι τον εκπροσωπούν επειδή ήρθαν πρώτο κόμμα για 200 ψήφους. Αυτό είναι αλαζονεία και μικροψυχία.

-Είστε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης;

Μακάρι. Τότε θα πανηγυρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γιατί έμεινε το ΤΕΙ οινολογίας. Δηλαδή αυτό που είχαμε, αυτό που λειτούργησε η ΝΔ. Για το ΤΕΙ Βιοτεχνολογίας ούτε λέξη. Κατάντια. Και κοροϊδία.

-Έχετε καταγγείλει πολλές φορές την σημερινή κυβέρνηση για πολιτικές αποφάσεις που πλήττουν τον Ν. Δράμας. Δεν βλέπουμε όμως να επιρρίπτεται ευθύνες ούτε στον Υφυπουργό ούτε στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Για ποιον λόγο;

Είναι τιμή για τη Δράμα να εκπροσωπείται στο υπουργικό συμβούλιο. Μια ζωή το λέμε αυτό. Για μένα αντίπαλοι στη Δράμα δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση έχει 50 περίπου υπουργούς. Μου αρκεί να καταγγέλλω την πολιτική των άλλων 49 υπουργών.

-Πόσο σας προβληματίζουν οι εξελίξεις στην δημοτική παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ; Θα συμμετέχετε ενεργά στις διαδικασίες εκλογής Προεδρείου στο Σωματείο αλλά και στην εκλογή του Υποψηφίου Δημάρχου;

Έχω εμπιστοσύνη στη συντονιστική επιτροπή η οποία πιστεύω θα βγάλει σε πέρας τις διαδικασίες για τις οποίες πήρε ομόφωνη εντολή. Έχω εγγραφεί στην παράταξη. Παρακολουθώ τις εξελίξεις. Αδιέξοδα στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν. Υπάρχει τώρα μια συμμετοχική διαδικασία την οποία όλοι πρέπει να στηρίξουμε. Είμαι υπερήφανος που ηγήθηκα αυτής της παράταξης μέχρι τις αρχές του 2004 και πρόσφερε ένα τεράστιο έργο στη Δραμινή κοινωνία. Είχαμε ολοκληρώσει έργα που τα απολαμβάνει ολόκληρη η κοινωνία, όπως το δημοτικό ωδείο, το αθλητικό πολιτιστικό κέντρο Κραχτίδη, ο κινηματογράφος Ολύμπια, το καφενείο Ελευθερία, ο βιολογικός καθαρισμός η δημοτική λαχαναγορά, η δημοπράτηση του νέου δημαρχείου, η δημοπράτηση της ανάπλασης του χειμάρρου Καλιφύτου, το πνευματικό κέντρο ξηροποτάμου, Μαυροβάτου, η ανάπλαση της πλατείας της Δράμας και πολλά άλλα έργα που αν αρχίσω να απαριθμώ θα ξεπεράσω τις χίλιες λέξεις.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Η απαξίωση της πολιτικής είναι κακό για τη δημοκρατία. Η ισοπέδωση και ο μηδενισμός όλων των πολιτικών επίσης. Αυτοί που απαξιώνουν το σύνολο των πολιτικών και την πολιτική, δε μας λένε με τι θα αντικαταστήσουν τη δημοκρατία. Στην πολιτική υπάρχει ατομική ευθύνη.

 


 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ