Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Παπαθεοδώρου

Δικηγόρος- Μέλος ΝΟΔΕ Δράμας

6 σχόλια

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον δικηγόρο και μέλος της ΝΟΔΕ Δράμας της ΝΔ Χρήστο Παπαθεοδώρου. Χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε ενώ υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη για την χώρα να ακολουθήσει ενιαία πολιτική, με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και στόχους. Τονίζει ότι το Ζάπειο 2 αναδεικνύει την υπευθυνότητα της ΝΔ και είναι η κυβερνητική πρόταση για έξοδο από την κρίση. Επικροτεί την διαμαρτυρία των αγανακτισμένων πολιτών που θα πρέπει να τους ακούσει το πολιτικό σύστημα. Τέλος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής, εκφράζοντας την θέση ότι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος είναι μονόδρομος για την ομαλή πορεία της χώρας και μεταφράζεται ως αλλαγή προσώπων και αντιλήψεων.

Τελικά δεν έφερε αποτέλεσμα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα. Υπάρχει διέξοδος;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της και όλοι οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος των ευθυνών τους και να προσαρμόσουν τη στάση τους σ’ αυτήν την κατάσταση. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν απέδωσε καρπούς, διότι η κυβέρνηση αρνήθηκε ουσιαστικά να υψώσει το ανάστημα της απέναντι στην τρόικα, διεκδικώντας μείωση της φορολογίας, όπως είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Σε μία προκαθορισμένη ατζέντα θεμάτων χωρίς πρόθεση διαβούλευσης δεν είναι δυνατόν να προσδοκά κανείς συνεννόηση. Κατά την άποψη μου, υπάρχει διέξοδος από την κρίση, αν ακολουθήσουμε μία διαφορετική πολιτική, που δε θα πλήξει περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια, αλλά θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, είτε μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, είτε μέσω της κατάργησης ορισμένων ζημιογόνων ΔΕΚΟ, είτε μέσω μιας σειράς στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων.

Ζητείται συναίνεση από όλους... Οι Έλληνες βιώνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα για αυτά που έρχονται. Η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων δεν αποτελεί μονόδρομο;

Σ’ αυτή τη φάση προέχει η σύγκλιση πολιτικών και αν αυτή έστω και εν μέρει επιτευχθεί, τότε θα μπορούμε να μιλάμε και για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Είναι αδήριτη ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μία ενιαία πολιτική, με σχέδιο, ορισμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη στόχευση, τουλάχιστον ως προς την εφαρμογή των λεγόμενων «επώδυνων μέτρων». Δυστυχώς, στην παρούσα χρονική συγκυρία, δε φαίνεται η πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να θέλει να αλλάξει τα αποτυχημένα σημεία της πολιτικής της, υιοθετώντας ιδέες των υπολοίπων κομμάτων που έχουν κατατεθεί και οι οποίες μοιάζουν ικανές να δώσουν έστω μια μικρή ανάσα στους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι είναι πράγματι φοβισμένοι και ανήσυχοι για όλα όσα έρχονται.

«Λουκέτα», ανεργία, φόροι, ΦΤΏΧΕΙΑ. Υπάρχει διέξοδος;

Η μοναδική διέξοδος σε όλα όσα αναφέρατε, λέγεται ανάπτυξη. Για να υπάρξει ανάπτυξη, το κράτος πρέπει να αλλάξει την κοινωνικά ανάλγητη στάση του απέναντι στους πολίτες, να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία με έναν αποτελεσματικό και σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο, να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, να τονώσει με ρευστότητα την πραγματική οικονομία, να απλοποιήσει και να κωδικοποιήσει τη φορολογική νομοθεσία, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, να αξιοποιήσει τη δημόσια ακίνητη περιουσία, να περιορίσει σημαντικά τις κρατικές δαπάνες, καταργώντας τη σημερινή άσκοπη γραφειοκρατία, να ενισχύσει την οικοδομική δραστηριότητα και τον τουρισμό, δηλαδή τους δύο βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Με άλλα λόγια να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ν.Δ., όπως αυτές διατυπώθηκαν στο ΖΑΠΠΕΙΟ 1 και 2.

Η χώρα δεν παράγει τίποτε, η ανεργία εκτινάσσεται και το χρέος αυξάνει θεαματικά. Δεν είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές;

Είναι αυτονόητο ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι όποιες αλλαγές βέβαια οφείλουν να έχουν στόχευση, πλάνο και να αποσκοπούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία υποδομών. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μία άμεση επανεκκίνηση, η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική και η ελληνική κοινωνία χρειάζεται επειγόντως συσπείρωση του κοινωνικού της ιστού, που σήμερα απειλείται σοβαρά. Στο βωμό της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει εγκλήματα σε βάρος του μέσου Έλληνα φορολογούμενου. Πρέπει λοιπόν να δοθεί ένα τέλος σε όλα αυτά και να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες της.

Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει ως λύση το Ζάππειο 2. Λεφτά υπάρχουν; Είναι κοστολογημένα όσα προτείνετε;

Η ΝΔ είναι ένα υπεύθυνο κόμμα εξουσίας και το Ζάππειο 2 είναι η κυβερνητική της πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Θεωρείται δεδομένο και αυτονόητο ότι η πρόταση αυτή είναι απολύτως κοστολογημένη και επαρκής για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μεγαλύτερη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οικονομική ύφεση της χώρας. Τα όσα προτείνει η ΝΔ έχουν διατυπωθεί απλά, είναι εκτενώς δημοσιευμένα και είναι αξιοσημείωτο ότι αντιμετωπιστήκαν ιδιαιτέρως θετικά από την κοινή γνώμη, η οποία αρχίζει να βλέπει στο πρόγραμμα της ΝΔ την πολυπόθητη διέξοδο στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως.

Οι Βρυξέλλες και η Τρόικα θέτουν ως προαπαιτούμενο για την συνέχιση δανεισμού της χώρας τις αποκρατικοποιήσεις και την μείωση του δημόσιου τομέα. Η ΝΔ διαφωνεί; Είναι ταμπού για σας οι απολύσεις στο δημόσιο;

Το ελληνικό κράτος έχει μετατραπεί σε ένα κράτος- γίγαντα, που ζει εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και λόγω της αλόγιστης γραφειοκρατίας του, ταλαιπωρεί σε πολλές περιπτώσεις τους πολίτες του. Η μετατροπή του σε ένα μικρό και ευέλικτο μηχανισμό είναι το ζητούμενο όχι μόνο από την τρόικα αλλά και από την ελληνική κοινή γνώμη. Γι’ αυτό ορισμένες αποκρατικοποιήσεις κρίνονται αναγκαίες, αρκεί να εξασφαλισθούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για το κράτος. Ήδη από το 2004 η ΝΔ προχώρησε σε στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις αλλά κατακρίθηκε σφόδρα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται σήμερα ότι αντί για αποκρατικοποίηση προτιμά ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όσον αφορά στις απολύσεις από το δημόσιο, θέλω να σας πω ότι η ΝΔ έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα όποια ταμπού και τα λοιπά φοβικά της σύνδρομα και είναι ικανή να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δείξει κοινωνική αναλγησία και θα ενδώσει αδιαπραγμάτευτα στις απαιτήσεις των ευρωπαίων επιτηρητών μας.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται σε όλη την Ελλάδα και εκφράζουν με ειρηνικό τρόπο την αντίδρασή τους σε όσα βιώνουν. Συμφωνείτε με αυτή την μορφή διαμαρτυρίας;

Συμφωνώ και επικροτώ κάθε μορφή διαμαρτυρίας αρκεί να μην είναι βίαιη και να έχει αιτήματα και προτάσεις. Το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών που σταδιακά εξελίσσεται σε ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, είναι άξιο προσοχής γιατί κατάφερε να ενώσει διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων ή ιδεολογικών διαφορών, και μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει αποτελεσματικά διάφορες διχαστικές λογικές. Πιστεύω βέβαια ότι μόνο το συντεταγμένο πολιτικό σύστημα μπορεί να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα. Οι πολίτες που συγκεντρώνονται στις πλατείες δε θέλουν να ακούσουν για το πολιτικό σύστημα. Είναι ευκαιρία λοιπόν το ίδιο το σύστημα να τους ακούσει, να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας και να προσαρμοστεί σ’ αυτές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θεωρώ πως και το κίνημα των αγανακτισμένων συμβάλλει θετικά στην αναγκαία αλλαγή και εξέλιξη τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και του κράτους.

Η οικονομική χρεοκοπία φέρνει και την πολιτική χρεοκοπία. Ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης;

Αναμφίβολα η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι ταυτόχρονα κοινωνική και πολιτική. Οικονομική για τους προφανείς λόγους. Κοινωνική, γιατί έχει χαλαρώσει επικίνδυνα η συνοχή του κοινωνικού ιστού και πλέον βλέπουμε αντιδράσεις και συμπεριφορές πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Πολιτική, γιατί το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που πλέον δείχνει ανίκανο- τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή- να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει. Ζούμε λοιπόν το τέλος της μεταπολίτευσης, τουλάχιστον ως προς αυτό που γνωρίζαμε σήμερα ως μεταπολίτευση. Κατά την άποψη μου κύριε Φυλακτέ, ζούμε ως κοινωνία ιστορικές στιγμές, αφού τα πάντα γύρω μας αλλάζουν ταχύτατα. Και δυστυχώς αλλάζουν για μας χωρίς εμάς και μονίμως προς το χειρότερο. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει στην ιστορική του διαδρομή ότι δύσκολα καταβάλλεται. Θέλω να πιστεύω ότι και τώρα θα δείξει τις μεγάλες αντοχές του.

Πάμε και στα τοπικά θέματα. Παρουσιάσατε με κείμενό σας την μεγάλη διάσταση των εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ και των όσων βιώνουμε στον νομό Δράμας. Η οικονομική συγκυρία δεν συνετέλεσε;

Όλα τα κείμενα και οι τοποθετήσεις μου λαμβάνουν πάντα υπ’ όψη το εξωτερικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται συγκυριακά. Το κείμενο στο οποίο αναφέρεστε αφορά στις 10 πληγές που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ στη Δράμα μέσα σε δύο μόλις μήνες, εξαιτίας της αποτυχημένης και χωρίς σχέδιο πολιτικής του. Η οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελεί ελαφρυντικό και αυτό γιατί πλέον, η τοπική κοινωνία δε διαμαρτύρεται για τη μη επίτευξη νέων στόχων ή την αναποτελεσματικότητα καινούριων διεκδικήσεων, αλλά για την απώλεια κεκτημένων εδώ και χρόνια δικαιωμάτων. Το εξοργιστικό στοιχείο σε όλα αυτά δε, είναι η πρωτοφανής αδιαφορία των τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν καταστεί απλοί θεατές των εξελίξεων, χωρίς να έχουν έστω τη διάθεση για μια προσχηματική τουλάχιστον αντίδραση. Η Δράμα δεν αντέχει περαιτέρω υποβάθμιση και οι πολίτες της δεν ανέχονται περισσότερη απαξίωση. Άλλωστε η κρίση είναι η ίδια τόσο για τη Δράμα όσο και για τις γενέτειρες των πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης.

Είστε μέλος του σωματείου ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ. Είστε ικανοποιημένος από τις διαδικασίες στο σωματείο αλλά και στην παράταξη; Ρωτήθηκε η ΝΔ για τα όσα προγραμματίζονται;

Έγινα μέλος της Νέας Εποχής εξαιτίας της κομματικής μου ιδιότητας, αφού η παράταξη αυτή διαχρονικά στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία. Η δημοτική παράταξη δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και ουσιαστικά ολοκλήρωσε έναν κύκλο σπουδαίας προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Οι από εδώ και πέρα διαδικασίες οφείλουν να δρομολογηθούν με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αφού αυτή είναι ο κινητήριος μοχλός της. Η ΝΔ παρακολουθεί διακριτικά την πορεία των πραγμάτων, συμμετέχει όπου αυτό ζητηθεί και εύχεται η Νέα Εποχή να ξεπεράσει γρήγορα τα όποια προσκόμματα, προκειμένου να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση και να διεκδικήσει με αξιώσεις το Δήμο στις εκλογές του 2014.

Βλέπετε εκλογές; Είστε έτοιμοι σε ενδεχόμενο αιφνιδιασμό;

Κύριε Φυλακτέ πολλές φορές αναρωτιέμαι αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξακολουθεί να είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο της ανωτέρω σκέψης προσωπικά δε δίνω πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο εκλογών τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το κατά πόσο οι δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Η ΝΔ αν και δεν επιζητά άκριτα τις εκλογές, είναι έτοιμη γι’ αυτές, όποτε και αν γίνουν και έχω την πεποίθηση ότι και οι κομματικές μας οργανώσεις μπορούν να δείξουν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Είστε αισιόδοξος ότι θα δικαιωθεί η αντιμνημονιακή σας στάση....ή είστε ως κόμμα λίγο δογματικοί;

Αν ένα κόμμα είναι δογματικό, τότε δεν είναι ούτε σύγχρονο, ούτε βρίσκεται μέσα στην κοινωνία. Η απαξίωση δε του πολιτικού συστήματος δεν αφήνει περιθώρια για δογματισμούς, αγκυλώσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η αντιμνημονιακή στάση της ΝΔ εδράζεται στην πεποίθηση ότι οι όροι αυτού του μνημονίου επιτείνουν την ύφεση αντί να την καταπολεμούν και ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Για μας το ζητούμενο δεν είναι η εκ των υστέρων δικαίωση των θέσεων μας, αλλά η αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων εξελίξεων για τη χώρα και τους Έλληνες.

Τα μελοντικά σας σχέδια; Θα είστε υποψήφιος βουλευτής;

Γιατί όχι…

Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά τη θέση μου ότι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος είναι μονόδρομος για την ομαλή πορεία της χώρας και μεταφράζεται ως αλλαγή προσώπων και αντιλήψεων. Είτε μας βολεύει είτε όχι οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι το σύστημα απέτυχε. Γι’ αυτό πρέπει να διορθωθεί. Και σε μία τέτοια προσπάθεια η δική μου γενιά, η μόνη που ζει χειρότερα από τις προηγούμενες, οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

 Σχόλια (6)

ΡΕΑ - Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 στις 12:09
ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΙΝΑ ΜΟΥ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΥΝΤΕΥΞΗ ΣΟΥ!ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ ΠΑΛΙ!ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΟΥ ,ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΜΟΥ!ΕΙΣΑΙ Κ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ,ΟΜΟΡΦΟΣ Κ ΚΟΥΚΛΟΣ!

γιώργος - Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 στις 07:00
καλή επιτυχία χρήστο το αξίζεις!!! νέα πρόσωπα τέρμα τα κατεστημένα

μαριοσ - Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 στις 16:36
να μπουν τα νεα παιδια να φυγουν οι αντικες φτανει

Πάνος - Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 στις 10:11
"..... μεταφράζεται ως αλλαγή προσώπων και αντιλήψεων". Κυρίως αυτά τα δύο!! Προχώρα Χρήστο!! Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά για την συνέντευξη!

γιώργος-ΟΝΝΕΔ - Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 στις 16:20
καλη επιτυχια χριστο

Ανώνυμος - Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 στις 16:19
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ..ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΘΗΚΑΝ;;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ