Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Θεόδωρος Φωτίου

Προέδρος Ε.Π.Σ. Ν.Δράμας

3 σχόλια

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Ν. Δράμας κ Θεόδωρο Φωτίου. Αναφερόμενος στο μεγάλο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια και το παράνομο στοίχημα, επιρρίπτει τις ευθύνες κυρίως στην πολιτεία που δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε να αποτρέψει την λειτουργία του κυκλώματος και να απαλλάξει τον χώρο του ποδοσφαίρου από πρόσωπα με βεβαρημένο παρελθόν και πλούσιο ποινικό μητρώο. Τονίζει ότι η λειτουργία της ΕΠΟ είναι προβληματική, με παλινωδίες, αναποτελεσματικότητα και ανασφάλεια. Ζητά να υπάρξει μεταβατική διοίκηση στην ΕΠΟ, ανεξάρτητη, συγκροτημένη από προσωπικότητες του ποδοσφαίρου. Τέλος χαρακτηρίζει κακή απόφαση της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας την αναστολή λειτουργίας της και πραξικοπηματική την απόφαση παραμονής του Αστέρα Τρίπολης.

- Κε Φωτίου πώς βλέπετε τις αποκαλύψεις σχετικά με τα στημένα παιχνίδια που συγκλονίζουν το ποδοσφαιρικό στερέωμα;

Είναι ένα γεγονός, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, όχι καθ' αυτό το γεγονός όσο η δημοσιοποίησή του και η δικαστική παρέμβαση. Όσοι ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν, χωρίς να γίνονται κοινωνοί, ότι κάτι σάπιο υπήρχε και ειδικά από την ώρα που ενεπλάκη το ποδόσφαιρο με τον στοιχηματισμό. Πιστεύω ότι οι διαστάσεις που θα πάρει το σκάνδαλο με τα γεγονότα που θα αποκαλυφθούν θα είναι απίστευτες, το δίκτυο της διαφθοράς τεράστιο και τα μέχρι σήμερα γεγονότα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Γι' αυτό δεν πρέπει να ενθουσιαστούμε και να εφησυχάσουμε νομίζοντας ότι επήλθε η κάθαρση. Και παλιότερα γίνονταν προσπάθειες και πολλές φορές είχαν αποτέλεσμα να στηθεί ένα παιχνίδι, αλλά γίνονταν από παράγοντες για να κερδίσει η ομάδα τους και όχι για να κερδίσουν το στοίχημα. Πάντως είναι μια μοναδική ευκαιρία να επέλθει η εξυγίανση του ποδοσφαίρου και δεν πρέπει να πάει χαμένη.

-Χορός εκατομμυρίων, παράγοντες με βαρύ παρελθόν. Καλά, χρειάσθηκε δικαστική έρευνα για να προκύψει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί;

Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Όταν το κύκλωμα υπερέβαλε με την απληστία που το διακρίνει πάντα, όσον αφορά τα κέρδη του, έγινε αντιληπτό από την ΟΥΕΦΑ που μέσα από το ειδικό γραφείο της που ασχολείται με το παράνομο στοίχημα και τους στημένους αγώνες έστειλε την έρευνά του στην ΕΠΟ και στις δικαστικές αρχές για την διερεύνηση. Οι ευθύνες για το γιγάντωμα του δικτύου διαφθοράς, χρεώνονται κυρίως στην πολιτεία γιατί οι κυβερνώντες δεν πήραν κανένα μέτρο, προκειμένου να αποτρέψουν το "παρακρατικό κύκλωμα" με την κάλυψη της παραγοντικής ιδιότητας και αυτής του Μάνατζερ και την συνδρομή ποδοσφαιριστών, προπονητών και για να απαλλαχθεί ο χώρος από πρόσωπα με βεβαρημένο παρελθόν και πλούσιο ποινικό μητρώο. Φυσικά και μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ή ΕΠΟ η οποία, εδώ και χρόνια ενώ είχε μηνύματα για το μέγεθος του προβλήματος δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες συνεργαζόμενη με την πολιτεία.

-Μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο;

Τα υπεύθυνα Υπουργεία οφείλουν να νομοθετήσουν έστω και καθυστερημένα και να θεσπίσουν αυστηρές ποινές, τιμωρώντας παραδειγματικά και εν τη γενέσει τους ανάλογες προσπάθειες. Σήμερα περιμένουμε άμεσες εκδικάσεις των υποθέσεων ώστε να πέσει άπλετο φως, μη υπολογίζοντας το ειδικό βάρος του ονόματος και την κοινωνική θέση των εμπλεκομένων.

-Στην Ελλάδα ζούμε κε Φωτίου...συνήθως μετά τις αποκαλύψεις επέρχεται η μερική συγκάλυψη. Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να προκύψει κάθαρση;

Η κάθαρση για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρξουν αυστηροί νόμοι και εξοντωτικές τιμωρίες και να συνδυαστεί με κοινή πολιτική πολιτείας και Ομοσπονδίας και αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

-Είναι αρκετοί που ζητούν την παραίτηση του ΔΣ της ΕΠΟ αναλαμβάνοντας ως διοργανώτρια αρχή την ευθύνη για το χάος στις βαθμολογίες και στα πρωταθλήματα. Ποια είναι η άποψή σας;

Όσον αφορά το θέμα του σκανδάλου θεωρώ ότι η ΕΠΟ έχει τις ευθύνες της. Οι προθέσεις της αν και εφόσον στοχεύουν στην εξυγίανση, θα πρέπει να είναι αστραπιαίες, αιφνιδιαστικές, δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται από αδράνεια, αμφιβολία και αναποφασιστικότητα. Θα πρέπει η ΕΠΟ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, στηρίζοντας την αθλητική δικαιοσύνη χωρίς αναβλητικότητα, αποβάλλοντας οτιδήποτε σάπιο παρουσιάζεται καθημερινά στον χώρο του ποδοσφαίρου με στόχο την κάθαρση. Τους τελευταίους 6 μήνες, η λειτουργία της ΕΠΟ χαρακτηρίζεται από παλινωδίες, αναποτελεσματικότητα ανασφάλεια και συνεχιζόμενη αδιαφάνεια. Αδυνατεί να δώσει λύσεις, εμπλέκεται σε αδιέξοδα μέσω δικών της αποφάσεων (λανθασμένων επιλογών), δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο ποδόσφαιρο. Θύμα των λαθών της είναι και η ΔΟΞΑ. Παραδείγματα των λεγομένων μου αποτελούν οι αδειοδοτήσεις, οι πλαστές και ληγμένες ενημερώσεις, η έκρηξη της βίας στα γήπεδα (βλέπε τελικό κυπέλου) και η αναίτια και προσχηματική διακοπή λειτουργίας της ΕΠΟ που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Θύμα της λανθασμένης λειτουργίας αποτελεί και η Δόξα Δράμας που βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της τελευταίας 15ετίας της, χωρίς να έχει την δυνατότητα της ελπίδας στο όνειρο.

-Διαβλέπω από τα λεγόμενα σας ένα αδιέξοδο. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα ώστε και κάθαρση να επέλθει και να ξεκινήσουν στις ημερομηνίες που επιβάλλεται τα πρωταθλήματα;

Πιστεύω ότι ο κικεώνας των αποκαλύψεων θα συνεχισθεί. Τα πρωταθλήματα όπως τα ξέραμε δεν θα διεξαχθούν ούτε ως προς τις ημερομηνίες αλλά ούτε και στην συγκρότηση των κατηγοριών. Αν δεν δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις από την ΕΠΟ τότε θα επέμβει η ίδια η ΟΥΕΦΑ, αλλά αργά ή γρήγορα το ποδόσφαιρο θα βρει τον δρόμο του. Για οτιδήποτε αποφασιστεί και προκειμένου να επέλθει εξυγίανση, θα πρέπει να αποφευχθούν οι οπαδικές αντιδράσεις για να φτάσουμε γρήγορα και αποφασιστικά στον στόχο.

-Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο ένα ακόμη ερώτημα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βγει πιο δυνατό ή θα οδηγηθεί σε μια κατάσταση εσωστρέφειας;

Εάν η πολιτεία, η Ομοσπονδία, η παράγοντες των ομάδων και η οπαδική κοινή γνώμη αναγνωρίσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για την δημιουργηθείσα κατάσταση, θα υπάρξουν λύσεις μέσα από διάλογο, νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο το ποδόσφαιρό μας.

-Πρέπει να παραιτηθεί το ΔΣ της ΕΠΟ;

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα πρόσωπα δεν κρίνονται αλλά η λειτουργία και η πολιτική τους. Και σήμερα το ποδόσφαιρο πρέπει να βρει τον δρόμο του ενωμένο και ανεξάρτητο. Ποτέ δεν μπορείς να χτίζεις με παλιά υλικά, ούτε να λειτουργείς με παλιές νοοτροπίες και συνήθειες, κατάσταση που υφίσταται σήμερα η διοίκηση της ΕΠΟ, πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική διοίκηση, ανεξάρτητη συγκροτημένη από προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, που αψηφώντας το κόστος θα οδηγήσουν στον στόχο δηλ στην εξυγίανση. Εκείνες που έπρεπε να παραιτηθούν άμεσα με την ανακοίνωση των ονομάτων τους είναι οι διοίκησης των διοργανωτριών Σούπερ Λίνγκ και Φούτμπολ Λίνγκ και διοργάνωση και των δύο πρωταθλημάτων από την ΕΠΟ.

-Στον αέρα τα πρωταθλήματα …θα προλάβουμε τις ημερομηνίες;

Εάν είναι να προλάβουμε τις ημερομηνίες χωρίς να καθαρίσουμε τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί από το σκάνδαλο, είναι καλύτερα να μην τις προλάβουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν θα αρχίσουν τα πρωταθλήματα θα έχει απαλλαχθεί το ποδόσφαιρο από την αναξιοπιστία του, εγγυούμενο στους απλούς και καθαρούς φιλάθλους καθαρούς αγώνες.

-Πάμε και στα τοπικά πρωταθλήματα. Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική περίοδος. Θα θέλαμε ένα σύντομο απολογισμό...

Η εξέλιξη των τοπικών πρωταθλημάτων ήταν άψογη. Διεξήχθησαν ομαλά, με μεγάλο ενδιαφέρον και αξιόλογο θέαμα και στις 3 κατηγορίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία αγωνιστική των πρωταθλημάτων, ήταν αυτή που διαμόρφωσε την βαθμολογία για την παραμονή ή την άνοδο στην ανώτερη κατηγορία. Η παρουσία των φιλάθλων και η στήριξη των ομάδων ήταν ικανοποιητική αλλά στόχος είναι να αυξηθεί ο συναγωνισμός προκειμένου να υπάρξει καλύτερο θέαμα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προσέλευση των φιλάθλων.

-Τα ποδοσφαιρικά σωματεία έχουν προβλήματα... δίνονται λύσεις ή συνεχίζουν την λειτουργία τους με δυσκολίες;

Τα ερασιτεχνικά σωματεία ανέκαθεν είχαν προβλήματα. Η οικονομική κρίση τα άγγιξε, αλλά οι παράγοντες έχουν μάθει να λειτουργούν μόνοι τους. Οι επιχορηγήσεις της πολιτείας που δεν έρχονται δεν τους πτοούν, γιατί άλλωστε είναι μικρό ποσό. Η καθημερινή ενασχόληση τους με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι πάθος και αυτό δεν τους λυγίζει στα δύσκολα. Θα ανταπεξέλθουν των υποχρεώσεων κάνοντας περικοπές εξόδων, αρκεί οι τοπικοί φορείς (Δήμοι), να τους στηρίξουν στον τομέα των γηπεδικών εγκαταστάσεων και οι φίλαθλοι με την παρουσία τους στα γήπεδα, γιατί τα αθλητικά σωματεία είναι ζωντανός οργανισμός της κοινωνίας και η Δράμα ποδοσφαιρομάνα.

-Είπατε ποδοσφαιρομάνα και όλοι μας έχουμε ως σημείο αναφοράς την Δόξα Δράμας. Τι θα γίνει τελικά; Πώς προέκυψε αυτό το αλαλούμ με τα μπαράζ;

Ακριβώς, γι' αυτό σας ανέφερα προηγουμένως ότι θίγεται η Δόξα, από τις παλινωδίες και τις κακές αποφάσεις της ΕΠΟ στο θέμα των αδειοδοτήσεων και των ενημεροτήτων. Από τις 3 Ιουνίου δήλωνα (ημέρα αναστολής της λειτουργίας της ΕΠΟ), ότι δεν πρόκειται να γίνουν μπαράζ γιατί η ΕΠΟ εγκλωβίστηκε στα αδιέξοδα που η ίδια οδηγήθηκε. Στο τέλος ηττήθηκε από τον ΟΦΗ γιατί και την αδειοδότηση πήρε πίσω και την προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια δεν τιμώρησε, όπως είχε απειλήσει ότι θα κάνει. Προηγουμένως όμως είχε συντελεστεί εγκληματική απόφαση και εις βάρος της Δόξας με την πραξικοπηματική απόφαση παραμονής του Αστέρα Τρίπολης στην Σούπερ Λιγκ που και αυτό αποτελεί σκάνδαλο και το χρεώνεται η ΕΠΟ. Εύχομαι όλα αυτά να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την πορεία της Δόξας και του δραμινού ποδοσφαίρου και οι φίλαθλοι, παράγοντες και ποδοσφαιριστές να δικαιωθούν και να υλοποιηθεί το όραμα της ανόδου της Δόξας.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Θα ήθελα απλά να προτείνω να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και οποιαδήποτε απόφαση για το ποδόσφαιρο να είναι με στόχο την εξυγίανσή του και όχι την καταστροφή του. Επίσης στους φιλάθλους της Δράμας στις δύσκολες στιγμές να στηρίζουν την ΔΟΞΑ και τα ερασιτεχνικά σωματεία προκειμένου να παραμείνουμε ως αξιόλογη ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας μας.

 Σχόλια (3)

κωστας - Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011 στις 02:31
ΕΤΣΙ Ε; ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΝΙΓΟΥΜΕ; ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΘΑ ΠΕΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΟΧΙ ΚΑΤ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ....

νάκος - Τρίτη 5 Ιουλίου 2011 στις 03:35
πποια ψυχραιμια απλα εχουμε το ποδοσφαιρο που μας αξιζει

Ανώνυμος - Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011 στις 11:50
o πιλαβιος να παραιτηθει συμφωνω απολυτα

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ