Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στέφανος Γεωργιάδης

Γεν. Γραμμ. Επιμελητηρίου Δράμας

Την συμπεριφορά των τραπεζών θα την χαρακτήριζα αντιαναπτυξιακή

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Γενικό Γραμματέα του Επιμελητηρίου κ. Στέφανο Γεωργιάδη.
Όπως ανέφερε η διεθνής κρίση πρόσθεσε επιπλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις του νομού ενώ κατήγγειλε την συμπεριφορά των τραπεζών την οποία χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακή.
Ρωτήθηκε και για την δέσμη μέτρων που κατέθεσε το Επιμελητήριο και φορούν το σύνολο των επιχειρήσεων του νομού.
Όπως υπογράμμισε \"Ο τόπος τα έχει ανάγκη γιατί είναι πρώτος στην ανεργία και έχει ΑΕΠ κάτω του 60% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης\".

-Πόσο δύσκολη είναι η οικονομική συγκυρία για τις επιχειρήσεις της Δράμας αυτήν την περίοδο;
-Σίγουρα η οικονομική διεθνής κρίση προσθέτει επιπλέον προβλήματα από τα ήδη υφιστάμενα των επιχειρήσεων του νομού. Κυρίως έγκειται σε δύο γεγονότα:
α) στην αρνητική ψυχολογία που δημιουργείται από την συνεχή ενασχόληση με την κρίση και
β) από τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι τράπεζες στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την έλλειψη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το αποτέλεσμα είναι κυρίως οι απώλειες θέσεων εργασίας ιδιαίτερα σε έναν νομό που είναι πρώτος σε ανεργία πανελλαδικά.

-Αναφερθήκατε στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τους μικρομεσαίους. Διακρίνετε και εσείς αλαζονική συμπεριφορά;
-Την συμπεριφορά των τραπεζών θα την χαρακτήριζα αντιαναπτυξιακή. Οι τράπεζες σήμερα εν μέσω της κρίσης προσπαθούν να διασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους εναντίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά των δανειοληπτών με εκβιαστικές ενέργειες όπως η αύξηση επιτοκίων.
Πλήττεται ανεπανόρθωτα η πραγματική οικονομία. Απαξιώνεται εκ μέρους των τραπεζών ο επιχειρηματίας, η πολιτική της κυβέρνησης, η ελληνική οικογένεια.
Επιβάλλεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με εξειδικευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την επαναφορά των τραπεζών στον ορθό ρόλο της στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

-Οι τράπεζες μετά τις παρεμβάσεις του Υπουργείου και των φορέων πιστεύετε ότι θα συμφωνήσουν σε μια ορθολογικότερη και κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική απέναντι στους δανειολήπτες;
-Αν δεν συναινέσουν από μόνες τους προς αυτήν την κατεύθυνση τότε θα πρέπει να εξαναγκαστούν από την κυβέρνηση. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να υπάρχουν τράπεζες με τάσεις αποδοχής των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας και του πολίτη.
Όμως τα μέτρα που εξαγγέλλουν είναι πολύ λίγα και χωρίς μεγάλη ευαισθησία. Είναι κοροϊδία να έχουν αυξήσει τα επιτόκια το προηγούμενο διάστημα πάνω από δύο μονάδες και να μειώνονται τώρα κατά 0,5%.

-Ως Επιμελητήριο Δράμας στείλατε επιστολή στον Πρωθυπουργό με εξειδικευμένα μέτρα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποια θεωρείτε ως σημαντικότερα που θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν;
-Κατ\' αρχήν θεωρούμε σημαντικά όλα τα μέτρα που προτείνουμε αλλά σημαντικότερα που πρέπει να παρθούν άμεσα είναι:
*Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων
*Περίοδο χάριτος 2 ετών για την αποπληρωμή κεφαλαίου δανείων
*Να δοθεί εγγύηση του δημοσίου σε κεφάλαια κίνησης είτε μέσω του ΤΕΜΠΜΕ όπως ανακοινώθηκε είτε απευθείας μέσω του πακέτου στήριξης των τραπεζών
*Να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
*Να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί των τραπεζών εναντίων των ΜΜΕ
*Να περιοριστούν οι επιπτώσεις των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον Τειρεσία μέσω της κρίσης
*Να παγώσουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για το 2009-2010
*Να γίνει μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν βασικές ανάγκες του πληθυσμού
*Να αναβληθεί η εφαρμογή της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων (2002-2006) των επιχειρήσεων και του άρθρου 14 του φορολογικού νομοσχεδίου, αν και θα έπρεπε να ακυρωθούν τελείως.
Ειδικά όμως για τον Ν. Δράμας καθώς και για περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ και υψηλή ανεργία θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να έχει ορίζοντα δεκαετίας.

-Είναι ρεαλιστικό να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα σε ορίζοντα δεκαετίας σε αυτήν την χρονική συγκυρία;
-Ειδικά σε αυτήν την χρονική συγκυρία θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο και λόγων αντιμετώπισης της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης προβληματικών περιοχών και της ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τέτοιο σχέδιο συγκρατούμε τον πληθυσμό και την παραγωγική ζωή σε περιοχές όπως ο Ν. Δράμας. Ήδη στην Ευρώπη σε διάφορες χώρες και εφόσον επιτρέπουν τα άρθρα 87 και 88 της Συνθήκης εφαρμόζονται ανάλογα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.
Γι\' αυτό τον λόγο περιοχή όπως η δικιά μας θα πρέπει να ενταχθεί σε μια σειρά κρατικών ενισχύσεων με βάθος δεκαετίας για να υπάρξει και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Τι προτείνετε ειδικά για τον Ν. Δράμας σε ορίζοντα δεκαετίας;
-α) Ενίσχυση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με 12%
β) Ενίσχυση μεταφορικού κόστους
γ) Ρύθμιση οφειλών
δ) μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ
ε) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%
στ) Μείωση κατά 50% όλων των φορολογικών συντελεστών
ζ) Αυξημένη μοριοδότηση στις προτάσεις για επενδύσεις
η) Ο προσανατολισμός του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων να είναι σε περιοχές όπως η δικιά μας.
Όλα αυτά τα μέτρα αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων (βιομηχανικές, βιοτεχνικές, εμπορικές, υπηρεσιών).

-Να ευχηθώ να γίνουν δεκτές οι προτάσεις αυτές. Βλέπω όμως κομματάκι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους...
-Ο ρόλος μας ως Επιμελητήριο είναι να διεκδικούμε είτε μόνοι είτε σε συνεργασία με τους άλλους φορείς τα δίκαια για τα μέλη μας και τον τόπο μας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με αποσπασματικά μέτρα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου δεν μπορεί να γίνει αναστροφή του αρνητικού κλίματος.
Ας δούμε την παγκόσμια κρίση ως μαι ευκαιρία να γίνει αντιληπτή η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της αρνητικής κατάστασης κάποιων περιοχών που σήμερα είναι υποπεριφέρειες της περιφέρειας.
Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να στρατευθούμε διεκδικώντας τέτοια κίνητρα. Ο τόπος τα έχει ανάγκη και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Εξάλλου η συνέχιση της επιδότησης του 12% τα τελευταία 2 χρόνια είναι αποδεκτή από την ΕΕ γιατί ακριβώς ο Νομός Δράμας είναι πρώτος σε ανεργία και έχει ΑΕΠ κάτω του 60% του μέσου όρου της Ευρώπης.

-Θα αντέξουν οι επιχειρηματίες; Βλέπετε ότι θα ξεπεραστεί σύντομα η κρίση;
-Ουδείς μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ασφάλεια το τι θα συμβεί. Είναι σίγουρο ότι το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε στην πρωτοφανή αυτή κατάσταση θέλει αναθεώρηση.
Είναι σίγουρα θετικό ότι η εκλογή Μπάρακ Ομπάμα στις ΗΠΑ δημιούργησε προϋποθέσεις ανατροφής του κλίματος και της εξόδου από μία οκταετία της διακυβέρνησης Μπους, την χειρότερη στην παγκόσμια ίσως ιστορία.
Ταυτόχρονα ο ρόλος της ΕΕ και της Ρωσίας αναδεικνύεται πιο έντονος.
Ελπίζω να παρθούν άμεσα τα μέτρα και να αποδώσουν άμεσα. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ιδιαίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα αλλαγής στο οικονομικό σύστημα.
Προς αυτή την κατεύθυνση και η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με σταθερότητα. Από την φύση μου είμαι αισιόδοξος.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ