Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σωτήρης Συνώλας

Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Δράμας- Πρόεδρος Σωματείου Οδηγών

1 σχόλιο

 

-Κε Συνώλα πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους εργαζόμενους σήμερα; Ποια τα μηνύματα που λαμβάνεται καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο;

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Καθημερινά γίνομαι δέκτης πολλών συναδέλφων εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται σε απόγνωση. Η ανεργία χτυπάει ολόκληρη την χώρα, αλλά στην Δράμα τα πράγματα εδώ και αρκετά χρόνια είναι πολύ δύσκολα. Εργαζόμενοι με 20 και 25 χρόνια προϋπηρεσίας σε γνωστές εταιρείες βρίσκονται στο Ταμείο Ανεργίας και αντιμετωπίζουν καθημερινά την φτώχεια και την εγκατάλειψη. Οι προβλέψεις μου είναι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμη χειρότερη στο άμεσο μέλλον. Τα στοιχεία δείχνουν πανελλαδικά ένα ποσοστό 16,2% δηλαδή περίπου 750 χιλιάδες ανέργους και περιμένουμε στο τέλος της χρονιάς συνολικά 1 εκατομμύριο ανέργους!! Και μόνο στο άκουσμα 1 εκατομμύριο σοκάρεσαι. Με αυτούς τους ρυθμούς, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 1,5 εκατομμύρια στα τέλη του 2013!! Φανταστείτε τι κοινωνικά φαινόμενα έχουμε να δούμε στα επόμενα χρόνια.

-Εκτός της ανεργίας υπάρχουν άλλα προβλήματα;

Τα προβλήματα είναι πολλά. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις ασφαλιστικές εισφορές που πολλές επιχειρήσεις δεν τις καταβάλουν. Φυσικά ο λόγος είναι ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Η ύφεση έχει εξαντλήσει και τον επιχειρηματικό κόσμο με φυσικό επακόλουθο την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Ένα άλλο πρόβλημα, είναι αυτό της ανασφάλιστης εργασίας. Σαν εργατικό κέντρο έχουμε κινηθεί ώστε να γίνονται πιο συχνά έλεγχοι στις επιχειρήσεις για να καταβάλουν τις εισφορές των ανασφάλιστων. Σε αυτό φταίει και το υπουργείο Εργασίας που δεν έχει δώσει αυστηρές εντολές για την πάταξη της μαύρης εργασίας. Αυτό έπρεπε να γίνει πριν πολλά χρόνια, ώστε το ΙΚΑ να έχει εισπράξεις και να καταβάλει συντάξεις χωρίς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα. Ένα άλλο θέμα είναι η ψήφιση του μνημονίου που αφαίρεσε πολλά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ιδιωτικός τομέας χτυπήθηκε αλύπητα με την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που έγιναν ατομικές. Επίσης μειώθηκαν οι απολύσεις απόλυσης, ενώ οι απολύσεις γίνονται πλέον χωρίς προαπαιτούμενο, πιο εύκολα και χωρίς διαδικασίες.

-Με όλα αυτά ξεχάσαμε το Ασφαλιστικό που μονοπωλούσε την επικαιρότητα και τελικά έγινε Νόμος του Κράτους….

Πράγματι είναι το σύστημα να ρίχνουν μια χιονοστιβάδα μέτρων ώστε τελικά να μην ξέρεις από πού σου έρχεται. Το Ασφαλιστικό πλήττει τους εργαζόμενους αφού αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις. Θα το χαρακτήριζα «ταφόπλακα» για όλους μας. Δεν είναι δυνατόν να ζητάς από ένα εργαζόμενο να δουλεύει έως τα 65, όταν οι συνθήκες ειδικά για κάποια βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι άθλιες. Επ’ ευκαιρία βάζουν χέρι και στα «βαρέα και ανθυγιεινά» κόβοντας και ράβοντας χωρίς ουσιαστικό διάλογο.

-Καλή η καταγραφή όλων αυτών. Υπάρχει προοπτική;

Προσωπικά δεν βλέπω φως στο τούνελ. Η ύφεση σύμφωνα με αυτά που ακούμε θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια. Άρα η ανεργία θα μεγαλώνει και τα φαινόμενα της ανασφάλιστης εργασίας, της μείωσης των εργασιακών δικαιωμάτων θα αυξάνονται. Χρειάζονται μέτρα που θα φέρουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση ξεκίνησε ανάποδα. Αντί να αρχίσει από την ανάπτυξη άρχισε να φορολογεί ανελέητα τους μικρομεσαίους. Αυτό έφερε μείωση της αγοραστικής δύναμης, πτώση στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις, απολύσεις και βάθαινε την κρίση.

-Τι γίνεται με το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης;

Είναι σε στασιμότητα. Περιμένουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου, εάν και πότε θα το υλοποιήσει. Το Εργατικό Κέντρο Δράμας, συμμετέχει ως φορέας υλοποίησης με το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ. Το ΙΝ.Ε. της ΓΣΕΕ έχει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων σε ολόκληρη την χώρα, χάρη στο εξειδικευμένο προσωπικό του και τους τεχνοκράτες που προσφέρουν την επιστημονική τους εξειδίκευση. Στον Ν. Δράμας οι θέσεις που μας αναλογούν είναι 1500. Ένα μεγάλο μέρος θέσεων αναλογούν στο ΙΝ.Ε, μπορεί όμως να υπάρξει και άλλος φορέας υλοποίησης που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Περιμένουμε και εμείς την απάντηση του Υπουργού. Κάθε μέρα δεκάδες συμπολίτες μας έρχονται εδώ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου και ζητούν να μάθουν με αγωνία τι γίνεται με το πρόγραμμα. Βλέπω μια καθυστέρηση, αφού ξεκίνησαν για Μάιο, είμαστε στα τέλη Ιουλίου και δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Εύχομαι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Για ένα άνεργο η 5μηνη απασχόληση με ένσημο, είναι ανάσα ζωής. Εκεί καταντήσαμε δυστυχώς!! Για την Δράμα ιδιαίτερα που είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, όχι, μόνο στην Ελλάδα αλλά και Ευρωπαϊκά, θα προσφέρει στήριξη σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη!!

-Αναλάβατε την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου τον Μάρτιο του 2011. Η «Συνδικαλιστική Ενότητα» κέρδισε τις εκλογές με ένα υπερκομματικό σχήμα. Συνεργάζεστε με τους υπόλοιπους του Δ.Σ.;

Πόσο δύσκολο είναι να ξεπεραστούν οι κομματικές συμπάθειες και σκοπιμότητες; Πράγματι αναλάβαμε την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου τον Μάρτιο του 2011. Με την κίνησή μας αυτή θέλαμε να φέρουμε τους εργαζόμενους, πιο κοντά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν λειτουργούμε ως φερέφωνο κομμάτων και προσώπων, αλλά με γνώμονα τους εργαζόμενους. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι σε πολλές από τις προηγούμενες εκλογές προέκυπτε διαπαραταξιακό προεδρείο. Δεν κατάλαβα για ποιον λόγο κάποιοι αισθάνθηκαν ενοχλημένοι που εμείς προχωρήσαμε στην συνεργασία πριν τις εκλογές και όχι μετά τις εκλογές, όπου έχουμε μαγειρέματα, παρασκήνια, πιέσεις και πολλά άλλα. Αυτά οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην αναξιοπιστία. Προσωπικά δεν κρύβω τον πολιτικό χώρο που ανήκω. Είμαι ΝΔ στις δημοτικές, στις περιφερειακές, στις βουλευτικές Εκλογές. Στο εργατικό κέντρο όμως κατά την άποψή μου δεν υπάρχουν παρατάξεις. Προσωπικά είμαι πολύ ήσυχος με την συνείδησή μου και εγώ κοιμάμαι πολύ καλά. Εύχομαι το ίδιο καλά να είναι και όσοι ανακάλυψαν την κομματική ορθοδοξία μετά την 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

-Τι εννοείτε;

Απλά σκέψεις καταθέτω… Όταν κάποιοι δηλώνουν φανατικά υποστηρικτές ενός κόμματος το αποδεικνύουν σε πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως οι εθνικές ή οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Να το κάνω ακόμη πιο συγκεκριμένο. Δεν είναι δυνατόν να δηλώνεις Νέα Δημοκρατία και να πολιτεύεσαι με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Μαθήματα κομματικής συμπεριφοράς δεν θα δεχτώ ποτέ από ανθρώπους που λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον τους και μόνο.

 


Σχόλια (1)

ΑΝΩΝΥΜΟΣ - Σάββατο 30 Ιουλίου 2011 στις 04:40
πες για τους γιαλαντζι νεοδημοκρατες μπραβο σου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ