Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Απαραίτητο στοιχείο στην ζωή του καθενός μας είναι το μέτρο. Αλίμονο αν το ξεπερνούμε...
Παν μέτρον άριστον, έλεγαν οι πρόγονοί μας. Δυστυχώς όμως εμείς δεν λάβαμε ποτέ σοβαρά υπόψιν το μήνυμα των αρχαίων Ελλήνων.
Σήμερα κυριαρχεί η υπερβολή. Τα μεγάλα λόγια, η αλαζονεία, η χλιδή, η σπατάλη. Όλα δεν έχουν μέτρο, αντίθετα η διάστασή τους πολλές φορές προκαλεί την κοινωνία.

Έχεις πχ την υπερκατανάλωση των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση. Καταναλώναμε υπερβολικά και ειδικά εμείς οι Έλληνες είχαμε κατορθώσει να έχουμε τα περισσότερα κινητά, τα περισσότερα αυτοκίνητα και τα περισσότερα σκουπίδια απ' όσα πράγματα πετούσαμε και δεν μας χρειάζονταν.
Κάποιοι έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου. Έλεγαν "Μα πως είναι δυνατόν, μια χώρα φτωχή, χωρίς σοβαρή οικονομία, να έχει πολίτες που ζουν ζωή χαρισάμενη..."
Αυτοί που τα έλεγαν, αυτοί τα άκουγαν.

Γιατί υπήρχε καλοπέραση. Που δεν μας άφηνε να καθίσουμε και να σκεφτούμε τι κάνουμε... Αντίθετα καταναλώναμε όλο και περισσότερο.
Και δανειζόμασταν για να πάμε διακοπές, για να αγοράσουμε ρούχα αλλά και για να αγοράσουμε αυτοκίνητο ή σπίτι. Ζούσαμε κυριολεκτικά "βασιλική ζωή". Το χρηματιστήριο έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα. Όλα πήγαιναν κατ' ευχήν. Μέχρι το 2001. Τότε μπήκαμε στην ζώνη του ευρώ.

Όταν ακούω ζώνη του ευρώ αισθάνομαι περίεργα. Πιστεύω ότι αυτή η ζώνη κυριολεκτικά μας έπνιξε. Το ευρώ έφερε ακρίβεια, στασιμότητα, μείωση της αγοραστικής δύναμης, αύξηση της ανεργίας.
Νέες αγορές (φθηνές και συμφέρουσες) δημιουργήθηκαν και φυσικά εμείς εδώ συνεχίζαμε να καταναλώνουμε με τον ίδιο ρυθμό, μόνο που οι υπηρεσίες και τα αγαθά ήταν πολύ ακριβότερα.

Οι χώρες τώρα για να αντεπεξέλθουν στην στασιμότητα και στην έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων βγάζουν τα λεφτά τους και τα έριξαν στα χρηματιστήρια, στα δομημένα ομόλογα για να καλύψουν την ζημιά.
Ώσπου κάποια μέρα έσκασε η βόμβα. Και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Και πολλοί φοβούνται ότι τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την πορεία του κόσμου. Και θα τα αισθανθούμε όλοι μας. Φτωχοί και πλούσιοι.

Τι έλειπε απ' όσα ανέφερα; Το μέτρο. Είδατε καμία ενέργεια κρατών, διοικητών, κυβερνήσεων αλλά και πολιτών που να είχε μέτρο; Όλα ήταν υπερβολικά.
Όμως τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Απαιτείται μέτρο και λογική σε όλες μας τις ενέργειες. Για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το μέτρο φυσικά είναι απαραίτητο παντού. Δείτε λίγο τι γίνεται με το Βατοπέδιο. Μια υπόθεση που όταν είδαμε για πρώτη φορά το ρεπορτάζ δεν περιμέναμε τις διαστάσεις της.
Και με τις διάφορες αποκαλύψεις που δημοσιεύονται φτάσαμε να κάνουμε λόγο κυριολεκτικά για μια επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων και ανταλλαγής οικοπέδων που οι διαστάσεις του είναι εξωπραγματικές.
Και εδώ είχε χαθεί το μέτρο. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να εξωραΐζουν τα πραγματικά δεδομένα αλλά και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν αλαζονεία και φυσικά έλλειψη μέτρου.

Πάμε σε κάτι άλλο...
Ήταν πολύ θετική η πρόταση του Δημάρχου Δράμας προς τον Δήμαρχο Καβάλας για την συνδιοργάνωση της Ονειρούπουλης. Πέρασε το μήνυμα ότι η Δράμα θέλει την συνεργασία και επιζητά τρόπους και μορφές κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών.
Απ' όσο γνωρίζω ο Δήμαρχος Καβάλας δέχτηκε την πρόταση και περιμένουμε να δούμε εξελίξεις στο μέλλον.

Αρκεί φυσικά ότι λένε οι γείτονες να το εννοούν... Γιατί μέχρι τώρα βλέπαμε ότι άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν στην πράξη. Η συνεργασία είναι μονόδρομος. Όμως απαιτεί ειλικρινή διάθεση.

Τι βλέπαμε στο παρελθόν; Ότι οι γείτονες προκαλούσαν. Σε σειρά αιτημάτων της Δράμας έβαλαν εμπόδιο ή αδιαφόρησαν και δεν μας υποστήριξαν.
Συνεργασία ναι. Ισότιμη και χωρίς παρασκήνια και χτυπήματα κάτω από το τραπέζι.

Θέλετε ένα παράδειγμα διγλωσσίας;
Εδώ και χρόνια η Δράμα διεκδικεί την δημιουργία Εφετείου. Ήρθαν οι γείτονες μετά από χρόνια και το διεκδικούν και αυτοί.
Δικαίωμά τους. Όμως να βγαίνουν και να λένε ότι το Εφετείο της Καβάλας είναι αίτημα της Ανατολικής Μακεδονίας και θα εξυπηρετεί τους Δραμινούς ακούγεται περίεργα. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Είδατε πουθενά τους φορείς της Δράμας να λένε ότι το Εφετείο πρέπει να γίνει στην Καβάλα; Ζητήσατε ποτέ συνεργασία για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε αυτό το θέμα; Πώς πάτε στην Αθήνα και τα λέτε αυτά στους υπουργούς;
Αυτό δεν βοηθά την συνεργασία των δύο περιοχών. Αντίθετα βάζει εμπόδια. Και να είστε σίγουροι ότι με τέτοιες πρακτικές χάνουμε και οι δύο περιοχές. Και νικητές είναι οι νομοί της Θράκης.

Όπου το πολιτικό λόμπι ζει και βασιλεύει... Δύο πανεπιστημιακά τμήματα στην Κομοτηνή, σειρά μέτρων και μεγάλες χρηματοδοτήσεις στην Ξάνθη, τεράστιο εργοτάξιο ο Έβρος και εμείς εδώ και με κύρια ευθύνη των γειτόνων να μαλώνουμε και να μην βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις.

Και κάτι τελευταίο...
Τελευταία κάποιοι γλύφουν με ιδιαίτερο ζήλο την εξουσία και έχουν γίνει οι καλύτεροι σφουγγοκολάριοι.
Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα γραπτά μένουν και κάποια μέρα θα θυμίσουμε στους κρατούντες τι έλεγαν για αυτούς πριν λίγα χρόνια. Και άντε αυτοί δεν έχουν όρια και αξιοπρέπεια. Όμως οι κρατούντες δεν βλέπουν, δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει αυτά τα λουλούδια να τα θέσουν στο περιθώριο; Εκτός και αν δεν μπορούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ