Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κωνσταντίνος Καραβάς

Περιφερειακός Σύμβουλος- Στέλεχος ΝΔ

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον περιφερειακό σύμβουλο Κωνσταντίνο Καραβά. Υπογραμμίζει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. αφού δεν υπάρχουν πόροι και είναι φανερή η υποβάθμιση του ρόλου των περιφερειών. Χαρακτηρίζει μη αποτελεσματική την έκδοση ψηφισμάτων για θέματα του τόπου , αφού έτσι παραπλανάτε η κοινή γνώμη. Τονίζει με νόημα ότι οι αντιδράσεις στην Θράκη θα ήταν πολύ πιο δυναμικές και αποτελεσματικές αν έκλεινε εκεί κάποιο ΤΕΙ ή Πανεπιστημιακή σχολή. Τέλος προτείνει αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης των πολιτικών ενώ δηλώνει παρών στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου , όπου και όποτε χρειαστεί.

-Πέρασαν 6 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του νέου θεσμού;

Εάν θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος, θα έλεγα ψέματα. Ακούγαμε ότι οι περιφέρειες θα ήταν μικρές κυβερνήσεις και οι Περιφερειάρχες μικροί πρωθυπουργοί. Αντί αυτού παρατηρείται υποβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών. Όλες οι ελπίδες της περιφέρειας για ανάπτυξη, εναποτίθενται πλέον στο ΕΣΠΑ. Τελικά δεν γνωρίζουμε τι θα πάρουμε και πού θα διατεθούν αυτά, με δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι πάρα πολλές.

-Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, επηρεάζει την Αιρετή Περιφέρεια;

Οπωσδήποτε την επηρεάζει διότι όλη η αναπτυξιακή πολιτική της περιοχής θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια. Χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και επομένως ότι έχει λεχθεί μέχρι τώρα, θα πέσει στο κενό. Πρωταρχική λοιπόν σημασία για να μπει η Περιφέρειά μας στην αναπτυξιακή τροχιά είναι η ύπαρξη διαθέσιμων κονδυλίων, τα οποία δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.

-Υπηρεσίες κλείνουν, ο ΟΣΕ υποβαθμίζεται, σχολεία συνενώνονται ή καταργούνται, στρατόπεδα μεταφέρονται, τμήματα ΤΕΙ αναστέλλουν την λειτουργία τους. Ποια η θέση σας;

Η εικόνα αυτή που παρουσιάζεται με το ερώτημά σας είναι διαφορετική από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, ότι η κυβέρνησή του θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη και την Περιφέρεια. Το θέμα δεν είναι ότι κλείνουν τα Στρατόπεδα, αλλά ότι μεταφέρονται σε άλλες περιοχές και αυτό αποτελεί μέγιστη προσβολή για τον δραμινό λαό. Εμείς στήσαμε στο Παρανέστι το Κέντρο Εκπαίδευσης γιατί πιστεύουμε στον αποκεντρωμένο ρόλο της εκπαίδευσης των νεοσυλέκτων, με παράλληλη προσφορά κοινωνικού έργου. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση έκλεισε το Παρανέστι, όχι για περιορισμό δαπανών αλλά για να το μεταφέρει σε άλλη περιοχή της Β. Ελλάδας. Ο Σιδηρόδρομος είναι ένα μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν οι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, έχει υποβαθμιστεί , ενώ οι αριθμοί δείχνουν ότι τα έσοδα ήταν πολύ περισσότερα από τα έξοδα, πράγμα που αντικρούει το σκεπτικό ότι καταργήθηκαν τα δρομολόγια για εξοικονόμηση πόρων. Το κλείσιμο του ΤΕΙ Οινολογίας, με την παράλληλη μη λειτουργία του ΤΕΙ Βιοτεχνολογίας, αποδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο, το αρνητικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον νομό μας. Και σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν οι πολιτικοί του νομού μας και ιδιαίτερα οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης. Είναι αδιανόητο πριν 2 χρόνια μετά από πολλούς αγώνες και πιέσεις να πετύχουμε την λειτουργία 2 τμημάτων ΤΕΙ στην Δράμα και σήμερα η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου να τα καταργεί. Ίδια λογική κατά την άποψή μου επικράτησε και στα υπόλοιπα θέματα, όπως στις συνενώσεις σχολείων αλλά και στις καταργήσεις υπηρεσιών. Όταν επιχειρείς να μειώσεις το Κράτος δεν το μειώνεις οριζόντια, διότι η μέθοδος αυτή και άδικη είναι και αναποτελεσματική.

-Υπήρξε αντίδραση ή το Περιφερειακό Συμβούλιο αρκέστηκε στην έκδοση ψηφισμάτων;

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν συζητηθεί διεξοδικά και το θέμα των σχολείων και το θέμα του Σιδηροδρόμου, για τα οποία εκδόθηκαν ψηφίσματα. Ειδικά για το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων, η πρότασή μας ήταν να μην αποφασίσει το Υπουργείο για τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, αν προηγουμένως δεν λάβει υπόψιν τις προτάσεις των δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι τίποτα από αυτά δεν έγινε και το αρμόδια Υπουργεία όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψιν τις προτάσεις μας αλλά τις αγνόησαν τελείως. Τελευταία ήρθαν στο Συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος της Περιφ. Ενότητας Δράμας να μην κλείσει το Τμήμα Οινολογίας το οποίο και ψηφίσαμε ομόφωνα. Δυστυχώς και το ψήφισμα αυτό είχε την τύχη των προηγουμένων. Διαπιστώνω όμως ότι η πρακτική αυτή των ψηφισμάτων είναι για να παραπλανάτε η Κοινή Γνώμη. Γι’ αυτό το λόγο στο μέλλον δεν πρόκειται να στηρίξω κανένα ψήφισμα αυτού του τύπου. Εάν ήθελαν και ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για να μην κλείσει το ΤΕΙ Οινολογίας έπρεπε να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και όχι να περιοριστούν σε ένα απλό ψήφισμα , έτσι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αυτά μόνο οι διορισμένοι τα κάνουν.

-Πώς βλέπετε την έως τώρα λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου;

Μεγάλη έμφαση δίνεται σε θέματα επικοινωνίας και προβολής του έργου της Περιφέρειας Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την άποψή μου πρέπει να ασχολείται με τα σοβαρά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα μεγάλα έργα υποδομής της περιφέρειας. Τα ήσσονος σημασίας θέματα όπως μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πρέπει να τα διαχειρίζονται οι δήμοι και οι διοικητικές υπηρεσίες της περιφέρειας. Διαπιστώνεται ότι από την μέχρι τώρα λειτουργία του περιφερειακού Συμβουλίου τα περισσότερα θέματα ήταν κατά την άποψή μου θέματα δευτερευούσης σημασίας. Και για να γίνω πιο κατανοητός. Όταν καλείται ένας περιφερειακός σύμβουλος να αποφασίσει για μια λατομική έρευνα στον Έβρο, είναι δεδομένο ότι δεν γνωρίζει ούτε την περιοχή, ούτε και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία η απόφασή του. Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι τα θέματα αυτής της μορφής θα πρέπει να τα χειρίζονται οι δήμοι που θα είναι και υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που παίρνουν. Ίσως χρειαστεί στα θέματα αυτά νομοθετική ρύθμιση. Θα πρέπει να γίνει. Επίσης κατά την άποψή μου θα πρέπει να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες του περιφερειάρχη στους αντιπεριφερειάρχες. Δεν μπορεί πχ για την διάθεση ενός φορτωτή της τέως νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σε ένα δήμο για εργασίες μιας μέρας, να αποφασίζει το περιφερειακό συμβούλιο.

-Είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με το λεγόμενο “λόμπι της Θράκης”. Φοβάστε καπέλωμα των 2 νομών της Ανατολικής Μακεδονίας, από το σύστημα της γειτονικής περιοχής;

Μέχρι στιγμής δεν διαπίστωσα να υπάρχει κάποια τέτοια υποβόσκουσα διάθεση. Προβληματίζομαι όμως με το ερώτημά σας και διερωτώμαι τι θα συνέβαινε εάν έκλεινε στην Θράκη κάποιο ΤΕΙ ή πανεπιστημιακή σχολή , όπως στην Δράμα. Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις θα ήταν δυναμικές και πιο αποτελεσματικές.

-Οικονομική κρίση, ύφεση, άνοδος της ανεργίας. Υπάρχει δυνατότητα εξόδου από την κρίση;

Από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά το οικονομικό μέλλον της χώρας μας είναι δυσοίωνο. Η κυβέρνηση επέβαλε το μνημόνιο και μετά από 1 χρόνο εφαρμογής του, η κατάσταση αντί να καλυτερέψει χειροτέρεψε. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος, που προβλέπει την πλήρη αφαίμαξη των μισθωτών και συνταξιούχων, των επιχειρήσεων, χωρίς να δίνει ελπίδα και προοπτική για το μέλλον. Η ανικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές σπατάλες, να πατάξει την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή , οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε απόγνωση. Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι σκληρά και πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Εάν δεν δοθεί βάρος στην ανάπτυξη ώστε να μειωθεί η ανεργία, τότε πολύ φοβάμαι ότι μας περιμένουν τα χειρότερα. Η αντοχή του κόσμου έχει φτάσει στα όριά της και κάθε παραπέρα πίεση εγγυμωνεί κινδύνους για απρόβλεπτη συμπεριφορά του κόσμου.

-Κε Καραβά κλείνοντας ...ποια τα μελλοντικά πολιτικά σας σχέδια;

Όπως έλεγα και σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό του νομού μας πρόσφατα, ένας νοήμων και σκεπτόμενος άνθρωπος την περίοδο αυτή που διανύουμε δεν θα επεδίωκε να ασχοληθεί με την πολιτική. Διαπιστώνω όμως ότι ο πολιτικός κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει , παρά τα λεγόμενα του, την πραγματική κατάσταση της χώρας μας. Και το λέω αυτό, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε για περικοπές αποδοχών ο κ Βενιζέλος, που προβλέπει για τους βουλευτές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρακράτηση 5%. Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι εκτός πραγματικότητας. Όταν περικόπτεις από έναν υπάλληλο 20 και 25 % του μισθού του, πώς θα τον πείσεις να αποδεχθεί τα σκληρά μέτρα όταν βλέπει αυτές τις αδικίες; Για μένα οι ηγέτες πρέπει να αποτελούν τα παράδειγμα με τις ενέργειες και τις αποφάσεις τους. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν πιστεύω ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στον τόπο μας, τουλάχιστον σε ότι αφορά την νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης των πολιτικών μας. Γι’ αυτό δηλώνω παρών στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου μου, όπου και όποτε χρειαστεί, μήπως και καταφέρω να αλλάξω κάτι.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ