12 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα10ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής γλώσσας - μετάφρασης και πολιτισμού του Πανεπιστημίου Γρανάδας

10ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής γλώσσας – μετάφρασης και πολιτισμού του Πανεπιστημίου Γρανάδας

Δελτίο τύπου:

Από τις 11 έως τις 23 Ιουλίου 2022 θα διεξαχθεί στη Δράμα το 10o ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στην πόλη της Δράμας, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική επιτυχία που είχε τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και στη γενναιόδωρη συμβολή της Εταιρείας Raycap.

Ο Δήμος Δράμας θέτει στη διάθεση του προγράμματος υποδομές, και συγκεκριμένα το Α΄ Γυμνάσιο-Λύκειο Δράμας (Γυμνάσιο Αρρένων) για την διεξαγωγή των μαθημάτων, και το Δημοτικό Ωδείο.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή και συνεργασία διαφόρων φορέων και θεσμών της πόλης και του Νομού Δράμας, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το Λύκειο Ελληνίδων, το Ξενοδοχείο Μαριάννα, η Οικολογική Κίνηση, ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής, το Γυμνάσιου Νικηφόρου, το Οινοποιείο Τέχνη Αλυπίας.

Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν 25 φοιτητές, που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, προερχόμενοι από 9 χώρες:
Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Μεξικό, Τουρκία, Σερβία, Γεωργία, Σουηδία, Πολωνία.

Το πρόγραμμα θα έχει δύο κατευθύνσεις:
α) Μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε 3 επίπεδα: Μέσο I και II, και Προχωρημένο.
β) Εργαστήριο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά προς τα ισπανικά.

Τα κείμενα, που θα αποτελέσουν αντικείμενο των μαθημάτων, ανήκουν στον δραμινό συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη.

Η μετάφρασή τους θα εκδοθεί από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών σε ηλεκτρονική μορφή και θα προσφέρεται σε ελεύθερη πρόσβαση on line για το αναγνωστικό κοινό της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης θεωρητικά μαθήματα ελληνικού πολιτισμού (αρχαίου, βυζαντινού, νεότερου) και πολιτιστική δραστηριότητα:

  • Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία της φύσης
  • Μαθήματα δημοτικών χορών
  • Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κ.λπ.
    Οι πολιτιστικές δραστηριότητες θα συνοδεύονται από εισαγωγικά μαθήματα σε μορφή διαλέξεων ή ξεναγήσεων.

Τα γλωσσικά μαθήματα και στα εργαστήρια μετάφρασης θα διδάξουν καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής και του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εκτός από τα γλωσσικά μαθήματα, στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν με διαλέξεις διάφορες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, λογοτεχνικό και πολιτιστικό χώρο του νομού Δράμας.

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Δράμας και της περιοχής της πραγματοποιώντας επισκέψεις σε εμβληματικούς χώρους της πόλης και του νομού και παρακολουθώντας διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ταυτόχρονα, οι ξένοι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους νέους της Δράμας.

Οι τελετές έναρξης και λήξης του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Γυμνασίου Αρρένων τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 13.00 και το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 20.30.

Και στις δύο αυτές εκδηλώσεις, αλλά και στις ομιλίες που θα πραγματοποιούνται καθημερινά (13.00-14.00) για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δράμας και της περιοχής της είναι ευπρόσδεκτοι όσοι Δραμινοί το επιθυμούν.

– Πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://www.centrodeestudiosbnch.com/gr/noticia/64
– Πληροφορίες για το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών
Γρανάδας: http://www.centrodeestudiosbnch.com/gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκατέσσερα − δώδεκα =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας