3.2 C
Drama
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Α.Σ. Γαία Δράμας

Volleyball is my passion!

Πρόεδρος του «Α.Σ. Γαία Δράμας» Αθανάσιος Κάππας

Γαία είναι το πρωταρχικό όνομα της Γης όπως την ονόμασαν οι Αρχαίοι Έλληνες καθώς και το όνομα του νεοσύστατου συλλόγου πετοσφαίρισης της Δράμας που ίδρυσαν γονείς που τα παιδιά τους επέλεξαν να μάθουν το δημοφιλές άθλημα.
Ανήκει επίσημα στην δύναμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και συμμετείχε στα πρωταθλήματα της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 που διοργανώνει η Ε.Σ.ΠΕ. Θράκης – Αν. Μακεδονίας.
Στο «Α.Σ. Γαία Δράμας» πιστεύουν ότι ο αθλητισμός και ειδικότερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί το πιο υγειές κύτταρο της κοινωνίας μας και εργάζονται για την ομαλή μετάβαση από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό κάτι που γίνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας, τονίζει ο Πρόεδρος του «Α.Σ. Γαία Δράμας» είναι το κλειδί για να απολαύσουν τα παιδιά τις ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού ταυτοχρόνως.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Παύλος Σιδηρόπουλος

– Πότε ιδρύθηκε ο «Α.Σ. Γαία Δράμας»;
– Ο «Α.Σ. Γαία Δράμας» ιδρύθηκε το 2016 με έδρα την πόλη της Δράμας. Έμβλημα του Συλλόγου μας είναι η Γαία (Το πρωταρχικό όνομα της Γης όπως την ονόμασαν οι Αρχαίοι Έλληνες ) και χρώματα της ομάδας είναι το άσπρο και το μπλε.

– Ποιοι πρωτοστάτησαν σε αυτό το εγχείρημα;
– Ήταν άνοιξη του 2016 όταν αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την καινούργια ομάδα. Ξεκίνησε σε θεωρητικό επίπεδο από δυο – τρεις γονιούς και προπονητές και σε λίγες μέρες μετά από θεαματική ανταπόκριση δεκάδων ανθρώπων ξεκινήσαμε και πρακτικά το χτίσιμο αυτής της ομάδας.

– Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που απαρτίζουν το Δ.Σ.;
– Μετά την τελευταία Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε η διοίκηση αποτελείται από τους: Πρόεδρος, Αθανάσιος Κάππας, Αντιπρόεδρος, Στέφανος Θεοδωρίδης, Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος, Καραϊσαρλής, Ταμίας, Νικόλαος Σταυρινάκης τα μέλη Ευστάθιος Κεραμιτσόπουλος, Παύλος Παλληκάρης, Επλίδα Ξανθοπούλου και Έφορος, Ιωάννης Νταλιάνης.

«Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός και ειδικότερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί το πιο υγειές κύτταρο της κοινωνίας μας»

– Πολλοί θεωρούν τον «Α.Σ. Γαία Δράμας» συνέχεια του Συλλόγου «Ερμής» ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα;
– Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, η εξέλιξη των πραγμάτων όμως μας οδήγησε σε αυτή την κατάληξη και την ίδρυση του νέου Αθλητικού συλλόγου. Θέλαμε να απεμπλακούμε από τον προηγούμενο σύλλογο λόγω οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών. Έτσι θεωρώντας ότι ο αθλητισμός και ειδικότερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί το πιο υγειές κύτταρο της κοινωνίας μας ιδρύσαμε τον «Α.Σ. Γαία» με μοναδικό σκοπό και γνώμονα την καθιέρωση της αξιοκρατίας, της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των αθλητριών/ών, την τήρηση του Τίμιου Παιχνιδιού (Fair Play), αλλά και την προώθηση και διασφάλιση του Σεβασμού (Respect).

– Ποιοι είναι οι στόχοι και ο σκοπός του συλλόγου;
– Το σωματείο μας έχει σαν στόχο να διδάξει σε κορίτσια και αγόρια κάθε ηλικίας τα μυστικά του Βόλεϊ, του υπέροχου αυτού ομαδικού αθλήματος που με την οργανωμένη και συστηματική ενασχόληση των παιδιών στα τμήματα υποδομής μας μέσω της καθοδήγησης έμπειρων και σωστά καταρτισμένων προπονητών, δίνει την δυνατότητα σε αυτά αφενός να μάθουν ουσιαστικά το άθλημα της Πετοσφαίρισης και αφετέρου να κοινωνικοποιηθούν μέσω της ένταξής τους σε μια μικρότερη κοινωνία, την αθλητική ομάδα.
Σκοπός του Συλλόγου μας είναι η δημιουργία μιας αθλητικής κυψέλης για όλα τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δράμας και όχι μόνο. Οι στόχοι των Ακαδημιών είναι επιγραμματικά οι εξής: Υποδομή σε βάθος και προγραμματισμός, Αθλητές με ήθος, Άριστοι μαθητές, σωστή σωματική, κοινωνική και ψυχολογική ανάπτυξη των αθλητών/τριων της, αγάπη για την ομάδα το άθλημα.

– Ποια είναι τα τμήματα που διαθέτει ο «Α.Σ. Γαία Δράμας»;
– Το Σωματείο «Α.Σ. Γαία Δράμας» από τις 28 Μαΐου 2016 ανήκει επίσημα στην δύναμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και συμμετείχε στα πρωταθλήματα της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 που διοργανώνει η Ε.Σ.ΠΕ. Θράκης – Ανατ. Μακεδονίας.
Αναλυτικότερα οι κατηγορίες που αγωνιζόμαστε είναι οι εξής: Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Γυναικών, Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών, Τοπικό Πρωτάθλημα Νεανίδων, Τοπικό Πρωτάθλημα Κορασίδων, Τοπικό Πρωτάθλημα Παγκορασίδων (με δύο ομάδες). Εκτός από τα ανωτέρω αγωνιστικά τμήματα, υπάρχουν τα τμήματα των Ακαδημιών που αποτελούνται από κοριτσάκια μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού σχολείου, όπως και ένα τμήμα αγοριών διαφόρων ηλικιών.

– Ποια είναι η προπονητική ομάδα του συλλόγου;
– Η προπονητική ομάδα του συλλόγου αποτελείτε από προπονητές πετοσφαίρισης αλλά λειτουργούν και ως σύμβουλοι προπόνησης δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για την καλύτερη λειτουργία του συλλόγου. Οι προπονητές απασχολούνται στον σύλλογό μας τόσο για την εξέλιξη της Ακαδημίας όσο και της Αγωνιστικής ομάδας.
Αναλυτικά το προπονητικό team του Α.Σ. Γαία Δράμας είναι: Κυριαζίδης Χρήστος – Παγκορασίδων, Κορασίδων, Νεανίδων και Γυναικών, Αβερκιάδης Δημήτριος – Παγκορασίδων και Ακαδημιών, Παπανικολάου Ιωάννης – τμήματα Αγοριών, Παλληκάρης Παύλος – σημαντική βοήθεια από το Μέλος του Δ.Σ. με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και αποθεραπεία τραυμάτων και πρόληψη τραυματισμών.

– Πως θα χαρακτηρίζατε την χρονιά που πέρασε;
– Με μία λέξη θα χαρακτηρίσω την περσινή χρονιά εξαιρετική! Παρά τις απαισιόδοξες αρχικές προβλέψεις «φίλων» ότι δεν είχαμε δελτία-αθλήτριες, λειτουργήσαμε με επιτυχία, ξεπερνώντας τεράστια προβλήματα όπως οι ελάχιστες ώρες προπόνησης στα κλειστά γυμναστήρια της Δράμας.
Η ομάδα μας αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα γυναικών καταλαμβάνοντας την 3η θέση στον όμιλό μας έχοντας τον μικρότερο όρο ηλικίας, στο κύπελλο της περιφέρειας, στο περιφερειακό πρωτάθλημα νεανίδων (αγωνίστηκαν 9 αθλήτριες), κορασίδων (αγωνίστηκαν 21 αθλήτριες) και πήραμε την 2η θέση στον όμιλό μας και παγκορασίδων με δύο ομάδες(11 και 24 αθλήτριες αντίστοιχα).
Μεγάλη μας επιτυχία είναι, η πρώτη θέση στο πρωτάθλημα Παγκορασίδων της περιφέρειας μας. Η ομάδα των Παγκορασίδων στέφθηκε πρωταθλήτρια την περίοδο 2016 – 2017 και μάλιστα αήττητη.

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τη νέα σαιζόν;
– Οι προπονήσεις σταματάν τέλος Ιουνίου και θα ξεκινήσουμε πάλι μετά τον Δεκαπενταύγουστο για την προετοιμασία της ομάδας ώστε να είναι έτοιμη για τον επόμενο πρωτάθλημα. Θα κοιτάξουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλες τις κατηγορίες, με ομαδική δουλειά και οικογενειακό κλίμα, όπως και πέρσι. Διαφυλάσσοντας, λοιπόν τα θετικά της χρονιάς που ολοκληρώθηκε δεν αφήνουμε μέρα που να πάει ανεκμετάλλευτη, προκειμένου να οργανωθούμε σε όλους τους τομείς και να αφοσιωθούν οι αθλήτριες και αθλητές μας στην αγωνιστική προετοιμασία.

«Ιδρύσαμε τον «Α.Σ. Γαία» με μοναδικό σκοπό και γνώμονα την καθιέρωση της αξιοκρατίας, της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των αθλητριών/ών, την τήρηση του Τίμιου Παιχνιδιού (Fair Play), αλλά και την προώθηση και διασφάλιση του Σεβασμού (Respect)»

– Ποιο είναι το επίπεδο του βόλεϊ της Δράμας;
Το επίπεδο γυναικείου βόλεϊ της Δράμας είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο. Η πλειοψηφία των κοριτσιών που θέλουν να αθληθούν, να παίξουν, να ενταχθούν σε ένα σύνολο, σε μια ομάδα, επιλέγουν το βόλεϊ.
Στην πόλη μας δραστηριοποιούνται ο «Α.Σ. Γαία Δράμας» και ο «Γ.Σ. Δράμας». Μετέχουν και οι δύο στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας. Η δύναμη και των δύο ομάδων είναι οι αθλήτριες – μαθήτριες, γι’ αυτό υστερούν των αντιπάλων σε επίπεδο γυναικών, αλλά πρωταγωνιστούν στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Θεωρείτε επιτυχία η συμμετοχή Δραμινών κοριτσιών στις προ- εθνικές ομάδες κορασίδων και παγκορασίδων.

– Τον περασμένο Μάιο ο «Α.Σ. Γαία Δράμας» διοργάνωσε το «Final-4» Παγκορασίδων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ήταν το βάπτισμα του πυρός στις διοργανώσεις. Υπάρχει κάτι που σας έμαθε αυτή η εμπειρία;
– Στα πλαίσια της προώθησης και αναβάθμισης του αθλήματος της πετοσφαίρισης και στα πλαίσια του συνολικού αγωνιστικού σχεδιασμού της ομάδας μας ενδιαφερθήκαμε και αναλάβαμε την διοργάνωση που αφορούσε στα ζευγάρια της τελικής φάσης Παγκορασίδων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Διοργανώσουμε ένα πρότυπο τελικό final four Παγκορασίδων υψηλών προδιαγραφών σε ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Α.Μ.Θ. ακολουθώντας με συνέπεια όλες τις προδιαγραφές καλής λειτουργίας και ασφάλειας. Έγιναν ενδιαφέροντες αναμετρήσεις με εναλλαγές και έντονο συναγωνισμό όπου όλα τα κορίτσια το ευχαριστήθηκαν, είχαμε πάρα πολύ κόσμο τις κερκίδες και κατά γενική ομολογία διεξήχθη τον καλύτερο τουρνουά των τελευταίων χρόνων.

– «Α.Σ. Γαία Δράμας» στέφτηκε φέτος πρωταθλητής Παγκορασίδων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ήταν επιβράβευση των προσπαθειών σας;
– Θεωρούμε ότι αυτή η επιτυχία είναι μία στάση στην πορεία μας και ότι σύντομα θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες επιτυχίες. Αυτό το στηρίζουμε στην ποιότητα των κοριτσιών μας, στην αγάπη που έχουν για την ομάδα μας, το εξαιρετικό αθλητικό – παιδαγωγικό κλίμα που επικρατεί, την σωστή προπονητική κατεύθυνση και φυσικά την εξαιρετική στήριξη – οργάνωση του Δ.Σ. της ομάδος

– Ποιες είναι οι δυσκολίες του αντιμετωπίζει ο «Α.Σ. Γαία Δράμας»;
– Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε αλλά και διαιωνίζετε ως τώρα είναι το θέμα των ωρών στα κλειστά γυμναστήρια της Δράμας. Ελπίζω με την καινούργια χρονιά θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα αυτό με καλή θέληση και δίκαιη κατανομή των γηπέδων και των ωρών.

«Με μία λέξη θα χαρακτηρίσω την περσινή χρονιά εξαιρετική! Παρά τις απαισιόδοξες αρχικές προβλέψεις “φίλων”»

– Η πολιτεία υποστηρίζει την προσπάθειά σας;
– Από την Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Αν. Μακεδονίας & Θράκης και ειδικά από τον πρόεδρό της, τον κ. Κεμανετζή Ειρήναρχο είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του που μας έδωσε την δύναμη και την δυνατότητα να υλοποιήσουμε τις δράσεις μας και να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας. Από άλλα σωματεία και από τον Δήμο, αρχικά μας αντιμετώπισαν με καχυποψία και σκεπτικισμό αλλά μετά μας αξιολόγησαν αντικειμενικά. Με πολλούς γνωριστήκαμε, με άλλους ήρθαμε πιο κοντά και δομήσαμε ειλικρινείς και πραγματικές σχέσεις.

– Πως καλύπτονται τα έξοδα του συλλόγου; Υπάρχουν υποστηρικτές χορηγοί του «Α.Σ. Γαία Δράμας»;
– Μέρος των εξόδων του συλλόγου καλύπτονται από τις συνδρομές των αθλητριών, αλλά υπάρχουν δεκάδες χορηγοί, υποστηρικτές και φίλοι όχι μόνο από τη Δράμα, που μας στήριξαν και μας στηρίζουν. Έτσι δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους που με τη μεγάλη ή μικρή οικονομική ή υλική τους ενίσχυση υποστήριξαν και πίστεψαν την προσπάθεια για να ανεβάσουμε την «Γαία» ψηλά στην ελίτ του Δραμινού και όχι μόνο, βόλεϊ.

– Οι αποτυχίες ή οι επιτυχίες προσφέρουν περισσότερα στις αθλήτριες;
– Ο Michael Jordan (ο μεγαλύτερος αθλητής του μπάσκετ όλων των εποχών), έχει δηλώσει: «Έχω χάσει πάνω από 9000 βολές στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια. 26 φορές, μου έχουν εμπιστευθεί το τελευταίο σουτ, ώστε να κερδίσουμε το παιχνίδι, και το έχασα. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και αυτός είναι ο λόγος που πέτυχα!». Το σημείο κλειδί στη διαχείριση της απογοήτευσης και αποτυχίας είναι να καλλιεργήσει η αθλήτρια μια «μετρημένη αισιοδοξία», ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε αποτυχία και να της επιτρέψει να είναι πιο ανθεκτική.

«Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους που με τη μεγάλη ή μικρή οικονομική ή υλική τους ενίσχυση υποστήριξαν και πίστεψαν την προσπάθεια για να ανεβάσουμε την «Γαία» ψηλά στην ελίτ του Δραμινού και όχι μόνο, βόλεϊ»

– «Καλός ο αθλητισμός, αλλά όχι ο πρωταθλητισμός» μία διαπίστωση που την δέχονται πολλοί …εσείς την αποδέχεστε;
– Καταρχήν αν θέλουμε να ορίσουμε τον πρωταθλητισμό θα λέγαμε ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά αθλητισμός με αγωνιστικούς στόχους. Αυτός που κάνει απλά αθλητισμό έχει σκοπό να βελτιωθεί ο ίδιος (π.χ. να μάθει να παίζει βόλεϊ, να φτιάξει ωραίο σώμα, να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση). Αυτός που κάνει πρωταθλητισμό έχει στόχο να βελτιωθεί ο ίδιος έτσι ώστε να ανταγωνιστεί άλλους και να διακριθεί.
Εμείς δουλεύουμε για την ομαλή μετάβαση από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό, που δεν γίνεται από την μία στιγμή στην άλλη. Γίνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Η διαχείριση λοιπόν της κατάστασης αυτής και η εύρεση της ισορροπίας είναι το κλειδί για να απολαύσουν τα παιδιά τις ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού ταυτοχρόνως.

– Τι μαθαίνετε στις αθλήτριες ότι σημαίνει η λέξη αντίπαλος;
– Να παλεύουν, να ανταγωνίζονται με άλλες αθλήτριες να προσπαθούν να διασκεδάσουν αλλά και να κερδίσουν.

– Πείτε μας μια φράση που εμπεριέχει τη φιλοσοφία του «Α.Σ. Γαία Δράμας»;
Αθλήτριες και αθλητές με ήθος και παράλληλα άριστοι μαθητές. Volleyball is my passion!

– Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το βόλεϊ;
– Όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για να αποφασίσει κάποιος ή κάποια να ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση στο άθλημα της πετοσφαίρισης. Ιδανικά προτείνεται η γνωριμία με το άθλημα στις πρώτες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (5-6 ετών). Είναι σημαντικό οι τεχνικές να περνούν στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο, να χρησιμοποιείται ειδικό αθλητικό υλικό, να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία παιδιών και μπαλών και βέβαια ο κατάλληλος αγωνιστικός – προπονητικός χώρος.

– Πότε ξεκινούν οι εγγραφές;
– Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν μετά τον δεκαπενταύγουστο καθημερινά στο Αθλητικό Κέντρο Κραχτίδη και στα τηλέφωνα: Κυριαζίδης Χρήστος 6977351767, Αβερκιάδης Δημήτριος 6977966946, Νταλιάνης Ιωάννης 6977707307.

– Ποιο είναι το όνειρό σας για το σύλλογο;
– Οραματιζόμαστε τον «Α.Σ. Γαία Δράμας» έναν ερασιτεχνικό σύλλογο που θα λειτουργεί με επαγγελματικά πρότυπα, δημιουργώντας όλες αυτές τις συνθήκες όπου τελικά μια ομάδα πετοσφαίρισης μπορεί να γίνει Οικογένεια για όλους μας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δημοφιλή Εβδομάδας