Εκπαιδευτικός, Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δράμας «Ενώνουμε τη Δράμα»
Η Αικατερίνη Παραλή είναι Εκπαιδευτικός, Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στουτγκάρδης του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας και του Τμήματος Παιδαγωγικής.
Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διδακτική, Παιδαγωγική και Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Είναι ενεργός πολίτης της Δράμας με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζώα και ιδιαίτερα στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι Άμισθη Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου Δράμας μέριμνας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Δράμας.
Έχει παρακολουθήσει τον βασικό κύκλο σπουδών της Zero Stray Αcademy ως Εντεταλμένη Σύμβουλος Δήμου Δράμας. Η Zero Stray Academy είναι η πρώτη ακαδημία στην Ελλάδα που παρέχει γνώσεις στους Δήμους με σκοπό να επιτύχουν αρχικά τη μείωση του αριθμού και στο σύντομο μέλλον την εξάλειψη των αδέσποτων σκύλων και γατών εκτός δομών φιλοξενίας.
Στις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, θα είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» του Δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου.
– κ. Παραλή είμαστε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Τι σας ώθησε να είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος;
– Ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος με επέλεξε ως Ειδική Σύμβουλο στη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέμα αυτό και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θέλω να βοηθήσω τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς της πόλης μου και να διευκολύνω την καθημερινότητα των συμπολιτών μου.
Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά, γιατί μόνο με την ενεργό μας συμμετοχή και με την αλλαγή νοοτροπίας μπορούμε να πάμε μπροστά.
– Γιατί με τον Χριστόδουλο Μαμσάκο και την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα»;
– Η επιλογή μου από τον Δήμαρχο μας Χριστόδουλου Μαμσάκο να είμαι Ειδική Σύμβουλος στη μέριμνα των αδέσποτων ήταν ιδιαίτερα τιμητική και με χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του να είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη της δημοτικής μας αρχής «Ενώνουμε τη Δράμα».
– Πώς κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής;
– Η Δημοτική μας αρχή έχει να παρουσιάσει μεγάλο έργο σε όλους τους τομείς. Μια βόλτα στην πόλη και στις κοινότητες είναι αρκετή για να δεις μεγάλα αλλά και μικρότερα έργα που κυριολεκτικά άλλαξαν την Δράμα.
Πάντοτε όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν. Σε ότι αφορά τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι πολλά που πρέπει να γίνουν.
Προσωπικά θα ήθελα να αφήσω το αποτύπωμά μου στην κατάσταση των αδέσποτων του δήμου μας και όχι μόνο, ώστε να αλλάξει ολοκληρωτικά η εικόνα του δήμου μας σε αυτόν τον τομέα προς το καλύτερο.
«Με ειλικρίνεια καταθέτω τη μεγάλη μου διάθεση να βοηθήσω»
– Άμισθη ειδική σύμβουλος του Δημάρχου για το θέμα των αδέσποτων… τι πρέπει να γίνει για αυτό το ζήτημα;
– Τον τελευταίο χρόνο ως εντεταλμένη σύμβουλος προσπαθώ να αξιοποιήσω τις γνώσεις που έχω αποκτήσει ως ενεργή εθελόντρια και γνωρίζοντας την κατάσταση στους δρόμους, για την δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδιασμού στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων μας. Η παρακολούθηση του βασικού κύκλου σπουδών της Zero Stray Αcademy συμπλήρωσε τις γνώσεις μου και είναι ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» στη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του.
Αρχικά πρέπει να αλλάξει κάτι στην συνείδησή μας και στην νοοτροπία μας.
Ως εκπαιδευτικός πιστεύω ότι η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας πρέπει να γίνεται από την τρυφερή ηλικία. Μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα παιδιά, καθώς συγχρόνως καλλιεργούν τον σεβασμό, την υπευθυνότητα, την ενσυναίσθηση. Υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες και βαθμίδες και είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται στα σχολεία μας. Όταν θα έχουμε πολίτες ευαισθητοποιημένους και υπεύθυνους, τότε τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη χώρα μας θα είναι παρελθόν.
Ως τότε το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς δεν αφορά μόνο τον δήμο αλλά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Από τη στιγμή που προσανατολιζόμαστε ως Δήμος σε Ευρωπαϊκά πρότυπα, πρέπει να συμβεί το ίδιο και σε αυτό το θέμα.
Σε πολιτισμένες χώρες δεν υπάρχουν αδέσποτα, γιατί εφαρμόζεται η νομοθεσία, αλλά κυρίως γιατί οι πολίτες είναι συνειδητοποιημένοι, όταν αποφασίζουν να έχουν ένα ζώο συντροφιάς ως μέλος της οικογένειάς τους.
Όταν αποφασίζουμε να έχουμε ένα ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι εξαρτημένο από εμάς όσο ζει, όπως ένα μικρό παιδί.
Δεν είναι άψυχο αντικείμενο που το αποκτούμε για προσωπική μας ευχαρίστηση και όταν το βαρεθούμε το «πετάμε»…
Δυστυχώς αρκετοί πολίτες είναι πολύ επιπόλαιοι, όταν αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς και όταν συνειδητοποιούν τις ανάγκες που έχει, το εγκαταλείπουν.
Ως άνθρωπος που ασχολούμαι πολύ με τα ζώα, νιώθω τι προκαλεί μια εγκατάλειψη σε αυτά. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για ένα ζώο που νιώθει την ασφάλεια ενός σπιτιού, στη συνέχεια να εγκαταλείπεται στο δρόμο και φυσικά να μη μπορεί να προστατευτεί από τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί.
Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων στους δρόμους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Έχουμε ως χώρα μία από τις καλύτερες και αυστηρότερες νομοθεσίες προστασίας ζώων συντροφιάς παγκοσμίως, υστερούμε όμως στην εφαρμογή της.
– Τι πρέπει να γίνει συγκεκριμένα;
– Πρέπει να γίνει η εφαρμογή του Νόμου 4830/2021 “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ»”
Για την σωστή εφαρμογή είμαστε όλοι μαζί υπεύθυνοι: Αρχές, ελεγκτικοί μηχανισμοί και κυρίως εμείς οι πολίτες.
Ο αρχές οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες για τις ευθύνες και υποχρεώσεις που έχουν ως κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, όπως ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και καταχώρηση των στοιχείων στην αντίστοιχη βάση δεδομένων, στείρωση, συνθήκες ευζωίας κλπ.
Επίσης πρέπει να δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές και να παρέχουν προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και φυσικά σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει και ο έλεγχος, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας. Εδώ είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας και της Αστυνομίας, ώστε να διενεργούν ελέγχους και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, εάν χρειαστεί.
Τοποθετούμε microchip στα ζώα μας!
Όταν το κατοικίδιο μας είναι ταυτοποιημένο, έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να το βρούμε σε περίπτωση απώλειας. Επίσης μπορούν να ταυτοποιηθούν ζώα που εγκαταλείπονται, καθώς και τα αδέσποτα του δήμου μας, γιατί μόνο όταν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των αδέσποτων μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κατάλληλα.
Στειρώνουμε τα ζώα μας!
Η στείρωση επιβάλλεται από τον νόμο και είναι ο μόνος τρόπος, για να μειωθούν οι γέννες αδέσποτων αλλά κυρίως δεσποζόμενων ζώων.
Σχεδόν όλα τα «γνωστά» αδέσποτα του δήμου μας είναι στειρωμένα και όμως βλέπουμε κουτάβια στους δρόμους.
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι πολίτες είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των κουταβιών προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων που στη συνέχεια εγκαταλείπονται. Πολλές φορές εγκαταλείπονται και δεσποζόμενα ζώα κατά τη διάρκεια της κύησης και γεννάνε στους δρόμους. Η εγκατάλειψη εκτός από παράνομη πράξη είναι πάνω απ΄όλα ανήθικη!
Μια μεγάλη πληγή είναι οι αμέτρητες γέννες των τσομπανόσκυλων. Είναι απαραίτητο να γίνει ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την ισχύουσα νομοθεσία και συγχρόνως να υπάρξει η δυνατότητα δωρεάν στειρώσεων, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νομοθέτης.
Αυτό μπορεί να γίνει και με τη συμμετοχή εθελοντών κτηνιάτρων, οι οποίοι σε τακτικά χρονικά διαστήματα κάνουν στειρώσεις σε διάφορους δήμους της χώρας. Ανάλογες δράσεις έχουν προγραμματιστεί και για τον δήμο μας.
Συχνά τίθεται το ερώτημα, γιατί δεν περισυλλέγονται τα αδέσποτα ζώα με προορισμό το κυνοκομείο.
Το κυνοκομείο είναι ένας χώρος προσωρινής διαμονής, για ανάρρωση / θεραπεία από ασθένεια ή μετεγχειρητικά. Επίσης είναι χώρος διαμονής κατόπιν καταγγελίας και περισυλλογής, όταν ένα ζώο για συγκεκριμένους λόγους δεν μπορεί να επανενταχθεί.
Στο κυνοκομείο του δήμου μας έγιναν το τελευταίο διάστημα κάποιες εργασίες αναβάθμισης με σημαντικότερη την εγκατάσταση θέρμανσης, η οποία θα κάνει τη διαμονή των αδέσποτων πιο αξιοπρεπή.
Όπως και να έχει, τα καταφύγια και τα κυνοκομεία θα πρέπει να είναι μια προσωρινή, μεταβατική περίοδος στη ζωή ενός αδέσποτου και όχι ο τελικός προορισμός του. Επιθυμητή είναι και εδώ η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα έγκλειστα ζώα και να ασχοληθούν μαζί τους, όσο διάστημα ζουν εκεί.
Στόχος είναι όλα τα ζώα να έχουν το σπίτι τους, όπως είναι σε όλες τις πολιτισμένες χώρες και γι΄αυτό
Υιοθετούμε ένα αδέσποτο!
Πολύ σημαντικό είναι να γίνονται υιοθεσίες των αδέσποτων που υπάρχουν, ώστε να τους προσφέρουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, μακριά από τους κινδύνους του δρόμου.
Όποιος έχει βιώσει αυτή την εμπειρία γνωρίζει τι έχουν να δώσουν αυτά τα πλάσματα. Είναι εμπειρία ζωής και ταυτόχρονα συμβάλλουμε ενεργά στην βελτίωση της κατάστασης των αδέσποτων ζώων.
Πολλές φορές «δαιμονοποιούνται» οι υιοθεσίες που γίνονται στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία, Ολλανδία κλπ. με διάφορα «εξωφρενικά» επιχειρήματα.
Πιστέψτε με, κανένας φιλόζωος εθελοντής δε θα αφιέρωνε χρόνο, κόπο και οποιοδήποτε άλλο κόστος για να σώσει ένα αδέσποτο από τους δρόμους της Ελλάδας και να το στείλει σε ένα αβέβαιο μέλλον στο εξωτερικό.
Προσωπικά συμμετείχα και συμμετέχω σε πολλές υιοθεσίες που γίνονται στη Γερμανία με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία.
Καθώς γεννήθηκα και έζησα πολλά χρόνια στη Γερμανία γνωρίζω πολύ καλά τη φιλοζωική κουλτούρα των Γερμανών.
Παρόλα αυτά δεν περιγράφονται τα συναισθήματα μου, όταν λαμβάνω ενημέρωση για τα πρώην αδέσποτά μας και βλέπω πόσο όμορφα έχει αλλάξει η ζωή τους. Αυτό είναι άλλωστε η αμοιβή του κάθε εθελοντή που του δίνει δύναμη να συνεχίσει.
– Ποιο το μήνυμά σας για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;
– Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι πολύ σημαντικές για τον τόπο μας. Ελπίζω ο κόσμος της Δράμας να επιλέξει την παράταξή μας «Ενώνουμε τη Δράμα» και τον Δήμαρχό μας Χριστόδουλο Μαμσάκο.
Σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον δήμο μας και ιδιαίτερα στην διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων.
Γνωρίζω την κατάσταση κυρίως ως ενεργή εθελόντρια και με αυτήν τη γνώση και εμπειρία μπορώ να προσφέρω και να συμμετέχω αποτελεσματικά, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση των αδέσποτων ζώων του δήμου μας, όπως επίσης και των πολιτών μας.
Με ειλικρίνεια καταθέτω τη μεγάλη μου διάθεση να βοηθήσω!
Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε «Ενώνουμε τη Δράμα» και Χριστόδουλο Μαμσάκο.