25.2 C
Drama
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΑλέξανδρος Γεωργιάδης

Αλέξανδρος Γεωργιάδης

«Οι Έλληνες ενωµένοι σε κοινούς σκοπούς µπορούµε να κερδίζουµε µεγάλες µάχες»

Πρόεδρος ΔΕΕΠ Ν.Δ. Δράµας (π.ΝΟΔΕ)

«Σε αυτήν την κρίση υγείας που ζούµε και είναι πρωτοφανής σε παγκόσµιο επίπεδο, λήφθηκαν άµεσα µέτρα από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό µας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου κύριο µέληµα τους ήταν να περιοριστεί ο αριθµός των κρουσµάτων και να µην χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα µπορούσαν να σωθούν» αναφέρει σε µια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Πρόεδρος ΔΕΕΠ Ν.Δ. Δράµας (π.ΝΟΔΕ) Αλέξανδρος Γεωργιάδης.
Υπογραµµίζει ότι η εικόνα της Ελλάδας σήµερα δεν είναι αυτή της µιζέριας και των τριτοκοσµικών αναζητήσεων.
Τονίζει ότι η Ελλάδα στα εθνικά θέµατα κινείται µε ψυχραιµία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση.
Τέλος δηλώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να µείνουµε ασφαλείς, για να έχουµε εµείς και οι οικείοι µας την υγεία µας και το χαµόγελο µας.

– Η ένταση στα ελληνοτουρκικά µε τις προκλήσεις των τούρκων κυριάρχησε στην επικαιρότητα. Σας ανησυχούν τα όσα διαδραµατίζονται;
– Η Ελλάδα στα εθνικά θέµατα κινείται µε ψυχραιµία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση.

Αξιοποιήθηκαν τα τρία εργαλεία που έχουµε στη διάθεση µας:
1. Το Διεθνές Δίκαιο
2. Οι Σύµµαχοι µας
3. Η Δύναµη µας να κάνουµε ό,τι χρειαστεί για να προασπιστούµε τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα
Όπως είδατε, απέναντι στην παράνοµη τουρκική NAVTEX για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαµε το Διεθνές Δίκαιο που είναι µε το µέρος µας. Κινητοποιήσαµε τους συµµάχους µας, που βρέθηκαν στο πλευρό µας.
Αναδείξαµε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούληση µας, να κάνουµε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών µας δικαιωµάτων. Μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας, το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέµατα εξωτερικής πολιτικής, να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων εναντίον της γείτονος χώρας σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών της ενεργειών. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία µε την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, όπου κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούµε παραβίαση των κυριαρχικών µας δικαιωµάτων.
Και η διεθνής κοινότητα το τελευταίο διάστηµα κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, καταδικάζοντας τις παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας, καλώντας την να εγκαταλείψει τις προκλητικές της ενέργειες, έτσι ώστε να υπάρξουν καλές σχέσεις, όχι µόνο µε την Ελλάδα, αλλά και µε την Ευρώπη. Και στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν όχι µόνο η Ευρώπη, αλλά και οι µεγάλες χώρες.

«Η Ελλάδα στα εθνικά θέµατα κινείται µε ψυχραιµία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση»

– Ένας χρόνος διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. πως χαρακτηρίζετε αυτήν την περίοδο;
– Συµπληρώθηκε ένας χρόνος, από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός έδωσε την εντολή συγκρότησης ισχυρής, αυτοδύναµης Κυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δηµοκρατία, αναθέτοντάς τους την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου για την επόµενη τετραετία. Ένας δύσκολος χρόνος διακυβέρνησης, όπου δοκιµαστήκαµε µε την κρίση στον Έβρο και τον κορονοϊό, όπου έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστηµα.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Μέσα σε αυτόν το χρόνο έχουν γίνει άλµατα προόδου στην Ελλάδα, όχι τυχαία, αλλά µετά από σκληρή δουλειά και τη στήριξη όλης της κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας το κεντρικό σύνθηµα της Νέας Δηµοκρατίας : πως οι Έλληνες, Ενωµένοι Μπορούµε. Και αυτό είναι το πιο σηµαντικό κέρδος για την Πατρίδα µας. Η Ελλάδα έχει µια εντελώς διαφορετική, αναβαθµισµένη εικόνα στον κόσµο. Το όνοµα της χώρας δεν είναι πλέον συνώνυµο της κρίσης, αλλά χρησιµοποιείται ως παράδειγµα επιτυχούς διαχείρισης µιας τεράστιας πρόκλησης, όπως είναι η πανδηµία. Οι πολίτες εµπιστεύονται περισσότερο το κράτος. Η εικόνα της Ελλάδας σήµερα δεν είναι αυτή της µιζέριας και των τριτοκοσµικών αναζητήσεων, αλλά µιας χώρας που ατενίζει το µέλλον µε αυτοπεποίθηση και τον κόσµο κατάµατα. Παρότι βρεθήκαµε αντιµέτωποι µε πολύ µεγάλες προκλήσεις, οικονοµικές, γεωπολιτικές, υγειονοµικές, κατορθώσαµε πολλά. Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστηµα».
Από την πρώτη στιγµή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρµογή το µεταρρυθµιστικό έργο που δεσµεύτηκε απέναντι στους πολίτες, προχωρώντας -σε πολλές περιπτώσεις- πιο γρήγορα από όσο είχε υποσχεθεί. Ξεκίνησαν από την πρώτη στιγµή, οι µειώσεις φόρων και εισφορών, καθώς και οι µεταρρυθµίσεις που δηµιουργούν ένα γόνιµο αναπτυξιακό περιβάλλον. Η Ελλάδα βγήκε κατ’ επανάληψη στις αγορές -ακόµα και στη διάρκεια της πανδηµίας- πετυχαίνοντας ιστορικά χαµηλά επιτόκια.
Η χώρα ανέκτησε την εµπιστοσύνη των εταίρων µας και των διεθνών αγορών. Πραγµατοποιήθηκαν, µέσα σε λίγες εβδοµάδες, ψηφιακές µεταρρυθµίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Λειτουργεί το 112, γίνονται ηλεκτρονικά µια σειρά συναλλαγές των πολιτών µε το Δηµόσιο, απλουστεύονται οι διαδικασίες και παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.
Μέσα σε λίγους µόλις µήνες, έγιναν άλµατα στην αναβάθµιση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας µε διπλασιασµό των Μ.Ε.Θ. και περίπου 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Αποκαταστάθηκε το πραγµατικό άσυλο στα Πανεπιστήµιά µας και ξεκίνησε η αναβάθµιση όλων των εκπαιδευτικών δοµών. Ενισχύθηκαν µε ανθρώπινο δυναµικό και σύγχρονα µέσα η Αστυνοµία και το Πυροσβεστικό Σώµα και απέδειξαν στην πράξη ότι βρίσκονται κοντά στον πολίτη.
Αποδίδονται ξανά τα πανεπιστήµια στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους, οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους. Αναδιοργανώθηκε η Πολιτική Προστασία η οποία επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά, αποτελεσµατικότητα και σωτήριες παρεµβάσεις, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές ένα χρόνο τώρα. Αφοπλίστηκαν νάρκες -όπως στη ΔΕΗ- που µας είχε κληροδοτήσει η προηγούµενη Κυβέρνηση και µπήκε σε στέρεες ράγες η εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίµα. Καταρτίστηκαν και προωθούνται σχέδια για την απολιγνητοποίηση, την κατάργηση των πλαστικών µιας χρήσης, την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση, την προστασία του περιβάλλοντος. Αποκαταστάθηκαν αδικίες του ασφαλιστικού νόµου του ΣΥΡΙΖΑ, δροµολογήθηκε η ψηφιοποίηση του συστήµατος και µπαίνουν σε εφαρµογή προγράµµατα τόνωσης της απασχόλησης. Ενισχύθηκε θεσµικά και οικονοµικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κινδύνευε µε παράλυση εξαιτίας του εκλογικού συστήµατος που ψήφισε η προηγούµενη Κυβέρνηση. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποκτά νέα εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, µε το αναπτυξιακό πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης». Η χώρα αποκτά συγκροτηµένη νησιωτική, θαλάσσια και ναυτιλιακή πολιτική, µε αναπτυξιακό πρόσηµο. Προωθούνται στοχευµένες δράσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσµου, µε βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, νέο πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων, µείωση της φορολογίας των συνεταιριστικών σχηµάτων και τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεµάχια, ειδικές ρυθµίσεις για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών.
Στον τοµέα του Πολιτισµού υλοποιούνται εµβληµατικές παρεµβάσεις. Το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η αξιοποίηση του Τατοϊου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η κατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελούν στόχους που γίνονται πραγµατικότητα. Στον τοµέα του Αθλητισµού αναπτύσσονται δράσεις, για την καταπολέµηση παραβατικών φαινοµένων, την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, την αναβάθµιση υποδοµών, τη διάχυση του αθλητισµού στον ευρύτερο πληθυσµό. Στις αρχές του Μάρτη, η χώρα βρέθηκε µπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, καθώς αντιµετώπιζε ταυτόχρονα την πρόκληση που είχαν στήσει στον Έβρο οι τουρκικές Αρχές και την απειλή της πανδηµίας του κορονοϊού. Με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την οµοψυχία των Ελλήνων βγήκαµε νικητές σε αυτή τη διπλή µάχη. Θεµελιώσαµε, ταυτόχρονα, µια νέα σχέση εµπιστοσύνης προς το κράτος και την πολιτική και επαναβεβαιώσαµε το ιστορικά δικαιωµένο συµπέρασµα ότι οι Έλληνες ενωµένοι σε κοινούς σκοπούς µπορούµε να κερδίζουµε µεγάλες µάχες.

– Πολλές και σηµαντικές οι εξελίξεις µε καταλύτη τον κορονοϊό που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην παγκοσµία κοινωνίακυριολεκτικά ανατράπηκαν όλα αυτήν την περίοδο. Πως είδατε την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού;
– Σε αυτήν την κρίση υγείας που ζούµε και είναι πρωτοφανής σε παγκόσµιο επίπεδο, λήφθηκαν άµεσα µέτρα από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό µας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου κύριο µέληµα τους ήταν να περιοριστεί ο αριθµός των κρουσµάτων και να µην χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα µπορούσαν να σωθούν. Ο Πρωθυπουργός µας έλαβε άµεσα δύσκολες και κρίσιµες αποφάσεις για να περιορίσει το µεγάλο αυτό πρόβληµα. Αποφάσεις που ανέδειξαν έναν Ηγέτη, που αναγνωρίστηκε σε παγκόσµιο επίπεδο. Όπως είδατε κ. Φυλακτέ, είχαµε καθηµερινά ενηµερώσεις σχετικά µε τα µέτρα που πρέπει να λαµβάνονται, όπως επίσης και µε τα κρούσµατα που υπήρχαν. Και σίγουρα η ατοµική ευθύνη του καθενός από εµάς βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι καταφέραµε όλοι µαζί να αντιµετωπίσουµε µε επιτυχία το πρώτο κύµα του κορονοϊού.

«Η εικόνα της Ελλάδας σήµερα δεν είναι αυτή της µιζέριας και των τριτοκοσµικών αναζητήσεων»

– Ποιες οι δίκες σας εκτιµήσεις για τις επιπτώσεις της πανδηµίας στην ελληνική οικονοµία;
– Είναι µια δύσκολη περίοδος όχι µόνο για την ελληνική οικονοµία, αλλά και για την παγκόσµια οικονοµία. Πριν όµως από περίπου 4 µήνες και συγκεκριµένα στις 25 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε, υπογράφοντας µαζί µε άλλους οκτώ ηγέτες κοινή επιστολή, µία µορφή κοινού δανεισµού ώστε να αντιµετωπιστούν οι οικονοµικές επιπτώσεις της πανδηµίας, ενώ συµµετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγµατεύσεις. Έτσι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κινήθηκαν από την πρώτη στιγµή της πανδηµίας. Ύστερα από προσπάθειες του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα αντιµετωπίζεται ως ισότιµο κράτος-µέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Μετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που αποκλιµακώνει το κόστος δανεισµού του Δηµοσίου, των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων. Απαλλάχθηκε από τη δέσµευση για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του Α.Ε.Π. το 2020. Απέκτησε ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Και τώρα, µε βάση τις αποφάσεις του Συµβουλίου Κορυφής, αποκτά µια τεράστια οικονοµική ενίσχυση που φτάνει τα 72 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 32 δισ. ευρώ, (19 δισ. ως επιχορηγήσεις και 13 δισ. δάνεια) θα προέλθουν από το Ταµείο Ανάκαµψης και άλλα 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δηµοσιονοµικό Πλαίσιο, µέσα από δράσεις του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027.

– Πάµε και στα δικά µας τα τοπικά θέµατα. Στις µεγάλες διεκδικήσεις του νοµού Δράµας βλέπετε να δροµολογούνται θετικές εξελίξεις;
– Όπως γνωρίζετε κ. Φυλακτέ, στελέχη της Κυβέρνησης έχουν επισκεφθεί τον Τόπο µας µέσα στον τελευταίο χρόνο και κάτι τέτοιο, όπως µπορεί ο καθένας µας να αντιληφθεί, φανερώνει πολλά για τον Τόπο µας και το θετικό των εξελίξεων που δροµολογούνται ή έχουν ήδη δροµολογηθεί στις µεγάλες διεκδικήσεις του Νοµού Δράµας.

Την Πόλη µας έχουν επισκεφθεί µέχρι σήµερα:
Κυβερνητικό κλιµάκιο, αποτελούµενο από τους κ. Ιωάννη Μελά, Βουλευτή Α΄ Πειραιώς & Νήσων, κ. Φίλιππο Φόρτωµα, Βουλευτή Κυκλάδων και τον κ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, Βουλευτή Σερρών, πριν την περσινή 84η ΔΕΘ.
Η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευµάτων, κα. Σοφία Ζαχαράκη.
Η Υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού, κα. Λίνα Μενδώνη
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρµόδιος για Θέµατα Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.
Ο Υφυπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, αρµόδιος για Θέµατα Μεταφορών, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
Ο Υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνος Καραµανλής.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρµόδιος για την Αντεγκληµατική Πολιτική, κ. Ελευθέριος Οικονόµου.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρµόδιος για τον τοµέα Μακεδονίας & Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου. Η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα. Μαρία Αντωνίου. Και να σας τονίσω ότι πραγµατοποιούνται τακτικά τηλεδιασκέψεις µε κυβερνητικά στελέχη.

– Η συνεργασία σας µε τους τοπικούς φορείς είναι καλές;
Αυτή νοµίζω κ. Φυλακτέ είναι µια ερώτηση που θα έπρεπε να τεθεί στους ίδιους τους τοπικούς φορείς. Βέβαια, από την αρχή της θητείας µου, ως Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Δράµας, ένα από αυτά που προσπάθησα να κάνω είναι να συνεργαστώ µε όλους τους τοπικούς φορείς. Και αυτό το έδειξα εµπράκτως, καθώς ένα από τα πρώτα πράγµατα που έκανα ήταν να επισκεφτώ όλους τους τοπικούς φορείς και να συζητήσω µαζί τους τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν, τις ανάγκες που έχουν, να τα συγκεντρώσω και να τα µεταφέρω στην κεντρική διοίκηση του κόµµατος της Νέας Δηµοκρατίας. Το ίδιο συνεχίζω να κάνω µέχρι και σήµερα, µέσα σε ένα άριστο κλίµα συνεργασίας µε όλους. Και θέλω να γνωρίζουν όλοι κ. Φυλακτέ πως η ΔΕΕΠ ΝΔ Δράµας και εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος αυτής, είµαστε δίπλα σε κάθε συµπολίτη µας.

– Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις το επόµενο διάστηµα; Είναι κατά την άποψη σας πιθανές οι πρόωρες εκλογές;
– Την απόφαση για το αν θα πραγµατοποιηθούν εκλογές ή όχι, όπως γνωρίζετε κ. Φυλακτέ, την λαµβάνει ο Πρωθυπουργός της Χώρας µας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας και όχι νωρίτερα και έχει χαρακτηρίσει «πολιτικά ανέντιµη» την προσφυγή στις κάλπες, «εκµεταλλευόµενος το πολιτικό κεφάλαιο που έχει», κλείνοντας έτσι αναµφισβήτητα την όποια συζήτηση για πιθανές πρόωρες εκλογές.Όσον αφορά πιθανό ανασχηµατισµό στην Κυβέρνηση, και αυτό ανήκει στην κρίση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω και να δώσω ένα µήνυµα στους συµπολίτες µας. Φοράµε µάσκες, πλένουµε τα χέρια µας, κρατάµε αποστάσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη να µείνουµε ασφαλείς, για να έχουµε εµείς και οι οικείοι µας την υγεία µας και το χαµόγελο µας. Για να έχουµε ο ένας τον άλλο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας