17.2 C
Drama
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΑλέξανδρος Γεωργιάδης

Αλέξανδρος Γεωργιάδης

«Η ΔΕΕΠ Δράμας ΝΔ είναι κοντά στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες»

Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π (πρώην ΝΟΔΕ) Δράμας ΝΔ

«Ο Πρωθυπουργός υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με ήρεμη αυτοπεποίθηση, όπου και αν βρεθεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις διμερείς του επαφές» δηλώνει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Δράμας της ΝΔ Αλέξανδρος Γεωργιάδης. Αναφέρει ότι η ΝΔ τοπικά είναι πανέτοιμη για όποια στιγμή αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει τις εκλογές, αν και ο ίδιος είναι υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Υπογραμμίζει τέλος ότι η ΔΕΕΠ Δράμας της ΝΔ είναι κοντά στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες.

– Εκρηκτική η κατάσταση κύριε πρόεδρε… Η ένταση με την γειτονική Τουρκία κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Γιατί κατά την άποψή σας τραβάει το σκοινί ο γείτονας;
– Η Τουρκία είναι γείτονάς μας και θέλουμε να έχουμε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται όμως, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως ξεκάθαρα τόνισε κατά τη συνάντησή τους στον κ. Ερντογάν, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών μας. Οι αιτιάσεις της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι τελείως παράλογες. Και σίγουρα διάλογος με το παράλογο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η Κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα μας έχει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Το ζητούμενο των καιρών είναι πως θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε αυτοκρατορικές φαντασιώσεις άλλων εποχών. Εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική δεν θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Απόλυτα υπεύθυνη για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η Τουρκία. Αυτή ήταν που τον Νοέμβριο του 2019, λίγο μετά την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτή εργαλειοποίησε το Μάρτιο του 2020 το προσφυγικό. Αυτή προκάλεσε το καλοκαίρι του 2020 την ένταση στο πεδίο. Αυτή, λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, προχώρησε σε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τώρα, ανακαλύπτει δήθεν απειλές εναντίον της προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κυβέρνησή της. Δεν υπάρχει όμως, ούτε καν στην Τουρκία σκεπτόμενος άνθρωπος, ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα την απειλεί. Και σίγουρα σε κανένα διεθνές φόρουμ δεν θα μπορούσε αυτή η θεωρία να γίνει έστω και κατ’ ελάχιστον πιστευτή.
Ο Πρωθυπουργός υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με ήρεμη αυτοπεποίθηση, όπου και αν βρεθεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις διμερείς του επαφές. Όχι με διάθεση στοχοποίησης της Τουρκίας, αλλά για να καταστεί σαφές ότι θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Βέβαια, ο κ. Ερντογάν έχει δείξει εδώ και καιρό πόσο τον ενοχλούν οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχουν ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή θέση της Ελλάδας. Η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας, στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά στενοχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, δίνοντας οδηγίες ποια κυβέρνηση να ψηφίσουμε στην Ελλάδα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα μας. Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Ξέρουμε ότι θα τον βόλευε να βρίσκεται στην εξουσία ο κ. Τσίπρας. Ο ελληνικός λαός δεν του έκανε, ούτε θα του κάνει τη χάρη.

«Ο Πρωθυπουργός υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με ήρεμη αυτοπεποίθηση, όπου και αν βρεθεί»

– Η ελληνική κοινωνία θα ήθελε να υπάρξει αντίδραση του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ. Βλέπουμε παρ’ όλα αυτά πολύ χαλαρές αντιδράσεις.
– Η Ελλάδα στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκατέστησε το διεθνές της κύρος και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρασιατικός χώρος. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα σεβαστή, με βαρύνοντα ρόλο, παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αυτό εκτός από επιτυχία της Κυβέρνησης, αποτελεί και μια τεράστια επιτυχία της πατρίδας μας. Σε καμία από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα το οποίο να αφορά την προβολή των επιχειρημάτων της εις βάρος της Ελλάδας. Αυτό από μόνο του δείχνει το κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν πραγματικά να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν είναι μια επιχειρηματολογία η οποία στοχεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη. Η επιχειρηματολογία του κ. Ερντογάν μάλλον θέλει να έχει ως αποδέκτη το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Στην παρούσα συγκυρία, η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή εντός της Συμμαχίας για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα και ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία το πεδίο επίλυσης οποιωνδήποτε διμερών διαφορών μεταξύ οποιωνδήποτε μελών της.
Η Κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συστηματικά ενημερώνουν τους εταίρους και συμμάχους μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τις τουρκικές προκλήσεις και για τα ελληνικά δίκαια. Σε όλα τα fora απαντά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό.

– Κυρίαρχο θέμα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αγωνία σε ολόκληρο τον κόσμο. Σας ικανοποιεί η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης;
– Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδότησε μια νέα εποχή για την Ευρώπη, την πατρίδα μας και τον κόσμο. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας που οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αμφισβητήθηκε έντονα. Στην αρχή αυτής της νέας εποχής και σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι ουδέτερη και μαζί με τους εταίρους και συμμάχους της είναι στο πλευρό της Ουκρανίας. Η θέση της χώρας μας δεν σημαίνει απλά να καταδικάζουμε στα λόγια, αλλά και να στηρίζουμε στην πράξη κυρώσεις, όπως κάνουν και οι εταίροι και σύμμαχοί μας, σε βάρος του εισβολέα και ταυτόχρονα να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται από την εισβολή. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια της ανεξαρτησίας της, με τη σωστή μεριά της ιστορίας. Είμαστε μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Ο Ελληνισμός ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι δίπλα στους ομογενείς της, δίπλα σε μια χώρα που δέχεται εισβολή. Έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια (ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα), όπως και αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, όπως έχουν πραγματοποιήσει και οι εταίροι και σύμμαχοί μας. Ταυτόχρονα, έχει δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες και παρέχει σε αυτούς φιλοξενία.

«Στην παρούσα συγκυρία, η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία»

– Την ίδια ώρα έχουμε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα με την ακρίβεια να κυριαρχεί. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση για αυτήν την κατάσταση ή είναι Παγκόσμιο φαινόμενο;
– Η Κυβέρνηση έχει κληθεί να διαχειριστεί διαρκείς εξωγενείς κρίσεις που πλήττουν ολόκληρο τον κόσμο και αναπόφευκτα και τη χώρα μας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ο πληθωρισμός αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη. Και σας παραθέτω ορισμένα στοιχεία από τις ανακοινώσεις της Eurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο έφτασε στη χώρα μας στο 12% από 10,5% που ήταν τον Μάιο. Στην Εσθονία είναι 22%, στη Λιθουανία 20,5%, στη Λετονία 19,5%, στη Σλοβακία 12,5%, στο Βέλγιο 10.5%, στο Λουξεμβούργο 10.3%, στην Ισπανία 10%. Στην Ευρωζώνη σημειώθηκε νέο ρεκόρ στο 8,6% έναντι 8,1% τον Μάιο. Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το γεγονός ότι στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράστηκε, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, έντονη ανησυχία όλων των ηγετών για την έξαρση του πληθωρισμού που σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας και ιδίως από τις τιμές του φυσικού αερίου. Αποκαλυπτικό της έντασης του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι και το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν την ΕΚΤ να ανακοινώσει στις 9 Ιουνίου τη λήξη της εποχής του φθηνού χρήματος, προαναγγέλλοντας την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 10 και πλέον χρόνια ενώ αναμένεται και συνέχεια αυξήσεων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat παραπάνω από το μισό του πληθωρισμού της Ευρωζώνης οφείλεται στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων ενώ χωρίς τα καύσιμα και τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ήταν 4%. Οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα τον Ιούνιο έφτασαν σε ετήσια βάση το 41,9%. Κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η αποτελεσματική άμυνα απέναντι στον πληθωρισμό και ταυτόχρονα η διατήρηση θετικών αναπτυξιακών προοπτικών. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται διαρκώς μέτρα που στόχο έχουν την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των ενεργειακών αυξήσεων χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Από την 1η Ιουλίου μπήκε σε εφαρμογή σύστημα ουσιαστικής αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και απορρόφησης του μεγαλύτερου μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, ενώ συνεχίζεται για το επόμενο τρίμηνο και η επιδότηση στα καύσιμα. Υπήρξε στο μεταξύ και μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

– Και ενώ συμβαίνουν αυτά φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές κύριε Γεωργιάδη. Είστε σε εκλογική ετοιμότητα;
– Το τελευταίο διάστημα όντως γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μια συζήτηση που την ανακινεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας τρομερή όξυνση του πολιτικού κλίματος, ξεπερνώντας τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα, ζητώντας να οριστεί ακόμη και υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών. Η ΔΕΕΠ Δράμας, μαζί με τις 5 ΔΗΜΤΟ (Δοξάτου, Δράμας, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης), είμαστε πάντα έτοιμοι και στη διάθεση του Πρωθυπουργού και Προέδρου μας, για όποια στιγμή αποφασίσει ο ίδιος να πραγματοποιήσει τις εκλογές, που όπως έχει σαφώς δηλώσει θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας.

«Προσωπικά είμαι υπέρμαχος των σταθερών εκλογικών κύκλων και συνεπώς της εξάντλησης της 4ετίας»

– Προσωπικά εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνουν εκλογές;
– Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που θα αποφασίσει το πότε θα γίνουν εκλογές. Και όπως ανέφερα και παραπάνω, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος των σταθερών εκλογικών κύκλων και συνεπώς της εξάντλησης της 4ετίας από την Κυβέρνηση για πάρα πολλούς λόγους. Και σας αναφέρω πιο συγκεκριμένα: Έχουμε το νέο ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, βγαίνουμε από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, έχουμε μπροστά μας την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας που είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί αποτελεί από μόνη της μια πρόσκληση σε διεθνείς επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο τέλος της 4ετίας, οι πολίτες θα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από το Κυβερνητικό Έργο, από τα όσα έχουν ή θα έχουν έως τότε υλοποιηθεί και δρομολογηθεί, κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είμαστε έτοιμοι για όποια στιγμή αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει τις εκλογές»

– Η συνεργασία της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Δράμας της ΝΔ με τους τοπικούς φορείς είναι καλή;
– Η ΔΕΕΠ Δράμας βρίσκεται κοντά στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες. Μετά και τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου συνεχίζουμε, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα, τις επαφές και συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα με όλους. Είμαστε σε τακτική επικοινωνία με όλους, και είναι κάτι που κάνουμε εδώ και καιρό.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δώσατε ακόμη μια φορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δύο × πέντε =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας