10.9 C
Drama
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΑλέξανδρος Παναγιωτίδης

Αλέξανδρος Παναγιωτίδης

«Όλοι μαζί δίπλα στον συνάνθρωπό μας»

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας Κοινωνικών Υπηρεσιών

«Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του ΤΕΒΑ λειτούργησε αυτήν την χρονιά στην Περιφερειακή μας Ενότητα πραγματικά ως εμβόλιο κοινωνικής προστασίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω πανδημίας και σκληρών συνθηκών για την περιοχή μας από τον Ιούλιο του 2020 έως και Δεκέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλες διανομές σε όλη την Κοινωνική Σύμπραξη» τονίζει ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Δράμας Αλέξανδρος Παναγιωτίδης.
Αναφέρεται σε έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες των Κοινωνικών Υπηρεσιών όπου είναι Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος.
Δηλώνει τέλος ότι απαραίτητη είναι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, για την αντιμετώπιση του κορονοιού και τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών.

– Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Παναγιωτίδη και με το άνοιγμα της αγοράς σε μεγάλο βαθμό. Αισιόδοξα τα μηνύματα μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο…
– Έχουμε πράγματι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Φυσικά τα προβλήματα υπάρχουν και απαραίτητη είναι η τήρηση των μέτρων.
Αντιλαμβάνομαι την κούραση του κόσμου αλλά είναι η μόνη λύση. Τηρούμε τα μέτρα, φοράμε μάσκα και δεν κινούμαστε άσκοπα.

«Διαφωνήσαμε με την απλή αναλογική γιατί πέρα των πρακτικών προβλημάτων προϋποθέτει και μία ανάλογη κουλτούρα την οποία δεν την είχαμε»

– Το τελευταίο διάστημα έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του κορονοϊού στην Περιφερειακή ενότητα Δράμας. Γίνεται ορατό και στο Νοσοκομείο όπου εργάζεστε;
– Ο Νομός μας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας πέρασε δύσκολα. Πολλοί συνάνθρωποί μας νόσησαν, άλλοι πιο βαριά και άλλοι με πιο ήπια συμπτώματα. Δυστυχώς είχαμε και πολλές απώλειες συνανθρώπων μας.
Μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο βλέπουμε ότι η πορεία του ιού στον Νομό μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ευχή μου είναι να παραμείνει ως έχει. Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι εδώ για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Είμαι περήφανος για τους συναδέλφους μου και τους συνεργάτες μου στο νοσοκομείο, για την άοκνη προσπάθεια και τον αγώνα που έδιναν και δίνουν καθημερινά για τη δημόσια υγεία.

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη, ούτε από την Ιατρική κοινότητα…
Η ιατρική επιστήμη βρίσκεται σε ένα διαρκή αγώνα απέναντι σε πάσης φύσεως ανθρώπινες ασθένειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ύπαρξη.
Είναι σαφές, ότι η πίεση μιας πανδημίας με υψηλή νοσηρότητα και σημαντική θνητότητα που οφείλεται σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο παθογόνο στον άνθρωπο, τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, αποτέλεσε σημαντική κινητήριο δύναμη για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα να στρέψει όλο της το ενδιαφέρον προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως η πανδημία έχει έναν πολύπλευρο αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, αντίστοιχα επηρεάζει και όλους τους τομείς της ιατρικής επιστήμης. Επομένως, η συστράτευση όλων των ειδικοτήτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο σε ερευνητικό όσο και σε κλινικό επίπεδο αποτέλεσε ουσιαστικά μια επιταγή των συνθηκών που ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.

– Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Γιατρέ τι συμβουλεύετε σε όσους προβληματίζονται για το αν θα εμβολιαστούν;
– Τα εμβόλια παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας.
Στόχος τους είναι να περιορίσουν και να εξαλείψουν νοσήματα με υψηλή μεταδοτικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, με υψηλή θνητότητα, με μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, αλλά και με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός που μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως.
Έχει υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ελεγχθεί μόνο με την εφαρμογή των άλλων, πιο γνωστών σε όλους μας, μέτρων δημόσιας υγείας, επιβαρύνει σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των νοσούντων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών ακόμα υγιών ατόμων, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα όλων, δοκιμάζει τα συστήματα υγείας και δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη. Άρα όλοι πρέπει να εμβολιαστούν.

«Ως εντεταλμένος Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Δράμας χρειάστηκε να αντιμετωπίσω έντονα και πολυποίκιλα προβλήματα»

– Η πανδημία άλλαξε πολλά και στην λειτουργία του Δήμου. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών με τηλεδιάσκεψη είναι πλέον θεσμός θα λέγαμε…
– Είναι αλήθεια πως με την πανδημία οι ζωές μας έχουν αλλάξει. Κληθήκαμε να ζήσουμε σε μία καθημερινότητα την οποία δεν γνωρίζαμε πριν.
Ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, αλλά πιστεύω πως όλοι μας για το καλό μας τα έχουμε καταφέρει ως τώρα πολύ καλά και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί να τηρούμε τα μετρά. Γιατί πρόκειται για τις ζωές όλων μας.
Ο συγκεκριμένος ιός, είναι ένα αόρατος εχθρός, τον οποίο αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προσεκτικοί και να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τώρα όσον αφορά τη λειτουργία του Δήμου στη νέα αυτή καθημερινότητα καθώς και τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων που γίνονται με τηλεδιάσκεψη, είναι ένας νέος θεσμός που κατά τη γνώμη μου ίσως ήρθε για να μείνει, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλη την Κεντρική Διοίκηση. Είναι κάτι το οποίο ήταν καθημερινότητα εδώ και χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και ορθώς κατά τη γνώμη μου υιοθετείται και από το δημόσιο.

– Θα περιμένατε καλύτερη συνεργασία των παρατάξεων με τη δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο;
– Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές η συνεργασία είναι ικανοποιητική.

– Η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Από την αρχή διαφωνήσαμε με την απλά αναλογική γιατί πέρα των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργεί, προϋποθέτει και μία ανάλογη κουλτούρα την οποία δεν την είχαμε.
Οι συνεργασίες και οι συνέργειες οφείλουν να υπάρχουν για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, πράγμα το οποίο γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται. Όμως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει η κάθε παράταξη και ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος εάν εκλεγεί να μπορεί να εφαρμόσει το πλάνο του για το οποίο και κρίνεται στο τέλος της θητείας. Αυτό θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο ότι ο κάθε δήμαρχο θα πρέπει να μπορεί να ασκεί διοίκηση με βάση το πρόγραμμα του, το οποίο η απλή αναλογική δε μπορεί να το στηρίξει.

– Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής κύριε Παναγιωτίδη. Αν κάνατε έναν απολογισμό ικανοποιημένος από τις δράσεις και πρωτοβουλίες του τομέα σας;
– Το 2020 αποτέλεσε μια χρονιά που έδειξε σκληρό πρόσωπο σε όλους μας, αλλά περισσότερο έπληξε τις ευάλωτες ομάδες οδηγώντας ανθρώπους στα όριά τους κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά.
Ως εντεταλμένος Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Δράμας από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσω έντονα και πολυποίκιλα προβλήματα με πείσμα, θάρρος και αποφασιστικότητα.
Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του ΤΕΒΑ λειτούργησε αυτήν την χρονιά στην Περιφερειακή μας Ενότητα πραγματικά ως εμβόλιο κοινωνικής προστασίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω πανδημίας και σκληρών συνθηκών για την περιοχή μας από τον Ιούλιο του 2020 έως και Δεκέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλες διανομές σε όλη την Κοινωνική Σύμπραξη.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος παρέλαβαν μια σοβαρή βοήθεια σε αγαθά μακράς διαρκείας, είδη ατομικής υγιεινής και νωπά προϊόντα αξίας περίπου 750 χιλιάδων ευρώ. Και συνεχίζουμε. Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα διανομή με νωπά προϊόντα και προϊόντα μακράς διαρκείας και οι ωφελούμενοι θα ενημερωθούν σύντομα με sms, όπως άλλωστε γίνεται πάντα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια όλων μας.
Με μοναδικό στόχο την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες αυτής, οι οποίες σήμερα γίνονται εντονότερες με την πανδημία, συνεχίζουμε δυνατά την υλοποίηση του προγράμματος.
Τον Απρίλιο του 2021 ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση του προγράμματος και άμεσα προχωρούμε στις άμεσες παραλαβές αγαθών αξίας 855.000 ευρώ.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας προχωρήσαμε σε ένα διπλό διαγωνισμό που περιλαμβάνει οικονομικό υπόλοιπο της Α΄ πράξης του προγράμματος 2016 (περίπου 114.000 ευρώ) σε συνδυασμό με το οικονομικό υπόλοιπο της Β’ πράξης 2018-2019 (περίπου 741.000).
Η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ ανεκμετάλλευτο από τα ποσά που αναλογούν στη σύμπραξή μας.
Θα συνεχίσουμε δυναμικά παρ΄ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Όλοι μαζί δίπλα στον συνάνθρωπό μας, δίπλα σε κάθε έναν που μας χρειάζεται. Όλοι μαζί γιατί όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Ευχαριστώ θερμά τους υπαλλήλους για την άριστη συνεργασία.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των δομών της δημόσιας υγείας στο πεδίο της πρόληψης και της ανάληψης στρατηγικών για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μεταδοτικών νόσων.
Μόνο με ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορούμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία. Σας ευχαριστώ για την ωραία συζήτηση που είχαμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × πέντε =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας