13.1 C
Drama
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Αλέξανδρος Ράδος

«Η νέα γενιά πολιτικών είναι εξίσου ικανή με την προηγούμενη γενιά»

Πολιτικός Επιστήμονας – Σύμβουλος Κοινότητας Δράμας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Ενώνουμε τη Δράμα»

«Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει θυσίες. Θυσιάζεις τον ελεύθερο σου χρόνο, την προσωπική σου ζωή και την ανεμελιά της νεότητας. Ως τώρα όμως δεν το μετάνιωσα ούτε μια στιγμή», αναφέρει ο Αλέξανδρος Ράδος, ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της Κοινότητας Δράμας.
Πολιτικός Επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», στις εκλογές του Οκτωβρίου θα διεκδικήσει θέση Δημοτικού Συμβούλου αυτή τη φορά, με εφόδιο του την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε αυτά τα χρόνια.
Ο Αλέξανδρος Ράδος ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, είναι άνθρωπος που του αρέσει να αποκτά γνώσεις, να εξελίσσεται, να συνεργάζεται και να είναι χρήσιμος στην κοινωνία.

– Κύριε Ράδο η ενασχόλησή σας με τα κοινά του Δήμου ξεκίνησε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές όταν πολιτευτήκατε στην κοινότητα Δράμας και εκλεγήκατε πρώτος σύμβουλος σε σταυρούς προτίμησης λαμβάνοντας 1280 ψήφους. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;
– Η απόφαση μου, κατόπιν της πρότασης του Δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου, προέκυψε μετά από συζήτηση με την οικογένεια μου και την παρότρυνση από το φιλικό και κοινωνικό μου περιβάλλον. Προπάντων, όμως, μετά από αρκετή σκέψη μιας και να εκθέσεις τον εαυτό σου στην κρίση των συμπολιτών σου δεν είναι καθόλου εύκολο. Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει θυσίες. Θυσιάζεις τον ελεύθερο σου χρόνο, την προσωπική σου ζωή και την ανεμελιά της νεότητας. Ως τώρα όμως δεν το μετάνιωσα ούτε μια στιγμή. Το αίσθημα της προσφοράς και η επαφή με τους συνδημότες μου, μου έμαθαν πολλά και με γεμίζουν συναισθηματικά.
Είμαι άνθρωπος που πρεσβεύω την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις συλλογικές διαδικασίες και ειδικά των νέων. Είμαι υπέρμαχος των αρχών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνίας των πολιτών. Ουσιώδης πυλώνας της δημοκρατίας είναι η εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσα να δειλιάσω και να μην εμπλακώ ενεργά.
Πέραν όλων αυτών θεωρώ πως καταλυτικός παράγοντας της απόφασης μου ήταν οι σπουδές μου και οι πολυάριθμες συμμετοχές μου σε συνέδρια και προσομοιώσεις -μεταξύ αυτών και δημοτικού συμβουλίου- κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Γνώρισα τον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και αντιλήφθηκα την αξία ύπαρξης αυτών.

«Απέδειξα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας, την ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας που με διακρίνει»

– Και τώρα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα». Γιατί επιλέξατε να κάνετε το επόμενο βήμα;
– Γιατί ως άνθρωπος μου αρέσει να εξελίσσομαι και θεωρώ ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που έχει η θέση του δημοτικού συμβούλου. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο συμβούλιο της κοινότητας Δράμας συνεργάστηκα με υπηρεσιακούς παράγοντες αποκτώντας εμπειρία στη διοίκηση του Δήμου.
Ταυτόχρονα όλο το προηγούμενο διάστημα είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω τα χωριά της Δράμας, να μάθω τα ήθη και τα έθιμα τους, να πληροφορηθώ για τις ανάγκες τους. Επιπλέον λόγω της φύσεως των αποφάσεων που λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο θεωρώ ότι θα μπορέσω να υλοποιήσω περισσότερες προτάσεις μου, να εμπνεύσω τους συμπολίτες μου και να αποδείξω ότι υπάρχει νέα γενιά πολιτικών εξίσου ικανή με την προηγούμενη γενιά.

– Τι είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για εσάς;
– Η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση ήταν το αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών μου. Θέλησα για την πληρέστερη κατάρτιση μου να ασχοληθώ επιστημονικά με την τοπική αυτοδιοίκηση γι’ αυτό και επέλεξα το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Επιστημονικά λοιπόν όταν αναφερόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνουμε λόγο για τη διοίκηση ή αλλιώς διαχείριση τοπικών υποθέσεων.
Προσωπικά για εμένα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολλά και αυτό την καθιστά μερικές φορές και δυσκίνητη. Η τοπική αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει την επικοινωνία με τους πολίτες, την καταγραφή αναγκών, την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, την πραγματοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, την τουριστική προβολή του τόπου και την χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής φιλική στις επενδύσεις.

– Ποιο το διακύβευμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;
– Αξιοπιστία Σταθερότητα Ανάπτυξη.
Οι Δραμινοί και οι Δραμινές δεν θα πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή στο παρελθόν και σε καταστάσεις που δεν υπήρξαν ωφέλιμες για το σύνολο. Επίσης δεν είναι καιρός για πειραματισμούς. Η πολιτική εμπειρία είναι απαραίτητη όπως και η γνώση του θεωρητικού υποβάθρου και οι διασυνδέσεις με τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Η πολιτική για εμένα δεν αποτελεί μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά μέσο για να οικοδομήσουμε το αύριο»

– Ποιες οι προτεραιότητες της παράταξής σας για τον Δήμο Δράμας το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές;
– Μέλημα μας το χρονικό διάστημα που έπεται είναι να ολοκληρωθούν έργα που έχουν ξεκινήσει και να ξεκινήσουν έργα που έχουν δρομολογηθεί.

* Ενδεικτικά αναφέρω το νέο υπερσύγχρονο κολυμβητήριο τα θεμέλια του οποίου έχουν τοποθετηθεί και σύντομα θα δούμε το κτίσμα να υψώνεται.

* Τη νέα παιδική χαρά του Δημοτικού στην οποία τα παιδιά που μεγαλώνουν στο κέντρο της πόλης θα παίζουν σε μια καινούργια και ασφαλή παιδική χαρά.

* Το νέο παιδικό σταθμό επί της Χελμού που έχει ξεκινήσει ήδη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και θα κοσμεί την ανάπλαση.

* Την επένδυση στο πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη το οποίο θα μετατραπεί σε οπτικουστικό κέντρο και θα αποτελέσει πόλος έλξης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

* Το νέο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (ΤΧΣ) το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης της Δράμας.

– Αναφέρετε τα σημαντικότερα μειονεκτήματα και τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο Δήμο της Δράμας;
– Οργανωτικά κρίνω πως το σημαντικότερο μειονέκτημα του Δήμου Δράμας είναι η μειωμένη χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και τον τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν στους δήμους και ειδικότερα τους μητροπολιτικούς δήμους όπως ο Δήμος Δράμας.
Ο Δήμος Δράμας από την άλλη κατέχει γεωγραφικά μια εξέχουσα θέση. Βρίσκεται στο κέντρο του Νόμου Δράμας γεγονός που τον καθιστά επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής.

«Θεωρώ ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που έχει η θέση του Δημοτικού Συμβούλου»

– Γιατί να επιλέξει κάποιος ή κάποια εσάς;
– Γιατί αγαπώ τον τόπο μου και έμεινα να αγωνιστώ γι’ αυτόν.
Γιατί έχω αποκτήσει εμπειρία στην άσκηση δημόσιας διοίκησης.
Γιατί έχω γνώση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δήμου Δράμας.
Γιατί απέδειξα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας, την ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας που με διακρίνει.
Γιατί είμαι νέος άνθρωπος και έχω καινοτόμες ιδέες.
Γιατί η πολιτική για εμένα δεν αποτελεί μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά μέσο για να οικοδομήσουμε το αύριο.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Ότι η ψήφος είναι το ύψιστο δικαίωμα που έχουμε ως πολίτες, ότι πρέπει όλοι και όλες να πάμε να ψηφίσουμε και στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι η αδιαφορία και η πολιτική αποξένωση μας στερεί τη δυνατότητα της κρίσης και της έκφρασης πολιτικής άποψης.
Είμαι έτοιμος να ακούσω και να συνδράμω, τώρα αλλά και μετά τις εκλογές, όποιον και όποια θέλει να προτείνει μια δράση ή να εκφράσει μια ιδέα.
Ενωμένοι θα κερδίσουμε για τη Δράμα που θέλουμε, που αγαπάμε, που μας αξίζει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δύο + 2 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας