8.7 C
Drama
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Αλέξανδρος Ράδος

«Η νέα γενιά πολιτικών αξίζει την εμπιστοσύνη της δραμινής κοινωνίας»

Πολιτικός Επιστήμονας – Σύμβουλος Κοινότητας Δράμας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Ενώνουμε τη Δράμα»

«Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει θυσίες. Θυσιάζεις τον ελεύθερο σου χρόνο, την προσωπική σου ζωή και την ανεμελιά της νεότητας. Ως τώρα όμως δεν το μετάνιωσα ούτε μια στιγμή», αναφέρει ο Αλέξανδρος Ράδος, ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της Κοινότητας Δράμας.
Πολιτικός Επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», στις εκλογές του Οκτωβρίου θα διεκδικήσει θέση Δημοτικού Συμβούλου αυτή τη φορά, με εφόδιο του την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε αυτά τα χρόνια.
Ο Αλέξανδρος Ράδος ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, είναι άνθρωπος που του αρέσει να αποκτά γνώσεις, να εξελίσσεται, να συνεργάζεται και να είναι χρήσιμος στην κοινωνία.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης

– Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.
– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα, σε ένα διαμέρισμα μαζί με τα άλλα δυο αδέρφια μου, τον δίδυμο αδερφό μου και την μεγαλύτερη αδερφή μας! Η οικογένεια μου αποτελεί παράδειγμα μέσης ελληνικής οικογένειας. Η μητέρα μας αφιερώθηκε στην ανατροφή μας. Ο πατέρας μας διατηρεί επιχείρηση στο κέντρο της Δράμας εδώ και 30 χρόνια αφιερώνοντας αρκετές ώρες της ημέρας στην εργασία του. Μέλημα και των δυο ήταν να αποκτήσουμε αρχές, αξίες και ήθος. Θυμάμαι πως αυτό που μας έλεγαν πάντα είναι να είμαστε ευγενικοί, να νοιαζόμαστε τον διπλανό μας αυτό κάνουμε μέχρι και σήμερα.

– Με τι όνειρα μεγαλώσατε;
– Από παιδί διέφερα για την ωριμότητα που με διακατείχε. Με ενδιέφερε αυτό που αναλαμβάνω να το υλοποιώ όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Μεγαλώνοντας ονειρευόμουν να γίνω δημοσιογράφος ή δικηγόρος ως που τελικά πέτυχα την εισαγωγή μου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

– Ήσασταν καλός μαθητής;
– Ήμουν επιμελής μαθητής. Δεν θα έλεγα άριστος, δεν κρατούσα δηλαδή το απουσιολόγιο της τάξης, αλλά καθόμουν στα πρώτα θρανία και πρόσεχα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, διάβαζα και έτσι κατακτούσα τις γνώσεις. Εξάλλου μου άρεσε το διάβασμα και δεν ήθελα να είμαι αδιάβαστος, όταν θα με ρωτούσε κάτι ο δάσκαλος/α ή ο καθηγητής/τρία. Μάλιστα θυμάμαι, όταν επισκεφτήκαμε με το σχολείο το ελληνικό κοινοβούλιο και μας ρώτησαν ποιο είναι το πολίτευμα της Ελλάδος ήμουν από τους λίγους που σήκωσαν το χέρι τους, για να απαντήσουν.

«Ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και επιλέγουμε να μην διχάζουμε αντιθέτως να ενώνουμε τη Δράμα»

– Σπουδάσατε Πολιτικές Επιστήμες, γιατί επιλέξατε τον κλάδο αυτό;
– Όταν συμπλήρωσα το μηχανογραφικό δεν γνώριζα πλήρως το αντικείμενο των σπουδών της συγκεκριμένης σχολής. Ανήκα στην θεωρητική κατεύθυνση, γιατί ήξερα ότι μου ταιριάζουν περισσότερο οι σχολές που ανήκουν σε αυτό το πεδίο. Αυτό που καθόρισε την επιλογή μου ήταν ότι το πρόγραμμα σπουδών περιελάμβανε αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους μαθήματα. Από συνταγματικό δίκαιο μέχρι αντιεγκληματική πολιτική και από κοινωνική πολιτική μέχρι μακροοικονομία. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου διαπίστωσα ότι ήταν αυτό που μου ταίριαζε.

– κ. Ράδο η ενασχόλησή σας με τα κοινά του Δήμου ξεκίνησε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές όταν πολιτευτήκατε στην κοινότητα Δράμας και εκλεγήκατε πρώτος σύμβουλος σε σταυρούς προτίμησης λαμβάνοντας 1280 ψήφους. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;
– Η απόφαση μου αυτή προέκυψε κατόπιν της τιμητικής πρότασης που μου έκανε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος. Της πρότασης προηγήθηκε η συμμετοχή μου σε πολλά συνέδρια και προσομοιώσεις. Προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου στην Αθήνα, την Καβάλα και άλλες πόλεις, την προσομοίωση ελληνικού κοινοβουλίου στην Αθήνα για τρία συναπτά έτη και την προσομοίωση περιφερειακού συμβουλίου στην Κομοτηνή την όποια διοργάνωσα μαζί με αξιόλογους συνεργάτες ως επικεφαλής του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Νέων Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΝΕΠΕ) της Κομοτηνής. Από την συμμετοχή μου στις προαναφερόμενες διοργανώσεις αντιλήφθηκα την αξία της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. Το σημαντικότερο είναι ότι ως ενεργός πολίτης δεν παραμένεις παρατηρητής των εξελίξεων αλλά σου δίνεται η ευκαιρία να διαμορφώσεις την επόμενη μέρα, το αύριο!

«Η πολιτική χρειάζεται αυταπάρνηση, χρειάζεται ειλικρίνεια και σεβασμό. Χρειάζεται να δέχεσαι την αντίθετη άποψη, αλλά να είσαι σε θέση να επιχειρηματολογήσεις υπέρ της δικής σου»

– Και τώρα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα». Γιατί επιλέξατε να κάνετε το επόμενο βήμα;
– Γιατί ως άνθρωπος μου αρέσει να εξελίσσομαι και θεωρώ ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που έχει η θέση του δημοτικού συμβούλου. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο συμβούλιο της κοινότητας συνεργάστηκα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες αποκτώντας εμπειρία στη διοίκηση του Δήμου.
Ταυτόχρονα όλο το προηγούμενο διάστημα είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω τα χωριά της Δράμας, να μάθω τα ήθη και τα έθιμα τους, να αφουγκραστώ τις ανάγκες τους. Επιπλέον, λόγω της φύσεως των αποφάσεων που λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο θεωρώ ότι θα μπορέσω να υλοποιήσω περισσότερες προτάσεις και ιδέες μου, να εμπνεύσω τους συμπολίτες μου και να αποδείξω ότι η νέα γενιά πολιτικών αξίζει την εμπιστοσύνη της δραμινής κοινωνίας.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σας επηρέασε πολύ;
– Οι άνθρωποι που μας επηρεάζουν είναι οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος μας. Έχω την χαρά έχω γύρω μου τα άτομα τις οικογένειας μου και καλούς φίλους και φίλες με τους οποίους μοιράζομαι τις σκέψεις μου.
Οι κοινωνικές συναναστροφές μας κι αυτές μας επηρεάζουν. Κάθε συμπολίτης και κάθε άποψη που εκφράζει μας επηρεάζει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

– Τι είναι για εσάς καλός πολιτικός;
– Καλός πολιτικός είναι αυτός που μπορεί να αφουγκράζεται την κοινωνία να ακούει τους προβληματισμούς των μελών της και να βρίσκει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα. Επίσης, καλός πολιτικός είναι αυτός που δρα σκεπτόμενος την επόμενη γενιά, αυτός που θέτει τις στέρεες βάσεις, για να μπορούν οι νέοι να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες οι οποίες θα συμβάλουν στην κοινωνικοοικονομική και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου!

– Νιώθετε πολιτικός;
– Νιώθω ότι είμαι ένας από όλους εσάς, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ανησυχίες και δεν επαναπαύεται, που δεν αρκείται στο τι κάνουν οι άλλοι και αναλαμβάνει ο ίδιος του πρωτοβουλίες με αποδέκτες το κοινωνικό σύνολο.

– Πιστεύετε ότι στην πολιτική χρειάζεται ταλέντο;
– Η πολιτική χρειάζεται αυταπάρνηση, χρειάζεται ειλικρίνεια και σεβασμό. Χρειάζεται να δέχεσαι την αντίθετη άποψη, αλλά να είσαι σε θέση να επιχειρηματολογήσεις υπέρ της δικής σου άποψης προκειμένου να πείσεις τον συνομιλητή σου! Χρειάζεται όσοι ασχολούνται με την πολιτική να είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τον προσωπικό τους χρόνο.

«Για εμένα η πολιτική δεν αποτελεί μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά ο τρόπος για να οικοδομήσουμε το αύριο»

– Σας φοβίζει η αποτυχία;
– Δεν μου αρέσει, αλλά δεν με φοβίζει κιόλας. Είμαι της άποψης ότι πιο σπουδαίο από το να πετύχεις όσα θέλεις είναι να μπορείς να διαχειριστείς την αποτυχία και να βγεις πιο δυνατός.

– Τα λάθη είναι γνώση;
– Αδιαμφισβήτητα! Δεν τα γνωρίζουμε όλα και δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά. Μπορούμε όμως να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι επαγγελματίες, καλύτεροι πολιτικοί, καλύτεροι άνθρωποι!

– Τι είναι η ευτυχία για σας;
– Η ευτυχία είναι στιγμές, στιγμές χαράς αισιοδοξίας και επιτυχίας. Δεν είναι ένα μόνιμο συναίσθημα. Αλλά κάτι που έρχεται και φεύγει. Η ευτυχία είναι το τέλος μιας διαδρομής, η κατάκτηση ενός στόχου, η υλοποίηση μιας ιδέας, η ακρόαση μιας καλής κουβέντας, ενός ευχαριστώ. Πάνω απ’ όλα ευτυχία είναι να ζεις! Και πόσο μάλιστα να ζεις με ανθρώπους που σε αγαπούν και τους αγαπάς!

– Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη Δράμα και τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε;
– Η Δράμα είναι μια πανέμορφη πόλη. Όπου κι αν πάω για δουλειά ή για αναψυχή θέλω να επιστρέφω στη Δράμα. Είναι η πόλη που μεγάλωσα και η πόλη που με διαμόρφωσε και με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Μου αρέσει που στη Δράμα βρισκόμαστε σε πολύ λίγα λεπτά στον προορισμό της επιθυμίας μας, που στο κέντρο της πόλης έχει πράσινο και νερά, που κάτοικοι της έχουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
Η Δράμα δεν τα έχει όλα, δεν έχει όλα όσα χρειάζεται ένας νέος για να μείνει και να δημιουργήσει. Υστερεί κατά κύριο λόγο σε υποδομές υγείας, αλλά και σε επαγγελματικές ευκαιρίες. Ως ένα βαθμό είναι στο χέρι μας να τις δημιουργήσουμε και να διεκδικήσουμε όσα μας χρειάζονται. Θαύματα δεν γίνονται και πόσο μάλιστα από ένα άτομο. Χρειάζονται συνέργειες και συνεννόηση. Σε τέτοιους είδους συζητήσεις και συνεργασίες που θα έχουν θετικά αποτελέσματα είμαι διατεθειμένος να εμπλακώ.

– Τι είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για εσάς;
– Η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση ήταν το αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών μου. Θέλησα για την πληρέστερη κατάρτιση μου να ασχολήθηκα επιστημονικά με την τοπική αυτοδιοίκηση γι’ αυτό και επέλεξα το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Επιστημονικά λοιπόν όταν αναφερόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνουμε λόγο για τη διοίκηση ή αλλιώς διαχείριση τοπικών υποθέσεων.
Προσωπικά για εμένα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολλά και αυτό την καθιστά μερικές φορές και δυσκίνητη. Η τοπική αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει την επικοινωνία με τους πολίτες, την καταγραφή αναγκών, την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, την πραγματοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, την τουριστική προβολή του τόπου και την χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής φιλική στις επενδύσεις.

«Μου αρέσει να εξελίσσομαι και θεωρώ ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που έχει η θέση του δημοτικού συμβούλου»

– Ποιο το διακύβευμα των εκλογών;
– Σ’ αυτές τις εκλογές επιλέγουμε ποιοι θέλουμε να διοικήσουν τον τόπο. Επιλέγουμε ποιον θέλουν δήμαρχο της πόλης, αλλά και τους συνεργάτες του. Ψηφίζουμε αυτούς που θεωρούμε ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης τους, που μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνει η κοινωνία μας. Καλούμαστε ως Δραμινοί πολίτες να αποφασίσουμε αν θέλουμε την σταθερότητα και την αξιοπιστία ή αν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο του αγνώστου, αυτού που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει.

– Ποιες οι προτεραιότητες της παράταξής σας για τον Δήμο Δράμας το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές;
– Οι προτεραιότητες μας για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι τρεις και είναι σημαντικές. Η μια είναι να ολοκληρωθούν έργα τα έχουν ξεκινήσει όπως το κολυμβητήριο, η παιδική χαρά του κήπου, η ανάπλαση σχολικών αυλών, η κατασκευή νέου παιδικού σταθμού επί της Χελμού. Η δεύτερη είναι να ξεκινήσουν έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η κατασκευή νέων κερκίδων του δημοτικού σταδίου, η ανάπλαση του περιφερειακού του κορυλόβου, η αντικατάσταση του τάπητα των γηπέδων τέννις επί της Χελμού, η κατασκευή νέου πάρκου σκύλων συντροφιάς κ.α. Και η Τρίτη είναι κατόπιν της εκλογής της παράταξης μας να υλοποιηθεί το όραμα μας για τη Δράμα το οποίο περιλαμβάνει ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, του Δημοτικού Κήπου Δράμας, της οδού Εθνικής Αμύνης και την μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο με τη δυνατότητα παραγωγής ταινιών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή της εικόνας του κέντρου της πόλης.

– Αναφέρετε τα σημαντικότερα μειονεκτήματα και τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο Δήμο της Δράμας;
– Διοικητικά το σημαντικότερο μειονέκτημα του Δήμου Δράμας είναι η μειωμένη χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και τον τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν στους δήμους και ειδικότερα τους μητροπολιτικούς δήμους όπως ο Δήμος Δράμας.
Ο Δήμος Δράμας από την άλλη κατέχει γεωγραφικά μια εξέχουσα θέση. Βρίσκεται στο κέντρο του Νόμου Δράμας γεγονός που τον καθιστά επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής.

«Καλός πολιτικός είναι αυτός που μπορεί να αφουγκράζεται την κοινωνία να ακούει τους προβληματισμούς των μελών της και να βρίσκει λύσεις»

– Το κεντρικό σύνθημα της παράταξης σας είναι «Αλλάζουμε τη Δράμα, συνεχίζουμε μαζί». Γιατί κάποιος να επιλέξει την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και τον Χριστόδουλο Μαμσάκο;
– Γιατί τόσο ο επικεφαλής όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης έχουν αποδείξει ότι σέβονται τον πολίτη. Επίσης, η παρούσα δημοτική αρχή αποτελούμενη από στελέχη της παράταξης μας έχει θέσει τις βάσεις για σημαντικά έργα στο Δήμο Δράμας. Ακόμη, μας αρέσει η εξωστρέφεια και ο επικεφαλής της παράταξης μας ο Χριστόδουλος Μαμσακος κατέχει θέσεις ευθύνης σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο γεγονός που του επιτρέπει να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης απαραίτητες για την ανάπτυξη της Δράμας. Σημαντικό είναι ότι έχουν προστεθεί πολλά νέα αξιόλογα άτομα στην παράταξη που έχουν να προσφέρουν αρκετά. Τέλος, ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και επιλέγουμε να μην διχάζουμε αντιθέτως να ενώνουμε τη Δράμα, να ενώνουμε τους Δραμινούς και τις Δραμινές.

– Γιατί να επιλέξει κάποιος ή κάποια εσάς;
– Γιατί αγαπώ τον τόπο μου και επέλεξα να μείνω εδώ για να αγωνιστώ γι’ αυτόν.
Γιατί έχω εμπειρία στην άσκηση δημόσιας διοίκησης.
Γιατί έχω γνώση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δήμου Δράμας.
Γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας απέδειξα την ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας που με διακρίνει.
Γιατί είμαι νέος άνθρωπος και έχω καινοτόμες ιδέες.
Γιατί η πολιτική για εμένα δεν αποτελεί μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά ο τρόπος για να οικοδομήσουμε το αύριο.

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας