Επικεφαλής παράταξης Project Δράμα 2020
«Οι παρατάξεις που έρχονται από το παρελθόν, όπως είναι η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση, δεν έχουν ανεπτυγμένη την κουλτούρα της συνεργασίας, παρά μόνο όταν τη χρησιμοποιούν για επικοινωνιακούς λόγους» τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Δηλώνει ότι η δημοτική αρχή είναι τελείως απροετοίμαστη σε θέματα προγραμματισμού και σχεδιασμού, είναι όσα έρθουν κι όσα πάνε. Εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση του Κολυμβητηρίου και του Δημοτικού Σταδίου. Τέλος αναφέρει ότι «μένει πιστός σε αυτό που ξεκινήσαμε το 2014, μεγαλώσαμε το 2019 και προσπαθούμε να γιγαντώσουμε το 2023»
– Επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Τσιαμπούση μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είστε αισιόδοξος για την συνέχεια;
– Είναι αλήθεια ότι, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να οδεύουμε σε μια κανονικότητα. Ο καλός καιρός και οι εμβολιασμοί είναι σύμμαχοί μας. Ας φροντίσουμε ώστε αυτή η αισιοδοξία να μην ανατραπεί το ερχόμενο φθινόπωρο με ένα τέταρτο κύμα με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.
– Η Δράμα ουραγός στους εμβολιασμούς. Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν σε αυτό;
– Η Δράμα δοκιμάστηκε πολύ έντονα, στο δεύτερο κυρίως κύμα, το Νοέμβριο του 2020 και δυστυχώς θρηνήσαμε θανάτους συμπολιτών μας σε μεγαλύτερο ποσοστό από το μέσο όρο χώρας. Ως εκ τούτου, μου κάνει εντύπωση που είμαστε ουραγοί σε μία τέτοια λίστα. Από την άλλη βλέπουμε ότι και το πολιτικό προσωπικό του τόπου αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό να προτρέψει τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Εικάζω ότι αυτό οφείλεται σε μία πάγια τακτική που έχουν ορισμένοι να ψαρεύουν ψήφους σε θολά νερά. Εμείς, ως παράταξη, κάναμε πρόταση να συμμετέχουν έμπρακτα οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στη διαδικασία προτροπής προς τους συνδημότες μας για τον εμβολιασμό, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσω ότι και η εικόνα που είχαμε από τους επιστήμονες, με την αλλαγή των δεδομένων σε μικρά χρονικά διαστήματα, όσο φυσιολογική και να είναι για ένα νέο ιό, δε δίνει και την καλύτερη εικόνα και δε βοηθά τους πολίτες να αναπτύξουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη προκειμένου να σπεύσουν δίχως δεύτερες σκέψεις στα εμβολιαστικά κέντρα.
– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία των δήμων. Συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Σίγουρα σας λείπουν οι κανονικές συνεδριάσεις…
– Εμάς σίγουρα μας λείπουν οι κανονικές συνεδριάσεις. Σε αυτούς που δε λείπουν οι διά ζώσης συνεδριάσεις είναι η δημοτική αρχή. Έχει βολευτεί με τον κορωνοϊό, τον χρησιμοποιεί ως άλλοθι για κάθε καθυστέρηση και δυσλειτουργία, που όμως οφείλεται στην ανικανότητά της και όσο θα της δίνεται η δυνατότητα, θα τον χρησιμοποιεί. Με αυτόν τον τρόπο όμως, υποβαθμίζεται τόσο το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου, όσο και η δημοκρατία η ίδια.
«Η λύση για το Δ. Δράμας είναι ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, που μπορεί να το εγγυηθεί μόνο το Project»
– Είστε ικανοποιημένος από την συνεργασία των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο;
– Η συνεργασία είναι μια έννοια που απαιτεί διάλογο, ειλικρίνεια και προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους. Οι παρατάξεις που έρχονται από το παρελθόν, όπως είναι η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση, δεν έχουν ανεπτυγμένη την κουλτούρα της συνεργασίας, παρά μόνο όταν τη χρησιμοποιούν για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτός, βέβαια, είναι ένας από τους λόγους της συνεχούς υποβάθμισης της Δράμας. Παρόλα αυτά, η παράταξή μας έχει συνεργαστεί και με τη δημοτική αρχή και με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης όπου κρίναμε ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον του δήμου Δράμας, ακόμη κι αν γνωρίζαμε τι θα επακολουθήσει. Η συνεργασία με ανθρώπους που ευθύνονται για την κατάντια της Δράμας δεν είναι η λύση. Η λύση είναι ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, που σήμερα μπορεί να το εγγυηθεί μόνο το Project. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι συνδημότες μας πλέον.
– Πρόσφατα μονοπώλησε το ενδιαφέρον το πρόγραμμα των Πολιτιστικών δράσεων του δήμου. Τελικά πρυτάνευσε η συναίνεση….
– Προσπαθούμε να επιτελέσουμε με επιτυχία το ρόλο που μας ανέθεσαν οι συνδημότες μας στις εκλογές του 2019. Συμμετέχουμε πάντα στα δημοτικά συμβούλια και κάνουμε προτάσεις που άλλοτε γίνονται αποδεκτές και άλλοτε όχι. Στο συγκεκριμένο θέμα, είχαμε μια εισήγηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, με πολλά γκρίζα σημεία, στα οποία εμείς διαφωνήσαμε. Τελικά, πέρασε μια συναινετική πρόταση, που έτυχε της ψήφισης από τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, όχι όμως και του ίδιου του αντιδημάρχου. Πιστεύω όμως ότι από αυτό το θέμα βγαίνουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη συνεργασία Μαμσάκου-Καλλινικίδη. Όπως σας έχω πει πολλές φορές, η συνεργασία πρέπει να εδράζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι γνωστές σε όλους τους Δραμινούς. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε μια συνεργασία μεταξύ του κυρίου Μαμσάκου και του κυρίου Καλλινικίδη, που ουδείς γνωρίζει που εδράζεται. Δε θα μου έκανε καμία εντύπωση αν δε γνωρίζουν και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής τι προβλέπει και σε τι επίπεδο αυτή η συμφωνία.
– Συμφωνείτε με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης;
– Η δημοτική αρχή είναι τελείως απροετοίμαστη σε θέματα προγραμματισμού και σχεδιασμού. Και μιλάμε για μια παράταξη που διοικεί το δήμο ήδη 7 χρόνια. Θα έπρεπε να επιλέγουμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα σύμφωνα με το πλάνο μας για τη Δράμα του μέλλοντος και όχι το αντίθετο. Η δημοτική αρχή, λαϊκά, είναι όσα έρθουν κι όσα πάνε. Εμείς, ως Project, είχαμε αναλύσει την πρότασή μας για το δήμο μας προεκλογικά. Μιλήσαμε για αστικές αναπλάσεις, όπως αυτή της κεντρικής πλατείας, αλλά και του Περιφερειακού, μιλήσαμε για smart city, μιλήσαμε για επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων, όπως το Κολυμβητήριο και το Εθνικό Στάδιο. Επίσης, μετεκλογικά, ιεραρχήσαμε ως πρώτες ανάγκες του δήμου την αδειοδότηση των αθλητικών χώρων και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων μας, πέραν όλων των άλλων. Η δημοτική αρχή ήταν ανέτοιμη για όλα αυτά, έκλεισε το Κολυμβητήριο, κόντεψε να κλείσει και το Εθνικό Στάδιο και, φυσικά, έχει αφήσει στο έλεος του Θεού τις τοπικές κοινότητες, δίνοντάς τους ψίχουλα από τη ΣΑΤΑ. Ο δήμος Δράμας μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέχρι και με 22 εκατομμύρια ευρώ από το Τρίτσης και από αυτά ούτε το 10% θα πάνε στις κοινότητες. Πρέπει εδώ να γίνει αντιληπτό ότι όποια δημοτική αρχή και να είχαμε, αυτά τα 22 εκατομμύρια θα ήταν διαθέσιμα, δεν κάνει κάτι σπουδαίο η δημοτική αρχή. Αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να έχει μια μελετητική ωριμότητα για τις προτάσεις που θα κατέθετε.
«Μένω πιστός σε αυτό που ξεκινήσαμε το 2014, μεγαλώσαμε το 2019 και προσπαθούμε να γιγαντώσουμε το 2023»
– Στη Δράμα έχουμε αναδείξει τους ευεργέτες δωρητές. Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά ενστάσεις από μερίδα δημοτικών συμβούλων που λένε ότι ο δήμος πρέπει μόνος του να σχεδιάζει και όχι να εκτελεί εντολές των δωρητών. Ποια είναι η δική σας άποψη;
– Συνεχίζοντας αυτό που έλεγα στην προηγούμενη ερώτησή σας, ο δήμος Δράμας είχε μηδενική ωριμότητα σε μεγάλες μελέτες. Τι έκαναν λοιπόν οι ευεργέτες; Βλέποντας κλειστό το Κολυμβητήριο και σε κακά χάλια το Εθνικό και αντιλαμβανόμενοι ότι το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η έλλειψη μελετών, κάτι που βαραίνει αποκλειστικά τη δημοτική αρχή και τον κύριο Μαμσάκο, μπήκαν μπροστά για να χρηματοδοτήσουν και να συντάξουν αυτές τις απαραίτητες μελέτες για να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που δεν αντιμετώπισε ούτε ο κύριος Μαμσάκος ούτε ο κύριος Χαρακίδης, παλαιότερα. Η δική μου άποψη λοιπόν είναι ότι αν ο δήμος Δράμας είχε συγκεκριμένο πλάνο για την επόμενη εικοσαετία, θα έπειθε και τους σπουδαίους Δραμινούς ευπατρίδες να συνταχθούν και να βοηθήσουν με ό,τι τους ζητούνταν να κάνουν. Οι κύριοι Θεοδωρίδης και Αποστολίδης, άλλωστε, σε αντίθεση με ό,τι θέλει ο κύριος Μαμσάκος να λέει είναι δίπλα στη Δράμα, γιατί είναι ο τόπος που μεγάλωσαν και εξακολουθούν να αγαπούν και θα έκαναν το ίδιο όποιος κι αν ήταν σήμερα δήμαρχος.
– Τι γίνεται με το έργο του δημοτικού σταδίου; Έχουμε κάποια εξέλιξη;
– Από όσα γνωρίζουμε, διότι πρέπει να πω ότι και η ενημέρωσή μας είναι επιλεκτική από πλευράς δημοτικής αρχής, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα έργα για το ταρτάν. Από κει και πέρα, η ολοκληρωμένη μελέτη για τις νέες κερκίδες, το στέγαστρο και το νέο γυμναστήριο έχει κατατεθεί στο Τρίτσης και ελπίζουμε να λάβει χρηματοδότηση προκειμένου να λυθεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις υποδομές του δήμου.
– Και σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα των παρεμβάσεων με το Κολυμβητήριο;
– Και πάλι, από πληροφορίες, επίκειται η έκδοση άδειας κατεδάφισης της παλαιάς στέγης του Κολυμβητηρίου και, από κει και πέρα, θα πρέπει να τρέξει η εργολαβία, που ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα του πώς θα γίνει και ποιος θα χρηματοδοτήσει, για να έχουμε και ένα Κολυμβητήριο, που θα μπορέσει να φιλοξενήσει ξανά αθλητές και δημότες. Ελπίζουμε όλο αυτό το project να προχωρήσει γρήγορα γιατί δεν αξίζει η Δράμα, με τόσους νέους αθλητές σε υψηλό επίπεδο στην κολύμβηση, να μένει δίχως Κολυμβητήριο, με αποκλειστική ευθύνη βέβαια όσων διοίκησαν το δήμο την τελευταία δεκαετία.
«Η Δημοτική αρχή έχει βολευτεί με τον κορονοϊό, τον χρησιμοποιεί ως άλλοθι»
– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Είναι προφανές, ότι ο νέος νόμος στην Αυτοδιοίκηση ήταν μια υπόσχεση της Κυβέρνησης στους Δημάρχους. Χιουμοριστικά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να τους διορίζει. Βέβαια, ο κύριος Μαμσάκος θα το ήθελε πολύ αυτό το τελευταίο γιατί νομίζω ότι καταλαβαίνει κι αυτός πολύ καλά ότι δεν θα εκλεγεί και πάλι δήμαρχος Δράμας, όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα. Στέκομαι μόνο στο γεγονός ότι προωθείται μια άκρως αντιδημοκρατική λογική στις τοπικές κοινότητες, όπου η πρώτη παράταξη στις εκλογές δεν θα εκλέγει πρόεδρο, αν δεν ανήκει στην παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου, αλλά και στο γεγονός ότι, στην ουσία, αποκλείονται οι πιο μικρές παρατάξεις από τις εκλογές, λόγω αδυναμίας συγκρότησης ψηφοδελτίου. Αυτές, περισσότερο κι από το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι οι αλλαγές που αλλοιώνουν ακόμη και την ίδια τη δημοκρατία σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης.
– Πόσο αλλάζει ο σχεδιασμός της παράταξής σας μετά τον νέο εκλογικό νόμο;
– Μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε από τώρα τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για το 2023. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η μόνη αλλαγή στο σχεδιασμό μας. Ήμασταν υπέρ των ανεξάρτητων παρατάξεων στις τοπικές κοινότητες και για αυτό δεν κάναμε παραταξιακά ψηφοδέλτια το 2019. Τώρα, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στα ψηφοδέλτιά μας ανθρώπους που έχουν όρεξη να ασχοληθούν με τα χωριά τους, δίνοντάς τους μετέπειτα και την ανεξαρτησία, που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν κατά τη δημοτική περίοδο, πάντα στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας. Το ίδιο θα πράξουμε και στο λεγόμενο κεντρικό ψηφοδέλτιο. Το Project, ως η μόνη παράταξη που δεν έχει κομματική στέγη και δε διεκδικεί τέτοια, θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ομάδες, αλλά και μεμονωμένους συνδημότες μας, που είτε θέλουν να ενταχθούν στην οικογένεια του Project είτε θέλουν ως συνεργαζόμενοι με την παράταξή μας, διατηρώντας τις προσωπικές τους απόψεις, να ενταχθούν μόνο στα ψηφοδέλτιά μας. Μοναδικά προαπαιτούμενα είναι να μην προέρχονται από τα άκρα και να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθεί η παράταξή μας. Νομίζω, άλλωστε, ότι έχουμε αποδείξει και στο δημοτικό συμβούλιο ότι κάνουμε την πολυφωνία δύναμή μας, ακριβώς γιατί εδράζεται σε συγκεκριμένες αρχές.
– Ποια τα μελλοντικά πολιτικά σας σχέδια;
– Μαζί με το Project, οι Δραμινοί τίμησαν και μένα προσωπικά με την ψήφο τους το 2019. Μένω πιστός σε αυτό που ξεκινήσαμε το 2014, μεγαλώσαμε το 2019 και προσπαθούμε να γιγαντώσουμε το 2023. Επιπρόσθετα, τα όποια λάθη έγιναν το 2019, που μας στέρησαν τη νίκη στις εκλογές, νομίζω ότι δικαιούμαι να προσπαθήσω να τα διορθώσω ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης και το 2023.
– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θέλω να ευχηθώ ένα καλό καλοκαίρι σε όλους τους Δραμινούς. Μετά από ενάμιση δύσκολο χρόνο, νομίζω ότι το δικαιούμαστε.