10.4 C
Drama
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΑλέξανδρος Τσιαμπούσης

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

«Δεν θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος με το project»

Επικεφαλής «Project για τη Δράμα»

«Ξεκαθάρισα ότι δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με το Project… Θεωρώ ότι, με τις σημερινές δεδομένες συνθήκες, μια άλλη υποψηφιότητα από τη δική μου θα μπορέσει να είναι πιο πετυχημένη στις εκλογές του 2023. Το Project δεν είναι η παράταξη του Τσιαμπούση» αναφέρει σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Δηλώνει ενεργό στέλεχος της παράταξης και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, γιατί όπως αναφέρει με νόημα «στα μάτια μεγάλου αριθμού μελών, αλλά και ψηφοφόρων της παράταξης είμαι ο φυσικός ηγέτης του Project». Χαρακτηρίζει τέλος πολύ αξιοπρεπή τη στάση της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

– κ. Τσιαμπούση την περασμένη εβδομάδα μία φήμη ανέφερε ότι προτίθεστε να παραιτηθείτε από υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη «Project για τη Δράμα».
– Η αρχική φήμη ανέφερε ότι παραιτούμαι από επικεφαλής της παράταξης, κάτι που διέψευσα και εξακολουθώ να διαψεύδω. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ωστόσο ξεκαθάρισα ότι δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με το Project. Αυτή η απόφαση ξένισε πολλούς. Σίγουρα όσους δεν γνωρίζουν καλά τη φιλοσοφία της παράταξης και εμένα προσωπικά. Ωστόσο, λήφθηκε με αποκλειστικό γνώμονα το μέλλον της παράταξης.

– Ωστόσο, κι εσείς παραδέχεστε πως είναι μια απόφαση που ξενίζει. Θέλετε να μας αναφέρετε το σκεπτικό πίσω από αυτή σας την απόφαση;
– Θεωρώ ότι, με τις σημερινές δεδομένες συνθήκες, μια άλλη υποψηφιότητα από τη δική μου θα μπορέσει να είναι πιο πετυχημένη στις εκλογές του 2023. Το Project δεν είναι η παράταξη του Τσιαμπούση. Είναι η παράταξη που έφτιαξε ο Τσιαμπούσης μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες που βαρέθηκαν τις προσωποκεντρικές παρατάξεις, τις παρατάξεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένους κομματικούς χώρους και, τελικά, η ύπαρξή τους οφείλεται αποκλειστικά στις προσωπικές φιλοδοξίες του επικεφαλής τους και όχι στην ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα στην Δράμα. Είναι η παράταξη που έκανε μια μεγάλη διεύρυνση το 2019 και κατέστη η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, φτάνοντας μιαν ανάσα από το να κερδίσει το δήμο. Όλη αυτή η διαδρομή, απέδειξε ότι το σκεπτικό μου, όταν εξέφρασα την ανάγκη να δημιουργηθεί μια τέτοια παράταξη, ήταν απολύτως σύγχρονο και σωστό. Απαντούσε στα θέλω ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, που είχε βαρεθεί το παλιό. Το 2019 έγινε το πρώτο, αποφασιστικό βήμα. Πιστεύω ότι το 2023 θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια με την τελική μας επικράτηση στις εκλογές. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, οι συνθήκες σήμερα είναι καλύτερες με άλλο πρόσωπο μπροστά. Αποφάσισα λοιπόν να βάλω τις προσωπικές μου πολιτικές φιλοδοξίες κάτω από την ανάγκη να πάει η παράταξη στις εκλογές με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

«Στα μάτια μεγάλου αριθμού μελών, αλλά και ψηφοφόρων της παράταξης είμαι ο φυσικός ηγέτης του Project»

– Είναι αυτή σας η απόφαση προϊόν αμφισβητήσεων και γκρίνιας εντός της παράταξης το τελευταίο διάστημα, όπως κάποιοι έσπευσαν να προβάλουν;
– Σε καμία περίπτωση. Σε όλες τις παρατάξεις υπάρχει γκρίνια. Αμφισβήτηση στο πρόσωπό μου όμως δεν υπήρξε γιατί η πολύ μεγάλη μάζα της βάσης της παράταξης πίστευε και πιστεύει σε μένα. Είναι ένα μεγάλο ψέμα, το οποίο μάλιστα έχει και κοντά ποδάρια. Ήταν μια απόφαση που πήρα μόνος μου, η οποία βασίστηκε σε λόγους τακτικής, που εξηγήθηκαν επαρκώς εντός της παράταξης και όλοι τους συμμερίζονται.

– Άρα εσείς παραμένετε ενεργό στέλεχος της παράταξης;
– Είμαι ενεργό στέλεχος της παράταξης και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αφενός γιατί εξακολουθώ να είμαι επικεφαλής της δημοτικής μας ομάδας εντός του δημοτικού συμβουλίου αφετέρου διότι, στα μάτια μεγάλου αριθμού μελών, αλλά και ψηφοφόρων της παράταξης είμαι ο φυσικός ηγέτης του Project. Ο στόχος μας το 2014 που ιδρύθηκε η παράταξη ήταν να κερδίσουμε τον δήμο και να αλλάξουμε την κατάσταση στη Δράμα, η οποία μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Θα είμαι λοιπόν δίπλα σε όποιον ή όποια αναλάβει το βαρύ φορτίο του υποψηφίου δημάρχου για τις εκλογές του 2023, στην πρώτη γραμμή, για να ολοκληρώσουμε τον στόχο μας και από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να σηκώσουμε μανίκια για να αλλάξουμε τα πράγματα.

«Παραμένω επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο»

– Σας το ρωτώ γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι αφήσατε να εννοηθεί με την ανάρτησή σας στα social media και ειδικά με τη φράση «Συνεχίζω πιο δυναμικά και πιο σίγουρος από ποτέ ότι οι νίκες έρχονται» ότι θα μεταπηδήσετε σε άλλο πολιτικό μετερίζι, είτε στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή.
– Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή πολιτικά είναι να ολοκληρώσω μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Project αυτό που ξεκινήσαμε. Να κερδίσουμε τον δήμο Δράμας. Είμαι μόλις 42 χρονών και πιστεύω ότι έχω αποδείξει ότι και μπορώ και θέλω να προσφέρω στον τόπο μας. Η συζήτηση λοιπόν για κάτι άλλο πέραν του Project αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρώιμη. Επικεντρώνω, πολιτικά, τις δυνάμεις μου εκεί. Από κει και έπειτα, σε αντίθεση με άλλους που ζούνε από την πολιτική, εγώ δεν είχα ποτέ έμμισθο πολιτικό αξίωμα. Δεν είμαι ανεπάγγελτος. Είμαι Τοπογράφος Μηχανικός, μελετητής, με δικό μου γραφείο από το 2005 και η ενασχόλησή μου με τα κοινά, ειδικά σε τόσο απαιτητικό ρόλο όπως του υποψηφίου Δημάρχου, πήγε πίσω ως ένα βαθμό και την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Θέλω λοιπόν να επικεντρωθώ στη δουλειά μου. Αλλά κυρίως, αυτό που έχω περισσότερη ανάγκη, είναι να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, που με στερήθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Ξέρω ότι για όσους ασχολούνται με την πολιτική, ο κόσμος εύκολα λέει ότι το κάνουν για προσωπικό τους όφελος. Και δεν έχουν άδικο να το πιστεύουν αυτό γιατί, όντως, πολλοί είναι αυτοί που δεν τους κινητοποιεί η ανάγκη να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, αλλά να βολευτούν οι ίδιοι σε ένα σύστημα. Από την άλλη, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, αναγκαζόμαστε, αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, να βάζουμε πιο πίσω βασικές μας ανάγκες και χαρές, όπως η οικογενειακή γαλήνη και η επαγγελματική καταξίωση. Υπάρχει και αυτή η πλευρά και δεν πρέπει οι συμπολίτες μας να το αγνοούν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι συγχρόνως και επιφυλακτικοί, ειδικά μετά από όσα έχουμε βιώσει ως χώρα, αλλά και ως Δράμα με το πολιτικό προσωπικό που διοίκησε τον τόπο.

«Θεωρώ ότι έχουμε σταθεί πολύ αξιοπρεπώς στο δημοτικό συμβούλιο»

– Ορισμένοι «έτρεξαν» να προκαταβάλουν και το τέλος της Δημοτικής Κίνησης. Τι σημαίνει αυτή η απόφαση για την παράταξη «Project για τη Δράμα».
– Κάποιοι προσπάθησαν να πούνε ότι αφού φεύγει ο Τσιαμπούσης, το Project διαλύεται. Όμως είμαι εδώ και το κατάλαβαν με τις τοποθετήσεις μου αυτές τις μέρες. Η παράταξή μας έχει βαθιές ρίζες πλέον γιατί είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που δεν βασίζεται στην παρουσία ή την απουσία ενός προσώπου. Στην διαδικασία αυτή από το 2014 ως σήμερα ήρθαν πάρα πολλοί κοντά στο Project και έφυγαν λίγοι. Όμως συνεχίζουμε όλο και πιο δυναμικά. Όσοι έσπευσαν να προκαταβάλουν λοιπόν το τέλος του Project, μάλλον αντιλαμβάνονται ότι κοντεύει το δικό τους πολιτικό τέλος και, πίστεψαν ότι διαδίδοντας αυτήν την φήμη της διάλυσης θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη συνοχή της παράταξής μας. Η πραγματικότητα είναι ότι, τελικά, τα νέα δεδομένα μάλλον θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στη συνοχή των υπολοίπων παρατάξεων που διεκδικούν το δήμο.

– Από δω και πέρα ποιες είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν; Έχουν δρομολογηθεί;
– Να σας πω αρχικά ότι αυτές οι διαδικασίες είναι τακτικές διαδικασίες του Project, που προβλέπονται στον κανονισμό λειτουργίας μας, τον οποίο τόσα χρόνια τηρούμε απαρέγκλιτα. Όπως το 2014 και το 2019, έτσι και τώρα, η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να εκλέξει υποψήφιο δήμαρχο της παράταξης από ανοιχτή διαδικασία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι δημότες Δράμας εγγραφούν μέλη της παράταξης μέχρι και τη μέρα της Γενικής μας Συνέλευσης, που έχει ήδη δρομολογηθεί για τις 13 Μαρτίου. Οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν ως τις 8 Μαρτίου και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της εκλογής θα καθοριστούν από τη Συντονιστική Επιτροπή και θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

– Έχουν εκδηλωθεί επίσημα υποψηφιότητες κύριε Τσιαμπούση;
– Ως σήμερα δεν έχει κατατεθεί επισήμως κάποια υποψηφιότητα, αλλά είμαστε μόλις στη δεύτερη ημέρα και έχουμε μπροστά μας άλλες 20 μέρες περίπου. Εξ όσων γνωρίζω, τουλάχιστον από συζητήσεις που έχω κάνει με πολλά μέλη της παράταξης, μόνο η δημοτική σύμβουλος της παράταξης, η Παρθένα Κιόρτεβε έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ως σήμερα. Έχουμε αποδείξει πάντως ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε περισσότερες της μιας υποψηφιότητας. Είχαμε δύο υποψηφιότητες το 2014, που θα μπορούσαν να είναι βόμβα στα θεμέλια μιας νέας τότε παράταξης, αλλά όλο αυτό λειτούργησε πολύ θετικά για το Project. Είτε έχουμε περισσότερες από μια υποψηφιότητες είτε μόνο μία, πιστεύω ότι ο/η επόμενος/η υποψήφιος/α Δήμαρχος θα έχει δίπλα του/της όλα τα μέλη της παράταξης, είτε στήριξαν είτε όχι την υποψηφιότητα στις εσωτερικές διαδικασίες.

«Το Project δεν είναι η παράταξη του Τσιαμπούση»

– Πάμε και σε άλλα θέματα. Ποιος ο απολογισμός σας από τα δύο χρόνια συμμετοχής σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;
– Σε μια νέα συνθήκη, αυτήν της απλής αναλογικής, θεωρώ ότι έχουμε σταθεί πολύ αξιοπρεπώς στο δημοτικό συμβούλιο. Αποφεύγουμε τον θεατρινισμό και τον λαϊκισμό όταν αντιπολιτευόμαστε, κρατάμε αναγκαίες αποστάσεις όταν συμφωνούμε με ζητήματα που φαίνονται να είναι προς το συμφέρον της Δράμας, αλλά τα υπερψηφίζουμε. Πιστεύω ότι το δημοτικό συμβούλιο σε αυτήν την δημοτική περίοδο είχε καλές στιγμές, που, βέβαια, είχαν να κάνουν με την αδυναμία της δημοτικής αρχής να περάσει μόνη της θέματα. Είχε και κακές στιγμές, ειδικά σε θέματα που ανέβηκαν πολύ στην ατζέντα κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, ως αποτέλεσμα τριών δυνατών πόλων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η απλή αναλογική δεν έβαλε φρένο στη λειτουργία του δήμου. Ίσα ίσα, νομίζω ότι λειτούργησε θετικά για το δήμο της Δράμας τελικά.

– Πώς κρίνετε την δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο σε αυτήν την δημοτική περίοδο;
– Αδιάφορη και αδιάβαστη. Είναι πολλές φορές που φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι «όσα έρθουν κι όσα πάνε». Ο κύριος Μαμσάκος είναι άφαντος σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, αλλά και διοίκησης του δήμου και ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όχι κάνοντας έργο, αλλά κάνοντας παραπολιτική και τρέχοντας στα καφενεία και τα ουζερί να κλείσει υποψηφίους. Δεν είναι εικόνα δημάρχου αυτή. Κι όσα έργα δρομολογούνται να γίνουν (γιατί ακόμη δεν έχουμε δει πέραν του ΒΑΑ κάποιο άλλο) βασίζονται σε δωρεές μελετών από τους ευεργέτες της Δράμας, κυρίους Αποστολίδη και Θεοδωρίδη. Κανένας σχεδιασμός από πλευράς δημοτικής αρχής.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να κλείσω θέτοντας μια ερώτηση στους συνδημότες μας. Ο κύριος Μαμσάκος, αν επανεκλεγεί το 2023 θα γίνει ο μακροβιότερος δήμαρχος της ιστορίας της Δράμας. Πιστεύουν οι συνδημότες μας ότι αξίζει στη Δράμα να έχει ως μακροβιότερο δήμαρχο Δράμας τον πλέον ανεπαρκή δήμαρχο μέχρι σήμερα; Εγώ δεν το πιστεύω και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις αυτό να αποφευχθεί και η επόμενη δημοτική αρχή να είναι μια πραγματικά νέα σελίδα για το δήμο Δράμας. Να είναι η δημοτική παράταξη που είχα την τιμή να ηγηθώ τα τελευταία 6 χρόνια περίπου. Το Project για τη Δράμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 2 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας