9.8 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Αλίκη Τσιαμούρα

Η φιλοσοφία του εθελοντισµού στην πράξη

Πρόεδρος «Ένωσης Κυριών Δράμας»

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Εδώ και πολλά χρόνια το όνομα της Αλίκης Τσιαμούρας είναι ταυτισμένο με την ανιδιοτελή προσφορά σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ο εθελοντισμός δηλώνει η πρόεδρος της «Ένωσης Κυριών Δράμας», είναι για αυτήν τρόπος ζωής και φιλοσοφία με την οποία γεμίζει την ψυχή της και την βοηθάει να είναι ισορροπημένη και ευτυχισμένη.
Με δεκάδες τιμητικές διακρίσεις για τη δράση της από την πολιτεία σηκώνει το βλέμμα της στον ουρανό και ευχαριστεί το Θεό που της δίνει δύναμη και ενέργεια να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο.
Η Αλίκη Τσιαμούρα είναι μία σπάνια γυναίκα και οι δραμινοί είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι που ζει και δρα ανάμεσά μας.
Αλίκη σε ευχαριστούμε…

– Ας πάμε χρόνια πίσω στις αρχές του περασμένου αιώνα τότε που ξεκινά η μεγάλη και λαμπρή πορεία της «Ένωση Κυριών Δράμας» στην κοινωνία…
– Ναι, η αλήθεια είναι, πως η ιστορία του Φορέα μας ξεκινάει από πολύ παλιά. Η Ένωση Κυριών Δράμας ιδρύθηκε άτυπα το 1904 από τον Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσόστομο, με σκοπό να προστατεύσει ορφανά, χήρες, στρατιώτες και τραυματίες πολέμου. Το 1929 υπό την επωνυμία «Ένωση Κυριών και Δεσποινίδων» ο Φορέας απέκτησε το πρώτο του καταστατικό και είχε ως σκοπό την επιτέλεση κοινωνικού, ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού έργου. Από τότε έως και σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια η Ένωση Κυριών Δράμας είναι ταγμένη στον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, να βοηθά συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Η Ένωση Κυριών Δράμας ιδρύθηκε άτυπα το 1904 από τον Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσόστομο, με σκοπό να προστατεύσει ορφανά, χήρες, στρατιώτες και τραυματίες πολέμου»

– Ποια είναι η φιλοσοφία της «Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας» με την οποία πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια;
– Μία φιλοσοφία έχουμε ενστερνιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, την φιλοσοφία του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός και για μένα αλλά και για όλους τους ανθρώπους, που βοηθάνε και υποστηρίζουν τον Φορέα είναι στάση ζωής και το συναίσθημα που βγαίνει αβίαστα μέσα από την ψυχή μας. Μία στάση ζωής, η οποία σου μαθαίνει πόση αξία έχει να βρίσκεσαι κοντά στον συνάνθρωπο.

– Η Αλίκη Τσιαμούρα πότε αποκτά ενεργό ρόλο;
– Το 1976 η αείμνηστη Πρόεδρος Μάγδα Ηλιάδου ήρθε στην Θάσο και έτυχε να ενοικιάσει δωμάτιο κοντά στο πατρικό μου σπίτι. Κάθε μέρα κάναμε μαζί διάφορες συζητήσεις, γνώρισε φυσικά και τους γονείς μου, αλλά δεν μου είχε πει κάτι για την Ένωση Κυριών. Ερχόμενη στην Δράμα πήρε πληροφορίες και για τον σύζυγό μου και στη συνέχεια ήρθε χωρίς προειδοποίηση στο σπίτι μου και μου έκανε πρόταση να ενταχθώ στην Φιλόπτωχο. Στην αρχή υπηρέτησα, ως απλό μέλος και στη συνέχεια ως Γενική Γραμματέας και πάντα ήμουν εκείνη, που ασχολιόμουν με τα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Από το 1988 έως το 1990 διετέλεσα γενική γραμματέας. Όταν αποχώρησε από την προεδρία η Νόρα Κωνσταντινίδου, για να ιδρύσει την «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», ανέλαβα την Προεδρία. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα, γιατί έπρεπε να συγκροτήσω καινούργιο συμβούλιο μια που πολλά μέλη, ποντιακής καταγωγής, εντάχθηκαν στην Μέριμνα Ποντίων Κυριών. Τότε, μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να κάνουμε έναν ξενώνα στην Δράμα, προκειμένου να στεγάσουμε ανύπαντρες μητέρες και παιδιά. Από τότε έως και σήμερα, είμαι εκεί για όποιον το έχει ανάγκη και προσπαθώ να βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ.

– Τί ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό;
– Νομίζω, πως είμαι η συνέχεια της αείμνηστης μητέρας μου, της Σωτηρίας Μαρκιανού, η οποία έκανε πολύ περισσότερα πράγματα σε δύσκολες εποχές. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι προσφοράς, θυμάμαι την μητέρα μου να βοηθάει απλόχερα όποιον είχε ανάγκη.

«Ο εθελοντισμός για μένα είναι τρόπος ζωής, είναι φιλοσοφία, μια φιλοσοφία με την οποία γεμίζει η ψυχή σου, σε βοηθάει να είσαι ισορροπημένο και ευτυχισμένο άτομο»

– Χρόνια τώρα το όνομά σας είναι ταυτισμένο με τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά. Αλήθεια από πού αντλείτε ψυχικές δυνάμεις;
– Ο εθελοντισμός για μένα είναι τρόπος ζωής, είναι φιλοσοφία, μια φιλοσοφία με την οποία γεμίζει η ψυχή σου, σε βοηθάει να είσαι ισορροπημένο και ευτυχισμένο άτομο, καθώς όλα τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε με την λογική, προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε τα πάντα με το μυαλό. Φυσικά, για να έχει αποτέλεσμα η δουλειά σου, πρέπει να έχεις βαθιά πίστη στον Θεό, γιατί χωρίς την στήριξη Εκείνου είναι αδύνατον να μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τόσες ψυχές με τόσα πολλά και διαφορετικά προβλήματα.

– Ποιες είναι οι κοινωνικές ανάγκες σήμερα; Σε ποιο τομέα δραστηριοποιήστε κυρίως;
– Οι κοινωνικές ανάγκες σήμερα, είναι πάρα πολλές. Υπάρχουν άνθρωποι, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητας τους, άνθρωποι, που από τη μια στιγμή στην άλλη, η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, τους έφερε σε ένα δύσκολο σημείο, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχικά. Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν μπορούν να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Εμείς προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε την κάθε ανάγκη ξεχωριστά. Κοιτάζουμε τον συνάνθρωπό μας ολιστικά. Η Ένωση Κυριών Δράμας μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί δραστηριοποιείται στον τομέα της επισιτιστικής βοήθειας, της εκπαίδευσης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της νομικής & ψυχολογικής υποστήριξης, στον τομέα της απασχόλησης, στη διανομή ενδυμάτων, υποδημάτων και επίπλων. Βέβαια μέσω του ξενώνα μας του «Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας» δραστηριοποιείται και στον τομέα της έμφυλης βίας, καθώς φιλοξενεί γυναίκες και παιδιά θύματα έμφυλης βίας, τα οποία προέρχονται όμως από περιοχές εκτός της Δράμας, για λόγους ασφάλειας.

– Τι ακριβώς είναι «Το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας»;
– Όταν ανέλαβα την Προεδρεία της Ένωσης Κυριών Δράμας έφερα στο Διοικητικό Συμβούλιο την σκέψη μου, η οποίο ήταν η δημιουργία ενός ξενώνα. Η απάντηση όλων των μελών ήταν ότι θα τα καταφέρω και πως θα είχα την συμπαράσταση όλων.
Έτσι, ξεκίνησε ένας τεράστιος αγώνας, για την εύρεση των οικονομικών πόρων. Με την βοήθεια του αείμνηστου αρχιτέκτονα Νίκου Τσαρτελίδη επιλέξαμε το συγκεκριμένο κτίριο γιατί βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας» είναι δημιουργία Δραμινών, καθώς δεν πήραμε καμία κρατική επιχορήγηση.
Τα χρήματα συλλέχτηκαν από δωρεές συμπολιτών μας, από την υποστήριξη γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Πέτρου Γαίτανου, της Μιμής Ντενίση και της αείμνηστης Ζωής Λάσκαρη. Ο ξενώνας αυτός έγινε με την αγάπη και τη συμπαράσταση της Δραμινής κοινωνίας και όλου του δημοσιογραφικού κόσμου, και φυσική με προσωπική μου δουλειά, νύχτα και μέρα.
Ο ξενώνας ιδρύθηκε με σκοπό να φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, θύματα έμφυλης βίας. Όμως, οι ανάγκες της κοινωνίας συνεχώς μεταβάλλονται με αποτέλεσμα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2014 ο ξενώνας να φιλοξενεί φοιτήτριες απόρων οικογενειών που φοιτούν στο ΤΕΙ της Δράμας καθώς και αστέγους. Ο ξενώνας διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια για την ασφαλή φιλοξενία των γυναικών αυτών. Στις φιλοξενούμενες παρέχεται εκτός από δωρεάν στέγη, διατροφή, ένδυση και υπόδηση, νομική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς γίνεται και προσπάθεια να βρουν αυτές οι γυναίκα μία εργασία. Στο κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντική η συμβολή των Κοινωνικών Λειτουργών και των Ψυχολόγων, οι οποίοι μέσα από τη συμβουλευτική προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες αυτές να αποκτήσουν εργασία και να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Για το λόγο αυτό έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν και στα εικαστικά μαθήματα, που υλοποιεί ο Φορέας, για να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια εξειδίκευση.

– Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε για την επίτευξή τους;
– Οι στόχοι δεν σταματάνε ποτέ, διότι όλα τα προγράμματά μας έχουν ημερομηνία λήξης. Σε μία συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία, αν δεν θέτουμε νέους στόχους, αν δεν παρακολουθούμε πώς κινούνται τα πράγματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αν δεν ενστερνιστούμε τον τρόπο με τον οποίο πορεύονται τα Μεγάλα Κοινωφελή Ιδρύματα, δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια. Άρα, πάντα έχουμε στόχους και πάντα προσπαθούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες που έρχονται στον δρόμο μας, όποιες κι αν είναι αυτές.

«Η δράση μας που ξεχώρισε ήταν το Πρόγραμμα «Γυναίκες- Απασχόληση», του οποίου η καλή του πρακτική βραβεύθηκε στο Στρασβούργο, παρουσιάστηκε στην Ολλανδία, στην Κρήτη, στην Αλεξανδρούπολη. Τα αποτελέσματά του ήταν θεαματικά, καθώς γυναίκες άνεργες και αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας έβρισκαν μέσω του προγράμματος εργασία»

– Ποια προγράμματά σας έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα πιο αποτελεσματικά;
– Πιστεύω, πως όλα μας τα προγράμματα είναι αποτελεσματικά και αυτό το αποδεικνύει και η συνέχισή τους. Κανένα μας πρόγραμμα μετά τη λήξη της χρηματοδότησής του δεν σταματάει, όλα συνεχίζονται χάρη στους εθελοντές μας. Σίγουρα, όμως αυτό που ξεχώρισε ήταν το Πρόγραμμα «Γυναίκες- Απασχόληση», του οποίου η καλή του πρακτική βραβεύθηκε στο Στρασβούργο, παρουσιάστηκε στην Ολλανδία, στην Κρήτη, στην Αλεξανδρούπολη. Τα αποτελέσματά του ήταν θεαματικά, καθώς γυναίκες άνεργες και αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας έβρισκαν μέσω του προγράμματος εργασία είτε στο δημόσιο (μόνιμη απασχόληση ή με σύμβαση) είτε στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπετε ότι το 2006 που ξεκίνησε το πρόγραμμα και δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η κρίση υπήρχαν πάρα πολλές ευκαιρίες.
Το συγκινητικό είναι ότι τώρα, αρκετά χρόνια μετά, πολλές από αυτές τις κοπέλες που έγιναν μόνιμες στο δημόσιο έρχονται μας ευχαριστούν και μας λένε πόσο τους βοήθησε αυτό το πρόγραμμα. Και αυτή είναι η μεγαλύτερή μας χαρά και ικανοποίηση.
Επίσης, ακόμη ένα πρόγραμμα που οποίο ξεχωρίζει είναι το Mobile School, το σχολείο σε ρόδες. Μετά από προσπάθεια δύο περίπου ετών τον Φεβρουάριο του 2017 οι Βέλγοι μας παρέδωσαν όλο τον τεχνικό εξοπλισμό. Όταν ήρθε για αυτό τον σκοπό ο manager του Οργανισμού και είδε πώς δουλεύουμε είπε μία φράση που δεν θα ξεχάσω ποτέ: «το mobile school βρήκε το σπίτι του». Μεγάλη τιμή για εμάς, από την στιγμή που κινητά σχολεία υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το κινητό σχολείο προσεγγίζει σε μηνιαία βάση περίπου τριακόσια παιδιά Ρομά και παιδιά που εργάζονται στους δρόμους, ενώ το επόμενο τρίμηνο θα αρχίσει να ταξιδεύει σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τέλος μέσα σε σύντομο διάστημα έλαβε δύο βραβεύσεις, μία από τις Νησίδες Ποιότητας και μία στα βραβεία BRAVO.

– Θα λέγατε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ή δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο που κάνετε το έργο σας, όπως π.χ. η έλλειψη πόρων;
– Η κρίση έγινε η αιτία να γίνουμε ένας μεγάλος οργανισμός και να ξεφύγουμε εντελώς από τον τρόπο που λειτουργούσε η Ένωση Κυριών Δράμας πριν την κρίση. Η κρίση μας «ανάγκασε» να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, γιατί στην πόρτα μας ήρθαν άνθρωποι που κάποτε είχαν κάποια οικονομική επιφάνεια και τώρα έχουν πληγεί από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Βέβαια, πάντα πρέπει να προβλέπουμε τις ανάγκες της κοινωνίας μας και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. π.χ. την Στέγη προσφοράς και αγάπης, την φτιάξαμε πριν ακόμη εξελιχθούν τα πράγματα τόσο άσχημα στη χώρα μας.

«Το «Σπίτη Ανοιχτής Φιλοξενίας» δραστηριοποιείται στον τομέα της έμφυλης βίας, καθώς φιλοξενεί γυναίκες και παιδιά θύματα έμφυλης βίας, τα οποία προέρχονται όμως από περιοχές εκτός της Δράμας, για λόγους ασφάλειας»

– Έχετε λάβει από την πολιτεία και όχι μόνο, δεκάδες τιμητικές διακρίσεις για τη δράση σας. Αλήθεια αυτές οι βραβεύσεις σας έκαναν έστω και μια στιγμή να νοιώσετε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο;
– Θέλω να με πιστέψετε σε αυτό, ούτε πιο ευτυχισμένη με έκαναν, ούτε με έκαναν να νιώσω διαφορετικά την άλλη μέρα. Θεωρώ, πως κάνω το καθήκον μου και τίποτα περισσότερο, απλά νιώθω ότι εκτός από τους δεκάδες εθελοντές που έχω κοντά μου και γνωρίζουν ποια είμαι, τι κάνω και πως λειτουργώ, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που παρακολουθούν το έργο μας και φυσικά αυτό με γεμίζει με χαρά και ευτυχία. Γι’ αυτό τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

– Έχετε σίγουρα αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες εκτελώντας το φιλανθρωπικό σας έργο. Υπάρχει κάτι που σας έχει κουράσει σε αυτό το «μονοπάτι»;
– Όχι, αλλιώς θα τα είχα παρατήσει όλα. Οι ευχές και η αγάπη που καθημερινά εισπράττω με κάνει να ξεχνάω την κούραση ακόμη και την κακοπροαίρετη κριτική.

– Ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότεροι, προκειμένου να πετύχουν τους δικούς τους στόχους, περιφρονούν το κοινωνικό κακό που πιθανόν να προκαλέσουν… οι φιλανθρωπικοί σύλλογοι έρχονται να ταράξουν αυτή τη θεωρεία;
– Θεωρώ, πως ναι. Τίποτα δεν πηγαίνει καλά αν δεν έχει σύμμαχο την εντιμότητα και την αλήθεια. Όποιος πορεύεται με αυτά τα δύο στοιχεία δεν έχει να φοβάται τίποτα, εννοώ όποια οργάνωση πορεύεται με αυτά τα στοιχεία σίγουρα ταράσσει το κοινωνικό κακό που μπορούν να προκαλέσουν κάποιοι κακοπροαίρετοι, οι οποίοι στις μέρες μας είναι ουκ ολίγοι.

– Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας, σας βοηθάνε να προχωράτε πάντα μπροστά, αφήνοντας πίσω σας εμπόδια και δύσκολες καταστάσεις;
– Είναι στιγμές που και εγώ η ίδια αναρωτιέμαι, που δεν μπορώ να καταλάβω από πού αντλώ όλη αυτή τη δύναμη και την ενέργεια. Και τότε είναι που στρέφω το βλέμμα μου στον ουρανό και ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά τον Θεό…

«Το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας» είναι δημιουργία Δραμινών, καθώς δεν πήραμε καμία κρατική επιχορήγηση. Τα χρήματα συλλέχτηκαν από δωρεές συμπολιτών μας, από την υποστήριξη γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Πέτρου Γαίτανου, της Μιμής Ντενίση και της αείμνηστης Ζωής Λάσκαρη»

– Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που να έχουν επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεστε;
– Φυσικά, πρώτα απ’ όλα οι γονείς μου αλλά ουσιαστικότερα με επηρέασε ο αείμνηστος σύζυγός μου Αθανάσιος Τσιαμούρας, που δεν μπήκε ποτέ εμπόδιο στα θέλω μου και επίσης μου μετέδωσε την ηρεμία και την πραότητα. Κοντά του έζησα τόσο ευτυχισμένη και ποτέ δεν στερήθηκα την αγάπη και την τρυφερότητα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορώ να την μοιράζω και στους άλλους. Τον ευχαριστώ… Βέβαια ευχαριστώ και τα παιδιά μου, που δεν διαμαρτυρήθηκαν ούτε μια φορά, όταν έτυχε να λείπω βράδια απ’ το σπίτι και ήμουν στο νοσοκομείο, στην αστυνομία, σε σπίτια, όπου υπήρχε βία, όταν έτρεχα να βοηθήσω ανθρώπους, που αντιμετώπιζαν δύσκολες καταστάσεις.

– Μπορείτε να μου πείτε κάτι που μάθατε και δεν θα το μαθαίνατε αν δεν ασχολιόσασταν με την κοινωνική προσφορά;
– Το πόσο γεμίζει η ψυχή σου με την κοινωνική προσφορά, το πόσο παραγωγικά περνάς την ώρα σου και την ικανοποίηση που μπορείς να λάβεις από ένα ευχαριστώ κι ένα χαμόγελο.

– Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να ξεχωρίζει σε έναν χώρο και κάποιον άλλο στον ίδιο χώρο να είναι λιγότερο πετυχημένος; Τι είναι αυτό που δημιουργεί τη διαφορά;
– Όλοι οι άνθρωποι που κινούνται στον ίδιο χώρο είναι ίδιοι, ο ένας μεταδίδει την ενέργεια του στον άλλον. Απλά η διαφορά είναι, ότι εγώ αφιέρωσα και αφιερώνω χωρίς έκπτωση όλο μου τον εαυτό, όλο μου το είναι.

– Υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα δυσπιστίας απέναντι στις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Πώς το χειρίζεστε αυτό;
– Σαφώς και υπάρχει δυσπιστία απέναντι στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά εμάς δεν μας πτοεί, εννοώ, πως πάντα είναι ευπρόσδεκτη η κριτική, είτε είναι θετική, είτε αρνητική αρκεί να μην είναι παραπλανητική και να μην παρακωλύει το έργο μας. Όποιος έχει αμφιβολίες για το έργο μας και για το τί γίνεται μέσα στην Ένωση Κυριών Δράμας, δεν έχει παρά να έρθει απ’ τα γραφεία μας να πιει έναν καφέ και να παρατηρήσει τους ρυθμούς μας. Εκεί, σίγουρα θα καταλάβει πολλά και ίσως αναθεωρήσει.

«Είναι στιγμές που και εγώ η ίδια αναρωτιέμαι, που δεν μπορώ να καταλάβω από πού αντλώ όλη αυτή τη δύναμη και την ενέργεια. Και τότε είναι που στρέφω το βλέμμα μου στον ουρανό και ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά τον Θεό»

– Σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία σας με τους κρατικούς φορείς;
– Η συνεργασία μας με τους κρατικούς φορείς είναι άριστη, αν κι εμείς συνεργαζόμαστε ως επί το πλείστον με τα Μεγάλη Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.

– Είναι από τους στόχους σας η προώθηση του εθελοντισμού; Στηρίζουν οι νέοι τον εθελοντισμό;
– Η επιτυχία της Ένωσης Κυριών Δράμας είναι η αξιοποίηση νέων ανθρώπων, καθώς όλες μας οι δράσεις στηρίζονται από εθελοντές. Στο Κοινωνικό μας Φροντιστήριο διδάσκουν δεκαπέντε εκπαιδευτικοί, νέα παιδιά με όραμα, που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς. Το mobile school (κινητό σχολείο) υποστηρίζεται από μία πλειάδα νέων παιδιών. Δίπλα μου θέλω να έχω νέα παιδιά, για να μαθαίνω από αυτά, να γίνομαι ένα μαζί τους αλλά και να μαθαίνουν κι αυτά από μένα, από την εμπειρία τόσων ετών. Τα νέα παιδιά για να στηρίξουν τον εθελοντισμό πρέπει να τους μυήσεις σε αυτόν, να τους δώσεις χώρο, χρόνο και ενεργή δράση. Είμαι πεπεισμένη ότι οι νέοι μπορούν να κάνουν θαύματα.

– Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;
– Πάντα υπάρχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό. Οι εθελοντές μας μπορούν να αξιοποιηθούν, όπου αυτοί επιθυμούν και να συμμετέχουν σε όλες μας τις δράσεις. Για μας είναι ευλογία να έρχονται στον Φορέα μας νέοι εθελοντές, που έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν και να μας γνωρίσουν από κοντά.

«Τα νέα παιδιά για να στηρίξουν τον εθελοντισμό πρέπει να τους μυήσεις σε αυτόν, να τους δώσεις χώρο, χρόνο και ενεργή δράση. Είμαι πεπεισμένη ότι οι νέοι μπορούν να κάνουν θαύματα»

– Υπάρχει κάποια άλλη μεγάλη δράση που ετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον;
– Ναι, αρχικά να σας ενημερώσω πως συμμετέχουμε σε ένα Πρόγραμμα Eras-mus+. Τον Σεπτέμβριο του 2019 στην πόλη μας θα γίνει ένα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν φορείς που ασχολούνται με το mobile school και για μας είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά. Επίσης, να σας ανακοινώσουμε, πως είμαστε στη διαδικασία να αποκτήσουμε ένα van, με το οποίο το mobile school θα ταξιδεύει σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ ετοιμάζουμε και μια μεγάλη συνεργασία με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Γενικά οι δράσεις μας δεν σταματάνε ποτέ…

– Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος για να συνδράμει το έργο σας αλλά και κάποιος που έχει ανάγκη;
– Μπορείτε να μας βρείτε στα γραφεία μας, στην οδό Βενιζέλου 114 από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 08:30-15:00. Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα τηλέφωνα 2521046062-58015-55925 και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ιστοσελίδα μας www.dlu.gr facebook: Ένωση Κυριών Δράμας-Ladies Union of Drama, και στα e mail μας: info@dlu.gr & infodlu3@gmail.com
Σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας