10.9 C
Drama
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Αναστασία Μάγγαλου

Ο αναπτυσσόμενος και δημοφιλής τομέας της παραϊατρικής που φροντίζει με ασφαλή και επιστημονικό τρόπο την υγεία των ποδιών μας

Ποδολόγος

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Η ποδολόγος Μάγγαλου Αναστασία είναι πτυχιούχος Ποδολογίας, πιστοποιημένη από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) με βαθμό 20 (άριστα) με εξειδίκευση στην τεχνική της Ορθονυχίας.

Ο αναπτυσσόμενος και δημοφιλής τομέας της παραϊατρικής που φροντίζει με ασφαλή και επιστημονικό τρόπο την υγεία των ποδιών μας

Η εμφάνιση των επαγγελματιών της θεραπευτικής περιποίησης των κάτω άκρων αναφέρεται από πολύ παλαιά. Ήδη ο Ιπποκράτης (περίπου 400 π.Χ) ασχολήθηκε και έγραψε για το πρόβλημα της σκληροδερμίας των ποδιών (κάλους – υπερκεράτωση). Τον 12ο αιώνα μ.Χ., εμφανίστηκαν τα επαγγελματικά μπάνια και στην συνέχεια εξελίχθηκε το επάγγελμα.

Τι είναι η ποδολογία;

Η Ποδολογία είναι ένας κλάδος της παραϊατρικής που έχει ως αντικείμενο την παθολογία του άκρου ποδός και ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Πολλές από αυτές τις παθήσεις προέρχονται από παθολογικά αίτια όπως Σακχαρώδη Διαβήτη, αρθρίτιδα κ.α και άλλες είναι επίκτητες λόγο στενών και μικρών υποδημάτων, λάθος κοπή ονύχων, τραυματισμούς κ.α.
Η Ποδολογία ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών και παθήσεων των κάτω άκρων. Ο Ποδολόγος συνεργάζεται με Διαβητολόγους, Δερματολόγους, Ορθοπεδικούς, Φυσικοθεραπευτές και Μικροβιολόγους για την ολοκληρωμένη και ασφαλή επίλυση των προβλημάτων. Στόχος του ποδολόγου είναι να ανακουφίσει και να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα από την πρόληψη και την ορθή καθοδήγηση των ασθενών.

Η ποδολόγος Μάγγαλου Αναστασία είναι πτυχιούχος Ποδολογίας, πιστοποιημένη από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) με βαθμό 20 (άριστα) με εξειδίκευση στην τεχνική της Ορθονυχίας

Με τι ασχολείται ο ποδολόγος;

Η ποδολογία προσφέρει λύσεις σε προβλήματα, όπως κάλοι, σκληρύνσεις, υπερκερατώσεις και άλλες παθήσεις, όπως είσφρυση νυχιών, τραυματισμοί και δυσμορφίες, αλλά και μυκητιάσεις στα νύχια και τους μεσοδακτύλιους χώρους, ακόμη εξειδικευμένη περιποίηση στα σκληρά και δύσκολα νύχια.


Ο ποδολόγος λειτουργεί τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, όπως για παράδειγμα στην πρόληψη σε διαβητικά άτομα, αλλά και στη διαχείριση επιπλοκών στο διαβητικό πόδι. Ο Ποδολόγος είναι ειδικός για τις επιπλοκές και δυσλειτουργίες των νυχιών και του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από την προχωρημένη ηλικία, τις παθολογικές αιτίες, και τις μηχανικές πιέσεις.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ποδολόγο;

* Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με κάλους, υπερκερατώσεις και ραγάδες στα κάτω άκρα.
* Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με ονυχομυκητιάσεις.
* Αν θέλετε τα πόδια των παιδιών σας να ελέγχονται.
* Αν έχετε έναν ηλικιωμένο συγγενή που δεν είναι σε θέση να φροντίσει σωστά τα πόδια του.
* Αν έχετε ελαττωματική στάση του ποδιού και αυτό σας οδηγεί σε πρόβλημα σε όλο σας το σώμα, όπως το γόνατο, το ισχίο, την πλάτη, την μέση, ή δυσμορφίες πελμάτων όπως πλατυποδία, βλαισοποδία, ραιβοποδία και ανισοσκελία. Για την κατασκευή ορθωτικών πάτων (ιδανικά για την απορρόφηση των κραδασμών και την ευθυγράμμιση του διασκελισμού κατά τη βάδιση).

Ο Ποδολόγος συνεργάζεται με Διαβητολόγους, Δερματολόγους, Ορθοπεδικούς, Φυσικοθεραπευτές και Μικροβιολόγους για την ολοκληρωμένη και ασφαλή επίλυση των προβλημάτων

* Αν είστε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης αθλητής τότε γνωρίζετε ότι τα πόδια σας καταπονούνται, δέχονται περισσότερες και μεγαλύτερες πιέσεις, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν διαταραχές στο δέρμα και στα νύχια του άκρου ποδιού, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την υγεία σας και την απόδοση σας.
* Αν παρατηρείτε ή σας ενοχλεί κάτι στα νύχια σας (ονυχοκρύπτωση, ονυχογρύπωση)
* Αν είστε διαβητικός, καθώς τα άτομα με διαβήτη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή, οπότε μπορεί να μην καταλάβουν ένα μικρό κόψιμο χτύπημα η μια πληγή. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε εξέλκωση.
* Αν θέλετε να περιποιηθείτε τα κάτω άκρα σας.
* Αν είστε υποψήφια μητέρα που δυσκολεύεται να σκύψει να κόψει τα νύχια και να φροντίσει τα πόδια της δέχεστε φροντίδα που σας ανακουφίζει και τονώνει τα κουρασμένα σας πόδια, αλλά και πρόληψη παθήσεων όπως την είσφρυση λόγο του αυξημένου βάρους που ασκείται στα πόδια.
* Αν υπάρχει τραυματισμός της ονυχιαίας πλάκας και χρειάζεται αποκατάσταση.

Τι είναι το πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά την στάση (στατικό πελματογράφημα) και τη βάδιση (δυναμικό πελματογράφημα), αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα με χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της.

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά την στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας

Ο πελματογράφος είναι μια διαγνωστική ιατρική συσκευή που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια. Το πελματογράφημα είναι μια πολύ απλή και ανώδυνη μέτρηση που καλό είναι να γίνεται από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται σε μικρά παιδιά και σε αθλητές. Στα παιδιά γιατί είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια σωστή ανατομική βάση στήριξης τη στιγμή που το πόδι ακόμα αναπτύσσεται και κατ’ επέκταση να διορθωθεί ή να υποστηριχτεί η όποια μηχανική – μυοσκελετική βλάβη. Στους αθλητές γιατί οι επιβαρύνσεις και τα φορτία που ασκούνται στα πόδια και συνεπώς σε όλο το σώμα μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις και τους αγώνες είναι τεράστια. Η διόρθωση, στήριξη, πρόληψη και θεραπεία όλων των μηχανικών προβλημάτων γίνεται με την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πάτων.

Ποιο είναι το πιο συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται στα πόδια;

Η ονυχοκρύπτωση, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία τα νύχια διεισδύουν βαθιά στο δέρμα. Προκαλείται είτε λόγω λανθασμένης κοπής είτε λόγω κατασκευής του νυχιού, είτε ακόμα και λόγω στενών υποδημάτων. Είναι μια αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από πρήξιμο του δέρματος και αποβολή πυώδους εκκρίματος.

Αντιμετώπιση της ονυχοκρύπτωσης στο Κέντρο της κας Αναστασίας Μάγγαλου

Πλέον έχει βρεθεί η λύση χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο! Εφαρμόζονται διορθωτικά ελάσματα ορθονυχίας (μέθοδος 3ΤΟ, μέθοδος podostripe) εντελώς ανώδυνα. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται άμεση ανακούφιση από τον πόνο, αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση νυχιού) επιτρέπεται η άμεση χρήση υποδημάτων και δεν απαιτείται καμία απουσία από την εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας