Αντιδήµαρχος Πολιτισµού – Παιδείας – Αθλητισµού Δ. Δράµας
«Είδαµε ως ευκαιρία την εξοικονόµηση πόρων για ανάπτυξη σε άλλους τοµείς που θα αποτελέσουν την γέφυρα για το πέρασµα της Ονειρούπολης στη νέα της εποχή. Η ψηφιακή πλατφόρµα σκοπεύει να εξελιχθεί στην µεγάλη πύλη συνέχισης της επαφής µε όλους τους φίλους της διοργάνωσης και γνωριµίας µε όσους θα γίνουν πιστοί φίλοι της Δράµας. Δεν ακολουθούµε απλά τις τάσεις της εποχής, δηµιουργούµε νέα τάση» υπογραµµίζει η αντιδήµαρχος Πολιτισµού, Αθλητισµού και Παιδείας του δήµου Δράµας Αναστασία Τόλιου- Δάντζερα. Αναφέρθηκε σε θέµατα της τρέχουσας επικαιρότητας που αφορούν την λειτουργία των σχολείων την εποχή της πανδηµίας, την λειτουργία του δήµου αυτήν την περίοδο αλλά και στο θέµα του Κολυµβητηρίου. Όπως είπε έργα χωρίς διακοπή της λειτουργίας ενός κλειστού αθλητικού χώρου σαν το Κολυµβητήριο είναι αδύνατον να γίνουν και στόχος της δηµοτικής αρχής είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να προχωρήσει σε πλήρη ανακαίνιση του Κολυµβητηρίου δίνοντας λύση σε ένα πρόβληµα 40 ετών. Τέλος υπόσχεται ότι ο Δήµος, µε τις υπηρεσίες του σε πλήρη διάταξη, θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να είναι ο Δεκέµβριος πραγµατικά µήνας γιορτής.
– Βιώνουµε µια διαφορετική πραγµατικότητα λόγω του κορονοϊού κυρία Τόλιου. Αύξηση κρουσµάτων και στο «κόκκινο» η Δράµα. Κυριολεκτικά ανατράπηκαν όλα αυτήν την περίοδο…
– Στη ζωή µας τίποτα δεν ακολουθεί µια γραµµική πορεία, µαθαίνουµε όµως να προσαρµοζόµαστε και να προχωράµε πάντα µε νέα δεδοµένα αν και κατά κανόνα οι αλλαγές που επιβάλλονται βίαια δεν έχουν θετικό πρόσηµο.
Πρέπει να πούµε ότι είναι δείγµα ικανότητας µιας ηγεσίας το να προσαρµόζεται οµαλά στις µεταβολές, να δηµιουργεί ευκαιρίες για τους πολίτες βλέποντας τα θετικά ακόµα και στις πλέον δύσκολες καταστάσεις. Οι τελευταίες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης θέτουν βάθος εφαρµογής τριάντα ηµερών, ας ελπίσουµε ότι µέχρι τότε η Δράµα δεν θα ανήκει στις περιοχές µεγάλης επικινδυνότητας, αρκεί να ακολουθήσουµε τις επιταγές των ειδικών.
«Έργα χωρίς διακοπή της λειτουργίας ενός κλειστού αθλητικού χώρου σαν το Κολυµβητήριο είναι αδύνατον να γίνουν»
– Ο Δήµος Δράµας πώς λειτούργησε αυτήν την περίοδο;
– Ο Δήµος µας είχε πάρει µια κεντρική απόφαση από την αρχή της πανδηµίας που στηριζόταν σε δύο βασικούς άξονες και την εφαρµόζει έως σήµερα.
Να µην αφήσει να χαθεί το έργο που επιτελείται στα επίπεδα καθηµερινότητας και ωρίµανσης έργων, αλλά και να κατευθύνει µεγάλη ποσότητα πόρων στην προστασία των δηµοτών από την πανδηµία.
– Κυρία Τόλιου είστε Αντιδήµαρχος στους νευραλγικούς τοµείς της Παιδείας και του Αθλητισµού, που αυτήν την περίοδο είναι στην επικαιρότητα… Να ξεκινήσουµε από τον τοµέα της Παιδείας. Σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι σχολικές µονάδες και ποιες οι ενέργειές σας για την αντιµετώπιση της πανδηµίας;
– Παραµένουµε σε συνεχή συνεργασία για οποιοδήποτε θέµα προκύψει µε τους διευθυντές των σχολικών µονάδων της πρωτοβάθµιας και της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, επιλύοντας τα προβλήµατα που προκύπτουν όπου αυτό είναι εφικτό. Επίσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν γίνει όλες οι προβλεπόµενες απολυµάνσεις.
Να σηµειωθεί, ότι έχουµε δώσει εντολή να γίνονται απολυµάνσεις όπου και όποτε χρειαστεί σύµφωνα µε τις οδηγίες της διεύθυνσης υγιεινής της Π. Ε. Δράµας και των διευθύνσεων πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.
Έχουµε µεριµνήσει και υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών καθαριστικών προϊόντων µε απολυµαντική δράση. Αξιοσηµείωτο είναι επίσης ότι, ο δήµος Δράµας διέθεσε ένα σεβαστό ποσό από τον προϋπολογισµό του, προκειµένου να αυξήσει τις ώρες απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών ορισµένου χρόνου, που στελεχώνουν τις σχολικές µονάδες.
«Να ακολουθήσουµε πιστά όλους τους κανόνες που επιβάλλονται από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιµετώπιση του κορονοϊού»
– Πάµε τώρα στο θέµα του Κολυµβητηρίου που µονοπωλεί την τοπική επικαιρότητα. Η αιφνιδιαστική απόφαση να κλείσει προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Οι αντιπολιτεύσεις αναφέρουν ότι εσείς ζητήσατε να λειτουργήσει και λίγες µέρες µετά µπήκε το λουκέτο. Πώς οδηγηθήκαµε σε αυτήν την εξέλιξη;
– Σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί είναι µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναφερθούµε στο θέµα που προέκυψε µε το κολυµβητήριο, µετά µάλιστα και από τις αποφάσεις που έλαβε το Δηµοτικό Συµβούλιο.
Η συνέχιση της λειτουργίας που ζητήθηκε τον Σεπτέµβριο βασίστηκε στην παράταση που δόθηκε από την Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού για το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων όπως γινόταν τα προηγούµενα χρόνια και από την πλευρά µας αφορούσε αποκλειστικά την λειτουργία της πισίνας προκειµένου να µην διαταραχθεί η συνέχιση των αγωνιστικών τµηµάτων των δυο συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη ενώ παράλληλα έτρεχαν οι διαδικασίες και οι όροι δηµοπράτησης για την υποστύλωση των κερκίδων.
Με απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου αποφασίστηκε να µην παραχωρηθεί για χρήση σε σωµατεία και κοινό.
– Θα µπορούσαν να γίνουν κάποια έργα νωρίτερα και να µην σταµατήσει η λειτουργία του;
– Έργα χωρίς διακοπή της λειτουργίας ενός κλειστού αθλητικού χώρου τέτοιου είδους είναι αδύνατον να γίνουν. Οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή αυτής της απόφασης και να είχε προκριθεί, θα ήταν ένα µπάλωµα που θα πλήρωνε ο Δραµινός πολίτης.
– Και από εδώ και πέρα τι προβλέπεται να γίνει; Πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα ώστε να ξαναλειτουργήσει;
– Ο Δήµος Δράµας κάνοντας ακόµα ένα άλµα, µε δικούς του πόρους θα διαθέσει ένα ανακαινισµένο κολυµβητήριο, καθ’ όλα νόµιµο πλέον, δίνοντας λύση σε ένα πρόβληµα 40 ετών. Στόχος αποτελεί να είναι όσο το δυνατόν νωρίτερα στη διάθεση του κοινού για την εξυπηρέτηση ενός αθλήµατος που έχει αγκαλιάσει το σύνολο των δηµοτών και φέρνει συνεχώς επιτυχίες στις διάφορες διοργανώσεις που συµµετέχουν οι σύλλογοι.
– Και από το Κολυµβητήριο στην Ονειρούπολη. Η δηµοτική αρχή ξεκαθάρισε ότι θα διεξαχθεί και φέτος, µε διαφορετικό τρόπο φυσικά, λόγω κορονοϊού. Πότε θα γνωρίζουµε τι θα γίνει µε την Χριστουγεννιάτικη γιορτή;
– Προχωράµε φέτος σε αλλαγές οι οποίες συντάσσονται µε την ζώσα πραγµατικότητα αλλά δεν αφήνουµε να χαθεί η επαφή µας µε το πνεύµα των Χριστουγέννων. Επιλέγουµε να επενδύσουµε σε δράσεις και υποδοµές που τις προηγούµενες χρονιές της πλήρους ανάπτυξης δεν υπήρχε η οικονοµική δυνατότητα για να υποστηρίξει ο προϋπολογισµός της Ονειρούπολης. Είδαµε ως ευκαιρία την εξοικονόµηση πόρων για ανάπτυξη σε άλλους τοµείς που θα αποτελέσουν την γέφυρα για το πέρασµα της Ονειρούπολης στη νέα της εποχή. Η ψηφιακή πλατφόρµα σκοπεύει να εξελιχθεί στην µεγάλη πύλη συνέχισης της επαφής µε όλους τους φίλους της διοργάνωσης και γνωριµίας µε όσους θα γίνουν πιστοί φίλοι της Δράµας. Δεν ακολουθούµε απλά τις τάσεις της εποχής, δηµιουργούµε νέα τάση. Με διάδραση, γρίφους, παιχνίδι, ηλεκτρονική ξενάγηση στους χώρους και εκτός των άλλων εκπλήξεων, δυνατότητα εξασφάλισης ηλεκτρονικής συνάντησης και συνοµιλίας µε τον Άι Βασίλη µέσα από την εφαρµογή. Εξασφαλίζουµε την διαρκή ανανέωση της πλατφόρµας σε επίπεδο αισθητικής και περιεχοµένου και δηµιουργούµε το µεγαλύτερο ανοικτό αρχείο ήχου και εικόνας από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι της Ονειρούπολης έως σήµερα. Σε ότι αφορά το κόστος, βάσιµα υπολογίζεται ότι σε όχι πολύ καιρό από την αρχή της λειτουργίας της, η πλατφόρµα θα είναι απολύτως αυτοχρηµατοδοτούµενη µέσω των διαφηµιζόµενων επιχειρήσεων που θα στοχεύουν στην µεγάλη ποικιλία αγοραστικού κοινού που έτσι κι αλλιώς έχει ήδη η διοργάνωση. Η πλατφόρµα θα κρατάει νωπή την σχέση της µε το κοινό της καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου στοχεύοντας στο βάθος αυτής της αλληλεπίδρασης και όχι σε µια ετήσια ανανέωσή της.
Η γιγαντοοθόνη που θα τοποθετηθεί στο κεντρικότερο σηµείο της πόλης προορίζεται να γίνει το σηµείο αναφοράς της φετινής ιδιαίτερης Ονειρούπολης, η φωνή, το φως και η εικόνα στην καρδιά της Δράµας. Το παράθυρο επικοινωνίας και δικτύωσης όσων θα ήθελαν να βρίσκονται µαζί µε τον κόσµο της πόλης µας, αλλά οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν.Λαµβάνοντας υπόψιν όλες τις ιδιαίτερες παραµέτρους και τους στόχους που τέθηκαν για φέτος, κρίναµε σκόπιµη την αναγκαιότητα ανάπτυξης µιας τέτοιας πρωτοβουλίας προκειµένου µέσα από έναν µοντέρνο τρόπο να προβάλλονται µέσω ζωντανών συνδέσεων ή µαγνητοσκοπηµένα, ευχητήρια µηνύµατα από όλη την Ελλάδα, µουσική, ανακοινώσεις και προσφορές του εµπορικού συλλόγου, µηνύµατα, σποτ της διοργάνωσης, παραγωγές αφιερωµένες στη διοργάνωση, κάλαντα και άλλα τόσα.
Εγκαινιάζουµε φέτος έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, διαδραστικό και λαµπερό, που θα ζωντανεύει και θα ζεσταίνει µε την ενέργειά του την Δράµα µας, που θα εκµεταλλεύεται την ψηφιακή τεχνολογία φέρνοντας µας νοητά πολύ κοντά αλλά χωρίς κινδύνους. Μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στην τόνωση της ψυχολογίας µας και στην υποστήριξη του εµπορικού κόσµου της πόλης µας.Ελπίζουµε να µην υπάρξουν νέα περιοριστικά µέτρα που θα µαταιώσουν την οποία προσπάθεια γίνεται µε πολλή αγάπη.
«Προχωράµε φέτος σε αλλαγές στην Ονειρούπολη, οι οποίες συντάσσονται µε την ζώσα πραγµατικότητα»
– Για την διεξαγωγή των δράσεων που σχεδιάζετε απαιτείται η σύµφωνη γνώµη και των αντιπολιτεύσεων. Θα υπάρξει λύση ή θα συνεχισθεί το αδιέξοδο;
– Η ανάλυση των δράσεων που προγραµµατίζουµε κατάφεραν να κάµψουν τις περισσότερες διαφωνίες και η παράταξη της µείζονος αντιπολίτευσης προς τιµήν της στήριξε στο σύνολό της την ιδέα µιας σειράς δράσεων που καθιστούν την φετινή Ονειρούπολη εφικτή και ασφαλής. Ίσως η συγκεκριµένη διαδικασία θα έπρεπε να αποτελέσει πιλότο ζύµωσης και σύνθεσης απόψεων σε επίπεδο Δηµοτικού Συµβουλίου προκειµένου να καθιερώσουµε ένα µονοπάτι συνεννόησης για το καλό του τόπου µας. Είναι κρίµα να χάνονται καλές ιδέες στον βωµό των µικροπαραταξιακών συµφερόντων.
– Ο κορωνοϊός έφερε αλλαγές στον χώρο διεξαγωγής της Λαϊκής. Σας βρίσκει σύµφωνη η συζήτηση για µόνιµη µεταφορά της λαϊκής αγοράς στον χώρο της Ανάπλασης;
– Η πανδηµία επέβαλε τα δικά της θέλω σε όλους τους χώρους που υπάρχει µεγάλη συνάθροιση ατόµων αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίσουν να ικανοποιούνται οι ανάγκες των δηµοτών και να εξασφαλίζεται η βιωσιµότητα της αγοράς. Είναι µια εξίσωση µε τρία ζητούµενα, στην πραγµατικότητα µια άσκηση ακριβείας στην οποία ο Δήµος ήδη αφουγκράζεται µε µεγάλη προσοχή όλες τις τάσεις και θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.
– Είστε ικανοποιηµένη από τις συνεδριάσεις των δηµοτικών συµβουλίων;
– Το Δηµοτικό Συµβούλιο αν το αναλύσουµε σε βάθος είναι ένα σύνολο χαρακτήρων, εµπειριών, τάσεων, απόψεων και άλλων πολλών που καλούνται να γίνουν οµάδα λήψης αποφάσεων για ένα συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Όπως σε όλες τις προσπάθειες συγκρότησης µιας οµάδας ανθρώπων υπάρχουν δυσκολίες προσαρµογής και συντονισµού αλλά στο στάδιο ωρίµανσης παράγεται το µέγιστο αποτέλεσµα, έτσι και το Δηµοτικό Συµβούλιο βιώνει µια ανάλογη κατάσταση.
– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Αυτό που θέλω να πω σχετίζεται µε τις τριάντα ηµέρες που θα ακολουθήσουν. Επειδή όλοι µας έναν στόχο έχουµε, να παραµείνουµε ασφαλείς και να περάσουµε ως κοινωνία όσο γίνεται πιο δυνατοί στην µετά κορονοϊού εποχή είναι επιβεβληµένο να ακολουθήσουµε πιστά όλους τους κανόνες που επιβάλλονται από την κεντρική κυβέρνηση. Ο επιστηµονικός κόσµος ξέρει καλύτερα από τον καθένα µας τι πρέπει να γίνει και από την πλευρά του ο Δήµος, µε τις υπηρεσίες του σε πλήρη διάταξη, θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να είναι ο Δεκέµβριος πραγµατικά µήνας γιορτής.