32.2 C
Drama
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Αναστασία Τόλιου

«Απαιτώ τον τόπο μου καινοτόμο, έξυπνο, διεκδικητικό, νοικοκυρεμένο. Μια καλή αρχή έγινε με τον Χριστόδουλο Μαμσάκο»

Πτυχιούχος Διοίκησης & Οικονομίας / Υπ. Δημοτική Σύμβουλος Δράμας με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα»

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Η Αναστασία Τόλιου είναι μια σύγχρονη, δυναμική και δραστήρια γυναίκα. Για την «υπόθεση Δράμα» όπως της αρέσει να λέει δεν μπορεί να περισσέψει κάποιος και όλοι μπορούν να δώσουν το καλό τους κομμάτι.
Δρα ανάμεσα σε ανθρώπους που διψούν για νέα μάθηση, για ενασχόληση με τα κοινά, για μια συνεχή αυτοβελτίωση. Αυτοί είναι οι δυο βασικοί άξονες που καθορίζουν τα πράγματα για τα οποία με πάθος θέλει να αγωνιστεί.
Δηλώνει ότι υπάρχει πλέον ένα επαρκές δείγμα δουλειάς για τον τρόπο που ο Χριστόδουλος Μαμσάκος διαχειρίστηκε την διοίκηση του Δήμου. Με βάση αυτό υπάρχει η πεποίθηση όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να στηριχτεί σε αυτό από όλους τους Δραμινούς.

– Κα Τόλιου, αποφασίσατε τελικά να κατέλθετε στον πολιτικό στίβο. Κάποιοι το περίμεναν εδώ και καιρό…
– Η πολιτική δεν μπορεί να είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε αυτοεκπληρούμενη προσδοκία. Οι άνθρωποι γύρω μου γνωρίζουν ότι η υποψηφιότητα ήρθε ως φυσική συνέχεια της ατομικής και συλλογικής μου δράσης. Είναι καλό να προκύπτουν οι καταστάσεις να ακολουθούν αβίαστα και γραμμικά.

– Γνωρίζω πως είχατε προτάσεις και από άλλες παρατάξεις. Γιατί είπατε το ναι στον Χριστόδουλο Μαμσάκο;
– Δεν θα περίμενα τη στιγμή της κατάρτισης ψηφοδελτίων να πειστώ από τον επικεφαλής κάθε παράταξης. Ο Χριστόδουλος Μαμσάκος και ως δημότης της Δράμας και ως Δήμαρχός της, με έπεισε να συμπορευθώ κι εγώ με το δικό του όραμα για τη συνέχιση και περαιτέρω ενδυνάμωση της συλλογικής προσπάθειας για μια Δράμα με δυναμισμό, εξωστρέφεια, δημιουργικότητα, καινοτομία, βιώσιμη ανάπτυξη, ποιότητα ζωής και κοινωνικό πρόσωπο.

«Τις νέες υποψηφιότητες μόνο ως θετικό φαινόμενο μπορώ να τις χαρακτηρίσω. Η πολιτική και η ενασχόληση με το σύνολο δείχνει να είναι ξανά ελκυστική για τους πολίτες και αυτό είναι ένα βήμα μπροστά για τη Δημοκρατία συνολικά»

– Ήταν μια δύσκολη απόφαση να μπείτε ενεργά στον προεκλογικό στίβο;
– Ποτέ δεν είναι εύκολη μια απόφαση τέτοιου είδους. Αρχικά πρέπει να στρέφεσαι προς τον εαυτό σου θέτοντας αυτονόητα ερωτήματα για το αν έχεις να δώσεις πράγματα, αν έχεις διάθεση αυτά να τα προσφέρεις και αν θεωρείς ότι μπορείς να αντέξεις.
Επειδή κε Ελευθεριάδη σας ακούω να χρησιμοποιείτε συχνά τη λέξη «στίβος», θα σας περιγράψω πως την πολιτική την βλέπω ως «Μαραθώνιο». Έχω παρατηρήσει διαχρονικά ανθρώπους γεμάτους όνειρα και φιλοδοξίες να μπαίνουν φουριόζοι στα πρώτα μέτρα και στη διάρκεια της θητείας να παρουσιάζουν σημάδια πολιτικής κόπωσης. Τα κοινά απαιτούν σωστή τακτική, οικονομία δυνάμεων και προσήλωση στο στόχο, όπως ακριβώς οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

– Πως δέχτηκε την απόφασή σας αυτή ο σύζυγός σας, ο γιατρός Γιάννης Δάντζερας;
– Ο σύντροφός μου στη ζωή και τις αξίες μου ήταν η οριστική παρακίνησή μου να ασχοληθώ.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τον Χριστόδουλο Μαμσάκο ως δήμαρχο;
– Υπάρχει πλέον ένα επαρκές δείγμα δουλειάς για τον τρόπο που ο Χριστόδουλος Μαμσάκος διαχειρίστηκε την διοίκηση του Δήμου. Με βάση αυτό υπάρχει η πεποίθηση όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να στηριχτεί σε αυτό από όλους τους Δραμινούς.

– Σε αυτή την εκλογική διαδικασία διαπιστώσαμε αρκετούς νέους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
– Τις νέες υποψηφιότητες μόνο ως θετικό φαινόμενο μπορώ να τις χαρακτηρίσω. Η πολιτική και η ενασχόληση με το σύνολο δείχνει να είναι ξανά ελκυστική για τους πολίτες και αυτό είναι ένα βήμα μπροστά για τη Δημοκρατία συνολικά.

– Έχετε ξεκινήσει τον προεκλογικό σας αγώνα εδώ και λίγες εβδομάδες. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί;
– Η αίσθηση που έχω αυτό το μικρό διάστημα είναι ότι κυλάει φρέσκο νερό στην πόλη μας. Υπάρχει κλίμα που ευνοεί την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, οπότε είμαι διπλά χαρούμενη για το αποτέλεσμα που μπορεί να υπάρξει από αυτήν την διαδικασία.

«Τα λάθη από μόνα τους, χωρίς ανάλυση και κριτική σκέψη, μένουν μόνο λάθη»

– Σε ποιον τομέα της δραστηριότητας του δήμου θα θέλατε να προσφέρετε;
– Επαγγελματικά ασχολήθηκα με τους τρόπους απορρόφησης κοινοτικών πόρων και το συντονισμό δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσωπικά δρω ανάμεσα σε ανθρώπους που διψούν για νέα μάθηση, για ενασχόληση με τα κοινά, για μια συνεχή αυτοβελτίωση. Αυτοί οι δυο βασικοί άξονες καθορίζουν από μόνοι τους πράγματα για τα οποία θέλω με πάθος να αγωνιστώ.

– Δυστυχώς η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους πανευρωπαϊκά δείκτες συμμετοχής γυναικών στην πολιτική. Ο νόμος της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια προσπαθεί να το ανατρέψει αυτό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το υποχρεωτικό του νόμου είναι υποτιμητικό για τη γυναίκα.
– Για τον Νόμο που αυξάνει ποσοστιαία, από το 1/3 στο 40%, τη συμμετοχή γυναικών στις Εθνικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλω να σημειώσω δυο πράγματα. Από τη μία φωτίζει το πρόβλημα της μειωμένης συμμετοχής μας στα κοινά, στη λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων, από την άλλη όμως θεωρώ ότι δείχνει να αντιμετωπίζει τις Γυναίκες ως μια προβληματική κοινωνική ομάδα η οποία χρειάζεται «μέσον», «σπρώξιμο» ώστε να κατέβει στην πολιτική.

– Ποιο ήταν το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε;
– Η παιδική μου ηλικία μοιράστηκε σε δυο κύρια βιώματα.
Το ένα είναι η Δράμα με τις παθογένειες που την κρατούσαν καθηλωμένη, αλλά με την αυθεντικότητα των ανθρώπων της που πάλεψαν να την κουβαλήσουν στις πλάτες τους και να την κάνουν μια ανθρώπινη πόλη που ζητά το ρόλο της στην περιοχή.
Το άλλο, ως παιδί μεταναστών στη Γερμανία, όπου κάποιος βιώνει τον τρόπο οργάνωσης, τη σχέση συνέπειας και αλληλεπίδρασης Κράτους – πολίτη σε μέγιστο βαθμό. Αυτά τα δυο καθόρισαν τον αξιακό μου κόσμο ως την ώρα αυτή που μιλάμε.

– Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρείτε ότι σας έχουν επηρεάσει καθοριστικά στον τρόπο που σκέφτεστε;
– Η αξιοπρέπεια, η καθαρότητα και η συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή τους οι γονείς μου, χωρίς να το ξέρουν ακόμα και οι ίδιοι διαμόρφωσαν κομμάτια της σκέψης και της ανάλυσής μου για τα πράγματα.

«Προσωπικά δρω ανάμεσα σε ανθρώπους που διψούν για νέα μάθηση, για ενασχόληση με τα κοινά, για μια συνεχή αυτοβελτίωση. Αυτοί οι δυο βασικοί άξονες καθορίζουν από μόνοι τους πράγματα για τα οποία θέλω με πάθος να αγωνιστώ»

– Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας;
– Η κόρη μου.

– Στο Θεό πιστεύετε;
– Απολύτως, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

– Τα λάθη είναι γνώση;
– Τα λάθη από μόνα τους, χωρίς ανάλυση και κριτική σκέψη, μένουν μόνο λάθη.

– Ποια θεωρείτε ως σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Δράμας;
– Η Δράμα παρέμεινε θεατής, εκπροσωπήθηκε και διοικήθηκε από ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τον προσανατολισμό της, και δεν πιστεύω μέσα μου ότι δεν ήθελαν. Το ζήτημα είναι να δούμε το Δήμο μας ως δική μας υπόθεση, να τον προσέξουμε όπως το σπίτι μας. Μια καλή αρχή έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, την έκανε ο Χριστόδουλος Μαμσάκος και θα τον βοηθήσουμε όλοι να γίνουν ακόμα περισσότερα.

– Ποιο είναι το όραμά σας για το δήμο της Δράμας.
– Η τριβή μου με τα πράγματα και η βιωματική γνώση που απέκτησα και εκτός της πατρίδας μας, μου επιτρέπει να βλέπω και με μια άλλη ματιά το πως απαιτώ τον τόπο μου. Καινοτόμο, έξυπνο, διεκδικητικό, νοικοκυρεμένο. Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της σκέψης μου.

«Η αξιοπρέπεια, η καθαρότητα και η συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή τους οι γονείς μου, χωρίς να το ξέρουν ακόμα και οι ίδιοι, διαμόρφωσαν κομμάτια της σκέψης και της ανάλυσής μου για τα πράγματα»

– Εσείς ως Σύμβουλος του Δήμου τι θα προτείνετε στον Δήμαρχο για την επόμενη ημέρα;
– Πρέπει να τελειώνουμε μια για πάντα με την εσωστρέφεια, να γίνουμε μια «έξυπνη πόλη», που θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της. Νομίζουμε μια ζωή ότι είμαστε στο άκρο της Ελλάδας, ενώ αν το δούμε καθαρά συνορεύουμε βόρειά μας με χώρα της Ε.Ε. που αναζητά διεξόδους συνεργασιών ανάπτυξης, ενώ τα πόδια μας ακουμπούν τον μεγαλύτερο Βαλκανικό οδικό άξονα. Η Δράμα είναι ένας σύγχρονος «Ανταίος», μια πόλη που παίρνει δύναμη από την επαφή με τη φοβερή γη της και είναι ικανή να σηκωθεί εκπλήσσοντας τους πάντες με αυτά που μπορεί να καταφέρει. Και θα το δείτε, πλησιάζει αυτή η στιγμή.

– Γιατί να ψηφίσεις κάποιος εσάς και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο του Συνδυασμού;
– Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ χρήσιμο τον κάθε έναν από τους συνυποψηφίους μου, είτε προέρχεται από τον δικό μας συνδυασμό, είτε από οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Για την «Υπόθεση Δράμα», όπως μου αρέσει να το λέω, δεν μπορεί να περισσέψει κάποιος, όλοι μπορούν να δώσουν το καλό τους κομμάτι. Η δική μου υποψηφιότητα έχει πιο πολύ μέσα της το «γιατί» και λιγότερο το «εμένα». Το δικό μου «γιατί» είναι εκείνο που με κινητοποίησε και θέλησα να προσφέρω ότι έχω.

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας