21.5 C
Drama
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριοδικόΘέματα ΠεριοδικούΑναστάσιος Χατζηγιάννης

Αναστάσιος Χατζηγιάννης

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτελεί άθλο!»

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας / Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Δ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας έχει βρει στο πρόσωπο ενός «βραχύσωμου» πλέι μέικερ τον άνθρωπο που με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μοιράζει τις ασιστ εντός και εκτός συμβουλίου.
Είναι ο Τάσος, που και την καλημέρα θα την πει με νεύρο και τσαγανό. Είναι ο ίδιος που όταν θα χτυπήσει το χέρι του στα έδρανα και θα υψώσει τον τόνο της φωνής του, θα ακουστεί από το Δημαρχιακό Μέγαρο μέχρι την κεντρική πλατεία. Είναι ο ίδιος που πεισμώνει και επιμένει για αυτά που πιστεύει και επίσης ο ίδιος που όταν καταλάβει το λάθος του δεν θα διστάσει να πει «συγνώμη» καθαρά και δημόσια.
Καμαρώνει περισσότερο για το χωριό του και τις αγροτικές δουλειές του και λιγότερο για τις τόσες και τόσες θέσεις και αξιώματα που γνώρισε.
Διαβάζει (κανείς δεν ξέρει πως προλαβαίνει), τρέχει (από νωρίς το πρωί), ακούει (όλους …χαρά στην υπομονή του), φωνάζει (αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια δεν φωνάζει απλά, βρίζει με το που θα σε δει), εργατικός (αυτό το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοι του), αποτελεσματικός …αυτός είναι ο Τάσος Χατζηγιάννης!

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Έχουν συμπληρωθεί 2,5 χρόνια που η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» ανέλαβε τα ηνία στον δήμο Δράμας. Πώς κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής;
– Κρίνοντας το παραγόμενο έργο αντικειμενικά και με βάση τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας παρέχει η πολιτεία θα το έκρινα ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης και δείχνουμε το Κοινωνικό μας πρόσωπο σε όλους τους συνδημότες μας σε μια δύσκολη περίοδο, όπου οι ανάγκες των συνδημοτών μας  αυξάνονται συνεχώς. Ο τομέας ευθύνης μας είναι πολύ μεγάλος και δυστυχώς, οι πόροι ελάχιστοι. Ουσιαστικά, στα χρόνια μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτελεί άθλο!

– Ικανοποιημένος από την έως τώρα λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Γίνονται συζητήσεις για τα σοβαρά και μεγάλα θέματα του δήμου;
– Ανήκω στη γενιά που υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερο από 15 χρόνια. Σήμερα, με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το επίπεδο των συναδέλφων είναι υψηλό, γεγονός που οφείλεται στις συνθήκες που έχουν αλλάξει. Υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι, με γνώσεις αλλά και εμπειρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αναλαμβάνει την ευθύνη των θέσεων και των απόψεων τους. Ασφαλώς, όλα τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου συζητούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Εδώ θα έλεγα ότι στον Δήμο της Δράμας το 80% και πλέον των αποφάσεων είναι ομόφωνες. Βέβαια τα εύσημα ανήκουν σε όλους, αλλά ιδιαίτερα στον Δήμαρχο μας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, που ο  χαρακτήρας τους, οι γνώσεις τους και το ήθος τους προδιαθέτουν όλους, ώστε τα Συμβούλια να  διεξάγονται σε  πολύ καλό κλίμα. Πιστεύω ότι και ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Μπαϊρακτάρης με το επίπεδο και τη σοβαρότητα που τον διακρίνει θα αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο.

– Πώς βλέπετε την λειτουργία των αντιπολιτεύσεων; Σας βοηθούν ή σας δημιουργούν εμπόδια;
– Κάθε παράταξη που έχει την ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου θα πρέπει να επιθυμεί να έχει σοβαρή Αντιπολίτευση που να ελέγχει τη Διοίκηση, αλλά παράλληλα να την κρατάει σε εγρήγορση, ώστε να κάνει τα λιγότερα λάθη προς όφελος των δημοτών. Για να μην ωραιοποιώ όμως τις καταστάσεις, υπάρχουν κάποιες αρνητικές φωνές, αλλά χάνονται μέσα στη θετική πρόθεση των υπολοίπων. Πιστεύω ότι ο πολίτης έχει ανάγκη να βλέπει πρόοδο και εξέλιξη χωρίς μικροπαραταξιακές αντεγκλήσεις.

«Είναι οφθαλμοφανές ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα»

– Κύριε Χατζηγιάννη Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. εδώ και μερικούς μήνες. Σίγουρα μια θέση με πολλές ευθύνες. Ικανοποιημένος από την λειτουργία της επιχείρησης;
– Τεράστιες ευθύνες όντως. Άλλωστε είναι γνωστό ότι είμαστε για τα δύσκολα. Προσωπικά βασίζομαι στις γνώσεις μου, τις δυνάμεις μου, το μεράκι μου, αλλά και στην πολυετή εμπειρία μου.
Βασίζομαι στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Είναι οφθαλμοφανές ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Κατορθώνει να εκπληρώνει τον ρόλο της  με τον καλύτερο τρόπο, αν και υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, καθώς και με προβλήματα που υπάρχουν στην ρευστότητα.
Λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό. Παρόλα ταύτα κατορθώνει να αποτελεί μία υγιή Επιχείρηση και να εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των Δημοτών.

– Πολυσχολιάστηκε η απόφαση του δημάρχου να μην παραμείνει Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.. Ποιο το σκεπτικό της επιλογής αυτής;
– Η απόφαση είναι καθαρά του Δημάρχου μας. Το να εμπιστευθεί εμένα και να με ορίσει Πρόεδρο της μεγαλύτερης Επιχείρησης του Δήμου είναι τιμή μου. Παράλληλα με επιφορτίζει με μεγαλύτερες ευθύνες. Δεν δικαιούμαι να τον διαψεύσω. Όπως τόσα χρόνια, έτσι και τώρα, θα συνεχίσω να λειτουργώ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς όφελος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. και των Δημοτών.

– Μια θέση που απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης κύριε Πρόεδρε. Πόσες ώρες την ημέρα ασχολείστε με την επιχείρηση;
– Στη Δ.Ε.Υ.Α.Δ. δεν υπάρχει ωράριο. Ασχολούμαι όσες ώρες χρειαστεί και μέρα και νύχτα και γιορτές και καθημερινές, Σάββατο και Κυριακές. Είναι τέτοιο το είδος της Επιχείρησης που απαιτεί να βρίσκεσαι σε εγρήγορση όλο το 24ωρο. Εμείς είμαστε μαθημένοι έτσι κι αλλιώς από τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς οι βλάβες και τα προβλήματα δεν υπακούουν στο εργασιακό ωράριο.

– Πως βαδίζει η επιχείρηση σε αυτήν την δύσκολη περίοδο; Πληρώνουν οι πολίτες ή έχουμε αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών;
– Ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. είναι μια επιχείρηση που έχει μοναδικό έσοδο τη συνδρομή των συμπολιτών μας.
Μέσα στην οικονομική δύνη που έχει περιέλθει ο τόπος μας, η χώρα μας, θεωρώ αυτονόητη την αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών. Πέραν όλων των άλλων καταφέρνουμε να λειτουργούμε. Διευκολύνουμε τους πολίτες με την εφαρμογή των διακανονισμών με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να εξυπηρετεί τον σκοπό και το ρόλο της αλλά και τους δημότες. Επιθυμία μας είναι να αυξήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Δημότες με το λιγότερο κόστος.

«Να είναι αισιόδοξοι όσο μπορούν οι συνδημότες μας, γιατί όπως λέω πολλές φορές τελευταίοι θα πέσουμε. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική μας Αρχή αγωνίζονται για το καλύτερο»

– Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία κρατάτε την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης χαμηλά;
– Η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό φυσικά για εμάς στην επιχείρηση που αντιμετωπίζουμε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. είναι ουσιαστικά μείωση των εσόδων μας. Παρόλα αυτά αντιλαμβανόμενοι τον κοινωνικό ρόλο του αγαθού που λέγεται νερό δεν μπορούμε να ανεβάσουμε το τιμολόγιο. Προσπαθούμε να μειώσουμε εσωτερικά τα κόστη λειτουργίας, να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση και να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των προμηθειών χωρίς σπατάλες και περιττά έξοδα.

– Μεγάλο το κόστος σε ενέργεια για τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.. Έχετε κάνει κάτι στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας;
– Το ενεργειακό κόστος αποτελεί τον πιο βασικό άξονα πάνω στον οποίο επικεντρώνουμε τις κινήσεις μας, τόσο αυτόνομα όσο και ως ένωση των Δ.Ε.Υ.Α. Πανελλαδικά. Αυτή τη στιγμή μετά από 20 χρόνια διαλόγου και παραστάσεων με την Δ.Ε.Η., ίσως έχουμε ελπίδα αισιοδοξίας, ώστε να ξεφύγουν οι Δ.Ε.Υ.Α. από την πληρωμή κανονικού τιμολογίου και να ενταχθούν σε βιομηχανικά τιμολόγια, γεγονός που θα δώσει μια ανάσα στις Επιχειρήσεις, καθώς είναι αδιανόητο οι Δημοτικές Επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται ως γενικής χρήσεως καταναλωτές. Να αναφέρω μόνο ότι το κόστος ρεύματος για τη λειτουργία μας ανέρχεται σε πάνω από 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο.
Όσον αφορά στη λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια ως προς τη μείωση της κατανάλωσης, από τους προηγούμενους μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο τμήμα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια βελτίωσης . Εξάλλου, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

– Πρόσφατα εγκρίθηκε το πρόγραμμα της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. για την κατασκευή του Δικτύου ύδρευσης της ζώνης 3 του Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού άνω 6.109.268,29 ευρώ. Τι περιλαμβάνει και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης;
– Μεγάλο σοβαρό σύγχρονο έργο στα μέτρα των εποχών με υλικά τελευταίας γενιάς. Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων τροφοδοτικών και διανομής και πλήρη έλεγχο διαρροών. Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. για την αντικατάσταση του συνόλου του Δικτύου της πόλης και των γύρω οικισμών. Με την κατασκευή του έργου θα αντικατασταθούν συνολικά 61.750 μέτρα αγωγών στην περιοχή νότια της 1ης Ιουλίου. Τα αναμενόμενα οφέλη πολλά και έχουν σχέση πρώτα με την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και άρα με την ποιότητα του παρεχόμενου νερού στους πολίτες. Δεύτερον, αναμένουμε μεγάλη μείωση στην ενέργεια (Δ.Ε.Η.) από την μείωση των αφανών διαρροών. Τρίτον, στοχεύουμε στη μείωση βλαβών με ότι αυτό συνεπάγεται (υλικά, εργατοώρες, κοινωνική όχληση). Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε ότι το έργο είναι  πολύ σημαντικό. Από την υπογραφή της σύμβασης με τον Ανάδοχο και μέσα σε δύο χρόνια, πρέπει να έχει τελειώσει το έργο.

«Το να µε εµπιστευθεί ο Δήµαρχος και να µε ορίσει Πρόεδρο της µεγαλύτερης Επιχείρησης του Δήµου είναι τιµή µου. Αλλά παράλληλα µε επιφορτίζει µε επιπλέον ευθύνες. Δεν δικαιούµαι να τον διαψεύσω»

– Σήμερα ποια έργα εκτελεί η Δ.Ε.Υ.Α.Δ.;
– Από ίδιους πόρους η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. κάθε χρόνο εκτελεί μία σειρά έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην πόλη και τις Δημοτικές και τοπικές Κοινότητες. Παράλληλα με την υλοποίηση των εκτελεστέων έργων γίνεται η αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων που απαιτούν εκτέλεση έργων.

– Και πόσο έτοιμοι είστε από πλευράς μελετών στο νέο Ε.Σ.Π.Α.;
– Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά. Το έργο της Ζώνης 3 είναι μόνον η Αρχή. Αφού πάρουμε έγκριση για το επόμενο, θα το ανακοινώσουμε και έπονται μία σειρά από έργα  που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Δήμαρχος μας, η παράταξη μας, είναι εδώ και δεν σταματάει να δουλεύει. Η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α. είναι αξιοθαύμαστη για τις μελέτες αλλά και για τις  επιτυχίες των εντάξεων των έργων. Το θέμα είναι ότι όλα γίνονται με ελάχιστο προσωπικό και λειτουργεί μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο σφιχτό και ιδιαίτερα γραφειοκρατικό. Η Τ/Υ της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. με την εκπόνηση μελετών και τις εντάξεις των έργων, συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Δράμας.

– Πότε εκτιμάτε ότι θα έχουν εξ ολοκλήρου αντικατασταθεί τα δίκτυα ύδρευσης τόσο στο Δήμο της Δράμας όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα;
– Θα γίνεται η αντικατάσταση των δικτύων τμηματικά, ανάλογα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων που εισρέουν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Παράλληλα από ίδιους πόρους η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. κάνει τμηματικές  αντικαταστάσεις και στην πόλη αλλά και στις Κοινότητες. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης.

«Η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό φυσικά για εμάς στην επιχείρηση που αντιμετωπίζουμε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. είναι ουσιαστικά μείωση των εσόδων μας»

– Σήμερα που μιλάμε είναι όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα συνδεδεμένα με τον Βιολογικό Καθαρισμό;
– Μένει η Κοινότητα του Μαυρόβατου και του Μικροχωρίου. Υπάρχει μελέτη ώριμη από την Τεχνική Υπηρεσία. Μόλις ανοίξει, λοιπόν, πρόσκληση στο Ε.Σ.Π.Α. έργων Αποχέτευσης, είμαστε έτοιμοι.

– Και με τον βιολογικό Χωριστής προχωρά η δημοπράτηση της κατασκευής ανεξάρτητης μονάδας λυμάτων;
– Έχει υποβληθεί ο φάκελος του έργου και είμαστε υπό έγκριση.

– Πάμε και σε άλλα θέματα. Ποια η θέση σας για θέματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική του δήμου;
– Η Δημοτική μας Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Μαμσάκο έβαλε σε προτεραιότητα την Κοινωνική Πολιτική. Από τα μεγαλύτερα θέματα που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την χώρα και τον Δήμο μας. Όλο και περισσότεροι συνδημότες μας έχουν ανάγκη στήριξης. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος λοιπόν, στην Κοινωνική πολιτική. Φαίνεται άλλωστε και μέσα από τα νούμερα του Προϋπολογισμού. Η Κοινωνική μας Υπηρεσία παράγει σημαντικό έργο, χωρίς τυμπανοκρουσίες (κοινωνικό παντοπωλείο, Τ.Ε.Β.Α., κοινωνικά φροντιστήρια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μειώσεις δημοτικών τελών σε πολύτεκνες οικογένειες και τόσα άλλα).
Οι ωφελούμενοι πάρα πολλοί.

– Ποιο είναι το  διακύβευμα  αυτής της  αυτοδιοικητικής  περιόδου;
– Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται η Τ.Α. να κρατήσει Κοινωνικό πρόσωπο. Πρέπει οι Κοινωνικές παροχές να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Είναι ανάγκη της εποχής.
Η Τ.Α. επιβάλλεται σήμερα να είναι ακόμη πιο ανθρώπινη και πιο προσιτή στους Δημότες με σεβασμό.

– Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο Δημότης Δράμας όταν στην πανελλαδική επικαιρότητα κυριαρχεί ο φόβος και η απαισιοδοξία;
– Να είναι αισιόδοξοι όσο μπορούν οι συνδημότες μας, γιατί όπως λέω πολλές φορές, “τελευταίοι θα πέσουμε”. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική μας Αρχή αγωνίζονται για το καλύτερο.

– Τι είναι πολιτική για εσάς;
– Προσφορά στον Άνθρωπο με ανιδιοτέλεια. Σωστός και έγκυρος σχεδιασμός, σωστή Οργάνωση και σοβαρή υπεύθυνη Διοίκηση.

«Ο πολίτης έχει ανάγκη να βλέπει πρόοδο και εξέλιξη χωρίς µικροπαραταξιακές αντεγκλήσεις»

– Και τι είναι κατά την άποψή σας η τοπική αυτοδιοίκηση;
– Η κοντινότερη μορφή εξουσίας στον πολίτη. Αυτοί που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται, να έχουν όρεξη και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Να είναι προσιτοί στους πολίτες, να βρίσκονται κοντά τους, να είναι μαζί τους. Να έχουν μάθει στην ζωή τους να λειτουργούν με ανιδιοτέλεια. Να έχουν μάθει να ακούν τους πολίτες, να  αφουγκράζονται τα αιτήματα, τις ιδέες, τις προτάσεις τους. Να έχουν μάθει να εργάζονται για το κοινό καλό. Να έχουν το σθένος να κοιτάζουν τους δημότες στα μάτια, να τους λένε αλήθειες. Να τους σέβονται, να τους αντιμετωπίζουν  με  αξιοπρέπεια  σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πάνω από όλα να είναι «Άνθρωποι», αυτοί που ασχολούνται με την Τ.Α.

– Ποια είναι η άποψή σας για το πολιτικό σύστημα;
– Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σήμερα στο Ναδίρ. Επιβάλλεται και χρειάζεται ιδιαίτερες βελτιώσεις. Όπως  μεταρρυθμίσεις στις δομές και τη λειτουργία του Κράτους. Όχι μόνο περικοπές μισθών και συντάξεων.

– Ο πολιτικός πιστεύετε ότι γεννιέται ή γίνεται;
– Πιστεύω ότι γίνεται, αλλά πρέπει λίγο να το «έχει». Να σέβεται τον παράγοντα άνθρωπο. Να είναι εργατικός και σοβαρός. Να μπορεί να αφουγκράζεται την Κοινωνία. Να είναι αγωνιστής. Να αγαπάει τον τόπο του. Μπορώ να σας αναφέρω πάρα πολλά «Να». Πάνω από όλα όμως, να είναι «Άνθρωπος».

– Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην Πολιτική;
– Οι ανάγκες και η αγάπη για τον Τόπο μου.

– Νιώθετε ευτυχισμένος για ότι έχετε καταφέρει ως τώρα στη ζωή σας;
– Είμαι όντως ευτυχισμένος για ότι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα στη ζωή μου. Με τις σκέψεις, τις απόψεις και τις δυνάμεις που έχω, θα μπορούσα να καταφέρω ενδεχομένως πολύ περισσότερα. Έμαθα από παιδί ν’αγωνίζομαι σοβαρά και υπεύθυνα, με προσοχή να μη βλάψω τους γύρω μου. Να αναφέρω όμως και τούτο, τίποτε δεν χαρίζεται σε κανένα, όλα κατακτώνται. Ευχαριστώ το Θεό που είμαι υγιής.

– Σας φοβίζει η αποτυχία;
– Καθόλου! Αυτοί που δουλεύουν κάνουν και λάθη, έχουν και αποτυχίες. Εμένα όμως με την εμπειρία τόσων ετών που έχω, θεωρώ απλά ότι δεν μου επιτρέπεται να αποτύχω. Γιατί έμαθα στην ζωή μου να αγωνίζομαι και να γνωρίζω τι θέλω.

– Παραδέχεστε τα λάθη σας;
– Όταν κάνω λάθος, βεβαίως το παραδέχομαι. Δεν έχω πρόβλημα και αναστολές, όταν αντιληφθώ ότι έκανα λάθος ή έσφαλα κάπου άθελα μου ή ήμουν άδικος, να έχω το σθένος και τη ψυχική δύναμη να ζητήσω συγνώμη ακόμη και δημόσια.

«Δεν έχω πρόβληµα και αναστολές, όταν αντιληφθώ ότι έκανα λάθος ή έσφαλα κάπου άθελα µου ή ήµουν άδικος, έχω το σθένος και τη ψυχική δύναµη να ζητήσω συγνώµη ακόµη και δηµόσια»

– Πείτε μας μια φράση που να περιέχει τη φιλοσοφία σας για τη ζωή…
– Διαρκής αγώνας.

– Τι είναι φιλία για εσάς;
– Αμοιβαίος σεβασμός. Και στις χαρές και στις λύπες μαζί. Και στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα.

– Υπάρχει φιλία στην πολιτική;
– Δεν είναι δεδομένη η φιλία στην πολιτική.

– Τι θα λέγατε σε κάποιον απογοητευμένο πολίτη;
– Να βλέπει τα πράγματα και τις καταστάσεις με αισιοδοξία. Να προσπαθήσει να αντλήσει δύναμη από την δύναμη του και τη δύναμη των γύρω του. Να μην σκύψει ποτέ το κεφάλι του. Να θυμάται ότι ο Δήμος της Δράμας είναι κοντά του.

– Τι είναι η Δράμα για εσάς;
– Είναι το πάν. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα και ανδρώθηκα, σ’ αυτήν την κοινωνία. Εδώ ζω, εδώ δημιούργησα την οικογένεια μου και στη Δράμα ζουν τα παιδιά μου. Μία πόλη πανέμορφη, λειτουργική, ανθρώπινη και πολύ φιλόξενη. Έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων πόλεων.
Αλλά… μία πόλη, ένας Νομός παραγκωνισμένος, ταλαιπωρημένος, λυπάμαι. Λυπάμαι, γιατί και εγώ έχω μερίδιο ευθύνης γι’ αυτήν την πόλη, γι’ αυτόν τον Δήμο. Ενδεχόμενα όσοι πέρασαν από την κεντρική πολιτική δεν  αγωνίστηκαν όσο έπρεπε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έπραξε αυτό που έπρεπε το κάτι παραπάνω. Σίγουρα έγιναν λάθη. Είναι άδικο όμως γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο να βρίσκεται σε αυτήν την άσχημη θέση.
Πρέπει να αγωνισθούμε λοιπόν, με όλες μας τις δυνάμεις, να προσπαθήσουμε, για να έρθουν όσο περισσότερα χρήματα γίνεται στον Δήμο. Να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, να κάνουμε την πόλη μας και τον δήμο ακόμη πιο λειτουργικό, πιο ανθρώπινο.
Έχουμε  υποχρέωση σε εμάς και στα παιδιά μας να το πράξουμε. Δεν επιτρέπεται να υποστείλουμε τη σημαία της διεκδίκησης ποτέ. Για τη Δράμα που αγαπάμε όλοι και θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτήν.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας