27.6 C
Drama
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Αναστάσιος Καγιάογλου

«Η θέση του Δημάρχου αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο σταθμό»

Δήμαρχος Δήμου Παρανεστίου

Τον Τάσο Καγιάογλου, αν και ασχολείται χρόνια με τα κοινά στο Επιμελητήριο, τον γνώρισα προσωπικά τώρα με την συνέντευξη αυτή.
Ένας νέος άνθρωπος που αποπνέει πηγαία καλοσύνη και δυναμισμό παράλληλα. Ένα λαμπερό πρόσωπο που μεταδίδει θετική αύρα και αισιοδοξία.
Αυτά βέβαια δεν αρκούν ώστε να είναι και καλός δήμαρχος. Στο τομέα αυτό ο Τάσος μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επέδειξε ζήλο, ετοιμότητα και γρήγορα ήρθαν θετικά αποτελέσματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτοί που γνωρίζουν, τον έχουν ήδη κατατάξει ως τον παραγωγικότερο δήμαρχο του Ν. Δράμας.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα χρόνια της ζωής σας;
– Όπως όλα τα παιδιά που μεγαλώνουν στην επαρχία έτσι και εγώ έζησα και χάρηκα τα χρόνια που ήταν γεμάτα εξερεύνηση και απασχόληση με τη φύση που αυτή μας περιβάλει και είναι κομμάτι των αναμνήσεων μου. Από μικροί εξερευνητές έως αυστηροί στρατιώτες, πάντα βέβαια στα πλαίσια που επιτρεπόταν και μπορούσαμε.

– Στο ελεύθερο επάγγελμα από πολύ μικρή ηλικία…
– Παρ΄ ότι προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις ήταν τέτοιες που έπρεπε από πολύ νωρίς να μπω και εγώ στον επαγγελματικό στίβο. Αυτό βοήθησε και σφυρηλάτησε σημαντικά την προσωπικότητα μου και με έκανε από νωρίς υπεύθυνο και αυτάρκη.

– Ο Πατέρας σας ο Νίκος ήταν μια ζωή μέσα στη πολιτική, πόσο σας επηρέασε αυτό;
– Λογικό είναι να υπάρχει μια ζύμωση με την πολιτική εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μαζί με την εμπειρία και την γνώση που αποκτάς από την τριβή αυτή γίνεσαι καλύτερος, γνωρίζεις το μονοπάτι της πολιτικής καλύτερα και προχωράς με ποιο σταθερά βήματα.

– Θυμάστε την πρώτη φορά που σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
– Φυσικά, κάθε απόφαση έχει και τον ανάλογο σχεδιασμό και είναι ένα απόσταγμα από πολλούς μικρούς σταθμούς στη ζωή. Έτσι η ενασχόληση με τα κοινά ξεκίνησε με το Επιμελητήριο Δράμας, όπου εκλέχθηκα και διετέλεσα Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου και ενεργό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο επί εννέα χρόνια.

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κρίσης που ζούμε, αυτό που πρέπει να μας χαρακτηρίζει είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας»

– Κύριε Καγιάογλου συμπληρώσατε 17 μήνες δημαρχιακής θητείας. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας…
– Η θέση του Δημάρχου αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο σταθμό. Περίμενα να έχω τους τριγμούς και να δεχθώ την πίεση που έχω δεχθεί, αλλά αυτό που πρωτεύει σ΄ αυτό το διάστημα είναι το συνεχές έργο και η σημαντική αλλαγή στην εικόνα του Δήμου μας. Η καθημερινότητα και τα αιτήματα των δημοτών μας είναι ένας δείκτης που η επίλυση των θεμάτων αυτών είναι προτεραιότητα για μένα.
Πέρα από την καθημερινότητα με την οποία ασχολούμαστε εντατικά καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμάσουμε και να καταθέσουμε προτάσεις για χρηματοδότηση έργων που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο τόπος μας. Αυτός είναι ένας δείκτης της ετοιμότητας της παράταξής μας και των συνεργατών μου. Με πολύ δουλειά και κόπο κατορθώσαμε σήμερα να είμαστε περήφανοι για τις εντάξεις των προτάσεων που καταθέσαμε για χρηματοδότηση.
Από τα θέματα της καθαριότητας που λύνονται σε μεγάλο βαθμό, την ενεργή υποστήριξη των θεσμών όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», το κέντρο Κοινότητας, τη δημιουργία δύο νέων ΚΕΠ στην Αδριανή και στο Παρανέστι, τη δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Αδριανή και στο Παρανέστι, παρεμβάσεις και παροχές στα σχολεία, αναπλάσεις χώρων, την αγροτική οδοποιία, θέματα των κτηνοτρόφων και πάμπολλα άλλα ζητήματα, δόθηκαν λύσεις. Επίσης στον τομέα των κοινωνικών παροχών έχουμε να επιδείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία με παροχές και μειώσεις Δημοτικών τελών. Το πρόγραμμα Τηλεφροντίδας στους ηλικιωμένους συνδημότες μας. Πρωτοπορούμε και σαν «πράσινος» Δήμος αφού έχουμε προμηθευτεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο, «έξυπνες» στάσεις και ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης. Ο κατάλογος των έργων που έγιναν και γίνονται είναι πολύ μεγάλος!

– Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σας μετά την εκλογή σας;
– Η αλλαγή είναι καθοριστική. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα ηνία του Δήμου, έχω αφιερωθεί στο έργο αυτό και με την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς μου, η οποία με στηρίζει και έχει αναλάβει πλήρως τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. Αυτό που δεν άλλαξε είναι ο ρυθμός και ο ζήλος στην εργασία διατηρώντας τον ίδιο τρόπο και στην διοίκηση και οργάνωση του Δήμου.

– Η απλή αναλογική τελικά αναβάθμισε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, αλλά και την ενεργό εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων;
– Είναι ένα ερώτημα που στην δική μας περίπτωση αποτελεί ήδη πράξη. Γεγονός είναι ότι αυτός ο τρόπος, άλλες φορές επιτρέπει συνεργασίες και άλλες φορές δημιουργεί προβλήματα. Σίγουρα είμαστε πιο ανοιχτοί σε προτάσεις, δεχόμαστε ιδέες από την «άλλη» πλευρά και κρινόμαστε πιο αυστηρά.

«Από πολύ νωρίς μπήκα στον επαγγελματικό στίβο. Αυτό βοήθησε και σφυρηλάτησε σημαντικά την προσωπικότητα μου και με έκανε από νωρίς υπεύθυνο και αυτάρκη»

– Είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Γίνεται συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα του δήμου;
– Είναι γεγονός ότι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί την κορυφή των οργάνων στο Δήμο μας. Αν εξαιρέσουμε μερικές φορές την στηλίτευση θεμάτων που άπτονται προσωπικών θεμάτων και κάποιες στείρες θέσεις για να γίνεται μόνο και μόνο αντιπολίτευση, η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου λειτουργεί αρκετά ομαλά και καλύπτονται θέματα που αφορούν τον δήμο και την λειτουργία του.

– Σε ποια θέματα εντοπίζετε ακόμα υστέρηση;
– Λόγω του κορωνοϊού εντοπίζουμε θέματα που δεν «προχωρούνε» όπως θα έπρεπε και έτσι δημιουργούνται καθυστερήσεις που εάν δεν υπήρχε αυτή έκτακτη κατάσταση θα έβλεπαν οι δημότες μας επιπλέον έργο.

– Είστε από τους πιο δραστήριους δήμαρχους του Ν. Δράμας κάτι δεν αποτελεί εικασία αλλά αποδεικνύεται από τους αριθμούς.
– Δεν ξέρω αν είμαι από τους πιο δραστήριους δημάρχους αυτό το κρίνουν καθημερινά οι συμπολίτες μου, άλλωστε όλοι οι δήμαρχοι αγωνιζόμαστε για το καλό των δήμων μας και των συνδημοτών μας. Εγώ από την πλευρά μου υπόσχομαι στους συνδημότες μου ότι καθημερινά θα αγωνίζομαι για να κάνουμε τον Δήμο Παρανεστίου ένα πράσινο δήμο, έναν δήμο αντάξιο των προσδοκιών τους, έναν τόπο για να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

– Υπάρχει η άποψη ότι πέρα από αυτή την αναγκαία μάχη της καθημερινότητας, είναι απαραίτητες και κάποιες εμβληματικές παρεμβάσεις που θα δώσουν όραμα και θα αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα σε ένα δήμο. Σχεδιάζετε τέτοιες παρεμβάσεις και ποιες είναι αυτές;
– Εκτός από τα έργα που σας ανέφερα παραπάνω που έχουν ήδη δρομολογηθεί προετοιμάσαμε και καταθέσαμε για χρημοτοδότηση στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» προτάσεις για τον βιολογικό καθαρισμό του Παρανεστίου, την Αγροτική οδοποιία, την βελτίωση των αντλιοστασίων, την ύδρευση, την συντήρηση των σχολείων μας, την χρηματοδότηση μελετών κτλ.

«Δεν ξέρω αν είμαι από τους πιο δραστήριους δημάρχους αυτό το κρίνουν καθημερινά οι συμπολίτες μου»

– Έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι ο δήμος είναι υποστελεχωμένος σε όλους τους τομείς. Τι κάνετε για να λύσετε αυτό το πρόβλημα;
– Είναι ένα πρόβλημα που έχουν όλοι οι Δήμοι και κυρίως οι μικροί ορεινοί δήμοι. Ήδη εδώ και περίπου οχτώ μήνες έχει στελεχωθεί ο Δήμος με τρεις άξιους επιστήμονες και αναμένουμε δύο ακόμη από τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2020, όπου είχαμε υποβάλει αίτημα και εγκρίθηκε. Επίσης με το πρόγραμμα της κινητικότητας, που για πρώτη φορά συμμετείχε ο Δήμος μας εντάχθηκαν στην δύναμη του πέντε νέοι υπάλληλοι. Βέβαια αυτό δεν είναι δικαιολογία για απραξία. Πάντα θα υπάρχουν περιθώρια για συνεργασίες που θα σου δίνουν λύση στα προβλήματα.
Πάντως είναι πάγιο αίτημα μας στις κεντρικές υπηρεσίες η στελέχωση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου μας.

– Αν ιεραρχούσατε τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν στο Δήμο Παρανεστίου, ποια θα ήταν αυτά;
– Πρώτον θα πρόκρινα την ανάπτυξη και αξιοποίηση των Θερμιών. Τα ιαματικά νερά αποτελούν μια πολύ σημαντική πτυχή για την συνολική αναβάθμιση του Δήμου μας και φυσικά όλου του νομού. Είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού μας και η αξιοποίησή τους θα είναι πραγματικά το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο. Επίσης όπως σας είπα και παραπάνω προχωράμε στην ανάδειξη του παρθένου δάσους ως παγκόσμιο φυσικό μνημείο της UNESCO, αλλά και την αξιοποίηση του ποταμού Νέστου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρανέστιους Δήμους.

– Τι είναι για σας η πολιτική;
– Μια όψη της ζωής. Είναι κάτι που καθημερινά χτίζεται και δημιουργεί συνθήκες τέτοιες που να είσαι μέσα της ως κομμάτι της, που γεννά καθημερινά διλλήματα και καθοριστικές αποφάσεις.

– Ο πολιτικός πιστεύετε ότι γεννιέται ή γίνεται;
– Είναι όπως ένα γλυπτό που η βάση του υπάρχει και παίρνει την μορφή του όταν δουλευτεί και σμιλευτεί. Άρα ισχύουν και τα δύο.

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα ηνία του Δήμου, έχω αφιερωθεί στο έργο αυτό, με την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς μου, η οποία με στηρίζει και έχει αναλάβει πλήρως τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες»

– Δέχεστε την άποψη που λέει πως στην πολιτική χρειάζεται «ταλέντο»;
– Φυσικά το «ταλέντο» είναι ένα προσόν που προσθέτει αξία σ΄ αυτόν που το φέρει. Η πολιτική είναι ένας σύνθετος όρος που πρέπει να λαμβάνονται πολλοί παράγοντες υπόψη. Ο τρόπος, οι απόψεις, η οξυδέρκεια, η διορατικότητα και η λειτουργία του πολιτικού είναι ένα σύνολο παραγόντων που δίνουν τελικά την εικόνα προς τα έξω.

– Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που αν δεν είχε υπάρξει στη ζωή σας δεν θα σκεφτόσασταν σήμερα με αυτόν τον τρόπο;
– Η οικογένειά μου, η σύζυγός μου, τα παιδιά μου, οι γονείς μου, τα αδέρφια μου. Αυτοί είναι το στήριγμά μου, αυτοί είναι που μου δίνουν δύναμη για να συνεχίζω να μάχομαι.

– Έχετε καταλάβει από τι κινδυνεύει περισσότερο ένας άνθρωπος όταν μπαίνει στο «δωμάτιο» της εξουσίας;
– Όλα στην ζωή είναι θέμα ισορροπίας. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αρκετοί ώστε να εκτραπεί κάποιος από μια μέση οδό. Πιστεύω όμως ότι «αμαρτήματα» όπως η αλαζονεία και η κακώς εννοούμενη έπαρση είναι παγίδες που πρέπει να αποφεύγει ο πολιτικός.

– Όσο καιρό ασχολείστε με την πολιτική, υπήρξε κάποια στιγμή που ο άνθρωπος συγκρούστηκε με τον πολιτικό;
– Δεν μπορώ να θυμηθώ αν κάποια στιγμή συνέβη κάτι τέτοιο, πάντως σίγουρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης που ζούμε, αυτό που πρέπει να μας χαρακτηρίζει είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.

– Υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που να κάνει την ίδια «δουλειά» με εσάς και να τον θαυμάζετε;
– Θα ήταν αφελές να πω ότι δεν «θαυμάζω» ή ότι δεν διδάσκομαι από άλλους συναδέλφους και ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία στους Δήμους. Είμαι πιστεύω ένας ανοιχτός άνθρωπος και μου αρέσει να ακούω και να μαθαίνω από τις επιτυχίες ανθρώπων που έχουν πετύχει στο χώρο τους για το καλό πάντα των συνδημοτών μας.

«Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των Θερμιών, η ανάδειξη του Παρθένου Δάσους ως παγκόσμιο φυσικό μνημείο της UNESCO και η αξιοποίηση του ποταμού Νέστου είναι ιεραρχικά τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν στο Δήμο Παρανεστίου»

– Πείτε μας μια φράση που να περιέχει τη φιλοσοφία σας για τη ζωή…
– Τόπος να ζω! Δηλαδή ένας τόπος όπου εργάζομαι, αναπτύσσομαι, ζω και απολαμβάνω. Μένω εδώ, έχω την οικογένεια μου εδώ, ζω εδώ στο Δήμο Παρανεστίου!

– Τι είναι φιλία για εσάς;
– Φιλία είναι αυτό που σημαίνει η φράση η ίδια. Μια σχέση που προσδίδει εμπιστοσύνη, με ανθρώπους που είναι κοντά ή ασπάζονται την δική σου λογική, με καλοπροαίρετη κριτική και θετική στάση.

– Υπάρχει φιλία στην πολιτική;
– Μπορείς να διαχωρίσεις πολλά είδη φιλίας στη πολιτική. Όπως υπάρχει η ζωή μας με φίλους, γνωστούς, απλές γνωριμίες και αγνώστους, έτσι και στην πολιτική υπάρχει μια διαβάθμιση σ΄όλα αυτά. Φυσικά και υπάρχουν οι πολιτικοί φίλοι που συμβάλουν και προσφέρουν στην λειτουργία του δήμου μας και προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε εμάς.

– Πώς πρέπει να είναι ο Δήμος Παρανεστίου στο τέλος της θητείας σας, το 2023, για να μπορέσετε να πείτε ότι πετύχατε στο έργο σας;
– Το όραμα μου για τον Δήμο μου είναι ένας «Τόπος να ζω», ένας Δήμος που να μπορεί να έχει όλα τα εφόδια για να διατηρεί τον πληθυσμό του και όσο το δυνατόν να προσφέρει υπηρεσίες τέτοιες που να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο περιβάλλον. Με το βλέμμα στο 2023 θα έχουμε φτάσει σ΄ένα επίπεδο που ο δημότης μας θα νιώθει ισότιμος και οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται θα είναι αντάξιες των προσδοκιών και στόχων που έχουμε θέσει, ώστε να μην έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άλλους Δήμους.

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας