19.8 C
Drama
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΑναστάσιος Μ. Πούλιος

Αναστάσιος Μ. Πούλιος

«Θεωρώ ότι εντός του 2023 οι Φυλακές Νικηφόρου θα αρχίσουν να λειτουργούν έστω και μερικώς»

Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, Πρόεδρος Λογαριασμού Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών (Λ.Ε.Δ.Ε.)

«Πράγματι την 15η Σεπτεμβρίου ξεκινά, όπως κάθε χρόνο, το νέο δικαστικό έτος. Δυστυχώς ελάχιστα από τα προβλήματα των περασμένων ετών έχουν αντιμετωπιστεί» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος. Αναφέρεται στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Καβάλα, στα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους αυτήν την περίοδο, ενώ εκτιμά σχετικά με τις φυλακές Νικηφόρου ότι εντός του 2023 θα αρχίσουν να λειτουργούν έστω και μερικώς.

– Την 15η Σεπτεμβρίου ξεκινάει ένα νέο δικαστικό έτος στη χώρα μας. Υπάρχουν προβλήματα; Έχουν δοθεί λύσεις σε κάποια από αυτά; Ποια είναι η γενική εικόνα και ποια ειδικά σε επίπεδο Δράμας;
– Πράγματι την 15η Σεπτεμβρίου ξεκινά, όπως κάθε χρόνο, το νέο δικαστικό έτος. Δυστυχώς ελάχιστα από τα προβλήματα των περασμένων ετών έχουν αντιμετωπιστεί. Η συνεχής αλλαγή των νόμων, η ταυτόχρονη προχειρότητα στη νομοθέτηση, η έλλειψη χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, η ιδιαίτερα αυξημένη φορολόγηση των δικηγόρων η οποία ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα δηλαδή τα οποία ταλανίζουν τη δικαιοσύνη και τους συναδέλφους εδώ και έτη, εξακολουθούν να υπάρχουν και δυστυχώς δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ούτε και αυτή τη χρονιά. Τα δικαστήρια της Δράμας θα πρέπει να πω ότι και με τη βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας αλλά και την προσπάθεια υπαλλήλων και δικαστικών, λειτουργούν σε ικανοποιητικό επίπεδο και είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στις απαιτήσεις του νέου δικαστικού έτους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η τρίτη θέση εισαγγελικού λειτουργού, η οποία για πρώτη φορά από το 2014, υφίσταται και έχει ήδη καλυφθεί στην Εισαγγελία Δράμας, θέση για την οποία δώσαμε μεγάλες μάχες, ιδίως τα τελευταία χρόνια με συνεχείς, ακόμη και προσωπικές παρεμβάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Άρειο Πάγο. Η πιθανή λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου εντός του 2023 θα βρει την Εισαγγελία Δράμας, τουλάχιστον στο επίπεδο των Εισαγγελικών Λειτουργών έτοιμη. Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις φυσικά δεν σταματούν, εξάλλου πάντα υπάρχει το καλύτερο για το οποίο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

«Πέραν των οικονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων ο δικηγόρος έχει να αντιμετωπίσει μια ψυχοφθόρα και άκρως αγχωτική καθημερινότητα»

– Είχαμε και την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στη Καβάλα. Προέκυψε κάτι θετικό κύριε Πρόεδρε;
– Το τριήμερο 9/11-9-2022 συνεδρίασε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας στην Καβάλα, στην ανακαινισμένη αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, δίπλα από το Δημαρχείο της πόλης, με την παρουσία στην έναρξη αυτής, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου, του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανου, βουλευτών, εκπροσώπων του α΄ και β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων πολλών άλλων φορέων. Πρέπει να σας πω ότι ήταν μια άψογα οργανωμένη Ολομέλεια, τόσο από το Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας που ήταν και ο οικοδεσπότης, όσο και από τους υπαλλήλους και τον Πρόεδρο της Ολομέλειας, οι οποίοι ανέλαβαν με επιτυχία όλη την προεργασία και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια για τον κόπο και το χρόνο που διέθεσαν. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για μια σειρά ζητημάτων και τελικά ψηφίστηκαν αρκετές αποφάσεις που αφορούν οικονομικά και φορολογικά αιτήματα του δικηγορικού κόσμου, θέματα επιτάχυνσης της διοικητικής δίκης (στην ομάδα των Προέδρων που εισηγήθηκε το θέμα συμμετείχα και εγώ ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας), το Κτηματολόγιο, τα ασφαλιστικά ζητήματα των συναδέλφων και τον κανονισμό παροχής του ΕΦΚΑ, ενώ εκδόθηκαν δύο ψηφίσματα, το πρώτο για το απόρρητο των επικοινωνιών, με αφορμή το επίκαιρο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Καταλήξαμε ότι το μείζον ζήτημα που ανέκυψε, θέτει την ανάγκη άμεσης επανεξέτασης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ως προς την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και των νόμιμων εγγυήσεων αλλά και τη διασφάλιση της σχετικής κρίσης από τακτικούς δικαστές. Σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις και συμψηφισμοί αλλά υπάρχει υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής δικαιϊκής τάξης. Οι τυχόν ευθύνες πρέπει να αποδίδονται προσωποποιημένα και αποτελεσματικά.
Ακολούθησε δεύτερο ψήφισμα για την αδικαιολόγητη αστυνομική βία κατά συναδέλφων σε Αθήνα, Πειραιά αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, η αξιοπρέπειά μας και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Θεωρούμε αδιανόητη και παράνομη την κράτηση δικηγόρων για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως και την παραβίαση της αριθμ. 2/2021 εγκυκλίου του Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλομένων περιστατικών και την απόδοση ευθυνών σε όσους ανήκουν.
Σημαντικό θέμα επίσης, το οποίο τέθηκε στην Ολομέλεια και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, είναι η ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ 2023-2028 των δικηγόρων, ζήτημα για το οποίο συστάθηκε ειδική επιτροπή της Ολομέλειας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Βερβεσό, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου κ. Φιφλή και εμένα Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Η ένταξη των δικηγόρων, κυρίως των νέων, σε χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε τα επόμενα χρόνια και πρέπει να πω ότι είμαι αισιόδοξος για την τελική συμμετοχή μεγάλου αριθμού συναδέλφων σε αυτά.

– Πολλές φορές αναφέρατε ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των Δικαστηρίων με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Έγινε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση;
– Δυστυχώς δειλά και άνευρα βήματα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες στο χώρο της δικαιοσύνης βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Μόνο στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου και σε κάποιες, ελάχιστες ακόμη, δικαστικές υπηρεσίες κυρίως των Διοικητικών Δικαστηρίων και των δικαστικών σχηματισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει αρκετά η χρήση του διαδικτύου και γενικά των νέων τεχνολογιών. Η πολιτεία δυστυχώς δεν έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει γενναία τα σχετικά προγράμματα με αποτέλεσμα αυτά να καρκινοβατούν για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών υπηρεσιών και οι δυνατότητες που θα μπορούσαμε να έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Δικαιοσύνη, δικηγόροι, δικαστές και υπάλληλοι να είναι ακόμη και σήμερα ελάχιστες. Η υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και χώρες που πριν λίγα χρόνια βρισκόταν πολύ πίσω από εμάς, σήμερα απολαμβάνουν τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και τις εκμεταλλεύονται στο έπακρο προς όφελος των πολιτών τους κυρίως, γιατί σε τελική ανάλυση, από την ορθή και σύγχρονη λειτουργία της Δικαιοσύνης αυτός που τελικά κερδίζει είναι ο πολίτης. Στη χώρα μας, σε επίπεδο εξαγγελιών η δικαιοσύνη είναι πρωτεύουσα προτεραιότητα και σεβαστή ως υπέρτατη πολιτειακή λειτουργία από όλους, στην πράξη όμως η χρηματοδότηση, προφανώς, επιλέγεται να διοχετεύεται αλλού.

«Ο σχεδιασμός για την αλλαγή του χωροταξικού χάρτη των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν έχει εγκαταλειφθεί»

– Μεγάλη συζήτηση και για τον αργό ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης. Βελτιώθηκε η κατάσταση ή όχι;
– Η πανδημία λόγω του covid -19, και η επιλογή της άρσης λειτουργίας της Δικαιοσύνης για πολλούς μήνες, ως μέτρο προστασίας από τη διάδοση του ιού, είχε ως επακόλουθο την μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν και εκκρεμούν ακόμη και σήμερα. Θα πρέπει να πω όμως ότι τόσο στα δικαστήρια της Δράμας, όσο και σχεδόν σε όλη της περιφέρεια της χώρας μας, η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται και οι καθυστερήσεις στα διοικητικά και αστικά δικαστήρια πλέον δεν είναι σημαντικές. Στα ποινικά όμως δικαστήρια όπως και στα υπόλοιπα δικαστήρια των μεγάλων αστικών κέντρων η κατάσταση είναι δύσκολη, οι καθυστερήσεις αναπόφευκτες και η συνεχής αλλαγή των νομοθετικών κειμένων που έχει επιλέξει η πολιτεία τα τελευταία χρόνια, δεν βοηθάει καθόλου.

– Αναδείξατε το θέμα με το Πρωτοδικείο Δράμας. Τελικά δεν υπήρξε πρόβλημα. Τέλος καλό όλα καλά;
– Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ο σχεδιασμός για την αλλαγή του χωροταξικού χάρτη των Διοικητικών Δικαστηρίων, σε πρώτο χρόνο, αλλά και των υπόλοιπων δικαστικών σχηματισμών αμέσως μετά, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Σας υπενθυμίζω ότι το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0 στο οποίο στηρίζεται η χρηματοδότηση της χώρας μας για τα επόμενα τουλάχιστον 10 έτη προβλέπει μεταξύ άλλων και την αναδιάταξη του χάρτη των δικαστικών σχηματισμών στη χώρα, με χρονικό ορίζοντα το 2024, ενώ το σχετικό πόρισμα για τα Διοικητικά Δικαστήρια της Επιτροπής που συστάθηκε υπό την Προεδρία τον κ. Πικραμένου, Αντιπροέδρου του ΣτΕ, έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Προφορικές διαβεβαιώσεις ότι οποιαδήποτε τυχόν συγχώνευση δικαστικών σχηματισμών δεν αφορούν το Πρωτοδικείο Δράμας, δεν σας κρύβω ότι έχουν κατά καιρούς δοθεί. Όμως, επειδή η Δράμα έχει υποστεί κατά τα τελευταία χρόνια την άρση λειτουργίας των Ειρηνοδικείων Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Νέστου, την άρση λειτουργίας της μεταβατικής έδρας Δράμας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας (το οποίο συνεδρίαζε στη Δράμα 3 φορές το χρόνο για τις υποθέσεις των δραμινών), την αφαίρεση μιας από τις τρεις θέσεις Εισαγγελικών Λειτουργών (την οποία όπως σας είπα, με μεγάλο αγώνα καταφέραμε να επαναφέρουμε φέτος) αλλά και μια σειρά από άλλες υποβαθμίσεις τις οποίες όλοι γνωρίζουμε και ζούμε καθημερινά, θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε, εάν χρειαστεί, το Πρωτοδικείο μας, γιατί μια πιθανή συγχώνευσή του με γειτονικό, θα σήμαινε την χωρίς επιστροφή, πλήρη υποβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην περιοχή μας και την ταυτόχρονη κατάργηση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Έχω δηλώσει στο παρελθόν σε Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας προς τους συναδέλφους μου αλλά και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας όταν κλήθηκα για ενημέρωση επί του θέματος, ότι, παρέλαβα το 2014, ως Πρόεδρος, ένα Δικηγορικό Σύλλογο με ιστορία 100 ετών, δεν πρόκειται να παραδώσω παράρτημα Δικηγορικού Συλλόγου στο όνομα οποιουδήποτε δήθεν εκσυγχρονισμού ή στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων. Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι συσχετισμός οικονομικών συμφερόντων σε βάρος της ποιότητας και της επάρκειας της Δικαιοσύνης που δικαιούνται και αξίζουν να έχουν οι δραμινοί πολίτες. Είμαστε λοιπόν σε επαγρύπνηση.

– Και με το θέμα των φυλακών έχουμε κάποια εξέλιξη;
– Έχουμε υποσχέσεις ότι επίκειται η έναρξη λειτουργίας τους. Αυτό βέβαια συμβαίνει κατά περιόδους, από το Καλοκαίρι του 2020, όταν το κτίριο παραδόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι αρμόδιοι τότε, θα θυμάστε ότι, υπόσχονταν την έναρξη λειτουργίας των Φυλακών για τον Οκτώβριο του 2020! Στην πραγματικότητα τώρα, κατά πληροφορίες, έχουν αρχίσει να καλούνται οι επιτυχόντες των δύο διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, οι οποίοι έχουν τυπικά ολοκληρωθεί και αφορούσαν το προσωπικό που θα τις επανδρώσει, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που αφορούν ψυχομετρικά τεστ κλπ. Δυστυχώς όμως, πάντα κατά πληροφορίες, υπάρχουν σημαντικές φθορές στο κτίριο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών και βέβαια λόγω κυρίως της μη λειτουργίας του. Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχει ζητήσει αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του να επισκεφτεί το κτίριο για να διαπιστώσει τη δυνατότητα της άμεσης λειτουργίας του, σύμφωνα με τις υποσχέσεις των αρμοδίων. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι εντός του 2023 οι Φυλακές Νικηφόρου θα αρχίσουν να λειτουργούν έστω και μερικώς, 19 ολόκληρα χρόνια βέβαια μετά τη θεμελίωσή τους και δύο και πλέον χρόνια μετά την παράδοσή τους στο αρμόδιο Υπουργείο.

«Οι σύγχρονες τεχνολογίες στο χώρο της δικαιοσύνης βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο»

– Γυρίζουμε σελίδα… Αν κάνετε μια ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος, ποια θα αναφέρατε πρώτα;
– Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δικηγόρος σήμερα είναι η εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση και οι, άκρως επιτακτικού πλέον χαρακτήρα, εισφορές στον ΕΦΚΑ που μηνιαία αφαιρούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός του. ποια είναι η μοναδική μνημονιακή υποχρέωση που δεν τήρησε έως σήμερα η χώρα μας; Η απαλλαγή από ΦΠΑ του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών έως τις 25.000 €. Σήμερα το όριο αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στις 10.000 € και φυσικά αφορά λίγους. Όλες οι κυβερνήσεις από το 2015 έως και σήμερα δεν εφαρμόζουν την υποχρέωση αυτή, παρά το γεγονός ότι, όπως σας είπα, αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο, το μόνο βέβαια θετικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το μόνο (συμπωματικά;) που δεν τηρήθηκε. Τέτοιες τακτικές όπως και η συνέχιση της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος, του πιο άδικου φόρου που έχει επιβληθεί ποτέ, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, οδηγούν το μέσο δικηγόρο στην απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματός του και εν τέλει στην οικονομική δυσπραγία.
Πέραν των οικονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων ο δικηγόρος έχει να αντιμετωπίσει μια ψυχοφθόρα και άκρως αγχωτική καθημερινότητα με ολοένα και αυξανόμενη πολυνομία, η οποία δημιουργεί την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά, ενώ η προχειρότητα με την οποία αυτή επισυμβαίνει κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα. Η γραφειοκρατία, η οποία αντί να μειωθεί αυξάνεται, η έλλειψη χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών μέσων σχεδόν από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως ήδη σας έχω πει, αλλά και η έλλειψη διάθεσης εξυπηρέτησης, κάποιες φορές, ακόμη και η μη κατανόηση της θέσης του δικηγόρου ως εντολοδόχου και υπερασπιστή του πολίτη απέναντι στο Δημόσιο, δημιουργούν στο δικηγόρο ένα περιβάλλον εργασίας το οποίο πολλές φορές είναι δύσκολα ανεκτό αλλά και αρνητικό στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των εργασιών και των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί.

– Ποιος ο προγραμματισμός σας το επόμενο διάστημα;
– Στα τέλη του προηγούμενου έτους (το Νοέμβριο του 2021) είχαμε τις εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους και τότε είχα υποσχεθεί στους συναδέλφους μου ότι από τη νέα χρονιά, το 2022 δηλαδή, όταν αναλάβαμε την ευθύνη του Συλλόγου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα δώσουμε μαζί τη μάχη για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας, ζήτημα το οποίο θεωρώ από τα σημαντικότερα σήμερα, όπως σας είπα και πριν. Πράγματι τη μάχη αυτή, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, τη δίνουμε καθημερινά, στα ακροατήρια και στα γραφεία των δικαστικών αλλά και των υπόλοιπων υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα μέσα από πρωτοβουλίες, προγράμματα, ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκμετάλλευση κάθε δυνατού μέσου επιχειρούμε να διευκολύνουμε το συνάδελφο και να βελτιώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζεται καθημερινά. Ταυτόχρονα, θεωρώντας ότι οι δικηγόροι είμαστε ένα ζωντανό κομμάτι της δραμινής κοινωνίας, συμμετέχουμε ενεργά σε δρώμενα στην πόλη ενώ πολλές φορές διοργανώνουμε εμείς όχι μόνο επιστημονικές ή νομικές εκδηλώσεις αλλά και πολιτιστικές και καλλιτεχνικές συναντήσεις. Σε αυτό το επίπεδο κινείται ο προγραμματισμός και του επόμενου διαστήματος, πιστεύω δε ότι, εάν οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας είναι ομαλές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας θα συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στα μέλη του όσο και στους δραμινούς πολίτες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από πρωτότυπες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Στα χρόνια που έρχονται, η δικηγορία θα εξακολουθεί να αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, η άσκησή της θα απαιτεί ολοένα και περισσότερες γνώσεις, μεγαλύτερη εξειδίκευση, καλύτερα εφόδια υλικά και πνευματικά, ενώ οι συνθήκες εργασίας μας θα μεταβάλλονται διαρκώς. Οι δυσκολίες αναπόφευκτα θα πληθαίνουν και ο μόνος σύμμαχός του συναδέλφου θα είναι ένας Δικηγορικός Σύλλογος έτοιμος να σταθεί δίπλα του, ικανός να τον υπερασπισθεί απέναντι σε άδικες αυθαιρεσίες, έμπειρος να διεκδικήσει μαζί του, ανοιχτός στην κοινωνία που πρέπει να έχει σύμμαχο, ενωτικός στις επιλογές του και διεκδικητικός στις απαιτήσεις του απέναντι στην Πολιτεία. Τέτοιας μορφής Σύλλογος επιδιώκουμε, τόσο εγώ ως Πρόεδρος, όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας. Θα ήθελα να σας επισημάνω τέλος ότι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας ήταν και θα παραμείνει, παρών στην προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των μελών του, όπως και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, αγωνιζόμενος για την δικηγορία που επιδιώκουμε με παρρησία και αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη που μας αξίζει και τους αξίζει, για μια κοινωνία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις ανάγκες όλων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

πέντε − 1 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας