Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
«Η κοινή προσπάθεια, ατομική και συλλογική, είναι απαραίτητη αλλά και ικανή συνθήκη προκειμένου η κοινωνία μας να καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία και να υπερασπίσει το βασικό δικαίωμα του πολίτη, το δικαίωμα στη ζωή, γιατί την πανδημία μόνο να τη νικήσουμε μπορούμε, ούτε να την αγνοήσουμε ούτε να την υποτιμήσουμε» τονίζει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος.
Χαρακτηρίζει απειλή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θα δημιουργήσει αδιέξοδα σε πολλούς συμπολίτες μας.Για το θέμα των φυλακών Νικηφόρου εκφράζει την άποψη ότι έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Τέλος εκτενής είναι η αναφορά του σε δράσεις και πρωτοβουλίες του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
«Σε περιόδους κρίσης, οφείλουμε όλοι μας, να συνδράμουμε με κάθε μέσο στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών»
– Σε κλοιό lockdown όλη η χώρα και πρωταθλήτρια κρουσμάτων η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Πως φτάσαμε σε αυτήν την εξέλιξη;
– Δυστυχώς η Π.Ε. Δράμας είναι πλέον, αν όχι η πρώτη, σίγουρα πάντως από τις πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων covid -19, αναλογικά με τον πληθυσμό της, στη χώρα μας. Η έλλειψη επαρκών ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του ιού, η αδιαφορία των πολιτών, μετά την επανάπαυση του καλοκαιριού, αλλά και η πλήρης ανυπαρξία επίσημης ενημέρωσης του κοινού, είχαν σαν αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας, να μην τηρούν κανένα μέτρο προφύλαξης τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η πολιτεία ήταν παντελώς απούσα, τόσο στο πεδίο της πρόληψης όσο και σ αυτό της καταστολής. Από την άλλη οι αλλοπρόσαλλες θεωρίες συνομωσίας για την ανυπαρξία πραγματικής απειλής της δημόσιας υγείας, οι οποίες κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πλήθος των ανθρώπων που ασμένως τις αποδέχονται, δημιούργησε ένα κλίμα άρνησης της πραγματικότητας, το οποίο συνετέλεσε στην ασφυκτική κατάσταση που όλοι πλέον βιώνουμε. Δυστυχώς η κοινωνία μας ήταν παντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει απειλή τέτοιου μεγέθους και η πολιτική ηγεσία, στην καλύτερη περίπτωση, αμήχανη, ακολουθεί τις εξελίξεις μετατρέποντας την πανδημία ακόμη και σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.
«Δυστυχώς η λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νικηφόρου έχει εκ νέου παραπεμφθεί στις καλένδες»
– Το Νοσοκομείο Δράμας είναι στο επίκεντρο αυτήν την περίοδο. Εσείς φέρατε στην Ολομέλεια το αίτημα ενίσχυσης του Νοσοκομείου με ένα φορητό αναπνευστήρα που είναι απαραίτητος αυτήν την περίοδο…
– Το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, αναπόφευκτα, σηκώνει το βάρος της πανδημίας, ενώ, αποψιλωμένο από προσωπικό και μέσα, λόγω της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης και των επιλογών της πολιτείας στον τομέα της υγείας, καλείται μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή πανδημία. Τόσο οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όσο και το διοικητικό προσωπικό, αλλά και η πρόσφατα διορισμένη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, η κ. Καρατζόγλου, γνωρίζω ότι «υπερβάλλουν εαυτόν» προκειμένου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Για τους λόγους αυτούς, θεώρησα υποχρέωση μου να εισηγηθώ, στα πανελλαδικά όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων, στα οποία συμμετέχω, την ενίσχυση του Νοσοκομείου μας. Ασμένως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αποδέχτηκε την πρότασή μου και μάλιστα, με χρηματοδότηση του ίδιου του Προέδρου της Ολομέλειας και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βερβεσού, αποφασίστηκε η δωρεά ενός φορητού αναπνευστήρα. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λογαριασμού Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών (Λ.Ε.Δ.Ε.), στο οποίο έχω εκλεγεί στη θέση του Γεν. Γραμματέα, μετά από σχετική πρότασή μου, αποφάσισε την δωρεά δύο ψυγείων φύλαξης δειγμάτων. Τα ανωτέρω έρχονται ως συνέχεια αντίστοιχων δωρεών στις οποίες είχε προβεί την περασμένη Άνοιξη ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, τόσο προς το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας όσο και προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τη Δράμα. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί υποχρέωση και καθήκον της πολιτείας, την οποία κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Όμως, σε περιόδους κρίσης, όλοι οφείλουμε να συνδράμουμε, κατά το δυνατόν, στην ενίσχυση των υποδομών της υγείας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας η οποία δεν ευτύχησε να έχει σύστημα και οργάνωση, στον τομέα της υγείας, ικανό να ανταποκριθεί με πληρότητα και επάρκεια, στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.
– Τι ισχύει αυτήν την περίοδο για την άσκηση του λειτουργήματός σας; Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας;
– Όσον αφορά την άσκηση της δικηγορίας, έχουν εκδοθεί σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες αφενός, ορίζουν ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο στους χώρους των δικαστηρίων, αφετέρου, σε αντίθεση με ότι συνέβη την περασμένη Άνοιξη, επιχειρούν να «κρατήσουν ζωντανές» κάποιες βασικές λειτουργίες στο χώρο της δικαιοσύνης. Αυτή η προσπάθεια όμως δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στους συναδέλφους δικηγόρους, ιδίως στην περιοχή μας, η οποία βιώνει την έξαρση της πανδημίας, καθώς οι Γραμματείες των Δικαστηρίων λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, όπως το ίδιο συμβαίνει και με το Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο Δράμας, ενώ οι Δημοτικές και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες όπως και η Δ.Ο.Υ., δέχονται αιτήσεις και εν γένει εξυπηρετούν μόνο κατόπιν ραντεβού, με συνέπεια να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθεια διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της συγκέντρωσης των απαραίτητων εγγράφων και στοιχείων για αυτές, ενώ οι μετακινήσεις διαδίκων, μαρτύρων και εν γένει των πολιτών που εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες, είναι εξαιρετικά δύσκολες και επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, κάποιες ημερολογιακές προθεσμίες, οι οποίες αφορούν την ολοκλήρωση δικαστικών διαδικασιών, εξακολουθούν να «τρέχουν», αφού δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, όπως είχε συμβεί την περασμένη Άνοιξη. Όλο αυτό το πλαίσιο, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί μια ασφυκτική καθημερινή πραγματικότητα για τους συναδέλφους, οι οποίοι, εν μέσω πανδημίας, καλούνται να εργάζονται, ισορροπώντας ανάμεσα στην προάσπιση των συμφερόντων των εντολέων τους και στην διαφύλαξη της ατομικής αλλά και της οικογενειακής τους υγείας και ασφάλειας. Παρά τις εντολές και το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τους χώρους των δικαστηρίων, θα πρέπει να αναφέρω ότι η αυστηρότητα έχει εξαντληθεί στη θεωρία και δεν έφτασε ως όφειλε στην πράξη καθώς, παρά τις σχετικές αιτήσεις μας δεν υφίσταται φύλαξη και έλεγχος από αστυνομικά όργανα στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ μέχρι και σήμερα, όλα τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν τους δικηγόρους, έχουν ληφθεί και φυσικά χρηματοδοτηθεί, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε καν τη χρηματοδότηση για αντισηπτικά ή για οποιοδήποτε άλλο ελάχιστο μέτρο προέβλεψε για τους δικηγόρους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχει προβεί σε απολύμανση των γραφείων και εν γένει των εγκαταστάσεών του, εντός του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας, αρκετές φορές έως σήμερα και θα το επαναλάβει και στο μέλλον, ενώ προμηθεύει από την αρχή της πανδημίας με το κατάλληλο υλικό (μάσκες και αντισηπτικά) όχι μόνο τα μέλη του αλλά και τους πολίτες που προσέρχονται για οποιοδήποτε λόγο στα δικαστήρια, ενώ η καθαριότητα και ο αερισμός των ανωτέρω χώρων αποτελούν καθημερινή προτεραιότητα, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Ευελπιστώ ότι εντός των επομένων μηνών η κατάσταση σαφώς θα βελτιωθεί. Η επάνοδος βέβαια στην προτεραία πρακτική νομίζω ότι θα αργήσει αρκετά, αισιοδοξώ όμως, με βάση την πληροφόρηση που μας παρέχεται από τους ειδικούς, ότι την επόμενη Άνοιξη ή πάντως το επόμενο Καλοκαίρι, θα αντιμετωπίζουμε από ασφαλέστερη οπτική την κατάσταση. Η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή απειλή και δυστυχώς δεν ήταν έτοιμη, όπως αποδείχτηκε, να αντιδράσει αποτελεσματικά προκειμένου να προασπίσει το βασικό αγαθό, αυτό της υγείας και εν τέλει της ζωής. Συμπολίτες μας έχουν χάσει τη μάχη και έχουν φύγει από τη ζωή άδικα και πρόωρα, μόνοι, χωρίς τη συμπαράσταση των δικών τους ανθρώπων στις τελευταίες τους στιγμές, ενώ, ακόμη και σήμερα, παρά ταύτα, αφελείς αρνητές, φανατικά ακραίοι, υπερασπιστές μιας παντελώς αστήρικτης συνομοσιολογίας, εθελοτυφλούν απέναντι στην απτή πραγματικότητα και αναζητούν ανάμεσα στο μύθο και σε μεσαιωνικές θεωρίες την δήθεν κρυμμένη αλήθεια για την παγκόσμια απειλή. Δυστυχώς, όπως προείπα, η ελληνική κοινωνία ήταν απροετοίμαστη, ευελπιστώ όμως ότι υπάρχει ακόμη χρόνος προκειμένου να αντιδράσει για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία και την απειλή. Εξάλλου είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας, απέναντι στους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας και κάθε γενιάς, να επιδείξουμε την ευθύνη που απαιτούν οι συνθήκες και οι ανάγκες.
– Η συνεργασία των φορέων σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε είναι κατά την άποψή σας ικανοποιητική;
– Η συνεργασία των φορέων, είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο παραγωγική και αποτελεσματική. Τόσο οι ιδιωτικοί όσο και οι δημόσιοι φορείς, έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να είναι άριστοι συνεργάτες και να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Νομίζω ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες συντονισμού, ούτως ώστε το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι ακόμη καλύτερο προς όφελος όλων μας.
– Το έλλειμμα ενημέρωσης όλη την περίοδο του κορονοϊού είναι ορατό. Ακούγονται πολλές ανακρίβειες και αναλήθειες σε τοπικό επίπεδο που δημιουργούν ανασφάλεια και πανικό…
– Πράγματι, σε αντίθεση με ότι συνέβη την περασμένη Άνοιξη, η ενημέρωση την τελευταία περίοδο είναι ελλειμματική και αποσπασματική σε σχέση με την πανδημία. Αποτέλεσμα, όπως σας ανέφερα ήδη, είναι τόσο η διάδοση φημών και δήθεν πληροφοριών που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα, όσο και η επικράτηση, δυστυχώς σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, θεωριών συνομωσίας και άρνησης των μέτρων πρόληψης με δυσμενή αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Η ορθή και επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους γι αυτό, είναι βασικός πυλώνας της επαρκούς και επιτυχημένης αντιμετώπισης κάθε κρίσης, πολλώ δε μάλλον μιας υγειονομικής κρίσης που απαιτεί την πρωτοκαθεδρία των ειδικών. Το επιστημονικό προσωπικό που ευτυχώς στη χώρα μας, παρά την αποδημία μεγάλου μέρους αυτού, λόγω της οικονομικής κρίσης, στο εξωτερικό, είναι αριθμητικά επαρκές και ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου, πρέπει, ανάμεσα στα λοιπά καθήκοντά του, να ενημερώνει πλήρως, άμεσα και υπεύθυνα, προκειμένου οι πολίτες να έχουν την πρόσβαση στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση. Στοιχείο απαραίτητο για την επιτυχή έκβαση της μάχης απέναντι στην πανδημία είναι η σύμπραξη των πολιτών σε αυτήν. Μόνο ο ορθά και με επιστημονική πληρότητα ενημερωμένος πολίτης μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια της πολιτείας. Ο «ορθός λόγος» απέναντι στη δεισιδαιμονία είναι απλά ο επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος απέναντι στις οπισθοδρομικές και μεσαιωνικές αντιλήψεις, απαιτείται όμως να ακούγεται και να μεταδίδεται από υπεύθυνες και αρμόδιες για τούτο φωνές.