12.6 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Ανέστης Τοπαλίδης

«Η εστίαση εκπέμπει σήμα κινδύνου»

Πρόεδρος Σωματείου Ζυθεστιατόρων Νομού Δράμας

«Αυτήν την στιγμή τα μαγαζιά μας στο Νομό Δράμας εκπέμπουν SOS. Από την αύξηση των πρώτων υλών σε ποσοστά από 50-70%, από την αύξηση της ενέργειας από 45-55%, από την μείωση του τζίρου και της κίνησης λόγω πανδημίας, από την μη ενίσχυση στις επιχειρήσεις μας το τελευταίο οκτάμηνο… Όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεστε αποτελούν θηλιά και δημιουργούν αδιέξοδο» τονίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας Ανέστης Τοπαλίδης. Δηλώνει από τη φύση του αισιόδοξος και ελπίζει σε άμεση στήριξη της εστίασης. Χαρακτηρίζει φιλότιμες τις προσπάθειες που γίνονται για την Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού Δράμας. Αναφέρεται τέλος στην ενασχόλησή του με την Αυτοδιοίκηση και την παράταξη Ενώνουμε τη Δράμα αλλά και στην συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού – ΦΤΜΜ Δράμας.

– Κύριε Τοπαλίδη είστε Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Νομού Δράμας. Nα σας συγχαρώ για την εκλογή σας. Ποιες επιχειρήσεις είναι μέλη του Σωματείου;
– Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με την κοινωνία της Δράμας αλλά και με τους συναδέλφους μέλη του Σωματείου μας. Το Σωματείο Ζυθεστιατόρων Νομού Δράμας αποτελείται από όλα τα Εστιατόρια, Ταβέρνες, Σνακ Μπαρ, Πιτσαρίες, Μπουγάτσες του Νομού Δράμας. Είναι ένα πολύ μεγάλο Σωματείο με πολλά μέλη και χιλιάδες εργαζόμενους. Η ευθύνη και το βάρος της ευθύνης του Προέδρου είναι πολύ μεγάλο. Ειδικά τώρα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα είτε λόγω της πανδημίας είτε της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που χτύπησε την πόρτα μας.

«Η εστίαση είναι βέβαιο ότι δεν επαιτεί. Διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης τώρα»

– Οι επιχειρήσεις σας βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση κύριε Τοπαλίδη. Από την περιπέτεια της πανδημίας στην αύξηση της τιμής των καυσίμων που φέρνει αλυσιδωτές αυξήσεις και ακρίβεια στην αγορά…
– Έχοντας 15 χρόνια και πλέον εμπειρία στο χώρο της εστίασης και έχοντας βιώσει και «καλές» εποχές στο χώρο της εστίασης, έχω να δηλώσω ότι αυτήν την στιγμή τα μαγαζιά μας στο Νομό Δράμας εκπέμπουν SOS. Από την αύξηση των πρώτων υλών σε ποσοστά από 50-70%, από την αύξηση της ενέργειας από 45-55%, από την μείωση του τζίρου και της κίνησης λόγω πανδημίας, από την μη ενίσχυση στις επιχειρήσεις μας το τελευταίο οκτάμηνο…Όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεστε αποτελούν θηλιά και δημιουργούν αδιέξοδο. Τα μηνύματα που λαμβάνω ως Πρόεδρος από τους Συναδέλφους του Νομού Δράμας είναι πραγματικά τρομακτικά. Θα αναφέρω μόνο ότι τον προηγούμενο μήνα στο Νομό Δράμας έκλεισαν πάνω από 12 Επιχειρήσεις , ενώ πολλοί από αυτούς που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές μπαίνουν «μέσα», χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις τους.
Ζούμε μια αβέβαιη κατάσταση χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ.

– Ποιες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες σας από την ώρα που αναλάβατε την Προεδρία του Σωματείου;
– Όπως προανέφερα το Σωματείο μας έχει πάρα πολλά μέλη και πολλές επιχειρήσεις. Εκλέχθηκα πρόσφατα με αποτέλεσμα να προσπαθώ να συντονίσω τα διαδικαστικά του Σωματείου και την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων μας.
Μέχρι τώρα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ έχει αποστείλει 6 επιστολές, σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία μας και τα Σωματεία της χώρας, με λεπτομερή αναφορά της κατάστασης που προανέφερα και των αιτημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Παραλήπτες των επιστολών τα αρμόδια Υπουργεία (Ανάπτυξης – Οικονομικών) και ο Πρωθυπουργός της χώρας. Τα πιο σημαντικά αιτήματα τα οποία αναφέρονται είναι η επιδότηση του ενοικίου με 50% μέχρι 30/4/22. Να σημειώσω ότι τα μαγαζιά της εστίασης δεν ενισχύθηκαν για όλη την διάρκεια της πανδημίας αλλά για συγκεκριμένους μήνες. Επίσης να δοθεί επίδομα ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες. Καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας δόθηκε και πολύ σωστά επίδομα στους εργαζομένους – συνεργάτες των επιχειρήσεών μας και όχι στους επαγγελματίες που είναι και αυτοί άνθρωποι, που έχουν ανάγκες και οικογένειες. Το κρίνω επιεικώς απαράδεκτο. Άλλο αίτημα, η μετατροπή των επιστρεπτέων σε μη επιστρεπτέες. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Δεν μπορούν οι Επιχειρήσεις να τα επιστρέψουν. Απορροφήθηκαν όλες στην συντήρηση και στα μηνιαία έξοδα των επιχειρήσεων. Ζητήσαμε επίσης αναστολή πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων σε Δημόσιο – ΟΤΑ – Ασφαλιστικά Ταμεία. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξανόμενο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή. Αυτά είναι τα βασικότερα αιτήματά μας που αναγράφονται και στις 6 επιστολές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Θα πρέπει να σημειώσω ότι στην τελευταία επιστολή και με τα νέα δεδομένα στην ενέργεια (ρήτρα αναπροσαρμογής), ζητήσαμε άμεση ενίσχυση – επιδότηση για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεών μας. Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, ενέργειας λόγω της φύσης της δουλειάς μας. Για παράδειγμα επιχείρηση που παλιότερα πλήρωνε 4.000 ευρώ το τετράμηνο τώρα καλείται να πληρώσει 10.000. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο…

«Τα μηνύματα που λαμβάνω ως Πρόεδρος από τους Συναδέλφους του Νομού Δράμας είναι πραγματικά τρομακτικά»

-Η επιχειρηματικότητα και ειδικά στην εστίαση για να επιβιώσει χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις. Βλέπετε ενέργειες και πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση;
– Δυστυχώς οι μέχρι τώρα εκκλήσεις μας δεν απαντήθηκαν. Σε προσωπική μου επικοινωνία με Υπουργείο πήρα προφορική υπόσχεση ότι θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται όσον αφορά το ενεργειακό κόστος.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτά τα μέτρα στήριξης έπρεπε να υλοποιηθούν ΧΘΕΣ. Η εστίαση είναι βέβαιο ότι δεν επαιτεί. Διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης τώρα. Είναι η βαριά βιομηχανία της Πατρίδας μας, η ραχοκοκαλιά της Εθνικής μας Οικονομίας. Στηρίζει την εργασία, πληρώνει ασφαλιστικά ταμεία και επηρεάζει χιλιάδες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται γύρω από την εστίαση.

«Επιχείρηση που παλιότερα πλήρωνε ρεύμα 4.000 ευρώ το τετράμηνο τώρα καλείται να πληρώσει 10.000»

– Αισιοδοξείτε για την συνέχεια; Βλέπετε φως στο τούνελ;
– Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και ελπίζω σε άμεση στήριξη της εστίασης. Τα σημερινά δεδομένα δυστυχώς προβληματίζουν τους συναδέλφους του Νομού μας.

– Γυρίζουμε σελίδα. Πάμε στα δικά μας. Γίνονται πολλές προσπάθειες για την Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και για την αύξηση της επισκεψιμότητας στον τόπο μας. Πώς σχολιάζετε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί;
– Όπως έχει αποδειχθεί με τα χρόνια η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ είναι πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις της εστίασης, όπου καλύπτονται τα ετήσια έξοδά τους. Ακόμη και φέτος, που λόγω της πανδημίας, η επισκεψιμότητα ήταν πεσμένη παρ’ όλα αυτά η κίνηση ήταν ανεβασμένη. Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού μας και έγινε αμέσως αποδεκτό το αίτημά μου από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, το Σωματείο Εστίασης να συμμετέχει στην Τουριστική Επιτροπή του Νομού αλλά και σε όλες τις δράσεις εξωστρέφειας του Δήμου. Ήδη είμαστε στα σκαριά μιας καινούριας δράσης με επίκεντρο την εστίαση.
Θα το ξεκινήσουμε και φιλοδοξούμε ότι θα γίνει θεσμός.

«Είμαι ικανοποιημένος από τις ενέργειες αναβάθμισης του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους»

– Είστε ένας ενεργός πολίτης αυτού του τόπου, με άποψη για τα όσα διαδραματίζονται. Είχατε πολιτευτεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και είστε μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Αισιοδοξείτε για την πορεία του τόπου;
– Είχα πολιτευτεί με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και τον φίλο δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο. Αν και δεν εκλέχθηκα από την πρώτη μέρα δηλώνω παρών με ατομικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και επίλυση καθημερινών προβλημάτων των συμπολιτών μας. Συμμετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού – ΦΤΜΜ Δράμας. Είμαι ικανοποιημένος από τις ενέργειες αναβάθμισης του Πολιτιστικού Οργανισμού, του Δημοτικού Ωδείου αλλά και του Φεστιβάλ που είναι ο μεγαλύτερος θεσμός κύρους και προβολής της Δράμας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαι και υπεύθυνος των Προφεστιβαλικών εκδηλώσεων και εύχομαι φέτος να γίνουν, γιατί το 2021 λόγω κορονοϊού οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν. Μαζί με τον Πρόεδρο και φίλο Γιώργο Δεμερτζή έχουμε ετοιμάσει πρωτοποριακές ιδέες. Ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε και να γίνουν κτήμα του Δραμινού λαού.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θέλω να τονίσω κλείνοντας ότι η προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας δεν πρέπει να σταματάει την προεκλογική περίοδο. Είτε εκλεγούμε είτε όχι θα πρέπει να αποδεικνύουμε έμπρακτα την αγάπη μας για τον τόπο μας. Με αυτό το σκεπτικό ΣΥΝΕΧΙΖΩ δυναμικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκαεννέα − εννέα =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας