Πρόεδρος Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας
Το 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης Μύθων, Ιστοριών και Λαϊκών Παραμυθιών Δράμας ξεκινά την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024. Τέσσερις ημέρες γεμάτες με ήρωες των παραμυθιών σ’ ένα ταξίδι σε τόπους μαγικούς, μακρινούς κι αλλοτινούς στην αίθουσα «Χαρμούση» του Λυκείου των ΕλληνίδωνΔράμας.
Η Πρόεδρος Άννα Κονδυλάκη Ντινάκη αναφέρετε στην προσπάθεια που γίνεται από το Δ.Σ. – μετά την μεγάλη επιτυχία του περσινού εγχειρήματος- να καθιερωθεί το φεστιβάλ και να γίνει θεσμός ώστε να αναδειχτεί η λαϊκή προφορική παράδοση και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στην ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και να υπογραμμίσει την μεγάλη συμβολική και παιδαγωγική αξία των παραμυθιών.
Συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ είναι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Συνοδοιπόρος στο εγχείρημα είναι ο ιστορητής, αφηγητής κος Γεώργιος Ευγενικός που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ.
«Το Λύκειον των Ελληνίδων Δράμας δραστηριοποιείται, από το 1946 στη διάσωση στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού, των χορών, των τοπικών φορεσιών, της μουσικής και των δημοτικών τραγουδιών…»
– Με όνομα βαρύ και μεγάλη ιστορία. Μεγάλη η συνεισφορά του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Θα θέλαμε κυρία Πρόεδρε, μια συνοπτική παρουσίαση της διαδρομής του Λυκείου.
– Το Λύκειον των Ελληνίδων Δράμας, ένα ιστορικό Σωματείο τόσο για τον ακριτικό νομό της Δράμας, όσο και για όλη τη χώρα, δραστηριοποιείται, από το 1946 στη διάσωση στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού, των χορών, των τοπικών φορεσιών, της μουσικής και των δημοτικών τραγουδιών, στη συγκέντρωση πολύτιμου λαογραφικού υλικού της ευρύτερης περιοχής μας και στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.
Καταφέραμε να αποκτήσουμε φήμη και εκτίμηση, σε παγκόσμιο επίπεδο και προσκεκλημένοι να συμμετέχουμε σε πολλά χορευτικά φεστιβάλ, από τις μακρινές Βραζιλία και Η.Π.Α. και την παγωμένη Σιβηρία, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας, αποσπώντας πρώτα βραβεία και διεθνής διακρίσεις. Προχωρήσαμε στην έκδοση του συλλογικού τόμου, με τίτλο «Χορευτικά Ετερόκλητα», που αποτελεί πανεπιστημιακό εγχειρίδιο, σε Τμήματα Πανεπιστημίων της χώρας. Έχουμε στο βιογραφικό μας και άλλες έντυπες, και μουσικές εκδόσεις όπως CD με καταγραφές από την μουσική παράδοση των ντόπιων χωριών του Ν. Σερρών και στην έκδοση DVD με θέμα τον Σωκιανίδικο Γάμο. Αποκορύφωμα όλων είναι η έκδοση φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Χρωματιστά υφάδια και ασήμια» που εκδόθηκε με την στήριξη του Δήμου Δράμας με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της διπλής βουλγαροτουρκικής κατοχής όπου αποτυπώνεται ο πλούτος που διαφυλάσσουμε και αποτελούν μέρος της πλούσιας συλλογής μας. Διοργανώνουμε κάθε χρόνο, ένα τριήμερο παράδοσης και πολιτισμού με τίτλο «Άρωμα Ελλάδας». Λύκεια των Ελληνίδων και πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα με την συμμετοχή 400 περίπου χορευτών έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να πάρουν μέρος στα δρώμενα του Δωδεκαημέρου.
Στο Λύκειο των Ελληνίδων λειτουργούν τμήματα χορού ενηλίκων και ανηλίκων, χορωδίας και αργαλειού.
«Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδειχτεί η λαϊκή προφορική παράδοση και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στην ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και να υπογραμμίσει την μεγάλη συμβολική και παιδαγωγική αξία των παραμυθιών»
– Και τώρα για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται το δεύτερο φεστιβάλ αφήγησης μύθων, ιστοριών και λαϊκών παραμυθιών. Τι περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση;
– Φέτος διοργανώνουμε το 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης Μύθων, Ιστοριών και Λαϊκών Παραμυθιών Δράμας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και την καλλιτεχνική και επιστημονική στήριξη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδειχτεί η λαϊκή προφορική παράδοση και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στην ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και να υπογραμμίσει την μεγάλη συμβολική και παιδαγωγική αξία των παραμυθιών. Στοχεύουμε να αναδείξουμε τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της προφορικής παράδοσης μετατρέποντας το φεστιβάλ σε ένα χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται Η μεγάλη επιτυχία του περσινού εγχειρήματος, ήταν πέρα των προσδοκιών μας. Η συμμετοχή των μαθητών δημοτικών σχολείων του νομού μας, ήταν αθρόα ενώ η χαρά και ο ενθουσιασμός τους και η χαρά στα μάτια τους, μας έδωσαν κίνητρο και δύναμη να προσπαθήσουμε για την καλύτερη φετινή οργάνωση και να προσθέσουμε μια πρόσθετη μέρα στο φεστιβάλ, ώστε ακόμα περισσότεροι να καταφέρουν να συμμετάσχουν.
Από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 έως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 μικροί και μεγάλοι ακολουθούμε τους ήρωες των παραμυθιών σ’ ένα ταξίδι σε τόπους μαγικούς, μακρινούς κι αλλοτινούς την αίθουσα «Χαρμούση» του Λυκείου των Ελληνίδων.
Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει:
* Αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο με αφήγηση παραμυθιών στην κυπριακή διάλεκτο, μαρτυρίες, ομιλίες, ταινίες animation κυπρίων δημιουργών σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και κυπριακούς χορούς και τραγούδια.
* Αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες από την παγκόσμια παράδοση.
* Εκπαιδευτικά προγράμματα αφήγησης μύθων για σχολικές ομάδες.
– Ποιοι είναι οι συνδιοργανωτές φορείς;
– Συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ είναι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το εγχείρημα που προσπαθούμε να το κάνουμε θεσμό και να το διευρύνουμε είναι ο ιστορητής, αφηγητής κος Γεώργιος Ευγενικός που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ.
Να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο κκ Δωροθέο, τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κο Διαλεχτόπουλο Αθανάσιο, την Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας κα Τάζογλου Μελπομένη καθώς και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
Ευχαριστούμε και όλους του Δραμινούς που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια μας.
– Ο προγραμματισμός σας για την συνέχεια;
– Οι δράσεις του Λυκείου των Ελληνίδων είναι πολλές. Μετά ο Φεστιβάλ Αφήγησης ακολουθούν εκπαιδευτικές εκδρομές για ανήλικα και ενήλικα μέλη μας, παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις των χορευτικών τμημάτων, της χορωδίας και του αργαλειού. Φέτος θα ξαναλειτουργήσει τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, Βυζαντινής μουσικής και μουσικοκινητικής αγωγής και θα ακολουθήσει το Άρωμα Ελλάδας 3 4 5 και 6 Ιανουαρίου 2025.
– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από άξιες, δυναμικές γυναίκες οι οποίες έχουν στην ψυχή τους την αγάπη για τον λαϊκό πολιτισμό. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως αυτό που κάνουμε είναι εθελοντισμός. Ευχαριστώ τους δασκάλους μας και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κο Γκίκα Δήμο. Ευχαριστώ όλα τα μέλη μας, του τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες της πόλης που στηρίζουν τις δράσεις μας.