12 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Αντώνης Σκουλίδης

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τα μέτρα της πανδημίας»

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

«Από την έναρξη της πανδημίας ο πρωθυπουργός της χώρας, επικοινωνεί με τον λαό με διαγγέλματα. Το τελευταίο δείχνει, κατά τη γνώμη μου, την αγωνία και ανησυχία του για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Αντώνης Σκουλίδης. Εκφράζει την αγωνία του για την κατάσταση στο νομό Δράμας με την πορεία του κορονοϊού και διαπιστώνει ότι «Δυστυχώς το πάθημα του περσινού Νοεμβρίου με μεγάλο αριθμό θανάτων δε μας έγινε μάθημα». Αναφέρεται στις συνέπειες της πανδημίας που για ασθενείς οικονομίες όπως της Ελλάδος είναι δυσβάστακτες.
Τέλος δηλώνει ότι προσανατολισμός της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου είναι τόσο για την περίοδο της Ονειρούπολης, όσο και για την Δραμοινογνωσία, αλλά επίσης στόχος είναι η καθιέρωση του DramaweekFashion, μια εβδομάδα αφιερωμένη στο εμπόριο με Λευκή νύχτα και διάφορες εκδηλώσεις.

– Εκτός κλειστών χώρων οι ανεμβολίαστοι και ένα σκηνικό αγωνίας για την συνέχεια. Πώς είδατε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την πανδημία;
– Η πανδημία είναι γεγονός κι έχει επηρεάσει ριζικά την καθημερινότητα μας, εδώ και κοντά 2 χρόνια. Νέα μέτρα, νέοι περιορισμοί. Στα εμπορικά καταστήματα η είσοδος των καταναλωτών γίνεται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε με αρνητικό rapid ή pcr test για τους ανεμβολίαστους. Ενώ στους κλειστούς χώρους της εστίασης επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους. Επίσης, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις «κόκκινες» περιοχές, όπως ο Δήμος Δράμας, σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ Ποικ72486/20-11-2021, επιτρέπεται μετά τις 10πμ. Από την έναρξη της πανδημίας ο πρωθυπουργός της χώρας, επικοινωνεί με τον λαό με διαγγέλματα. Το τελευταίο δείχνει, κατά τη γνώμη μου, την αγωνία και ανησυχία του για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας.

«Η πανδημία είναι γεγονός κι έχει επηρεάσει ριζικά την καθημερινότητα μας»

– Εύλογη ανησυχία από την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στην ΠΕ Δράμας… Δεν φαίνεται να επιστρέφουμε γρήγορα στην κανονικότητα…
– Η Δράμα σταθερά στην 1η πεντάδα νομών με τα πιο επιβαρυμένα στοιχεία, ανάλογα με το κλάσμα αριθμός κρουσμάτων προς πληθυσμό. Δυστυχώς το πάθημα του περσινού Νοεμβρίου με μεγάλο αριθμό θανάτων δε μας έγινε μάθημα. Εξακολουθούμε να είμαστε στις περιοχές με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα και δημιουργεί ασφυξία στο σύστημα υγείας και φόβο στους Δραμινούς.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει να έχει δρόμο. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας πράξουμε το καλύτερο δυνατό (υγειονομικά) για εμάς και τους συμπολίτες μας.

«Στόχος μας είναι η καθιέρωση του DramaweekFashion μια εβδομάδα αφιερωμένη στο εμπόριο με Λευκή νύχτα και διάφορες εκδηλώσεις»

– Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω και στην οικονομία, η ακρίβεια ζει και βασιλεύει. Ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης;
– Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, παγκόσμιες και εθνικές, είναι ορατές και δυσβάστακτες, ιδίως για ασθενείς οικονομίες όπως η ελληνική. Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις μεταφορές οδηγεί και στην αύξηση των υπολοίπων προϊόντων. Οι ανελαστικές δαπάνες ενός νοικοκυριού – ρεύμα, θέρμανση, φαγητό – έχουν αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα που περιορίζουν οποιαδήποτε άλλης μορφής κατανάλωση.
Επίσης, τα έξοδα λειτουργίας μιας επιχείρησης έχουν αυξηθεί τόσο, ώστε αν αυτό το κόστος δεν προστεθεί στα προϊόντα, τότε δεν είναι εφικτή η επιβίωση της επιχείρησης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των Ελλήνων αλλά τα ποσά που διαθέτει είναι ελάχιστα. Ενδεικτικά χρειάζονται μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης για την ενέργεια και σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

– Συμμετείχατε ως Εμπορικός Σύλλογος στην κινητοποίηση των Επαγγελματιών Εστίασης πριν λίγες ημέρες. Είδαμε μεγάλες συγκεντρώσεις και αγανάκτηση από την κατάσταση που επικρατεί….
– Στην πρόσφατη κινητοποίηση των επαγγελματιών της εστίασης και το κλείσιμο των καταστημάτων τους, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, ίσως ο μοναδικός Εμπορικός Σύλλογος πανελλαδικά, συμμετείχε με το συμβολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, για ένα δίωρο (11.00-13.00) και την παρουσία των μελών του στην Πλατεία Ελευθερίας της Δράμας. Η δράση αυτή είχε δύο κατευθύνσεις: από τη μια τη στήριξη προς τους συναδέλφους της εστίασης και από την άλλη τη διαμαρτυρία μας για τα μέτρα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τα πρόστιμα που τα συνοδεύουν. Δυστυχώς, ούτε αστυνόμοι μπορούν να είναι οι συνάδελφοι, ιδίως στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, – με έναν ή κανέναν υπάλληλο-, ούτε τα 5.000 ευρώ πρόστιμο και κλείσιμο του καταστήματος για 15 ημέρες είναι αποδεκτά. Θεωρώ ότι το πρόστιμο πρέπει να είναι ισοβαρής, τόσο στην επιχείρηση όσο και στον καταναλωτή, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα εισόδου πελατών χωρίς έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιητικών.

«Δυσβάσταχτα τα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων την περίοδο του κορονοϊού και τα πρόστιμα που τα συνοδεύουν»

– Τα μέτρα πλήττουν την αγορά και δημιουργούν αδιέξοδα. Τι ζητάτε ως Επιχειρήσεις για να μειωθούν οι συνέπειες της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα;
– Από την αρχή της πανδημίας οι εμπορικές επιχειρήσεις θεωρώ ότι ήταν οι περισσότερο πληττόμενες οικονομικά με την εφαρμογή των μέτρων. Είτε ήταν κλειστές, είτε λειτουργούσαν με clickaway, είτε και σήμερα με περιορισμούς πελατών στα καταστήματα. Οι ενισχύσεις που δόθηκαν με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής και με την μη επιστρεπτέα που ξεκίνησε να δίνεται τον τελευταίο μήνα, για τις περισσότερες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ήταν ελάχιστες μπροστά στα έξοδα, λειτουργικά καταστήματος και επιβίωσης των συναδέλφων και των οικογενειών τους. Σήμερα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας που έχουν οι συνάδελφοι, θεωρούμε απαραίτητα: την επιδότηση των ενοικίων, την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος, την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση με πιο γενναίες επιστρεπτέες προκαταβολές και το πιο σημαντικό από όλα, η επέκταση του προγράμματος επανεκκίνησης των επιχειρήσεων που εφαρμόστηκε στην εστίαση, να επεκταθεί και στα εμπορικά καταστήματα.

– Το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί την επικαιρότητα και η κατάσταση στο Νοσοκομείο και στις δομές υγείας του νομού. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη κύριε Σκουλίδη….
– Από το 2010 και μετά, τα νοσοκομεία όλης της χώρας και της Δράμας περισσότερο, εμφανίζουν πρόβλημα στη λειτουργία τους και κυρίως στη στελέχωση και χρηματοδότησή τους. Μέσα σε όλα, εμφανίστηκε και η πανδημία, η οποία μεγέθυνε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Η ανάγκη στήριξης του νοσοκομείου είναι επιτακτική σήμερα περισσότερο από ποτέ, το αίτημα για χαρακτηρισμό του ως άγονο θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και θα οδηγήσει στην καλύτερη στελέχωσή του, όπως επίσης η διεκδίκηση από κοινού όλων των Δραμινών, φορέων και πολιτών, για την ενίσχυσή του. Εξαιρετική κατά τη γνώμη μου, είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για την οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι έφτασαν στα όρια της εξάντλησης.

«Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας παγκόσμιες και εθνικές είναι ορατές και δυσβάστακτες»

– Τι προγραμματίζετε τοπικά το επόμενο διάστημα;
– Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αναμένουμε τις εξελίξεις της πανδημίας. Είμαστε πάντα έτοιμοι να προβούμε σε δράσεις για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Ο προσανατολισμός μας είναι τόσο για την περίοδο της Ονειρούπολης, όσο και για την Δραμοινογνωσία, αλλά επίσης στόχος μας είναι η καθιέρωση του DramaweekFashion, μια εβδομάδα αφιερωμένη στο εμπόριο με Λευκή νύχτα και διάφορες εκδηλώσεις.

– Κλείνοντας τι θέλατε να προσθέσετε
– Αναμένουμε από την κυβέρνηση να ενισχύσει την μικρή εμπορική επιχείρηση και να απαλείψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιούργησαν οι υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων. Βέβαια προσδοκία όλων μας είναι να αρχίσει επιτέλους να υποχωρεί η πανδημία ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

πέντε × 1 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας