8.8 C
Drama
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπεργιακή συγκέντρωση Σωματείων Εργαζομένων για την 1η Μαΐου

Απεργιακή συγκέντρωση Σωματείων Εργαζομένων για την 1η Μαΐου

Πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων Εργαζομένων στο Γ. Νοσοκομείο Δράμας και Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας την Πέμπτη 6 Μάη στην κεντρική Πλατεία. Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε και ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ).

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας Ιωαννίδης Γιάννης και ανέφερε: «Η 1η του Μάη είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Η 1η του Μάη είναι μέρα απεργιακού αγώνα! 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες της τάξης μας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να την καταργήσει. Να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της ευελιξίας.

Μάλιστα, δεν έχουν καμιά ντροπή να προκαλούν με μια σειρά αθλιότητες, όπως: «Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων η διευθέτηση του χρόνου εργασίας», Λες και δεν ξέρουμε ότι θέλουν να επιβάλουν καθεστώς 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή και η πληρωμή θα είναι κάποιο ρεπό τους επόμενους μήνες. Δηλαδή ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για όσο θέλει ο εργοδότης χωρίς επιπλέον πληρωμή, τσακισμένος από την κούραση, χωρίς κοινωνική-προσωπική ζωή. Θα γνωρίζει μόνο πότε θα αρχίζει η δουλειά κι όχι πότε θα τελειώνει. Όταν τα θανατηφόρα και μη, ατυχήματα θερίζουν και στην Δράμα, ιδιαίτερα στα μαρμαράδικα και τα νταμάρια της περιοχής. Αυτό είναι η πρακτική εφαρμογή της «ευελιξίας» που ζητούν οι καπιταλιστές για να μπορούν να διαμορφώνουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις κατά το δοκούν, όπως τους βολεύει. Για να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Φορτώνοντας στους εργαζόμενους τα βάρη από τυχόν απώλειες εάν η κατάσταση δεν πάει καλά.

Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 10.000, ενώ οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι, με κόστος πολλές φορές τη ζωή τους. Το γεγονός πως η περιοχή μας είναι πρώτη σε άνοδο σε θνησιμότητα το 2020 είναι ενδεικτικό.

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να βρεθούν απλές κλίνες, ΜΕΘ και το αναγκαίο προσωπικό, νοικιάζει με το “αζημίωτο” ιδιωτικές κλινικές υποδομές και τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαού μας. Όλοι μας γνωρίζουμε την τραγική υποστελέχωση και του Νοσοκομείου μας αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Δράμα.

Απέναντι σε αυτά είναι ώρα ο καθένας-η καθεμιά να σκεφτεί και να πάρει θέση. Το σκύψιμο του κεφαλιού, η μείωση των απαιτήσεων και η σιωπηρή παράδοση των δικαιωμάτων δεν οδήγησε πουθενά. Κανένας συμβιβασμός δεν γλίτωσε κανέναν εργαζόμενο από τα χειρότερα. Όποιος είπε φτάνει που δουλεύω, η κατάληξη είναι να ζω μονάχα για να δουλεύω. Όταν σκέφτομαι τώρα μη σηκώσω κεφάλι γιατί έχω κι άλλα στόματα να θρέψω, να σκέφτομαι πως με τη στάση μου χαλκεύω τις αλυσίδες που θα περάσουν στα πόδια των παιδιών μου.

Τη μέρα των εργαζομένων, την Πρωτομαγιά, φέρνουμε στο νου μας τους ήρωες της τάξης μας, όλους αυτούς που δώσανε το αίμα τους για τα εργασιακά δικαιώματα. Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη! Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει ξανά η εργατική τάξη και ο λαός την κρίση τους. Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες για τα δικά μας συμφέροντα κι ανάγκες. Καθένας και καθεμιά τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας συνεχίζοντας τον αγώνα!

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας!
Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!»

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο Γ. Νοσοκομείο Δράμας Γιάννης Παπαδόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δράμας Κοσμίδου Ράνια. Ακολούθησε απαγγελία της απολογίας του Α. Σπάϊς αμερικανού συνδικαλιστή που εκτελέστηκε για τα γεγονότα του Σικάγο το 1886.

Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 4 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας