15.9 C
Drama
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΑπόστολος Παυλίδης

Απόστολος Παυλίδης

«Το ΤΕΕ ζητά να παραταθούν οι προθεσμίες υλοποίησης των συμβάσεων έργων»

Πρόεδρος ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

«Η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, έχει επιπλέον επιδεινώσει την κατάσταση στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των τεχνικών επιχειρήσεων. Χρειάζεται απαραίτητα να στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο ο κλάδος» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δράμας – Καβάλας Απόστολος Παυλίδης. Αναφέρει ότι η πλήρης επάνοδος στην Ελλάδα των μηχανικών που έχουν φύγει για εργασία στο εξωτερικό, δεν είναι μία απλή ή εύκολη υπόθεση και δεν επιτυγχάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού χρειάζεται να γίνουν βαθιές τομές και σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς. Τονίζει ότι συνεργάζεται στενά με τα αρμόδια Υπουργεία και διατυπώνει την άποψη του ΤΕΕ για τεχνικά ζητήματα της περιοχής. Τέλος δηλώνει ότι η πανδημία έχει ταλαιπωρήσει τους μηχανικούς σε πολλά επίπεδα και σε μεγάλη διάρκεια.

– Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί σήμερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία;
– Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που δυστυχώς συμβαίνει σε μια χρονιά που έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί θετικά για τους μηχανικούς, την οικοδομική δραστηριότητα, τα μεγάλα δημόσια έργα, την ανάπτυξη. Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των υλικών, των απαραίτητων πρώτων υλών για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, έχει δημιουργήσει κρίσιμα ζητήματα στην εκτέλεση των εργασιών που προβλέπονται στις συμβάσεις που έχουμε αναλάβει να διεκπεραιώσουμε, καθώς οι προϋπολογισμοί των έργων και οι σχετικές προσφορές καταρτίσθηκαν υπό σημαντικά διαφορετικές από τις σημερινές συνθήκες. Η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, έχει επιπλέον επιδεινώσει την κατάσταση στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των τεχνικών επιχειρήσεων. Χρειάζεται απαραίτητα να στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο ο κλάδος, για να μην ανακοπεί η θετική προδιάθεση που υπήρχε πριν το ξεκίνημα του τρέχοντος έτους για μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση μετά το τέλος της πανδημίας.

«Η πλήρης επάνοδος στην Ελλάδα των μηχανικών που έχουν φύγει για εργασία στο εξωτερικό, δεν είναι μία απλή ή εύκολη υπόθεση»

– Η μεγάλη ακρίβεια επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα δημόσια έργα κύριε Πρόεδρε. Τι προτείνει το ΤΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
– Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε για το μήνα Φεβρουάριο 2022 στοιχεία που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων – κατοικιών παρουσιάζει αύξηση 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021. Ορισμένοι κρίσιμοι επιμέρους δείκτες τιμών κατηγοριών υλικών παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με πέρσι, ως εξής: Ηλεκτρική ενέργεια 71,4%, Πετρέλαιο κίνησης 26,1%, Σίδηρος οπλισμού 19,1%, Χάλκινοι αγωγοί 17%, Τούβλα 14,2%, Σωλήνες χαλκού 12,9%, Πλαστικοί σωλήνες 9,6%. Οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να επηρεάζουν, όπως δείχνει η αγορά, και στο τρέχον χρονικό διάστημα, όλα τα στάδια της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών σε ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων με τεχνικά έργα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης, προτείνουμε:
– Να παραταθούν χρονικά οι προθεσμίες υλοποίησης των συμβάσεων έργων που έχουν δημοπρατηθεί, μέχρι την εξομάλυνση των δεικτών τιμών των υλικών κατασκευής.
– Να εξεταστεί η δυνατότητα αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού ή της σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης σε όσες περιπτώσεις τεχνικών έργων έχουν προσφερθεί υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με δεδομένες τις νέες συνθήκες κόστους των τεχνικών έργων.

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τί είναι αυτό που μπορεί να τον οδηγήσει στην ανάπτυξη;
– Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που προκύπτει από τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και τις αυξήσεις στα υλικά κατασκευής, εκτιμούμε πως η δυναμική που έχει αποκτήσει ο κατασκευαστικός κλάδος τον τελευταίο χρόνο, θα συνεχιστεί. Η επαναφορά σε καθεστώς κανονικότητας σε ό,τι αφορά την πανδημία και τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα και η έλευση της χρονικής περιόδου με τις καλές κλιματολογικές συνθήκες που παραδοσιακά ευνοούν τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στην οικοδομή, σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, δημιουργούν προϋποθέσεις για αναπτυξιακή ώθηση το ερχόμενο διάστημα. Η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων μέσω γρήγορων χρηματοδοτήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες εγκρίσεων και ελέγχων κατασκευών, συνεισφέρουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση περιβάλλοντος ευνοϊκού για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις.

«Η πανδημία μας έχει ταλαιπωρήσει σε πολλά επίπεδα και σε μεγάλη διάρκεια»

– Τα έργα πρέπει να γίνονται άμεσα», από τη στιγμή που ανατίθενται. Γιατί, παρά τα βήματα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας της χώρας, δεν έχει γίνει αυτό ακόμη εφικτό;
– Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα καθυστερήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις αδειοδότησης – υλοποίησης επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, ειδικά με τις διαδικασίες έκδοσης βεβαιώσεων -εγκρίσεων από υπηρεσίες όπως οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο επιτάχυνσης αυτών των διαδικασιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει αναλάβει να υλοποιήσει την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών e-Άδειες, ώστε να ενταχθούν σε αυτό, εντός του 2022, και οι εγκρίσεις – άδειες που εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανέγερση νέων κτιρίων και οικοδομών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως η ανάπτυξη και η διαρκής αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος e-Άδειες από το Τεχνικό Επιμελητήριο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2018, στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών, την ταχύτερη διεκπεραίωση, την επιτάχυνση της αδειοδότησης, τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα των ενεργειών και των βημάτων που ακολουθούνται. Παράλληλα, μειώνεται το κόστος τόσο για τον πολίτη όσο και για το δημόσιο από τη μείωση των έγχαρτων διαδικασιών και των εργατοωρών.

– Πολλοί μηχανικοί έχουν επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια να εργάζονται στο εξωτερικό. Ποιο νομοθετικό, φορολογικό, εργασιακό πλαίσιο θα ήταν ικανό να τους προσελκύσει ξανά πίσω στην Ελλάδα;
– Η πλήρης επάνοδος στην Ελλάδα των μηχανικών που έχουν φύγει για εργασία στο εξωτερικό, δεν είναι μία απλή ή εύκολη υπόθεση και δεν επιτυγχάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται να γίνουν βαθιές τομές και σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς. Στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των πολυτεχνικών σχολών. Η σύνδεσή τους με την παραγωγή, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, σε συνεργασία με φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αλλά και επιχειρήσεις. Στη δημόσια διοίκηση είναι αναγκαία η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα για τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση μηχανικών και πολιτών. Στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων ή στη μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα από το εξωτερικό, είναι κρίσιμο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να είναι διαθέσιμο ανταγωνιστικό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Στη χρηματοδότηση projects σε όλα τα πεδία δράσης των μηχανικών, γενναία στήριξη από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

– Το ζήτημα της χρηματοδότησης απασχολεί έντονα τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας. Πώς βαδίζει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Ε.Α.Τ. – Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. για µμηχανικούς, κατασκευαστές και μελετητές;
– Το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουν δημιουργήσει ταμείο εγγυοδοσίας μέσω του οποίου είναι εφικτή η χορήγηση δανείου σε μηχανικούς με εγγύηση στο 80% του ποσού της χρηματοδότησης. Κάθε μηχανικός, μελετητής και κατασκευαστής που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος μπορεί να λάβει, με τη μορφή δανείου, κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ.

«Χρειάζεται απαραίτητα να στηριχθεί ο κλάδος των τεχνικών επιχειρήσεων»

– Ποια τα στοιχεία που έχετε για το πρόγραμμα Εξοικονομώ σε Δράμα και Καβάλα;
– Σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι δύο προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που βρίσκονται σε εξέλιξη:

α) Εξοικονομώ – Αυτονομώ.
Υποβλήθηκαν οι αιτήσεις στις αρχές του 2021, επιλέχθηκαν για υπαγωγή με το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, εκταμίευσης και τελικής καταβολής της συνολικής χρηματοδότησης. Οι αυξήσεις στις τιμές στα υλικά και την ενέργεια έχουν προφανή αρνητικό αντίκτυπο και στην ομαλή υλοποίηση του Εξοικονομώ – Αυτονομώ, ιδιαίτερα όσων προτάσεων ολοκληρώνουν τις παρεμβάσεις στην τρέχουσα συγκυρία. Έχουν διαπιστωθεί σοβαρές καθυστερήσεις στον έλεγχο των παραστατικών και την εκταμίευση των ποσών των χρηματοδοτήσεων στους τελικούς δικαιούχους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δώσει παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες υλοποίησης, ενώ η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που αποτελεί τον «ενδιάμεσο» δικαιούχο του Προγράμματος εκτιμά πως οι καθυστερήσεις στη διαδικασία εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων προς τους τελικούς δικαιούχους είναι προσωρινή.

β) Εξοικονομώ 2021.
Στις 15 Μαρτίου 2022 έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μονοκατοικιών – μεμονωμένων διαμερισμάτων. Η διαδικασία παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, καθώς ο ιστότοπος buildingcert.gr μέσω του οποίου εκδίδονται και διατίθενται τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης δεν ήταν εφικτό να ανταποκριθεί στην αυξημένη ηλεκτρονική κίνηση. Αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης των αιτήσεων για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που είναι σε εκκρεμότητα και θα ακολουθήσει η έναρξη υποβολής αιτήσεων για τις πολυκατοικίες. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τις 4 Απριλίου 2022. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές πως το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κινείται σαφώς σε πολύ θετική κατεύθυνση με στόχευση στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού της χώρας. Η κατανομή των πόρων στο Εξοικονομώ 2021 για τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας είναι 10.509.000 και 10.258.000 ευρώ αντίστοιχα.

– Ικανοποιημένος από την συνεργασία που έχετε με φορείς της Δράμας και της Καβάλας;
Η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων Δράμας και Καβάλας είναι καθημερινή και αρμονική. Ευελπιστούμε πως με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα επεκταθούμε και στις δια ζώσης επικοινωνίες, για ακόμα πιο άμεση και ουσιαστική συνεργασία.

– Και ο προγραμματισμός για το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας;
– Συνεργαζόμαστε στενά με τα αρμόδια Υπουργεία, διατυπώνουμε την άποψή μας για τεχνικά ζητήματα της περιοχής, ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα αφορά το τεχνικό δυναμικό και τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής. Η πανδημία μας έχει ταλαιπωρήσει σε πολλά επίπεδα και σε μεγάλη διάρκεια. Έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην επαγγελματική μας δραστηριότητα και στη λειτουργία των υπηρεσιών. Ιδιαίτερα μας έχει κοστίσει σε ανθρώπινο επίπεδο, καθώς δουλεύουμε από απόσταση, απομονωμένοι σε πολλές στιγμές όλο αυτό το διάστημα. Στοχεύουμε, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να οργανώσουμε μέσα στη χρονιά συναντήσεις από κοντά σε Δράμα και Καβάλα, τόσο για ανταλλαγή απόψεων για τεχνικά ζητήματα, όσο και για ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συναδέλφων.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Το Τεχνικό Επιμελητήριο συμμετέχει στις περισσότερες πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Περιφερειακές Διοικήσεις. Η συμμετοχή των συναδέλφων στα όργανα και τις επιτροπές του Τμήματος διασφαλίζει την ουσιαστικότερη και αποδοτικότερη δραστηριότητα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκατρία + τέσσερα =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας