21.5 C
Drama
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αργύρης Πατακάκης

«Η εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ είναι η τελευταία στην πληρωμή της Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολής σε όλη την Ελλάδα»

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Δράμας «Περιφερειακή Σύνθεση»

«Ο Περιφερειάρχης δεν κατάφερε να πράξει ούτε τα αυτονόητα, να εξασφαλίσει μία στοιχειώδη ενίσχυση για τους τοπικούς επιχειρηματίες, παρόλο που ακούσαμε πολλές υποσχέσεις, από τις οποίες φυσικά δεν τηρήθηκε καμία» αναφέρει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Αργύρης Πατακάκης.
Τονίζει ότι νιώθει πολύ απογοητευμένος που το συλλογικό όργανο της Περιφέρειας το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει υποβαθμιστεί από την σημερινή διοίκηση.
Χαρακτηρίζει αναποτελεσματική την διοίκηση της Περιφέρειας με ένα πρόγραμμα δράσης χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό.
Δηλώνει τέλος ότι η Περιφερειακή Σύνθεση είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να συνθέσει απόψεις και δυνάμεις.

– Απέχουμε από την επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Πατακάκη μέχρι πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας;
– Ο κόσμος -και με το δίκαιο του- έχει κουραστεί από το lockdown και έχουν «στερέψει» τα ταμεία των επιχειρήσεων από το κλείσιμο της αγοράς. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε κοντά στην έξοδο από την πανδημία και σε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί μετά από μια τόσο επίπονη και χρονικά παρατεταμένη περίοδο πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρος και σαφής δρόμος εξόδου από την πανδημία.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να βρει τον βηματισμό του αλλά και να δώσουμε την πολυπόθητη ανάσα ελευθερίας στον κόσμο.

«Το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας είναι χωρίς έμπνευση, αλλά κυρίως χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό»

– Το 2019 εκλεγήκατε Περιφερειακός Σύμβουλος – ο νεότερος σε όλη την Ελλάδα- και διαδοχικά αναλάβατε Περιφερειάρχης ΑΜΘ της Ο.Ν.ΝΕ.Δ, Τομεάρχης στην Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών και τώρα Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών. Πείτε μας για τους στόχους και την δράση αυτού του νέου think-tank.
– Στην προσπάθεια να προωθήσουμε και να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την τοπική διακυβέρνηση, ανακοινώσαμε πρόσφατα την Ίδρυση του ευρωπαϊκού think tank-Συμβουλίου: «Ευρωπαίοι Νέοι Αυτοδιοικητικοί»- Committee of Young Europeans Elected in Cities and Regions, με την επωνυμία European LocalLeaders (ELL). Η δημιουργία των Νέων Ευρωπαίων Αυτοδιοικητικών, γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και είναι μια πρωτοβουλία που ξεκινάει από την Ελλάδα και έχει ως μέλη αιρετούς νέες και νέους εκλεγμένους σε πόλεις και περιφέρειες από κάθε σημείο της Ευρώπης, έως 40 ετών. Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος, οι έξυπνες εφαρμογές, η χρήση των νέων τεχνολογιών, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η αστικοποίηση, όπως και η αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας, είναι προτεραιότητα μας και με την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε τις πόλεις μας πρωτοπόρες, δημιουργικές και βιώσιμες.

– Ικανοποιημένος από τον χειρισμό της πανδημίας από την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ;
– Για πάνω από έναν μήνα κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας δήμοι της Περιφέρειας μας τελούσαν σε αυστηρό lockdown και ο Περιφερειάρχης δεν κατάφερε να πράξει ούτε τα αυτονόητα, να εξασφαλίσει μία στοιχειώδη ενίσχυση για τους τοπικούς επιχειρηματίες, παρόλο που ακούσαμε πολλές υποσχέσεις, από τις οποίες φυσικά δεν τηρήθηκε καμία. Γίνεται εύκολα φανερή η αναποτελεσματικότητα του κ. Χρήστου Μέτιου.

– Κύριε Πατακάκη είστε εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας με την «Περιφερειακή Σύνθεση». Πώς βλέπετε την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου;
– Προσωπικά είμαι πολύ απογοητευμένος που το συλλογικό όργανο της Περιφέρεια μας έχει υποστεί τέτοια υποβάθμιση από την σημερινή διοίκηση. Μόνιμη και στείρα αντιπαράθεση, χωρίς καμία δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση κατά το πλείστων, οργανωμένη έτσι ώστε να δημιουργεί χάος και να συγκαλύπτει τα λάθη και τις παραλείψεις της διοίκησης. Προσκαλώ όλους τους πολίτες της Περιφέρειας μας να παρακολουθήσουν ένα μόνο Περιφερειακό Συμβούλιο που αναμεταδίδετε σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο, στην σελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ, για να μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του και να έχουν ιδία αντίληψη.

«Ανακοινώσεις, υποσχέσεις και φιέστες πολλές για τον δρόμο Δράμας – Καβάλας»

– Μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας σε εκκρεμότητα. Τι γίνεται κατ’ αρχάς με τον δρόμο Δράμας- Καβάλας. Έχουμε κάποια εξέλιξη;
– Εξέλιξη καμία. Ανακοινώσεις, υποσχέσεις και φιέστες πολλές. Από το 2019, που προεκλογικά φυσικά ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος μας ανακοίνωνε την κατασκευή του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας, με δέσμευση 75 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ, την έναρξη τον εργασιών από τον Αγ. Αθανάσιο και ότι η διαδικασία για τις προκηρύξεις θα ξεκινούσε τον Μάρτιο του 2019, όλοι μας είχαμε καταλάβει και ευχόμασταν πραγματικά να είναι έτσι, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τον τόπο, ότι ήταν θέμα χρόνου η υλοποίηση του. Δύο χρόνια μετά δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα και δεν έχουμε και καμία ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου και αν τελικά θα κατασκευαστεί ο δρόμος αυτός, ή ήταν άλλη μια υπόσχεση από τις πολλές που έχουμε ακούσει από τον κ. Μέτιο.

– Και με τον δρόμο Δράμας- Αμφίπολης; Σας ικανοποιεί η δέσμευση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κυρίου Κώστα Καραμανλή για δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2021;
– Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κύριος Κώστας Καραμανλής νομίζω έδωσε ένα σαφές πλαίσιο ενεργειών και δεσμεύτηκε να το υλοποιήσει, οπότε όταν αυτό γίνει πράξη τότε θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Από την άλλη φυσικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έθεσα τα ερωτήματα: 1. Σε ποιο σημείο ωριμότητας βρίσκονται οι ήδη υπάρχουσες μελέτες; 2. Με την σχετική ΚΥΑ τι κομμάτι ευθύνης του έργου ανατέθηκε στην ΠΑΜΘ; 3. Με ποια διαδικασία θα γίνει η εκπόνηση και ωρίμανση των μελετών; και 4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που προτίθεται να αναλάβει η ΠΑΜΘ και ποιος ο χρόνος ολοκλήρωσης τους; Δεν μας απάντησε τίποτα συγκεκριμένο, εκτός από απαξιωτικά σχόλια και αοριστίες. Οι πολίτες τις Δράμας ας αναλογιστούν τέτοιες συμπεριφορές και ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

– Σκληρές ανακοινώσεις τελευταία και έντονες αντιπαραθέσεις για το πρόγραμμα Ενίσχυσης των Επιχειρήσεων της ΑΜΘ που καθυστερεί και ο ένας επιρρίπτει στον άλλο τις ευθύνες. Ποια είναι η άποψή σας;
– Η άποψη μου είναι πως πρέπει επιτέλους οι κατέχοντες τις θέσεις ευθύνης στην περιφέρεια μας να επιδείξουν λίγη ευθύνη και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, λέγοντας την αλήθεια στο κόσμο. Ο μόνος λόγος που ο επιχειρηματικός κόσμος της περιφέρειας μας έχει υποστεί όλη αυτή την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία είναι η ανικανότητα του Περιφερειάρχη και της μέχρι πρότινος διορισμένης από αυτόν διοίκησης να ανταπεξέλθουν στην διαδικασία αξιολόγησης, έγκρισης και πληρωμής των αιτήσεων του προγράμματος για τη Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που η εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ είναι η τελευταία στην πληρωμή της Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολής σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για την καθυστέρηση στην πρόοδο και την υλοποίηση νέων επενδύσεων από άλλα προγράμματα, που τρέχουν παράλληλα.

– Πρόσφατα η παράταξή σας αντέδρασε και για το Πρόγραμμα δράσης της διοίκησης. Ποιες οι διαφωνίες σας;
– Αυτό είναι μία μεγάλη συζήτηση. Το μείζον για μένα -και για την παράταξή μας- είναι το γεγονός ότι το Πρόγραμμα δεν απηχεί τις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας μας, είναι ας πούμε «μαύρα γράμματα σε άσπρο χαρτί». Είναι ένα Πρόγραμμα χωρίς έμπνευση, αλλά κυρίως χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό, ώστε να πάει την Περιφέρεια μας ένα βήμα μπροστά.

«Περιφερειακή Σύνθεση μπορεί να συνθέσει απόψεις και δυνάμεις»

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Σίγουρα ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει ένα νέο τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια νέα πραγματικότητα που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι νέες διοικήσεις των ΟΤΑ από το 2024.
Πολλές αλλαγές κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση δίνοντας τα απαραίτητα εργαλεία και τους πόρους ώστε οι ΟΤΑ να μετεξελιχθούν σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αυτονομίας στον προγραμματισμό και την υλοποίηση του προγράμματος τους.
Τώρα όσον αφορά την απλή αναλογική θεωρώ πως είναι μια αλλαγή που θα επαναφέρει την κυβερνησιμότητα αλλά θα καταργήσει την πολυφωνία μέσα στα συμβούλια.
Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση στο μείζον αυτό θέμα ώστε και να διευκολυνθεί η υλοποίηση του έργου της κάθε διοίκησης αλλά να μην ξεφεύγει και εντελώς από τον «έλεγχο» των Συμβουλίων.
Από την άλλη και η σημερινή πραγματικότητα με την διοίκηση της Περιφέρειας μας να έχει έμμισθους συνεργάτες τις παρατάξεις του κυρίου Σιμιτσή και του κυρίου Καραγιώργη για να μπορέσει να πείσει για τον πολιτικό της λόγο δεν τιμά κανένα.

– Πώς βλέπετε την πορεία της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση»;
– Η Περιφερειακή Σύνθεση είναι η μοναδική ανεξάρτητη περιφερειακή παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς χρίσμα και στήριξη από κανένα κόμμα παρά μόνο από τον λαό της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Ο Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί με όλους εμάς που πλαισιώσαμε αυτή την προσπάθεια δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και ο κόσμος την Περιφέρειας, μας τίμησε στις εκλογές δίνοντας μας την -με ελάχιστη διαφορά ούτε μιας μονάδας- δεύτερη θέση.
Από την πρώτη μέρα ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε καθημερινά δίπλα στους πολίτες της Περιφέρειας μας, διεκδικώντας και στηρίζοντας όλα τα δίκαια αιτήματα τους.
Πιστεύω πως κάθε μέρα που περνάει η παράταξη μας αποδεικνύεται η μοναδική δύναμη που μπορεί να συνθέσει απόψεις και δυνάμεις και διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο.
Συνεχίζουμε με όρεξη και ζωντάνια τον αγώνα μας, για ένα καλύτερα αύριο στην Περιφέρεια μας.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δώσατε να αναλύσουμε τόσο σημαντικά ζητήματα του τόπου και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας.
Να ευχηθώ από καρδιάς η Ανάσταση του Κυρίου, να φέρει Υγεία, Ελπίδα και Αγάπη σε όλο τον κόσμο.
Καλό Πάσχα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + 2 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας