5.9 C
Drama
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Χαρά Κεφαλίδου

«Το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του, ανασυγκροτήθηκε με μεθοδικότητα και ταχύτητα»

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Μετά την πολύμηνη πλήρη απραξία μπροστά στο «τσουνάμι» της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση επιχειρεί με αποσπασματικά μέτρα να δώσει κάποιες λύσεις, όπως το καλάθι του νοικοκυριού» αναφέρει η Βουλευτής Δράμας του ΠΑ.ΣΟ.Κ- ΚΙΝ.ΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, που υπογραμμίζει ότι το κόμμα της κατέθεσε έγκαιρα σειρά από προτάσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων.
Δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του, ανασυγκροτήθηκε με μεθοδικότητα και ταχύτητα οργανωτικά, τόσο σε τοπικό όσο και νομαρχιακό επίπεδο.
Τονίζει ότι η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.
Αναφέρει τέλος ότι η άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς της Δράμας για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, είναι καθημερινή, αμφίδρομη και γενικά θετική.

– Σχεδόν ένας χρόνος από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξε από τότε; Ποια βήματα πρέπει ακόμα να γίνουν;
– Το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του, ανασυγκροτήθηκε με μεθοδικότητα και ταχύτητα οργανωτικά, τόσο σε τοπικό όσο και νομαρχιακό επίπεδο. Τα μέλη μας προσήλθαν και εξέλεξαν τις νέες Τοπικές και Νομαρχιακές Επιτροπές.
Τον Μάιο 2022 το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε το πρώτο συνέδριο με τη νέα μορφή, το νέο όνομα και τον νέο αρχηγό. Οι 4.500 σύνεδροι, πολλοί από τους οποίους νέοι που συμμετείχαν πρώτη φορά στο συνέδριο, ανανέωση, συσπείρωση, ψήφισαν τις απαραίτητες καταστατικές αλλαγές και αποφάσισαν την αυτόνομη πορεία του Κινήματος. Εκλέχτηκε από το Συνέδριο η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ο νέος Γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Έγινε η προγραμματική ανασυγκρότηση και ανακοινώθηκε το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, που απαντά στα νέα οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά προτάγματα, γιατί για εμάς προτεραιότητα είναι μια ανταγωνιστική παραγωγική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες επεξεργασμένες και μελετημένες προτάσεις.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν και οι νέοι Γραμματείς και οι αναπληρωτές τους στους Τομείς πολιτικής του Κινήματος.
Είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα, τα στελέχη και οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια, που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα συνδυάζουν την πείρα με την ανανέωση, στοχεύοντας στην άνοδο των ποσοστών του Κινήματος. Γίνονται περιοδείες του Προέδρου αλλά και στελεχών μας σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ενημερώνοντας για τις θέσεις, προτάσεις του ΠΑΣΙΟΚ για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

«Η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη»

– Η δημοσκοπική σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις σας προβληματίζει;
– Βέβαια και μας προβληματίζει η σταθερότητα των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεις. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αλλά δεν είναι και αμελητέος ο διπλασιασμός των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου που καταγράφεται σε πολλές δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος είναι διψασμένος για προτάσεις που θα δώσουν λύσεις στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση και την αχαλίνωτη ακρίβεια που μαστίζουν τη χώρα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες και απτές πολιτικές επιλογές, που απαντούν στις αγωνίες και τα προβλήματα της κοινωνίας. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όλο και αυξανόμενες προκλήσεις, αξιοποιώντας την ευκαιρία που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, προς όφελος της κοινωνίας, των πολλών και όχι των λίγων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση.

– Στην υπόθεση των υποκλοπών έχετε εναποθέσει τις ελπίδες σας στην Δικαιοσύνη και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς; Θα μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι πίσω από το Predator και τις παρακολουθήσεις;
– Μετά όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για την υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται ότι υπάρχει ένα κέντρο παρακολουθήσεων Predator στη χώρα μας, αλλά μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιοι το έχουν και το διαχειρίζονται.
Η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, που επέλεξε να έχει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ στο Μαξίμου, γιατί οργανώθηκε από ένα παρακρατικό μηχανισμό, που στήθηκε μέσα στην ΕΥΠ επί διακυβέρνησής του, και γιατί στη συνέχεια χρησιμοποίησε το «απόρρητο» για να κρύψει τις ευθύνες του παρακρατικού αυτού μηχανισμού που είχε στηθεί εις βάρος του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος.
Πρέπει να αρθεί το απόρρητο από τον Πρωθυπουργό για να μάθει ο ελληνικός λαός επιτέλους την αλήθεια και να υπάρξει μια υπηρεσία ελέγχου των κινητών όλων των εμπλεκομένων, που αναφέρονται στα διάφορα δημοσιεύματα, για να μάθει ο ελληνικός λαός επιτέλους την αλήθεια για το ποιοι είναι τελικά τα θύματα του Predator. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει σε ένα κράτος δικαίου είναι η απόλυτη διαφάνεια. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει πριν από τις εθνικές εκλογές, για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και αυτοί να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.
Επειδή το ζήτημα των υποκλοπών δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά ένα ζήτημα που αφορά τη Δημοκρατία στη χώρα μας, για αυτό το λόγο ο Ν. Ανδρουλάκης πήγε αμέσως στη Δικαιοσύνη και όπως δήλωσε «θα πάει μέχρι τέλους την υπόθεση και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς», για να ριχτεί άπλετο φως στο ζήτημα των υποκλοπών, ώστε ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τις παρακολουθήσεις με το Predator.

«Είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα, τα στελέχη και οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια»

– H ακρίβεια ζει και βασιλεύει. Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της ακρίβειας;
– Μετά την πολύμηνη πλήρη απραξία μπροστά στο «τσουνάμι» της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση επιχειρεί με αποσπασματικά μέτρα να δώσει κάποιες λύσεις, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, τα οποία όμως δεν βοηθούν να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν και περαιτέρω αυξήσεις σε άλλα προϊόντα που δεν εντάσσονται σε αυτό.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει έγκαιρα σειρά από προτάσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε βασικά προϊόντα και είδη διατροφής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση και να μειωθεί ο πληθωρισμός και μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Προτείναμε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που ζουν εξαθλιωμένοι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Προτείναμε την άμεση θεσμοθέτηση από την Κυβέρνηση των120 δόσεων στο ιδιωτικό χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία. Την νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια που θα προστατεύει πραγματικά τους πολίτες που δεν μπορούν λόγω των οικονομικών συνθηκών να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων και τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου.
Την ενεργειακή κρίση μέχρι σήμερα πληρώνουν μόνο οι πολίτες, ενώ τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας εκτοξεύονται και μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου είναι 1 δισεκατομμύριο Ευρώ. Η μόνη ορθή και ενδεδειγμένη λύση είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να επιμεριστεί όχι μόνο μεταξύ των πολιτών, αλλά και των εταιρειών και του κράτους.
Επίσης, έχουμε προτείνει μια νέα μορφή ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, που αφορά περίπου 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος είναι 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Τέλος, προτείναμε την πραγματοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχυθεί με το απαραίτητο και αναγκαίο προσωπικό για να μπορεί να φέρει αποτελεσματικά σε πέρας την αποστολή της.

– Πώς σχολιάζετε τις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου;
– Η αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, πριν από την κρίση είχε μία δυσθεώρητη ακαθάριστη αξία της τάξης των 250 δισ. που σήμερα έχει εκτοξευτεί.
Στην 10ετία που πέρασε, χάθηκε πολύτιμος χρόνος με εσφαλμένες εκτιμήσεις και πολιτικές επιλογές για την ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ και το μεταβατικό καύσιμο που θα χρειαζόμασταν και σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο εκκίνησης, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς αφού η ανάγκη μάς ωθεί να διασφαλίσουμε την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας. Αν υπάρξει πολιτική βούληση η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο.

«Η  συνεργασία με τους φορείς της Δράμας για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, είναι καθημερινή, αμφίδρομη και γενικά θετική»

– Σε τοπικό επίπεδο είστε ικανοποιημένη από την συνεργασία με τους τοπικούς φορείς;
– Η άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς της Δράμας για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, είναι καθημερινή, αμφίδρομη και γενικά θετική, και ενισχύεται από την επαφή που έχουμε με τους συμπολίτες μας, προκειμένου να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και οι ανάγκες του νομού μας και να προωθηθεί η αντιμετώπισή τους.
Επειδή η συνεργασία έχει μια δυναμική, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο αποδοτική, λαμβάνουμε υπόψη τα υπομνήματα και αιτήματα της ΠΕ Δράμας, των Δήμων και των άλλων φορέων, για να τα προωθούμε στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία. Ειδικά σήμερα, μετά την δεκαετή οικονομική κρίση, την τριετή πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την καλπάζουσα ακρίβεια, η συλλογική προσπάθεια μας πρέπει να στηρίζεται στην ενότητα, την σοβαρότητα, την συνέπεια και την σκληρή δουλειά καθώς και σε ρεαλιστικές προτάσεις που απαντούν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στη σημερινή συγκυρία.

– Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το Νομό Δράμας;
– Σήμερα ο Νομός Δράμας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η συνεχιζόμενη έλλειψη βασικών και αναγκαίων υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες, το σιδηροδρομικό δίκτυο, το σχολείο στο Κάτω Νευροκόπι, βασικά έργα του νομού που συμβάλουν στην ανάπτυξη, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την εκδήλωση καλών προθέσεων από τους αρμόδιους υπουργούς, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και από αυτή της Νέας Δημοκρατίας, παραμένουν σήμερα μόνο στα λόγια, χωρίς να έχει ξεκινήσει κανένα από αυτά. Η Δράμα παραμένει απομονωμένη, χωρίς σύνδεση με την Εγνατία Οδό, εκτός και της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και χωρίς σύνδεση με την Βουλγαρία, με τον διευρωπαϊκό άξονα Καβάλας-Δράμας-Σέρρες- Προμαχώνα.
Ο αγροτικός τομέας και ο κλάδος των επιχειρήσεων στο νομό δοκιμάζονται περισσότερο από ποτέ. Εκτός αγροτικών ενισχύσεων βρίσκονται πολλά προϊόντα, ενώ αυξάνεται καθημερινά το κόστος παραγωγής και το κόστος των ζωοτροφών, έχουμε πλήγματα σε διάφορα προϊόντα, αντιμετωπίζουμε έντονα προβλήματα με μεγάλες περιοχές του νομού μας να βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και παράλληλα υπάρχουν πολλά προβλήματα στην υγεία, με την έλλειψη φαρμάκων και την προβληματική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.
Η ανεργία στο νομό μας αυξάνεται όπως και η «μαύρη» εργασία. Το ποσοστό ανεργίας στον Νομό Δράμας είναι γύρω στο 30% εκτιμά το Εργατικό Κέντρο Δράμας, ιδιαίτερα στους νέους, και περισσότερο αντιμετωπίζουν την ανεργία οι νέοι που έχουν σπουδάσει. Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σήμερα αμείβεται με μισθούς γύρω στα 600-650 ευρώ.

«Βέβαια και μας προβληματίζει η σταθερότητα των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεις»

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας με την Κιβωτό του Κόσμου καθώς και με άλλες προνοιακές δομές που ασχολούνται με παιδιά και μάλιστα ΑμεΑ, και έχουν περιέλθει πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης να τα ερευνήσει, μας προβληματίζει έντονα. Πρέπει επιτέλους να μπουν ενιαίοι κανόνες λειτουργίας σε όλες τις δομές προστασίας παιδιών και εφήβων και να υπάρξει παντού ουσιαστικός και ει δυνατόν καθημερινός έλεγχος από την πολιτεία (το κράτος). Στον έλεγχο μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και οι πολίτες που επισκέπτονται τις δομές καταγγέλλοντας γεγονότα που πέφτουν στην αντίληψή τους.
Οφείλουμε να ψάξουμε και να βρούμε άλλους τρόπους προστασίας των παιδιών αυτών, όπως είναι π.χ. οι ανάδοχες οικογένειες, οι οποίες περιβάλλουν τα παιδιά με αγάπη. Τα ιδρύματα δημιουργούν πάντα προβλήματα όσο καλά και αν είναι, είναι κάτι το οποίο ανήκει στον προηγούμενο αιώνα. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε μπροστά στην αποϊδρυματοποίηση στην προστασία παιδιών και εφήβων. Δεν πρέπει να υπάρχουν στις δομές αυτές στεγανά, απαιτείται να έχουμε απόλυτη διαφάνεια και διαύγεια. Θεωρώ ότι η διαύγεια και η διαφάνεια θα συμβάλουν στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ένα × 3 =

Δημοφιλή Εβδομάδας