0.4 C
Drama
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΧριστόδουλος Μαμσάκος

Χριστόδουλος Μαμσάκος

«Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες και είμαι ανοικτός στο διάλογο»

Δήμαρχος Δράμας

«Από την πρώτη στιγμή της αυτοδιοικητικής μου πορείας έδειξα ότι είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα στις συνεργασίες, ανοικτός στο διάλογο, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και όταν ασχολείσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που προέχει είναι ο ίδιος ο πολίτης και οι ανάγκες του» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.
Ο Δήμαρχος Δράμας αναλύει το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου αλλά και την εξέλιξη εμβληματικών παρεμβάσεων όπως το ΒΑΑ .
Εκτενής είναι η αναφορά του στα έργα των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου αλλά και του Κολυμβητηρίου.
Δηλώνει τέλος ότι η κυβέρνηση με τον νέο εκλογικό νόμο λύνει το ζήτημα της κυβερνησιμότητας.

– Επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Δήμαρχε και τα μηνύματα για την Δράμα είναι αισιόδοξα μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ποιες οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες του δήμου;
– Εδώ και ένα χρόνο είναι αλήθεια ότι ζήσαμε όλοι μας μια πανδημία χωρίς προηγούμενο. Πρωτόγνωρες καταστάσεις που άλλαξαν τη ζωή μας και σημαδεύτηκαν με το θάνατο δικών μας ανθρώπων, που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρέθηκε μπροστά σε μια πρόκληση και έπρεπε με γρήγορα αντανακλαστικά να αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά μέτωπα που άνοιξαν. Θωρακίσαμε τις κοινωνικές δομές μας με υπηρεσίες, για να βρίσκονται δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό μας, που είχε ανάγκη. Εκμεταλλευτήκαμε την ψηφιακή εποχή και εκσυγχρονίσαμε σχεδόν όλες τις υπηρεσίες μας, έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται χωρίς τη φυσική τους παρουσία. Σταθήκαμε με μια σειρά μέτρων δίπλα στους ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από την κρίση. Είμασταν αρωγοί σε ότι μας ζητήθηκε από το Νοσοκομείο μας. Είμαστε σε επαφή και συνεργασία με όλους τους φορείς, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την επόμενη μέρα της επιστροφής προς την κανονικότητα.

– Συνεργάζονται οι φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε επίπεδο νομού Δράμας;
– Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας χωρίς δεύτερη σκέψη όλοι οι φορείς του Νομού συνεργαστήκαμε για την αντιμετώπιση αυτού του πρωτόγνωρου, θανατηφόρου και επιθετικού ιού. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή της αυτοδιοικητικής μου πορείας έδειξα ότι είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα στις συνεργασίες, ανοικτός στο διάλογο, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και όταν ασχολείσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που προέχει είναι ο ίδιος ο πολίτης και οι ανάγκες του.

«Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε την πρόταση για την πλήρη ανακατασκευή των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου»

– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία των δήμων. Ικανοποιημένος από την Συνεργασία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο;
– Σε μια τέτοια δύσκολη και τόση διαφορετική κατάσταση για τη χώρα μας , για τον τόπο μας, μπορεί να βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πληθώρα προβλημάτων και αλλαγής στη λειτουργία των Δήμων, αλλά όλες οι παρατάξεις συνεργάστηκαν, γιατί αυτό που προείχε ήταν η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας.
Δεν είχαμε την πολυτέλεια για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και ευχαριστώ τις παρατάξεις για τη συνεργασία που είχαμε και σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Σκοπός κάθε πολιτικής πρωτοβουλίας πρέπει να είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Το υπάρχον σύστημα δυστυχώς δεν λειτούργησε προς την κατεύθυνση αυτή. Εκ φύσεως, επενδύω στη συνεργασία και τη συνεννόηση και γι αυτό το λόγο θεωρώ ότι στο Δήμο Δράμας δεν χάθηκαν ευκαιρίες.
Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, σε άλλους Δήμους η εκάστοτε Διοίκηση στερήθηκε της δυνατότητας να υλοποιήσει το πρόγραμμά της λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κρίνεται θετικά. Επιλύει το ζήτημα της «κυβερνησιμότητας», που είναι ένα μείζον ζήτημα.
Η Διοίκηση πρέπει να κρίνεται στο τέλος μιας θητείας έχοντας τη δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμα, για το οποίο την εμπιστεύτηκε η τοπική κοινωνία.

– Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κυρίαρχο για την Αυτοδιοίκηση. Έχετε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις;
– Έχουμε μπροστά μας μια αναπτυξιακή ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω αυτού του μεγαλόπνοου προγράμματος χρηματοδότησης του ΥΠΕΣ. Ο Δήμος μας, μέσω των υπηρεσιών μας και του δικτύου συνεργατών μας, έχει ήδη υποβάλει αρκετές και προγραμματίζει να ολοκληρώσει τις υποβολές των προτάσεων μας τις προσεχείς εβδομάδες, με δράσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης της πόλης και των κοινοτήτων μας, σχεδόν σε όλες τις προσκλήσεις του προγράμματος.
Σε μία από τις προσκλήσεις, καθοριστική ήταν η συμβολή των δύο μεγάλων ευεργετών της πόλης μας, του κ. Θεοδωρίδη και του κ. Αποστολίδη, οι οποίοι συνέβαλαν στο να έχουμε μια πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση με δυο κύρια υποέργα, το πρώτο αφορά στην κατασκευή σύγχρονων κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης στο Δημοτικό Στάδιο της Δράμας και το δεύτερο αφορά στην συνολική ανάπλαση της περιφερειακής οδού Κορυλόβου, όπου φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί ένας νέος πνεύμονας ψυχαγωγίας και άθλησης πλησίον του περιαστικού δάσους.
Οι προτάσεις αυτές αφορούν τις περισσότερες λειτουργίες του Δήμου, όπως την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό σημαντικών υποδομών της πόλης μας την ύδρευση του δήμου, με την προμήθεια εξοπλισμού για την ορθή διαχείριση του τιμολογούμενου νερού, την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, την κατασκευή πράσινων γωνιών, την κατασκευή αγροτικής οδοποιίας, την εφαρμογή δράσεων «smartcities», την ωρίμανση έργων και δράσεων σε όλες τις κοινότητες του Δήμου μας που θα αφορούν ένα σχέδιο ολοκληρωμένων αναπλάσεων, την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, την αντισεισμική προστασία των δημοτικών κτιρίων, τον μετασχηματισμό του στόλου οχημάτων σε ηλεκτροκίνητο, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα τους.

«Το ΒΑΑ θα αναμορφώσει την πόλη μας, δίνοντας της νέα ταυτότητα και νέα προοπτική»

– Μεγάλη συζήτηση για το Κολυμβητήριο. Ποιο το χρονοδιάγραμμα κύριε Δήμαρχε;
– Τι γίνεται με την μελέτη που προσφέρει δραμινός επιχειρηματίας στο δήμο;
Το Δημοτικό Κολυμβητήριο είναι μία από τις σημαντικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας.
Έπειτα από συζητήσεις με τον κ. Αποστολίδη, ο οποίος εκδήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του στην εξεύρεση άμεσης λύσης για την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, κατατέθηκε επίσημο αίτημα προς το Δήμο, από την εταιρεία ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε., για τη δωρεά της κατεδάφισης των υφιστάμενων κερκίδων και του στεγάστρου του κολυμβητηρίου και της σύνταξης μελέτης για την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου με τη διατήρηση των υφιστάμενων κολυμβητικών δεξαμενών.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποδέχτηκε ομόφωνα, με ευγνωμοσύνη την μεγάλη αυτή ευεργεσία προς την πόλης και τους Δημότες, καθώς προσφέρεται η δυνατότητα για την ταχύτερη και οριστική λύση της επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου. Στην παρούσα φάση, ολοκληρώνονται οι μελέτες της κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου και γίνονται επαφές με τη Γ.Γ.Α. έτσι ώστε να τηρηθούν οι απαιτούμενοι όροι και προδιαγραφές και να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν, να παραληφθούν από την Ο.Ε. και να προχωρήσουμε στην τελική φάση της δωρεάς, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάληψη από την εταιρεία ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε. του μεγαλύτερου μέρους του συνολικού κόστους κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου.
Ο Δήμος Δράμας θα συμμετέχει σε αυτό με κάθε δυνατό τρόπο, που δεν θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών.
Οι υπηρεσίες του Δήμου μας, με τους ειδικούς συμβούλους μου, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, με τους τεχνικούς συνεργάτες της δωρήτριας εταιρίας, για την προώθηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την κατά το δυνατόν άμεση ολοκλήρωση του νέου κολυμβητηρίου.

– Και με το Δημοτικό Στάδιο; Αισιοδοξείτε ότι θα ενταχθεί στο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ;
– Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε την πρόταση για την πλήρη ανακατασκευή των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου, οι οποίες θα είναι στεγασμένες σε όλο το εύρος τους και παράλληλα να δημιουργήσουμε έναν χώρο αίθουσας προθέρμανσης σε συνέχεια των κερκίδων, με την ιδιαιτερότητα της δημιουργίας τεσσάρων στεγασμένων διαδρόμων ταχύτητας, κάτω από τις κερκίδες σε μήκος μεγαλύτερο των 120μ. Οι μελέτες του έργου αυτού, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι δωρεά του εξέχοντος Δραμινού, κ. Θεοδωρίδη Άρη. Η ολοκλήρωση των μελετών έγιναν έπειτα από συναντήσεις με τους αθλητικούς συλλόγους, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Δημοτικό Στάδιο, καλύπτοντας τις απαιτήσεις τους, ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο λειτουργικό αποτέλεσμα. Με το έργο αυτό η πόλη μας θα αποκτήσει ένα κόσμημα στο χώρο του αθλητισμού, όπου σε συνάρτηση και με άλλες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν άμεσα σε αυτό, όπως είναι η πλήρης αντικατάσταση του ταρτάν, να καθιερωθεί ως ένα από τα ομορφότερα Δημοτικά Στάδια της περιφέρειας της χώρας και στο οποίο να μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και επαγγελματικοί αγώνες ποδοσφαίρου. Το έργο αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής μας αρχής και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενταχθεί η κατασκευή του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

– Σας προβληματίζει το πλαφόν της Κεντρικής κυβέρνησης για το ύψος της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Τρίτσης;
– Η Δημοτική μας αρχή από την έκδοση του προγράμματος, έθεσε ως στόχο την πλήρη προετοιμασία του Δήμου, για την εκμετάλλευση κάθε δυνατής πηγής χρηματοδότησης. Οι ανάγκες της πόλης για δράσεις και έργα που θα της δώσουν αέρα και πνοή για να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ευρηματική και ανθεκτική στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, είναι μεγάλες. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια για να είμαστε έτοιμοι. Οι υποβολές του Δήμου μας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αφορούν σχεδόν όλες τις προσκλήσεις με συνολικό προϋπολογισμό που θα προσεγγίσει τα 30 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα υπάρχουν και έργα τα οποία εντάχθηκαν από τη Δημοτική Αρχή στις προσκλήσεις του προγράμματος Φιλόδημος Ι και υποχρεωτικά μεταφέρονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Τις τελευταίες ημέρες εκδόθηκαν ΚΥΑ και διευκρινιστικές οδηγίες για το πλαφόν και την προτεραιοποίηση των προτάσεων μας. Βάσει αυτών το επόμενο διάστημα θα γίνει από τα αρμόδια όργανα η διαδικασία που προβλέπεται, με κύριο γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας και των δημοτών μας.

– Και με τις άλλες παρεμβάσεις. Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα;
– Παρ’ όλες τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, υλοποιούνται ταυτόχρονα από τις υπηρεσίες μας πλήθος έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, είτε από συγχρηματοδοτούμενα έργα(Ε.Π. Περιφέρειας, Πράσινο Ταμείο, ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ΥΠΕΣ, Φιλόδημος, Horizon 2020, Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, κ.α.), είτε από ιδίους πόρους για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου. Το διάστημα αυτό υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη της Δράμας και αφορά στη Βιώσιμή Αστική Ανάπτυξη της πόλης της Δράμας. Έργο το οποίο θα αναμορφώσει την πόλη μας, δίνοντας της νέα ταυτότητα και νέα προοπτική. Το έργο αυτό προγραμματίστηκε από το Δήμο Δράμας με τη συμμετοχή άλλων τεσσάρων παραγωγικών φορέων της πόλης, της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., του Επιμελητηρίου Δράμας, του τότε ΤΕΙ Δράμας και της Ένωσης Κυριών Δράμας. Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο, που αφορά στην πράσινη γέφυρα μεταξύ του Δημοτικού Κήπου και του πάρκου των πηγών της Αγ. Βαρβάρας είναι σε πλήρη εξέλιξη και σιγά σιγά παίρνει μορφή. Ολοκληρώνονται και παραδίδονται σταδιακά τμήματα των υπολοίπων έργων και δράσεων του ΒΑΑ, όπως ολοκληρώθηκε η «Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων» του Επιμελητηρίου Δράμας, έργο το οποίο δημοπρατήθηκε και επιβλέφθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας. Παράλληλα βρίσκονται σε διάφορες φάσεις έργα όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των παιδικών μας σταθμών, η παιδική χαρά του Δημοτικού Κήπου, το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, ο παιδικός σταθμός στην οδό Χελμού, η αγροτική οδοποιία, έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης, έργα ανάπτυξης του ορεινού μας όγκου και πλήθος άλλων έργων. Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, γίνεται προσπάθεια μέσω της ομαδοποίησης των έργων στις κοινότητες μας, να μειώσουμε τον γραφειοκρατικό φόρτο που συνεπάγεται η υλοποίηση τους, ως δημόσια έργα, και να επιταχύνουμε την υλοποίηση του. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αρκετών εκ. ευρώ και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην παραγωγή αυτών των έργων.

«Με τον νέο εκλογικό νόμο επιλύεται το ζήτημα της «κυβερνησιμότητας»

– Είστε Πρόεδρος ενός πολύ μεγάλου δικτύου Πόλεων όλης της Ελλάδας, ενώ είστε υπεύθυνος και του Τομέα τουρισμού στην ΚΕΔΕ. Έχουμε κάποιες δράσεις και πρωτοβουλίες;
– Το Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ., του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω για δεύτερη συνεχόμενη θητεία περιλαμβάνει μια σειρά από τοπικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη. Παρέχει συμβουλευτική και τεχνική στήριξη σε φορείς υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και διαχειριστικής τους ικανότητας, την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, καθώς και την υλοποίησή τους. Πρόσφατα υπογράψαμε δυο σημαντικές συμφωνίες για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών των Δήμων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών- Πειραιώς. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς επίσης και με την Ιερά Μητρόπολη Ελλάδος για την υλοποίηση προγραμμάτων, Συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων, Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων και Συμπράξεις έργων & έργων Παραχώρησης. Ως πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ από την αρχή της θητείας μου ήρθα σε επαφή με όλους τους Δήμους της Ελλάδος, τους εμπλεκόμενους φορείς, για να χαράξουμε από κοινού μια πολιτική στρατηγική αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος που διαθέτει ο κάθε Δήμος της χώρας μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία, ανταλλάσσουμε πρακτικές, τεχνογνωσία και πολιτικές, που θα ωφελήσουν και στον τουριστικό τομέα την πόλη μας, το Νομό μας.
Σε τοπικό επίπεδο προχωρήσαμε στη σύσταση μιας επιτροπής, της οποίας προεδρεύω με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, το Σύλλογο Ξενοδόχων Δράμας για να δημιουργήσουμε μια ατζέντα ενεργειών και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν το τουριστικό μας προφίλ.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Από την αρχή της θητείας μας για μας ο χρόνος δεν σταμάτησε ποτέ. Με τους συνεργάτες μου υλοποιούμε το πρόγραμμά μας παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ενισχύσαμε και θωρακίσαμε τις υπηρεσίες μας, βρισκόμαστε κοντά και δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δημιουργήσαμε νέες δομές, βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη τόσο στην πόλη της Δράμας , όσο και των κοινοτήτων μας, μεταβήκαμε στην ψηφιακή εποχή άμεσα, υποβάλλαμε μελέτες και εγκρίθηκαν και έχουμε ακόμη πολλά να σας ανακοινώσουμε στο εγγύς μέλλον. Θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους τους συνδημότες μου Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση και το Φως της Αναστάσεως να γεμίσει τις καρδιές όλων μας με πίστη, αγάπη, ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 + δεκαεννέα =

Δημοφιλή Εβδομάδας