12.6 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Χριστόδουλος Μαμσάκος

«Η Δράμα αλλάζει…συνεχίζουμε μαζί!»

Δήμαρχος Δράμας

Το 2014 ο Χριστόδουλος Μαμσάκος κάνει την ανατροπή στη Δράμα και παίρνει τα ηνία της διοίκησης του Δήμου. Άνθρωπος δραστήριος, μεθοδικός, με ήθος, σεμνότητα και ευπρέπεια, με αγάπη για τη ζωή και τον τόπο του, με ξεκάθαρες θέσεις, έβαλε τον πήχη ψηλά για τη Δράμα του μέλλοντος.
Έχοντας πίσω του αρκετά χρόνια διοίκησης, δείχνει περισσότερο σίγουρος για τις αποφάσεις του.
Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση συζητήσαμε για έργα, παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής για τις δυσκολίες αλλά και για τις χαρούμενες στιγμές, για το όραμά του αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας.
Αναφέρθηκε τέλος και στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα». Όπως υπογράμμισε, είναι μια ομάδα που ενώνει τους δραμινούς, συνδυάζοντας την εμπειρία και την ανανέωση.
«Ενώνουμε δυνάμεις με δραμινές και δραμινούς, διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων με διάθεση και ενδιαφέρον για τον τόπο μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης

– Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης κύριε Δήμαρχε. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Πώς εξελίσσεται το δημοτικό έργο;
– Να ξεκινήσω από το 2014, όταν αποφάσισα για πρώτη φορά να ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για να αναλάβω την Δημαρχία της Δράμας.
Τότε η Οικονομία της πόλης ήταν σε άσχημη κατάσταση, είχαν κλείσει περισσότερες από 120 επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες, η ανεργία είχε εκτοξευθεί, οι υποδομές είχαν παλιώσει.
Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να βρούμε τρόπους να ξαναζωντανέψουμε την πόλη, να την βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους, Ευρωπαϊκούς, Εθνικούς και Ιδιωτικούς.
Για να τα καταφέρω έπρεπε να αποκτήσουμε προσβάσεις στα κέντρα αποφάσεων, να εδραιωθούμε και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επιφανών πολιτών της Δράμας, ώστε να στηρίξουν τον αγώνα μας άμεσα χωρίς τις αγκυλώσεις του Δημοσίου.
Κάναμε την κρίση ευκαιρία και δεν αφήσαμε να περάσει ούτε μέρα χωρίς δημιουργία για τον τόπο μας.
Με μεγάλα έργα υποδομών που ολοκληρώθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί, με δράσεις και παρεμβάσεις ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για εμβληματικά έργα στους τομείς Βιώσιμης Ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και ψηφιακού μετασχηματισμού, με καθημερινές αστικές παρεμβάσεις, με πολλές νέες σχολικές και αθλητικές υποδομές, με έργα και προγράμματα πολιτισμού, με πολιτικές ευαισθησίας και κοινωνικής συμμετοχής, το παρόν αλλά και το μέλλον της Δράμας έχει πια πολύ γερές βάσεις.
Παρ΄ όλες τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, υλοποιήσαμε πλήθος έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, είτε από συγχρηματοδοτούμενα έργα, είτε από ίδιους πόρους για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.

«Η στιγμή που σε πλησιάζει κάποιος δημότης, σε αγκαλιάζει και σου λέει… συνέχισε! Αυτή είναι η πιο όμορφη και χαρούμενη στιγμή»

– Άρα θετικό το πρόσημο και ο απολογισμός κύριε Δήμαρχε…
– Η πρόοδος που συντελείται σε όλους τους τομείς είναι ορατή από τον καθένα και κανένας δεν μπορεί να την αρνηθεί. Η Δράμα αλλάζει μέρα με την μέρα. Όλα αυτά τα έργα δεν γίνονται από τύχη. Προκύπτουν από καθημερινή δουλειά, διαρκή αγώνα, σοβαρό προγραμματισμό και στοχευμένη διεκδίκηση. Ασφαλώς υπάρχουν ακόμη παθογένειες καθώς και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

– Είστε κοντά στον πολίτη; Ποια η κοινωνική πολιτική του Δήμου;
– Για την δημοτική μας αρχή προέχει η κοινωνική πολιτική με οποιοδήποτε κόστος. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας δώσαμε προτεραιότητα στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, γιατί οφείλουμε να είμαστε συμπαραστάτες στον συνδημότη μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Υλοποιήσαμε προγράμματα όπως το ΤΕΒΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Πρόγραμμα Επανασύνδεσης Ρεύματος, το «Βοήθεια στο σπίτι», τα προγράμματα δωρεάν εμβολιασμών ανασφάλιστων παιδιών και εφήβων κ.α.
Επιπλέον μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε τρίτεκνους και πολύτεκνους και ΑμεΑ, δημιουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας και παράρτημα ΡΟΜΑ, καλύψαμε τις ανάγκες των μαθητών μέσω των Κοινωνικών Φροντιστηρίων, λειτουργούμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, προχωρήσαμε σε έκτακτη βοήθεια στους άπορους συνδημότες μας.
Για εμάς προέχει ο συνάνθρωπός μας και κάθε συμπολίτης μας, μικρός ή μεγάλος που αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία. Δεν σταματήσαμε και ούτε θα σταματήσουμε να στεκόμαστε ευλαβικά στα προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις, να προσφέρουμε βοήθεια, να αλλάζουμε την άσχημη κατάσταση.

– Με τεράστια αυτοδιοικητική εμπειρία, υπηρετήσατε όλες τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης. Είναι αυτό που λέτε συχνά βρεθήκατε σταδιακά από τα χαμηλά στα υψηλά. Πόσο σας βοήθησε αυτή η πολύχρονη ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση;
– Υπηρέτησα όλες τις θέσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Από Τοπικός Σύμβουλος Χωριστής, στην συνέχεια Πρόεδρος της Κοινότητας, Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος – Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, στη συνέχεια Δημοτικός Σύμβουλος στα έδρανα της Αντιπολίτευσης και από το 2014 Δήμαρχος.
Υπηρετώντας από διάφορες θέσεις την Αυτοδιοίκηση απέκτησα εμπειρίες, βαθιά γνώση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων επίλυσής τους.

«Το δικό μου όραμα, αυτό που έχω μέσα στη καρδιά μου, είναι ένα όραμα βιώσιμης ανάπτυξης που θα διαμορφώσει το μέλλον της πόλης μας για τις επόμενες γενιές»

– Υπήρξαν δυσκολίες;
– Δεν ήταν η ευκολότερη περίοδος. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες από την ημέρα που εκλέχθηκα Δήμαρχος Δράμας.
Είχαμε την Οικονομική κρίση. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας δώσαμε προτεραιότητα στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.
Στη συνέχεια είχαμε την Προσφυγική κρίση. Σε όλη την Ελλάδα γίνονταν πραγματικός χαμός. Εδώ με πρωτοβουλίες μου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια, όλα κύλησαν ομαλά και δεν υπήρξαν προβλήματα.
Ακολούθησε η κρίση λόγω Κορονοϊού. Με γρήγορα αντανακλαστικά αντιμετωπίσαμε τα πολλαπλά μέτωπα που άνοιξαν. Δώσαμε επίδομα ενοικίου στους νέους επικουρικούς γιατρούς, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για να επιλέξουν το Νοσοκομείο Δράμας.
Επίσης στηρίξαμε με πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά το Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ, για την αγορά αντιδραστηρίων, αντισηπτικών, γαντιών και άλλων αναλώσιμων.
Και τέλος είχαμε και την Ενεργειακή κρίση. Δεν προχωρήσαμε σε καμία αύξηση στα Τέλη και δικαιώματα , αν και είχαμε τεράστια αύξηση στην τιμή του ρεύματος.

– Έχετε μετανιώσει για κάτι που κάνατε ή δεν κάνατε τα χρόνια που υπηρετείτε την Αυτοδιοίκηση από τη θέση του Δημάρχου;
– Συνήθως μετανιώνω για αυτά που δεν πρόλαβα να κάνω. Όσα και να κάνω, όσα και να προγραμματίσω, ακόμη και όταν υπερβαίνω τα προγραμματισμένα, στο τέλος λέω… Μήπως θα έπρεπε να κάνω και αυτό; Και στο τέλος ζητώ ακόμη περισσότερα.
Γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Φυσικά από την άσκηση διοίκησης γίνονται και λάθη. Τα οποία και αναγνωρίζω.

– Η συνεργασία τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με τους κοινοβουλευτικούς, αυτοδιοικητικούς και τους λοιπούς εκπροσώπους φορέων του τόπου μας, πως είναι; Είναι στο επίπεδο που θα θέλατε;
– Πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση είναι συνώνυμο με τη συνεργασία, τη συμπόρευση και τις συναινέσεις. Άλλωστε τα προβλήματα είναι κοινά.
Έχουμε έναν ανοικτό διάλογο σε όλα τα επίπεδα με όλους τους φορείς για πολλά ζητήματα. Έναν διάλογο στον οποίο μπορούμε να συμφωνούμε, μπορούμε να διαφωνούμε, μπορούμε να συνθέτουμε, μα προπάντων μπορούμε να συζητάμε. Επομένως είμαι ικανοποιημένος για το επίπεδο συνεργασίας.

– Η πιο χαρούμενη στιγμή;
– Δεν είναι μία, είναι πολλές οι χαρούμενες στιγμές. Στιγμές που βλέπεις ότι όλοι κόποι και οι θυσίες έχουν αποτέλεσμα. Αυτό είναι η δικαίωση των επιλογών σου.
Αν έπρεπε να διακρίνω μία… Είναι αυτή που σε πλησιάζει κάποιος δημότης, σε αγκαλιάζει και σου λέει… συνέχισε!
Αυτή είναι η πιο όμορφη και χαρούμενη στιγμή.
Και ευτυχώς μέχρι σήμερα, στην αυτοδιοικητική μου πορεία, έχω πάρα πολλές τέτοιες όμορφες στιγμές.

– Και σε αυτές τις εκλογές διεκδικείται την εντολή των δραμινών για να συνεχίσετε… ποιο το όραμά σας για την επόμενη πενταετία;
– Το δικό μου όραμα, αυτό που έχω μέσα στη καρδιά μου, είναι ένα όραμα βιώσιμης ανάπτυξης που θα διαμορφώσει το μέλλον της πόλης μας για τις επόμενες γενιές.
Η ανάδειξη της Δράμας σε μια βιώσιμη, ανθεκτική και ελκυστική πόλη για να ζεις, να δημιουργείς και να ευημερείς, θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση οραματικών έργων στο κέντρο της πόλης και στο πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη.
Όραμά μου για την επόμενη πενταετία η Ανάπλαση του Δημοτικού κήπου και της Πλατείας Ελευθερίας, η Ανάπλαση της οδού Εθνικής Αμύνης έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και η ανάπτυξη του δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στο πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη.
Αυτά μπορεί να γίνουν μόνο αν δουλέψουμε όλοι μαζί. Χρειάζεται επομένως η υποστήριξη και η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας.
Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ενότητα και αποφασιστικότητα ώστε να αφήσουμε να διαμορφώσουμε τη Δράμα του αύριο για τις επόμενες γενιές.

«Η Δράμα αλλάζει μέρα με την μέρα. Όλα αυτά τα έργα δεν γίνονται από τύχη. Προκύπτουν από καθημερινή δουλειά, διαρκή αγώνα, σοβαρό προγραμματισμό και στοχευμένη διεκδίκηση»

– Την μεγάλη αυτοδιοικητική μάχη θα την δώσουν μαζί σας και οι υποψήφιοι της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα». Ένα ψηφοδέλτιο κύριε Δήμαρχε ανανεωμένο σε μεγάλο βαθμό…
– Το συστατικό επιτυχίας και αποτελεσματικότητας μια Δημοτικής αρχής είναι η ομάδα. Για το λόγο αυτό ο συνδυασμός μας αποτελείται από δοκιμασμένους συνεργάτες μου που ανέδειξαν την αφοσίωσή τους για το Δήμο, τις ικανότητές τους και την ανιδιοτέλειά τους. Συνεργάτες που δεν το έβαλαν κάτω παρ΄ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων προς όλους τους δήμους και όχι μόνο το δικό μας.
Δίπλα σε αυτούς τους άξιους συνεργάτες μου προστέθηκαν και πολλοί νέοι που θέλουν να προσφέρουν στο τόπο που γεννήθηκαν, ζουν και αγαπούν.
Είναι πολύ σημαντικό η συμμετοχή νέων ανθρώπων.
Κατέθεσαν ιδέες και απόψεις, βγήκαν στο προσκήνιο και θέλουν να διεκδικήσουν μαζί μας τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του σήμερα και του αύριο.
Είναι μια ομάδα που ενώνει τους δραμινούς, συνδυάζοντας την εμπειρία και την ανανέωση.
Ενώνουμε δυνάμεις με δραμινές και δραμινούς, διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων με διάθεση και ενδιαφέρον για τον τόπο μας.
Όλοι μαζί, ανάλογα της εμπειρίας τους, των γνώσεών τους και των δεξιοτήτων τους θα αξιοποιηθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα στη βάση πάντα των αναπτυξιακών μας στόχων.

– Οι στόχοι και οι προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία;
– Στην επόμενη πενταετία θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις. Τα αναπτυξιακά έργα που έχουν ξεκινήσει και σχετίζονται με την Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία (Θέατρο, κινηματογράφος, μουσική), με τον τουρισμό και το περιβάλλον καθώς και οι υποδομές που θα τα στηρίξουν πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργούν πριν το τέλος του 2028. Αυτός είναι ο στόχος μας και έχουμε δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να τον πετύχουμε.
Η επόμενη θητεία μας όμως δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε μεγάλα και εμβληματικά έργα ανάπτυξης αλλά και σε μεγάλα έργα υποδομών.
Θωρακίζουμε τη Δράμα με υποδομές για να είναι ανθεκτική και ασφαλής και να μπορεί να σηκώσει τα επόμενα χρόνια τα μεγάλα έργα ανάπτυξης που θα συνεχίσουν να υλοποιούνται.
Τα επόμενα χρόνια θα βιώσουμε ακόμη πιο έντονα τις επιπτώσεις των Κλιματικών αλλαγών. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε φτηνή και καθαρή ενέργεια, Ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο, Αντιπλημμυρικά έργα, Αντιπυρικά έργα, άφθονο και καθαρό νερό και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση και μια ομάδα με εμπειρία και γνώσεις που θα μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά.

«Για την δημοτική μας αρχή προέχει η κοινωνική πολιτική με οποιοδήποτε κόστος. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας δώσαμε προτεραιότητα στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας»

– Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Δράμας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
– Θα ήθελα να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου. Σήμερα μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, αφού κάναμε πράξη πολλές από τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Η Δράμα μέρα με τη μέρα αλλάζει όψη, γιατί επιλέξαμε τον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας.
Οι βάσεις που θέσαμε και ο προγραμματισμός μας για τα επόμενα χρόνια προδιαγράφουν την επιτυχή πορεία του τόπου που αγαπάμε.
Το πόσο ψηλά θα φτάσει ο Δήμος μας τελικά είναι θέμα όλων μας και έχουμε τη δύναμη αν όλοι δράσουμε ενωτικά προς ένα κοινό στόχο να τον πάμε ακόμη πιο ψηλά.
Ας ενωθούμε ως μια συνεκτική δύναμη, δεσμευμένοι από ένα κοινό όραμα για μια όμορφη, δυνατή και βιώσιμη πόλη. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πόλη που είμαστε περήφανοι που αποκαλούμε πατρίδα, μια πόλη που στέκεται ψηλά ως λαμπρό παράδειγμα ενότητας και προόδου.
Σας καλούμε να συμπορευτούμε και στη συνέχεια. Δεν είναι ώρα για πειράματα. Δείξαμε ότι τιμούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών η οποία είναι η δύναμή μας για να συνεχίσουμε.
Μαζί, ας ανοίξουμε το δρόμο προς ένα πιο λαμπρό μέλλον για τις οικογένειές μας, για τα νιάτα μας, όπου η ομορφιά, η δύναμη και η βιωσιμότητα θα είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Δράμας. Η στήριξή σας είναι το ίδιο το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η επιτυχία μας εκεί όπου θα στέκεται ακλόνητο για τις επόμενες γενιές το εμβληματικό σήμα της πόλης μας, το πρώτο γράμμα της καρδιάς μας, το Δ.
«Ενώνουμε τη Δράμα» Συνεχίζουμε με θέληση, διαφάνεια και συνέπεια.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας