10.9 C
Drama
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Χριστόδουλος Μαμσάκος

«Μαζί αλλάξαµε σελίδα, µαζί δουλεύουµε για να κάνουµε τη Δράµα καλύτερη»

Δήμαρχος Δράμας

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

Λίγους μήνες πριν τη λήξη της δημαρχιακής θητείας ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, κάνοντας αποτίμηση της όλης πορείας του αισθάνεται υπερήφανος για όλα τα μικρά και τα μεγάλα έργα που φέρουν τη σφραγίδα της δημοτικής αρχής.
Τονίζει ότι ως παράταξη είχαν θέσει ως προτεραιότητα τα έργα και όχι τα λόγια. Άλλωστε τα λόγια ο δραμινός λαός τα βαρέθηκε και το απέδειξε το 2014.
Πιστεύει ότι ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών που λειτουργούν καλοπροαίρετα και έχουν ως βασική αρχή τη συνεργασία. Γι’ αυτό είναι και παραμένει δεκτικός σε κάθε συζήτηση, πρόταση και γνώμη που θα συνεισφέρει στην πρόοδο των συνδημοτών του.
Διαπιστώνει ότι στη δραμινή πολιτική σκηνή λείπει η ομοψυχία και η συνεργασία, πράγμα που γίνεται εύκολα αντιληπτό στη κεντρική εξουσία.
«Αν υπήρχε ενότητα θα είχαμε ξεπεράσει κάθε σκόπελο που εμποδίζει την ανάπτυξη του τόπου μας. Σε αυτό φέρουμε ευθύνη όλοι οι πολιτικοί» λέει απερίφραστα.

– Η θητεία της δημοτικής σας αρχής πλησιάζει στο τέλος της, πως αποτιμάτε το έργο της;
– Σε μια δύσκολη περίοδο ο λαός μας επέλεξε να διορθώσουμε τα λάθη του χθες και να δημιουργήσουμε ένα αύριο δυναμικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων.
Ενδιαφερθήκαμε, αγωνιστήκαμε, προσφέραμε και μπορώ να πω ότι διανύσαμε μια επιτυχημένη θητεία με πολλά θετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν μας αποδυνάμωσαν, αλλά αντιθέτως μας ενδυνάμωσαν και μας πείσμωσαν, ώστε να βάλουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης.
Ακούσαμε τις ανάγκες και τις προτάσεις των συνδημοτών μας, επιλύσαμε χρόνια προβλήματα, εστιάσαμε στην καθημερινότητα, προβάλαμε τη Δράμα με κάθε δυνατό και θεμιτό μέσο και τρόπο, στηρίξαμε τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, ήμασταν δίπλα στα άτομα με αναπηρία, πραγματοποιήσαμε πληθώρα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και το πιο σημαντικό η πόρτα του Δημάρχου ήταν και παραμένει να είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη.

«Αισθάνοµαι υπερήφανος για όλα αυτά τα µικρά και τα µεγάλα έργα που υλοποιήσαµε και φέρουν τη σφραγίδα της δηµοτικής µας αρχής»

– Ποιες είναι οι πιο σημαντικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις μέχρι σήμερα στο Δήμο Δράμας;
– Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι αναρίθμητες. Από ζητήματα της καθημερινότητας μέχρι και μεγάλα έργα που αλλάζουν ριζικά την εικόνα του Δήμου μας. Θα σταθώ όμως σε αυτά που χρόνια απαιτούσαμε. Η ίδρυση σχολής Κινηματογράφου και η Καπναποθήκη της οδού Περδίκα είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο γεγονός που δίνει νέα δυναμική στην οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Επίσης με την ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου, προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 8 εκατομμύρια ευρώ, που ξεκινάει σύντομα και που στηρίζεται σε μια βιοκλιματική μελέτη σύνδεσης του Δημοτικού Κήπου με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, αναδεικνύουμε τον κρυμμένο και αναξιοποίητο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό της πόλης μας, μετατρέπουμε τη Δράμα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, σε μια περιοχή τουριστικού προορισμού και ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον.
Παράλληλα, επενδύουμε στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και στον Δημοτικό Κήπο με τις δύο διαχειριστικές μελέτες που δεν υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια, για να προχωρήσουμε συστηματικά στην αξιοποίηση αυτών των δύο περιοχών.
Τα πολυάριθμα έργα της ΔΕΥΑΔ με κεντρικό την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου της Ζώνης 3 που έχει ήδη ξεκινήσει, με προϋπολογισμό περισσότερο από 6 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνουν ότι έχουμε επιτελέσει ένα τεράστιο έργο στον τομέα της σύγχρονης υποδομής στη Δράμα με έργα και παροχές υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και παραδίδουμε στους Δραμινούς συμπολίτες μας ένα έργο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον οραματισμό του Δήμου μας.
Επενδύσαμε και ανανεώσαμε τον μεγάλο θεσμό της Ονειρούπολης. Υλοποιήσαμε έργα οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού, κατασκευάσαμε, βελτιώσαμε και εξοπλίσαμε πληθώρα παιδικών χαρών, δημιουργήσαμε, συντηρήσαμε και εξοπλίσαμε αθλητικές εγκαταστάσεις στη Δράμα και στα χωριά μας και στηρίξαμε την ομάδα μας, την ένδοξη Δόξα Δράμας.
Επενδύσαμε στον πολιτισμό και την παιδεία με διάφορα προγράμματα, όπως της Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κατά την περίοδο των θερινών διακοπών. Αγκαλιάσαμε και στηρίξαμε τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας με το ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και με πληθώρα άλλων προγραμμάτων, εξυπηρετώντας περισσότερες από 5.000 οικογένειες σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τους συμπολίτες μας.
Δημιουργήσαμε υποδομές ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και ήμασταν και είμαστε δίπλα στους ηλικιωμένους μέσω των δομών του Νομικού Προσώπου, όπως με τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό 3 νέων χώρων φιλοξενίας στη Δράμα, στον Ξηροπόταμο και στη Χωριστή.
Κάθε έργο που υλοποιείται στη Δράμα έχει ως κεντρικό άξονα τον άνθρωπο. Φροντίζουμε να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τον πολιτισμό και το πλούσιο φυσικό μας περιβάλλον. Για όλα αυτά τα μικρά και τα μεγάλα έργα και τις δράσεις που ανέφερα και για άλλες τόσες που δεν σημείωσα, αισθάνομαι υπερήφανος που φέρουν τη σφραγίδα της δημοτικής μας αρχής.

-Σας κατηγορούν ότι καπηλεύεστε έργα που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
– Η προηγούμενη δημοτική αρχή όταν ανέλαβε την εξουσία από τον Θωμά Μαργαρίτη δέχθηκε κληρονομιά μια σειρά έργων που ολοκληρώθηκαν στην διάρκεια της δικής τους θητείας. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ακυρώνεται η πολύ καλή δουλειά όλων των προηγούμενων χρόνων του Θωμά Μαργαρίτη ή ότι αμφισβητείται η δουλειά του κ. Χαρακίδη και των συνεργατών του; Μην τα ισοπεδώνουμε όλα στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και κυρίως ας μην προσπαθούμε να κουκουλώσουμε λάθος επιλογές που έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή επικαλούμενοι έργα που δεν ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται στα δικά μας χέρια για να εμπλουτίσουμε το βιογραφικό μας.
Θα έπρεπε να υπάρχει κοινός στόχος. Κάθε φορά έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από τη μια δημοτική αρχή και είναι για το καλό του τόπου, να μπορούμε όλοι μαζί να υποστηρίξουμε και να συμβάλλουμε στην αποπεράτωση τους. Το ζητούμενο δεν θα έπρεπε να είναι ποιος το ξεκίνησε και ποιος το ολοκλήρωσε, αλλά ότι υλοποιήθηκε και ανοίγει μια νέα σελίδα στο τόπο μας. Ο κόσμος άλλωστε αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν χρειάζεται να φωνασκούμε για να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε.

«Με την ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου αναδεικνύουµε τον κρυµµένο και αναξιοποίητο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό της πόλης µας, µετατρέπουµε τη Δράµα σε µια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη»

– Σας κατηγορούν για ανυπαρξία λόγων και έργου…
– Κρατούσα χαμηλά τους τόνους και δεν ενεπλάκην σε μη παραγωγικές αντιπαραθέσεις, γιατί έθετα ψηλά τον πήχη του οράματος που έχω για την πόλη μου. Επέλεξα να μην αναλωθώ σε ατελείωτες αδιέξοδες συζητήσεις μιας δύσκαμπτης πολιτικής πραγματικότητας που όμως ανήκει πια στο παρελθόν.
Έχουμε αλλάξει σελίδα κοιτάμε μπροστά. Ας μην εκλαμβάνεται λοιπόν η σιωπή ως πολιτική αδυναμία αλλά ως συνειδητή επιλογή ανθρώπων που έχουν θέσει προτεραιότητα τους τα έργα και όχι τα λόγια. Άλλωστε τα λόγια ο δραμινός λαός τα βαρέθηκε και το απέδειξε το 2014.

– Σας κατηγορούν για ευμετάβλητη συμπεριφορά ανάλογα με τις διαμαρτυρίες των πολιτών…
– Είναι ευλογία για την τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να αφουγκράζεται τους πολίτες να συνομιλεί και να συνεργάζεται μαζί τους για το καλό του τόπου. Στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου στόχος είναι η λήψη αποφάσεων που αφορούν το κοινό καλό.
Οι ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες πολλές φορές και πολύ σωστά μάλιστα κατόπιν παράθεσης ορθολογικών επιχειρημάτων μπορούν και οφείλουν να αλλάζουν αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Μαζί αλλάξαμε σελίδα, μαζί δουλεύουμε για να κάνουμε την Δράμα καλύτερη. Θα ήταν ανεύθυνο και καθόλου διορατικό να μην δεχόμαστε διαφορετικές απόψεις ιδιαίτερα όταν αυτές οδηγούν στην λήψη καλύτερων αποφάσεων. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συζητά με τους πολίτες. Και οφείλει αν θέλει να είναι παραγωγική για την κοινωνία να παραδέχεται λάθη που γίνονται και να τα διορθώνει. Έχουμε φύγει από τον αυταρχισμό του χθες. Είμαστε πλέον σε αναπτυξιακές διαδικασίες του μέλλοντος και αυτό μόνο με συνεργασία όλων μπορεί να επιτευχθεί.
Θα τολμούσα να πω πως έχει χώρο σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και η αντιπολίτευση γιατί και δικός της στόχος είναι το καλύτερο δυνατό των Δραμινών.

– Όλοι βιώνουμε τις δυσκολίες που επέφερε η οικονομική κρίση. Πως είναι τα πράγματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
– Η οικονομική πραγματικότητα θέτει στενά περιθώρια στην επιτέλεση του έργου μας. Είναι αλήθεια ότι καθημερινά δίνουμε έναν άνισο αγώνα για να διατηρήσουμε το επίπεδο των παροχών μας. Σίγουρα είναι ουτοπία να ζήσουμε σύντομα τη χρυσή εποχή, όπου η αυτοδιοίκηση μπορούσε να μεγαλουργεί. Επιβάλλεται όμως, για χάρη των συνδημοτών μας, να διεκδικήσουμε τουλάχιστον τα βασικά, ώστε να προσφέρουμε αξιοπρεπώς τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας. Οι δήμοι δεν μπορούν να υποστούν και άλλες περικοπές που οδηγούν σε αδιέξοδο και αναβάλλουν τον πραγματικό σκοπό της ύπαρξης και λειτουργίας των ΟΤΑ.
Ως δημοτική αρχή, μεριμνήσαμε και λειτουργούμε ώριμα, υπεύθυνα και μεθοδικά αξιοποιώντας τα πενιχρά έσοδα που έχουμε προς όφελος των συνδημοτών μας. Μπορούμε και είμαστε υπερήφανοι, γιατί καλύπτουμε και ανταποκρινόμαστε σε όλες τις ανάγκες, σχεδιάζοντας παράλληλα την οικονομική, πολιτιστική, τουριστική ανάπτυξη της Δράμας.

«Η ίδρυση σχολής Κινηµατογράφου και η Καπναποθήκη της οδού Περδίκα είναι αδιαµφισβήτητα ένα µεγάλο γεγονός που δίνει νέα δυναµική στην οικονοµική, πνευµατική και πολιτιστική ζωή του τόπου µας»

– Πώς κρίνετε την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Γίνονται συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο;
– Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς αποτελεί το θεσμικό φορέα διασύνδεσης όλων των πολιτών με τις διαδικασίες διαμόρφωσης των βασικών επιλογών του Δήμου. Γι’ αυτό φροντίζουμε να διατηρούμε σε άριστο επίπεδο αυτό το συλλογικό όργανο του Δήμου και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες, προκειμένου να ακούγονται όλες οι απόψεις και να λαμβάνονται δημοκρατικά οι αποφάσεις που αφορούν το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις που μικροπαραταξιακές αντιλήψεις της αντιπολίτευσης δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι αρένα το δημοτικό συμβούλιο, αλλά χώρος έκφρασης απόψεων και λήψεως αποφάσεων. Οφείλουμε όλοι να αποδείξουμε το ήθος μας και τον σεβασμό μας στους συνδημότες μας που μας επέλεξαν για να τους υπηρετούμε. Εμείς, ως δημοτική αρχή, διατηρούμε και το ήθος και την αξιοπρέπεια που πρέπει να υπάρχει για το όφελος της Δράμας.

– Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης;
– Ανήκω στη νέα γενιά των πολιτικών που λειτουργούν καλοπροαίρετα και έχουν ως βασική αρχή τη συνεργασία. Γι’ αυτό ήμουν και παραμένω να είμαι δεκτικός σε κάθε συζήτηση, πρόταση και γνώμη που θα συνεισφέρει στην πρόοδο των συνδημοτών μου. Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι σπάνια η συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχει αγνές προθέσεις από την πλευρά τους.
Παρόλα αυτά συνεχίζω να επιδιώκω τη συνεργασία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι με την ενότητα και την εποικοδομητική συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε τις αλλαγές που θέλουμε.

– Ποια πιστεύεται ότι είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν στο δήμο Δράμας;
– Θα σας αναφέρω πρώτα τα 3 μεγάλα προβλήματα: Φτώχια, Ανεργία, Απομόνωση. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με έργα υποδομής και προγράμματα, με προσέλκυση επενδύσεων, με προβολή του τόπου μας. Όλα αυτά απαιτούν ομόνοια, σύμπραξη, συνεργασία, γνώση, εμπειρία και διάθεση. Εμείς έχουμε αυτές τις δυνάμεις και μπορούμε να τα καταφέρουμε, όπως έχουμε αποδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε στο τιμόνι του δήμου. Έχουμε και πρόγραμμα και υπευθυνότητα σε όσα λέμε και πράττουμε.

«Ανήκω στη νέα γενιά των πολιτικών που λειτουργούν καλοπροαίρετα και έχουν ως βασική αρχή τη συνεργασία. Γι’ αυτό ήµουν και παραµένω να είµαι δεκτικός σε κάθε συζήτηση, πρόταση και γνώµη που θα συνεισφέρει στην πρόοδο των συνδηµοτών µου»

– Η Δράμα επί δεκαετίες είναι αδικημένη. Το έχουν αναφέρει υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και πρωθυπουργοί. Τι φταίει κατά την άποψή σας που οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο;
– Όπως προανέφερα στη δραμινή πολιτική σκηνή λείπει η ομοψυχία και η συνεργασία. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό στη κεντρική εξουσία. Αν υπήρχε ενότητα θα είχαμε ξεπεράσει κάθε σκόπελο που εμποδίζει την ανάπτυξη του τόπου μας. Σε αυτό φέρουμε ευθύνη όλοι οι πολιτικοί. Πρέπει όμως η κατάσταση επιτέλους να αλλάξει. Χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων, όλων των φορέων, όλων των πολιτών. Ίσως να ακούγεται ουτοπικό, εγώ όμως παραμένω να πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

– Αναδείξατε τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Θα λειτουργήσει σύντομα και τι γίνεται με την ανακατασκευή της καπναποθήκης της οδού Περδίκα;
– Είναι αλήθεια ότι επί σειρά ετών απαίτηση των Δραμινών ήταν η συνεργασία με φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για να μιλήσω ωμά και ξεκάθαρα, οι Δραμινοί χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε Πανεπιστημιακές Σχολές. Και με υπερηφάνεια τολμώ να πω ότι το πετύχαμε.
Η Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα αλλάζει την εικόνα μας. Δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας. Μας βγάζει από την σκληρή αφάνεια. Η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο Κέντρο των Κινηματογραφικών Σπουδών της Ελλάδας, γίνεται σημείο αναφοράς των Κινηματογραφικών Σπουδών διεθνώς. Υπάρχει μια άκρως θετική εξέλιξη στην πορεία ίδρυσης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η πρόσφατη παρουσία του Προέδρου και των τεχνικών υπηρεσιών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Δράμα επιβεβαιώνει την πρόοδο του εγχειρήματος.
Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην αναφερθώ στη συνεργασία που υπάρχει για τη μελέτη του κτιρίου από τη σπουδαία εταιρία Raycap. Οπότε σύντομα θα έχουμε ένα έργο που προσωπικά θα το χαρακτήριζα ναό του κινηματογράφου και του πολιτισμού. Αναβαθμίζεται η οικονομική, η εμπορική, η βιοτεχνική, η βιομηχανική και η τεχνολογική ζωή της περιοχής μας, με πολλαπλά οφέλη τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Αλλάζει, βελτιώνεται, αναβαθμίζεται η καθημερινή ζωή των συνδημοτών μας. Θα μου επιτρέψετε, όμως να δηλώσω την ευγνωμοσύνη μου στους Δραμινούς συμπολίτες μου, γιατί, όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, κατά πολύ όλα αυτά οφείλονται στην αγάπη των Δραμινών να στηρίξουν ακόμη και σε δύσκολες εποχές, έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για την Ελλάδα, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

– Είστε άνθρωπος που δεν ζει σε γυάλα, είστε έντονα κοινωνικός και έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες.
– Η ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια στηρίζεται στην άριστη σχέση που έχω αναπτύξει και συνεχίζω να αναπτύσσω με του συνδημότες μου. Αυτό προϋποθέτει ότι η καθημερινή μου επαφή μαζί τους εμπεριέχει ειλικρίνεια και σεβασμό.
Δεν θα μπορούσα να γυρίσω πίσω την πολιτική μου διαδρομή και να συνεχίσω παρελθοντικές νοοτροπίες και τακτικές που απλά «ναρκώνουν» τον πολίτη με διαρκή σενάρια μη εφικτών υποσχέσεων.
Δεν είμαστε μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ξεκάθαρα σταράτα λόγια. Δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ να κάνω πράγματα… αυτές τις πρακτικές τις άφησε πίσω το σήμερα. Αυτό που μπορώ και θα συνεχίζω να κάνω ως Δήμαρχος είναι χωρίς τυμπανοκρουσίες και λόγια πολλά, σιωπηρά με πολύ δουλειά από εμένα και τους συνεργάτες μου να προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό… και εκεί θα κριθώ όπως πρέπει να κρίνονται όλοι… για την δουλειά μας και όχι για τις μεγαλοστομίες που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε πια.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συζητά µε τους πολίτες. Και οφείλει αν θέλει να είναι παραγωγική για την κοινωνία να παραδέχεται λάθη που γίνονται και να τα διορθώνει»

– Κύριε Mαμσάκο από την αρχή της θητείας σας βρεθήκατε στο τιμόνι της ΔΙΑΜΑΘ και ασχοληθήκατε σοβαρά με την υπόθεση «σκουπίδια». Έγιναν βήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων ή χάθηκε πολύτιμος χρόνος;
– Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΔΙΑΑΜΑΘ ήταν δύσκολη. Συγκεκριμένα, στη Δράμα ο σχεδιασμός είχε αποτύχει συνολικά και η διαχείριση ήταν ανεξέλεγκτη. Με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις καταφέραμε να αδειοδοτήσουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Σερρών και να απενεργοποιήσουμε την ωρολογιακή βόμβα του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Δράμας (ΧΑΔΑ), που αποτελούσε το χώρο διάθεσης των απορριμμάτων όλων των Δήμων της ΠΕ Δράμας. Από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, προχωρήσαμε στην ωρίμανση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής για την προεπεξεργασία των απορριμμάτων του πράσινου κάδου, η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του νέου έτους, και εξασφαλίσαμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών που θα δημοπρατηθεί στις αρχές του νέου έτους και θα επιτρέψει την επεξεργασία των βιοαποβλήτων μετά από την υλοποίηση προγράμματος διαλογής στην πηγή με την ανάπτυξη του δικτύου καφέ κάδων. Με την ολοκλήρωση των δύο εργοστασίων, η Δράμα θα διαθέτει μία σύγχρονη Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων που θα της επιτρέπει να διαχειρίζεται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα απορρίμματα της.
Στον τομέα της ανακύκλωσης, αναπτύχθηκε περαιτέρω το δίκτυο μπλε κάδων και προωθήθηκε η διαλογή στην πηγή με την ανάπτυξη του δικτύου κωδώνων για το γυαλί και των μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι για το χαρτί. Τα προβλήματα που πρέπει να διεξέλθουμε είναι πολλά, τα αποτελέσματα όμως μας δικαιώνουν και η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

– Κύριε Δήμαρχε, εάν είχατε ένα συμπολίτη μας σας μπροστά σας, τι θα του λέγατε ώστε να επιλέξει και πάλι την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα;
– Ο τόπος διαμονής μας, αποτελεί το παρόν και το μέλλον μας κι’ οφείλουμε να τον αγαπήσουμε και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η καλύτερη ποιότητα ζωής γίνεται πραγματικότητα, όταν υπάρχει όραμα και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της πόλης με αποτελεσματικότητα.
Από την πρώτη κιόλας μέρα που η παράταξη μας ανέλαβε την διακυβέρνηση του Δήμου, έως και σήμερα, εργαστήκαμε με αμείωτο ζήλο και ευσυνειδησία να προσφέρουμε, να δουλεύουμε, να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε προς όφελος των Δραμινών.
Ακολουθώντας πάντα έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της πόλης μας, αξιοποιώντας επιστημονικές μελέτες και σωστά εργαλεία αλλά κυρίως με δημιουργικότητα αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.
Με όραμα και υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Δήμου μας, θέτοντας παράλληλα υψηλότερους στόχους.
Η Δράμα χρειάζεται δήμαρχο που να είναι μια δύναμη δημιουργίας, να είναι μάνατζερ, να είναι τεχνοκράτης και αποτελεσματικός, να είναι απλός και προσιτός στους δημότες, να είναι αγωνιστής και προπαντός έτοιμος να δώσει τις λύσεις που θα αλλάξουν πραγματικά την όψη της πόλης μας.

«Επεδίωξα, και θα συνεχίσω να επιδιώκω, τη συνεργασία µε όλες τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις, γιατί αυτά που µας ενώνουν πρέπει να είναι περισσότερα από όσα µας χωρίζουν»

Υπόσχομαι-υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μαχητικοί, δίπλα στον πολίτη και στα προβλήματά του, υπηρετώντας τον τόπο μας, ώστε να φτιάξουμε τη Δράμα που ονειρευόμαστε.
Δεν συμβιβαζόμαστε, αλλά αγωνιζόμαστε, γιατί θέλουμε να είναι ευτυχισμένοι όλοι οι συνδημότες μας, γιατί η ευημερία δεν πρέπει να αποτελεί προνόμιο, αλλά δικαίωμα, γιατί οι συμπολίτες μας έχουν εμπιστοσύνη στο έργο μας, γιατί επιβάλλεται ο Δήμος Δράμας να κατέχει πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο, γιατί θέλουμε να δούμε τη Δράμα στη θέση που της αξίζει, γιατί μπορούμε!
Με την παρούσα δημοτική αρχή η Δράμα αλλάζει σελίδα και ενωμένοι μπαίνουμε δυναμικά στη νέα εποχή!
Πιστεύω στους συμπολίτες μου, γιατί ξέρω ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας, τις γνώσεις μας, τον καθαρό και τίμιο αγώνα που δίνουμε για το σήμερα και το αύριο της Δράμας! Γιατί οι Δραμινοί δεν βαδίζουμε στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και το μέλλον!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας