Αγρότης / Μέλος Γραμματείας Συντονισμού Πανελλήνιας
Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων
Ο Χρήστος Γκόντιας είναι γέννημα θρέμμα του Φωτολίβους, μεγάλωσε μέσα στον κάμπο και έγινε αγρότης από επιλογή και όχι από ανάγκη. Δεν είναι επαγγελματίας συνδικαλιστής, ποτέ δεν ήταν όνειρό του να γίνει, όμως οι αδικίες που δέχονται οι αγρότης τον προέτρεψαν να ασχοληθεί ενεργά.
Αγωνίζεται ώστε η πατρίδα μας να αποκτήσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό στην αγροτική πολιτική για να μπορέσει να ορθοποδήσει και τονίζει ότι χώρα που δεν παράγει είναι καταδικασμένη!
Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς
– Ποιος είναι ο Χρήστος Γκόντιας, πείτε μας δυο λόγια για εσάς, που μεγαλώσατε, σε τι οικογένεια, τι κάνετε στην καθημερινότητα σας;
– Γεννήθηκα το 1969 στο Φωτολίβος Δράμας και συνεχίζω να ζω εκεί. Μεγάλωσα μέσα σε μια αγροτική οικογένεια και όπως καταλαβαίνεται μεγάλωσα μέσα στον κάμπο και τα χωράφια, εξαρτώμενος άμεσα από τις καλλιέργειες που είχε τότε. Βαμβάκια, σιτηρά, καλαμπόκια, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, μπάμιες κ.τ.λ.
Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου και έγινα αγρότης, από επιλογή όχι από ανάγκη (κάνοντας ταυτόχρονα και άλλες δουλειές).
Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, το πάθος για τη γη υπερίσχυσε και αποφάσισα όχι μόνο να συνεχίσω τις καλλιέργειες που είχαμε τότε, αλλά να τις εξελίξω μπαίνοντας και στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ρόδια, λοτούς) www.rodino.gr
– Πως προέκυψε η συνδικαλιστική σας δράση;
– Δεν είμαι επαγγελματίας συνδικαλιστής και ούτε ήταν ποτέ το όνειρό μου. Όλο αυτό προέκυψε από την ανάγκη για καλύτερες συνθήκες ζωής του αγρότη στον κάμπο. Οι αδικίες εις βάρος του, είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούσα να τις αντέξω, όπως και πολλοί συνάδελφοί μου απ’ όλη την Ελλάδα.
– Τι είναι η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων της οποίας είστε συντονιστής;
– Εδώ λοιπόν ήρθε η ώρα να πω, πως η Πανελλήνια συντονιστική επιτροπή αγροτών προέκυψε στις κινητοποιήσεις του 2009, που αγρότες απ’ όλη την χώρα βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν στήνοντας μπλόκα, κάνοντας πορείες κ.τ.λ.
Αυτό που έλειπε ήταν η συνδετική κόλα για να ενώσει όλα αυτά τα μπλόκα, και βρέθηκε.
Συνάδελφοι από την Στερεά Ελλάδα πήραν σβάρνα όλα τα μπλόκα της Ελλάδας, κουβαλώντας μαζί τους ένα μάτσο χαρτιά που αργότερα όλοι μαζί το ονομάσαμε «Ευαγγέλιο» των Αγροτών. Η ανάγκη για βιωσιμότητα του Αγρότη ίσως να ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε παντού.
Αυτό που ζητούσαμε όλοι, και το ζητάμε ακόμη είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός στην αγροτική πολιτική απ’ όλα τα κόμματα για να μπορέσει να ορθοποδήσει όχι μόνο ο αγρότης αλλά και η χώρα. Γιατί χώρα που δεν παράγει είναι καταδικασμένη. Στο πέρασμα των χρόνων η ομάδα αυτή εξελίχθηκε και έδεσε φτάνοντας στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2016 να αντιπροσωπεύει και κτηνοτρόφους και αλιείς, μελισσοκόμους, όλον τον πρωτογενή τομέα δηλαδή.
Καταφέραμε πολλά και θα μπορούσαμε ακόμη περισσότερα αν ήμασταν ενωμένοι όλοι μαζί. Το πρόβλημα τώρα δεν είναι ταξικό, είναι κοινωνικό και αφορά όλους τους Έλληνες. Η μορφή και ο τρόπος κινητοποιήσεων πρέπει ν’ αλλάξει και υπεύθυνοι είμαστε εμείς γι’ αυτό.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα στρατηγικό σχεδιασμό στην αγροτική πολιτική, απ’ όλα τα κόμματα, για να μπορέσει να ορθοποδήσει όχι μόνο ο αγρότης αλλά και η χώρα»
– Τι είναι το κτήμα «Ρόδινο», ποιο μοντέλο παραγωγής εφαρμόζεται;
– Το κτήμα «Ρόδινο» (www.rodino.gr), είναι ένα κτήμα έξω από το χωριό Φωτολίβος, 90 στρεμμάτων σκεπαστό (με πρόγραμμα από τον ΕΛΓΑ).
Μια αλλαγή στην καλλιέργεια που κάναμε από τις εκτατικές καλλιέργειες, στις δενδρώδεις, αλλαγή όχι μόνο στην καλλιέργεια, αλλά και στην σκέψη. Με γνώμονα πάντα την παραγωγή, αλλά και την βιωσιμότητα μέσω αυτής.
Άλλο πράγμα να το λες όμως, και άλλο να το κάνεις. Παρουσιάστηκαν πολλές δυσκολίες στην διάρκεια της καλλιέργειας, όπως ασθένειες άγνωστες για μας και καιρικές συνθήκες απαγορευτικές για τα δέντρα. Η μεγάλη παγωνιά π.χ. του 2016, άφησε πίσω της μόνο ξερά δέντρα, οικονομική καταστροφή και γκρεμισμένα όνειρα. (ευελπιστώ πως ο ΕΛΓΑ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων).
Τώρα όσο για το μοντέλο παραγωγής που ακολουθείται, είναι σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα βιολογικό, όσο γίνεται τουλάχιστον.
– Πόσα στρέμματα γης καλλιεργείτε και τι καλλιέργειες;
– Εκτός βέβαια, από της Ροδιές και τους Λοτούς, καλλιεργώ και 200 στρέματα ακόμα με σιτηρά και ηλίανθο. Τώρα αν με ρωτάτε αν βγαίνει; Όχι δεν βγαίνει τα λεφτά μας αλλάζουμε και αυτό αν σταθούμε τυχεροί. Και για να μην ξεχνιόμαστε, για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται ένας στόλος με σύγχρονα εργαλεία από πίσω. Back stage το λένε οι σύγχρονοι…
– Εφαρμόζεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ενοικίασης των δέντρων σας και επισκεψιμότητας του αγροκτήματος σας…
– Είναι πρωτοποριακό και γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Το κτήμα με ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε εδώ και τρία χρόνια, είναι επισκέψιμο από σχολεία, φοιτητές, και ανθρώπους που χαίρονται την φύση.
Ταυτόχρονα δίνουμε την δυνατότητα σ’ αυτούς που επιθυμούν να μεγαλώσουν ένα δέντρο στο κτήμα εφόσον το νοικιάσουν και να πάρουν και τους καρπούς του.
«Με το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που εφαρμόζεται η αγροτική οικονομία οδεύει προς διάλυση γιατί πολύ απλά δεν είναι εφικτό να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό»
– Ο αγρότης είναι πλέον ο ορισμός του επιχειρηματία, με την έννοια του επιχειρείν;
– Οι αγρότες ακούω τελευταία, ότι είναι επιχειρηματίες. Πάντα οι σωστοί αγρότες ήταν και είναι επιχειρηματίες. Επιχειρούν επενδύοντας στη γη κάνοντας αγορές εργαλείων, γης, και ότι άλλο που θα εξελίξει το επάγγελμά τους. Χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνογνωσία και μέσα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάνω απ’ όλα έχουν όρεξη και μεράκι για την δουλειά που κάνουν.
– Πιστεύεται ότι η γεωργία μπορεί να επανεκκίνηση την ελληνικής οικονομίας;
– Η ιστορία έχει δείξει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που μπόρεσε και στήριξε την Ελλάδα, όσες φορές έχει φτάσει στο αμήν και στην χρεοκοπία. Μπορεί να κάνει την επανεκκίνηση που χρειάζεται η χώρα αρκεί να τον αφήσουν…
– Υπάρχουν νέες καλλιέργειες που μπορούν να σταθούν οικονομικά στην περιοχή της Δράμας;
– Υπάρχουν καλλιέργειες που μπορούν να σταθούν οικονομικά όχι μόνο στην περιοχή της Δράμας αλλά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ανάλογα το κλίμα της περιοχής, την ιδιομορφία και την ποιότητα του εδάφους. Αυτό όμως συνεπάγεται με πολύ σκέψη ως προς την τεχνογνωσία που χρειάζεται, τη μεταποίηση και τη διάθεση του προϊόντος.
– Το φορολογικό αποτελεί «ταφόπλακα» για τον αγροτικό κόσμο ή αποκαθιστά τη δικαιοσύνη όπως ισχυρίζονται άλλοι παραγωγικοί τομείς;
– Μεγάλη κουβέντα το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών, και για να μην μπω σε μία στείρα αντιπαράθεση με τους άλλους παραγωγικούς τομείς θα πω τα εξής:
α) ο πρωτογενής τομέας είναι άμεσα συνδεδεμένος με 120 άλλα επαγγέλματα συνδεδεμένα μ’ αυτόν.
β) τροφοδοτεί και κινεί την παραγωγική αλυσίδα τυποποίησης – μεταποίησης όλων των αγροτικών προϊόντων (βιομηχανίες γάλακτος, εκκοκκιστήρια βάμβακος, εργοστάσια βιομηχανικής ντομάτας, τυροκομεία, αλευρόμυλους, ελαιουργεία, αλιεύματα, παραγωγή ζάχαρης κ.τ.λ.).
γ) συμβάλει θετικά στο ισοζύγιο της χώρας με εξαγωγές 5δις ευρώ κατά έτος.
δ) τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά με ποιοτικά προϊόντα αξίας 2δις ευρώ κατά έτος.
ε) συμβάλλει στην ώθηση του αγροτουρισμού μέσω της μεσογειακής διατροφής.
ζ) με την δραστηριότητα τους συντηρούν το ασφαλιστικό σύστημα του Ο.Γ.Α.
η) φυλάνε σύνορα και ακριτικές περιοχές που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν ερημώσει, με κοινωνικά και εθνικά επακόλουθα.
«Ναι ήμουν “μπλοκατζής”, ήμουν απ’ αυτούς που έκλειναν τους δρόμους-τελωνεία-λιμάνια αλλά ήταν ο μόνος τρόπος για να μας προσέξει η πολιτεία, Όλα αυτά όμως σε άλλες εποχές, τα χρόνια άλλαξαν όπως κι εμείς»
– Στα 111 ευρώ περίπου είναι το μέσο ασφάλιστρο των αγροτών για τον Ιανουάριο. Το θεωρείτε υψηλό;
– Με το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που εφαρμόζεται η αγροτική οικονομία οδεύει προς διάλυση γιατί πολύ απλά δεν είναι εφικτό να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό. Και επειδή δεν μου αρέσουν οι διαπιστώσεις υπάρχουν κατατεθειμένες εδώ και χρόνια και εφικτές λύσεις για όλα αυτά.
Και βέβαια οι αγρότες, πρέπει να πληρώσουν και ασφάλεια και εφορία και να βάλουν πλάτη για όλα ώστε να δυναμώσει η οικονομία της χώρας. Αλλά να φορολογηθούν είπαμε, όχι να εξοντωθούν.
– Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι φθηνότερο πετρέλαιο όπως αυτό που παίρνουν οι εφοπλιστές και φθηνότερο ρεύμα όπως αυτό που παίρνουν οι βιομήχανοι. Ακούγεται λογικό η κυβέρνηση ακούει;
– Υπάρχουν όπως είπα πριν κατατεθειμένες λύσεις στο υπουργείο την τελευταία δεκαετία, σε τρείς διαφορετικές κυβερνήσεις για χάραξη εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα.
α) για αγροτικό πετρέλαιο
β) για φορολογία
γ) για ασφάλιση,
και για δεκαετίες ακόμα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο.
– Τι ποσοστό ευθύνης αναλογεί στους αγρότες για τον δρόμο που πήρε η αγροτική παραγωγή;
– Εύλογο το ερώτημα αν φέρουμε ευθύνη εμείς οι αγρότες για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο. Και βέβαια φέρουμε ευθύνη. Με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν πολλοί συνάδελφοι επαναπαύτηκαν στα μέτρα της ΚΑΠ με τις στρεμματικές επιδοτήσεις, που κανονικά είναι (αντιστάθμισμα τιμής) όχι δώρο, και ξέχασαν την παραγωγή.
Όλο αυτό μπορεί όμως ν’ αλλάξει φτιάχνοντας μια πιο δίκαιη αγροτική πολιτική γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους παραγωγικούς αγρότες που υπάρχουν ακόμα στηρίζοντας με νύχια και με δόντια την παραγωγή.
«Είναι αλήθεια ότι με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν πολλοί συνάδελφοι αγρότες επαναπαύτηκαν στα μέτρα της ΚΑΠ με τις στρεμματικές επιδοτήσεις, που κανονικά είναι (αντιστάθμισμα τιμής) όχι δώρο, και ξέχασαν την παραγωγή»
– Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις καθώς και τα μπλόκα των αγροτών που διαμαρτύρονται έχουν συχνά θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο. Πολλοί όμως λένε πως καταπατάτε δικαιώματα των άλλων πολιτών…
– Όσο για τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις… Ναι ήμουν «μπλοκατζής», ήμουν απ’ αυτούς που έκλειναν τους δρόμους-τελωνεία-λιμάνια αλλά ήταν ο μόνος τρόπος για να μας προσέξει η πολιτεία.
Όλα αυτά όμως σε άλλες εποχές, τα χρόνια άλλαξαν όπως κι εμείς. Οι τρόποι κινητοποιήσεων έχουν αλλάξει. Αυτό που δεν ειπώθηκε όμως είναι ότι οι αγρότες έχουν μοιράσει προϊόντα και ανοίγουν δρόμους για όλους, δεν κλείνουν.
Όπως θα προσέξατε το 2016 φτάσαμε μέχρι το κατώφλι του Σ.Τ.Ε. προσβάλλοντας το Νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι κινητοποίηση είναι η συνεχής παρουσία προτάσεων και εφικτών λύσεων προς το υπουργείο και γιατί όχι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων.
– Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα με τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις λεγόμενες τρίτες χώρες;
– Αν η Ελλάδα δεν επενδύσει στον παραγωγό και στον παραγωγικό αγρότη θα καταντήσει να έχει ραγδαία μείωση ή και μηδενισμό των κρατικών εσόδων από τους αγρότες καθώς και από τον τζίρο των 120 επαγγελμάτων άμεσα εμπλεκομένων με την αγροτική παραγωγή. Δεν θα έχει επάρκεια τροφίμων εννοείται και τα όποια τρόφιμα μπαίνουν στην χώρα θα είναι τα σκουπίδια της Ευρώπης ή τα υποβαθμισμένα των τρίτων χωρών.
– Να είναι κανείς αγρότης σήμερα ή να μην είναι; Θα προτρέπατε κάποιον νέο να ασχοληθεί με τη γεωργία;
– Αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένα πράγματα δεν υπάρχει προοπτική για όποιον διαλέξει το επάγγελμα του αγρότη. Πλέον η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη, βάζοντας λουκέτο όχι μόνο στα χωράφια αλλά και στις ντόπιες βιομηχανίες τυποποίησης – μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αφού δεν θα έχουν προϊόντα προς επεξεργασία, λουκέτο στις βιομηχανίες – εταιρείες πώλησης αγροτικών εργαλείων και εφοδίων αφού δεν θα υπάρχει αντικείμενο.
Η γη θα περάσει στα χέρια λίγων με δημιουργία νέων τσιφλικιών, όσο κι αν φαίνεται παράξενο ήδη άρχισε να συμβαίνει…
Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα λοιπόν πρέπει να συμφωνήσει πως χωρίς πρωτογενή τομέα η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Ποτέ δεν είναι αργά. Σκεφτείτε το!