7.6 C
Drama
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΧρήστος Καραγιαννίδης

Χρήστος Καραγιαννίδης

«Έχουμε τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στην διαχείριση κρίσεων»

Πρώην Βουλευτής Δράμας ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρόταση μας είναι η κατάργηση της ΕΒΕ, η υλική ενίσχυση των τμημάτων και η πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, η δημιουργία ερευνητικού κέντρου για την Οινολογία και την Δασολογία και η επαναφορά του θεσμού των Διετών Σπουδών για απόφοιτους των ΕΠΑΛ» αναφέρει ο πρώην Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης σχετικά με τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την μείωση των εισαχθέντων στα ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και αυτών της Δράμας. Τονίζει ότι το Νοσοκομείο της Δράμας ακολουθεί την κακή πορεία των υγειονομικών δομών. Χαρακτηρίζει λαθεμένη επιλογή της κυβέρνησης, να χαράξει μία σιδηροδρομική γραμμή που αφήνει έξω την Δράμα και τις Σέρρες. Τέλος καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν για να προστατέψουν και να προστατευτούν κάνοντας το εμβόλιο.

– Να ξεκινήσουμε με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια κύριε Καραγιαννίδη. Φαίνεται ότι οι συνέπειες για τα 2 τμήματα της Δράμας είναι μεγάλες…
– Εδώ και μερικούς μήνες η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δράμας είχε αποστείλει δελτίο τύπου στα ΜΜΕ και επεσήμαινε τον κίνδυνο που υπάρχει με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ της χώρας αλλά και ειδικότερα στις δύο πανεπιστημιακές σχολές της Δράμας. Διατυπώναμε τον κίνδυνο να υπάρξουν ελάχιστες ή μηδενικές εισαγωγές φοιτητών σε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές με αποτέλεσμα αυτές οι σχολές να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Κάτι τέτοιο δυστυχώς συμβαίνει τώρα με το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος όπου από τα ΓΕΛ έχουμε μηδέν επιτυχόντες/ουσες και στο τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας εισάγονται μόλις 24 φοιτητές/ριες. Τούτο σημαίνει για το τμήμα Δασολογίας τουλάχιστον πως το μέλλον του είναι εντελώς αβέβαιο. Αυτή η αρνητική εξέλιξη αδικεί την προσπάθεια που κάναμε τα τελευταία χρόνια να υπάρξει ανωτατοποίηση των σχολών στη Δράμα, διεύρυνση του γνωσιακού επιπέδου αυτών των τμημάτων που θα εκκινούσαν την πανεπιστημιακή τους πορεία κι απεγκλωβισμό από το ΤΕΙ Καβάλας που δεν άφηνε να προχωρήσουν αυτόνομα οι σχολές που είχαμε στην Δράμα. Δυστυχώς ο σχεδιασμός που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών, την δημιουργία ερευνητικού κέντρου, την ίδρυση δύο Διετών Προγραμμάτων Σπουδών για απόφοιτους ΕΠΑΛ (σπουδές για την επεξεργασία μαρμάρου και ξύλου) στη Δράμα έχει καταστραφεί από την σημερινή κυβέρνηση. Και δεν ήταν σχεδιασμός στα χαρτιά γιατί ήδη τα τμήματα είχαν δημιουργηθεί και θα έμπαιναν στο μηχανογραφικό του 2019 ενώ είχαν καθοριστεί και οι χρηματοδοτήσεις για το ερευνητικό κέντρο και τα διετή προγράμματα. Η έλευση της ΝΔ στην κυβέρνηση και της Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας άλλαξε τον προσανατολισμό της χρηματοδότησης, κατάργησε τα διετή και όπως φαίνεται οδηγεί τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα στο μαρασμό και το οριστικό τους κλείσιμο.

– Και από εδώ και πέρα τι γίνεται; Μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Τι προτείνετε ως ΣΥΡΙΖΑ;
– Από δω και πέρα η δική μας προσπάθεια είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις των Δραμινών για να σταματήσει αυτή η αρνητική εξέλιξη. Ενημερώσαμε έγκαιρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να ανατραπεί αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κεραμέως και να αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας. Η πρόταση μας είναι η κατάργηση της ΕΒΕ, η υλική ενίσχυση των τμημάτων και η πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, η δημιουργία ερευνητικού κέντρου για την Οινολογία και την Δασολογία και η επαναφορά του θεσμού των Διετών Σπουδών για απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Επειδή όμως γνωρίζουμε πως το σχέδιο αυτής της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της δημόσιας Παιδείας και η ενίσχυση των ιδιωτικών κολεγίων η δική μας πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κεραμέως και να αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας»

– Πάμε σε κάτι άλλο. Το προηγούμενο διάστημα βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ως ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτεται μεγάλες ευθύνες στην Κυβέρνηση….
– Νομίζω πως τις μεγάλες ευθύνες γι’ αυτή την πρωτοφανή καταστροφή από τις πυρκαγιές τις επιρρίπτει στην κυβέρνηση όλος ο κόσμος που δεν φοράει γαλάζια γυαλιά με τα οποία αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια που ακούστηκαν στην, αργοπορημένη, έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα προκαλούν θυμηδία και θυμό. Από τα πρότυπα σχέδια πυρόσβεσης και πρόληψης φτάσαμε στο 1,2 εκατομμύρια καμμένα στρέμματα ένα μέγεθος πρωτοφανές για την χώρα και το μεγαλύτερο αναλογικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έγιναν στάχτη. Και ο πρωθυπουργός δηλώνει πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και αν υπάρχουν λάθη να του τα υποδείξουμε.
Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με την πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να υπάρξει ένα πόρισμα για τις φωτιές και την ευθύνη της σύνταξης του την είχε αναλάβει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για τις Πυρκαγιές Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ. Το πόρισμα αυτό παραδόθηκε στον κύριο Μητσοτάκη και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός το έβαλε στο συρτάρι χωρίς να του δώσει την παραμικρή σημασία. Σήμερα, με υποκριτικό τρόπο, δηλώνει πως θα λάβει υπόψιν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του πορίσματος. Μετά από δύο χρόνια απραξίας. Καταλαβαίνετε πως έχουμε τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στην διαχείριση τέτοιων κρίσεων. Η μόνη τους σπουδή είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των γεγονότων και ο περιορισμός του πολιτικού κόστους από τις καταστροφές. Μόνο που οι ρετσινάδες, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες στον τουρισμό, χιλιάδες άνθρωποι δηλαδή που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους τις επόμενες μέρες, μήνες, χρόνια δεν νοιάζονται για την εικόνα του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του. Νοιάζονται για το πως θα επιβιώσουν και πως παραμείνουν στον τόπο τους. Οι ευθύνες λοιπόν για τούτη την αδιανόητη καταστροφή έχουν ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επιτελικό μόρφωμα που έφτιαξε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του έχει οδηγήσει την χώρα και τους πολίτες της μέσα σε δύο χρόνια σε μεγάλες καταστροφές. Κι αυτό δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από τα δελτία των 8.

– Και από τις πυρκαγιές στα της πανδημίας. Ο κορονοϊός ζει και βασιλεύει, τα κρούσματα αυξάνουν και μεγάλη συζήτηση γίνεται για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ως ΣΥΡΙΖΑ διαφωνείτε με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς;
– Δυστυχώς για τους πολίτες αυτής τη χώρας την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας την διαχειρίζεται μία εμμονικά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Είμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα και αντί να έχουν προετοιμάσει τις δομές υγείας για την αντιμετώπιση του προχωρούν σε αναστολές εργασίας και κυνήγι μαγισσών στο χώρο της υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εδώ και καιρό την ενδυνάμωση του ΕΣΥ με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δηλώσαμε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρόληψη της διασποράς, η σωστή επιδημιολογική επιτήρηση, η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων σε εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, σχολεία, κλειστές δομές. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα από τα προαναφερθέντα. Στο θέμα της υποχρεωτικότητας η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που αναφέρεται σε στοχευμένη υποχρεωτικότητα νομίζω πως καλύπτει την απάντηση για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί το «δικαίωμα» οποιουδήποτε υγειονομικού να περιθάλπει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος. Όμως η κυβέρνηση όπως κάνει σε όλα τα θέματα που αδυνατεί να πείσει τους πολίτες εφαρμόζει την στρατηγική του νόμου-απειλή και της τάξης-τιμωρίας. Επιλέγει να διαχωρίσει τους πολίτες και να εντείνει τον κοινωνικό κατακερματισμό στη βάση του εμβολίου. Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να ανασταλεί η ισχύς του νόμου 4820 και να σταματήσουν οι επερχόμενες διώξεις. Η πειθώ, ο ορθός λόγος, η πίστη στην ιατρική επιστήμη θα έπρεπε να είναι τα εργαλεία για μία κυβέρνηση που επιθυμεί να τα καταφέρει στην προσπάθεια των εμβολιασμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μέρος μίας κοινωνικής αγριότητας που διαχωρίζει την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ούτε να υποστηρίξει τιμωρητικά μέτρα αναστολής εργασίας και περικοπής μισθού. Αυτή επιλογή της κυβέρνησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει και θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν.

«Το νοσοκομείο της Δράμας ακολουθεί την κακή πορεία των υγειονομικών δομών»

– Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί τοπικά για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας. Οι ελλείψεις γιατρών είναι εμφανείς κύριε Καραγιαννίδη….
– Το νοσοκομείο της Δράμας ακολουθεί την κακή πορεία των υγειονομικών δομών όλης της χώρας καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές απαξιώνουν την δημόσια υγεία. Ακόμα περισσότερο όμως το νοσοκομείο μας ωθείται προς την μετατροπή του σε ένα κέντρο υγείας με περιορισμένες δυνατότητες. Η καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης να βγάλει σε αναστολή τους υγειονομικούς ήδη δείχνει τα αποτελέσματα της. Θα συγχωνευτούν κλινικές, θα κλείσουν κλινικές, τα τακτικά ιατρεία μάλλον θα σταματήσουν την λειτουργία τους, χειρουργικές επεμβάσεις πλέον δεν γίνονται παρά μόνο οι απολύτως αναγκαίες κι έκτακτες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ειδικότητα των αναισθησιολόγων και όλα αυτά ενώ βαδίζουμε προς τον χειμώνα με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να είναι ήδη εδώ. Οι υγειονομικοί που πέρσι ήταν ήρωες φέτος είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.

– Γυρίζουμε σελίδα. Το προηγούμενο διάστημα κυριάρχησε στην επικαιρότητα τοπικά η Σιδηροδρομική Εγνατία. Έχουμε κάποια εξέλιξη;
– Δεν υπάρχει καμία άλλη εξέλιξη πέραν της λαθεμένης επιλογής της κυβέρνησης να χαράξει μία σιδηροδρομική γραμμή που αφήνει έξω την Δράμα και τις Σέρρες. Έχει αναλυθεί με πολλές λεπτομέρειες η αντίστοιχη πρόταση που έχει κάνει ο κύριος Κατσιμίγας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και είναι η μόνη βιώσιμη πρόταση που κρατά σε τροχιά ανάπτυξης όλη την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δυστυχώς η ΝΔ αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ο κακός δαίμονας της Δράμας καθώς απαξιώνει διαχρονικά την περιοχή μας. Όλοι οι αιρετοί της ΝΔ στην κεντρική πολιτική αλλά και στην αυτοδιοίκηση αποδεικνύονται μοιραίοι και άβουλοι εμπρός σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές.

«Να προστατευθούμε και να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας κάνοντας το εμβόλιο»

– Στελέχη της ΝΔ επιρρίπτουν ευθύνες στον πρώην Υπουργό κύριο Σπίρτζη για τον σχεδιασμό που αφήνει εκτός της Δράμα. Ποια η θέση σας;
– Είναι το μόνο επιχείρημα που έχουν οι νεοδημοκράτες καθώς δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης. Ο ΟΣΕ παρήγγειλε μία μελέτη όδευσης που δεν είχε την δέσμευσης υλοποίησης της. Αυτή η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε και δεν παραλήφθηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ μετά τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ πίεσε να ολοκληρωθεί η μελέτη και την παρουσίασε ως εφαρμόσιμη λύση για την σιδηροδρομική όδευση. Χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες κι έχοντας ήδη μία αρνητική εισήγηση από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Προφανώς αυτό που ενδιαφέρει αυτή την κυβέρνηση είναι να εξυπηρετήσει τα μεγάλα τουριστικά συμφέροντα καθώς θα κατασκευαστεί μια γραμμή προαστιακού που θα ξεκινά από την Θες/νικη και θα διέρχεται από όλα τα τουριστικά θέρετρα. Όμως αυτό δεν είναι γραμμή ταχείας κυκλοφορίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Από την άλλη ήδη έχουν ξεκινήσει αγοραπωλησίες γης σε υψηλές τιμές από τα μέρη που θα περάσει η γραμμή.

– Ανατρέπεται ο σχεδιασμός που αφήνει εκτός την ΠΕ Δράμας;
– Ο σχεδιασμός ανατρέπεται εφόσον το αίτημα για μία άλλη σιδηροδρομική όδευση έχει κοινωνική αποδοχή και στήριξη των θεσμικών φορέων. Και φυσικά ανατρέπεται αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή πριν αυτή η κυβέρνηση ξεκινήσει την υλοποίηση της απόφασης της. Σε αυτή την προσπάθεια όμως θα κριθούμε όλοι. Και φυσικά γι’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει όλοι να πάρουν θέση. Για να ξέρουμε επιτέλους ποιοι στηρίζουν υποκριτικά και ψηφοθηρικά τα συμφέροντα του τόπου τους και ποιοι όχι.

«Το επιτελικό μόρφωμα που έφτιαξε o κ. Μητσοτάκης έχει οδηγήσει την χώρα και τους πολίτες της μέσα σε δύο χρόνια σε μεγάλες καταστροφές»

– Σειρά Νομοσχεδίων στη Βουλή μεταξύ των οποίων το Εργασιακό Νομοσχέδιο. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που περιλαμβάνει;
– Η απαξία των δημοκρατικών διαδικασιών από την κυβέρνηση έχει πλήξει την ποιότητας της δημοκρατίας στην χώρα μας. Αντικοινωνικά νομοσχέδια εν μέσω καραντίνας, μεταμεσονύχτιες τροπολογίες, νομοθετικές ρυθμίσεις κόντρα σε κοινωνικά κι εργασιακά δικαιώματα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο υπέρ μίας οικονομικής ολιγαρχίας και υλοποιεί ένα σχέδιο που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε ευέλικτους δούλους. Καμία προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία, ατέλειωτες ώρες υπερεργασίας απλήρωτες και ο μπαμπούλας της απόλυσης πάντα σε πρώτο πλάνο ως εκβιασμός. Έχει ειπωθεί δημόσια από τον ΣΥΡΙΖΑ πως αυτά τα νομοθετήματα που κατεδαφίζουν τα εργασιακά δικαιώματα θα καταργηθούν μέσα στις πρώτες μέρες της επόμενης κυβέρνησης που σίγουρα δεν θα συμμετέχει η ΝΔ.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Μία έκκληση και μία ελπίδα. Να προστατευθούμε και να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας κάνοντας το εμβόλιο ακόμα κι αν έχουμε ενστάσεις ή φόβους έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους συμπολίτες μας από τον Covid. Και η ελπίδα πως ο αγώνας που ξεκινήσαμε να ξεφορτωθούμε αυτήν την κυβέρνηση πριν τα καταστρέψει όλα θα έχει αίσιο τέλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 4 =

Δημοφιλή Εβδομάδας